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Introduction

3GPP TSG SA WG1 would like to thanks GSMA SerG for the MMS Service Requirements document.  This LS contains a review of the requirements from that document, and indicates whether SA1 believes that the requirement has already been met, will be added to the MMS Stage 1, or requests further clarification.

Comments to MMS Service Requirements

1. Scope

Requirement:
The document requests that the service requirements should “be met by systems available for installation in the fourth quarter of 2003”. 

Comment:
SA1 would like to inform SerG that 3GPP Release 6 is expected to be complete in either December 2003, or March 2004, and hence this date appears unrealistic.
4.1 End User error & informative messages
Requirement: 
”the error messages should be configurable by the operator, and should be delivered correctly to the terminal even in a roaming situation.”
Comment: 

SA1 have been informed that 3GPP TS 23.140 supports a free text field for error messages, which operators can use to configure the error messages. This is not currently reflected in the Stage 1 so SA1 have produced a Change Request to make the Stage 1 consistent with TS 23.140.

4.1.1 Error messages

Requirement:  
it is required that the system can return relevant error messages regarding the status of the system or message. For example

· If the message is older than the time allowed for storage on the MMSC then an error message should be returned “Message expired”

· If the message can’t be delivered due to size or format “message to big”, “message can’t be delivered, wrong format”

· If the MMSC has congestion problems

· In the case of pre-paid – not enough credit could be a relevant message returned.
Comment: 
SA1 would like clarification of this requirement. Is the intention of SerG that specific error codes should be standardised, so that they can be sent to the terminal by the MMSC, or is the intention that operators wish to determine the error message text to be sent to the terminal for these four examples? 
4.2 Improved usability of MMS clients in the terminal

Requirement:
“The process of sending an MM should be simplified and the number of keystrokes required minimized. The recommendation is for a maximum of 3 Keystrokes (excluding the composition of an MM).” 

Comment: 
The User Interface for the UE is outside the scope of 3GPP Specifications. 

Requirement:
“The handset must have the ability to show the customer the size of the message sent. This option must be configurable by the Operator.”  
Comment:
SA1 have been informed that 3GPP TS 23.140 supports the indication of the message size to the terminal by the MMSC prior to message delivery, and also that this information is also available in the delivered message. Presentation of this information on the UE is outside the scope of 3GPP specifications.

5. Charging

Requirement:
“Each mobile operator needs to be able to charge all relevant parties. For this purpose each MMS R/S involved into the submission/retrieval/forwarding/routing of an MM shall create corresponding call data records. Where a mobile subscriber is roaming, while submitting/retrieving an MMS the call data records created at the home MMS R/S shall allow the identification of the roamed-to network.”
Comment:
These charging requirements are already captured in Section 8 of TS 22.140. The requirement for the indication of roamed to network is captured in TS 22.115 and SA1 have been informed that SA5 have confirmed to T2 that this is supported in the CDR for MMS.

6.1 Device Capability Discovery, Description & Control
Requirement: 
A general requirement is that available methods must be used to inform the sender of impossibilities to deliver a composed message in a way that approaches the way it is composed, this taken into account the capabilities of the receiving terminal and the delivering network. In addition we ask the development of new methods to achieve the key requirement WISIWYWG.
Comment: 
SA1 would like to ask SerG for clarification of this requirement. Specifically

1. Is it required to notify the sender of changes in the presentation of the MM prior to or subsequent to the sending of the MM?

2. Transcoding of MMs may occur for many MMs. Sometime this will result in perceptible changes in the delivered MM and other times this will not be noticeable. Is it the desire of SerG that all transcoding shall be notified to the sender or just when that leads to a perceptible change in the Message appearance. SA1 note that this may be highly subjective.

3. SA1 wish to inform SerG that as a result of privacy requirements the receiver of the MM can request that delivery reports are not sent. In this case the functionality requested would not work.

6.2 Message Classes
Requirement: 
The concept of Message Classes shall be used to define the different capability of terminals with regards to MMS. 

A terminal shall support 

(a) either MM Class Image Rich 

(b) or MM Classes Image Rich and Video Basic

Comment: 
SA1 believes this functionality is an IOP issue and suggest that this requirement is directed to OMA.

6.3.2 DRM support

Requirement: 
Digital Rights Management should be supported to protect the content of an MM.
Comment: 
SA1 have agreed a CR to incorporate the requirement for DRM into MMS (S1-030493), and this will go for approval at SA#20.

7.1 Legacy handset support
Requirement: 
It would be important to standardize the treatment of a MM which is sent to a non-MMS enabled terminal as well as define the interworking between MMS, EMS and SMS.
Comment: 
SA1 agreed a conditional CR to state a Requirement that the MMS shall be able to identify legacy terminals that do not support MMS for Release 5. T2 have indicated to S1 that they do not have a technical solution for this requirement, and therefore this requirement will unfortunately not be met.

7.2 Standardised interface to / from external digital sources

Requirement:
There is no reason why there shouldn’t be standardized interfaces (USB, IrDA, Bluetooth etc.) between those devices and MMS terminals. In addition, appropriate functions to e.g. modify content delivered to MMS terminals such as reduced color depth, reduced number of pixels etc. should be specified.

Comment:
This requirement is regarded as being out side the scope of 3GPP.

7.3 Possibility to Receive an MM during a voice call

Requirement: 
Multimedia Messaging SHOULD be received during a voice call:

· GPRS class A: MMS could be received in automatic way, if configured in the handset

· GPRS Class B: The notification could be received during the voice call. The MMS SHALL be retrieved automatically as soon as the voice call ends.
Comment: 
SA1 understand that GPRS Class A terminals are not commercially availableFor the Class B case the delivery of the notification (via SMS) is supported by 3GPP specifications though this is dependent upon operators having deployed SMS over GPRS.

7.4 Possibility to Receive an MM during a data session

Requirements:
While in a WAP or another data session, a customer should also be able to receive a MM.
Comment: 
This matter is outside the scope of the MMS Stage 1.

8 Interoperability
Comment: 
SA1 believes these requirements should be directed to OMA.
10.1.1 MMS and WAP Push message Delivery Mode

Requirement: 
It should be possible for the user to define in its MMS user profile (e.g. through WAP or WEB interface) a set of conditions that determine the delivery mechanism to be used. The delivery mechanism could be selected according to one or more of the following parameters: MM originator, roaming condition, time of the day, terminal capabilities. This will allow the user to select the most appropriate delivery mechanism.
Comment: 
SA1 have developed a CR to introduce this requirement into TS22.140 for Release 6. With regard to the three operating modes, clarification is requested regarding the mode for deferred message retrieval. Concern was expressed that it may be undesirable to have a large backlog of messages delivered to the UE when the user returns to his home PLMN. 

10.1.2 User forwarding of MM elements
Requirement: 
It should be possible for the user to define one or more elements of an MM to be forwarded to another recipient. 

Comment: 
TS 22.140 in section 5.1currently includes the following requirement:

Message forwarding


The MMS shall be able to support a request to forward multimedia messages or multimedia message elements without having to first download the MM to the terminal. The MMS shall provide a mechanism to prevent an MM forwarding loop (e.g.  MMs are setup to be automatically forwarded from User A to B, then from B to C and from C back to A. Users A, B, and C are unaware that they have setup this undesirable situation).
SerG are invited to confirm that this meets their requirement. It is understood that the ability to forward message elements has not been implemented in TS 23.140 at this time.
10.1.3 Support for hyperlinks within an MM

Requirements:
Currently, a MM cannot invite the end user to visit other pages or services by using links. The addition of this ability within the definition of SMIL would allow the operator or service provider to offer links to similar or relevant information or services within an MMS. In turn, this could drive increased usage of these services in the same way that the “WAP-Push” capability encourages SMS users to connect to more advanced services. 

Comment: 
SA1 will develop a CR to introduce the requirement for the support of links to other information or services into TS 22.140. 

10.1.4 Read and Receipt Notification field for MMS and legacy phones

Requirement: 
When a user wishes to send the MMS with a notification field (message read and/or message received), then the user should be able to receive a notification also in the following cases.

- The destination is a legacy phone

- The destination network does not support MMS, but proposes to deliver the message (e.g. by an SMS conversion…).
Note: this is not an error message but a delivery success notification.
Comment: 
SA1 would like to inform SerG that in line with the response to 7.1, S1 have been informed that a technical solution for identification of Legacy terminals (non MMS capable) will not be developed. Regarding the notification when the legacy network does not support MMS, this requirement can be met by the solution to the requirement captured in 6.1 of the SerG document. SA1 would like to inform SerG that due to privacy requirements users can refuse to allow delivery notifications.
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