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1. Overall Description:

SA1 has reviewed the incoming LS from CN4 contained in N4-021566, where SA1 are asked to consider whether there is a need to define for 3GPP:

· Subscriptions which would require only mobile originating services other than MO SMS (and which would therefore not need any form of public identity);

· Subscriptions which would require mobile originating services other than MO SMS and only that set of mobile terminating services which could use a public identity other than an E.164 number.

SA1 confirm that they do see a need to support services for vending machines and vehicle telemetry as identified by the European Numbering Forum, and also for other low data usage services such as stock control systems. In fact in the SA1 specifications this has existed as a service example for GPRS since Release 97. 02.60 (and 22.060 from Release 99 onwards) states that possible PTP (Point to Point) interactive teleservices include 
“-
tele-action services which are characterized by low data-volume (short) transactions, for example credit card validations, lottery transactions, utility meter readings and electronic monitoring and surveillance systems.”

In direct response to the first bullet point that CN4 addressed to SA1, it is believed that some of these services would require only mobile originating services other than MO SMS. Whilst a public identity is not therefore required to route traffic, these services all require some form of identification of the source so it does not follow that they would not require some form of public identity. 
For devices that will support neither CS teleservices or SMS (PS or CS) then SA1 has no requirement that these devices must have an E.164 number allocated to them. In fact SA1 have an explicit requirement for Rel-6 in Section 5.4 of the Push Stage 1, TS22.174  (approved at TSG SA#17) that 

It shall be possible to address push recipients without allocating E.164 numbers.
SA1 recognise that if an E.164 number is not associated with each subscriber then some other public identity would need to be defined to handle mobile terminated traffic (e.g. IP address, SIP URL, depending on the bearer service type). 
Therefore in direct response to the second bullet point SA1 believe that there is a requirement for “subscriptions which would require mobile originating services other than MO SMS and only that set of mobile terminating services which could use a public identity other than an E.164 number.”
2. Actions:

The addressed groups are asked to take the above information into account.
3. Date of Next TSG-SA WG1 Meetings:

SA1#20
07 - 11 April 2003,
Seoul, South Korea, Samsung

SA1 SWGs #21
12 - 16 May 2003,
SanDiego,USA, North American Friends 

