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Introduction

A recent issue regarding support for IMS emergency calls over 3GPP access types has been raised by RAN5.  This has progressed through RAN2 and SA1.   The issue was not resolved during SA1 #54 and was recommended to be brought to SA #52 for resolution. 
3GPP has recognized, in order to have a complete IMS voice over LTE solution, IMS emergency call support is required.  This could not be completed during Rel-8 when LTE(E-UTRAN) was specified, therefore IMS emergency call support became a high priority feature in Rel-9.  Rel-9 support was a compromise in order to not jeopardize the Rel-8 LTE schedule.  3GPP specification work to support IMS emergency calls over EPS and GPRS was completed in Rel-9, including SR-VCC of IMS emergency calls.

CS fallback was specified in Rel-8 as an interim solution until Rel-9 IMS emergency call support was specified.  As of Rel-9, IMS emergency call support is critical for some operators such as those that have an IMS/LTE only solution, those that offer devices with IMS/LTE only, those that have IMS/LTE and CS but the CS technology is not compatible with roamers (e.g., 1x in operators network and roamer has CS GSM/UMTS).

Discussion

Background of issue:
RAN5 has recently interpreted a domain selection requirement in TS 22.101 as a requirement that allows UE support of IMS emergency calls to be optional for the UE versus optional depending on operator/regulatory policy.  Based on that, RAN5 then sent an LS to RAN2 (attached in R2-111795) requesting RAN2 to modify the LTE IMS emergency call support requirement in TS 36.331 from conditionally mandatory (if the UE support IMS voice) to optional.  RAN2 then sent a LS to SA1 requesting clarification (attached in S1-111169).  SA1 did not reach consensus on CRs to clarify the domain selection requirement due to some MS vendors’ objection based on reference to a GSMA PRD IR.92 optional annex for CS fallback without consideration of the normative text in IR.92 clause 5.2 that refers to exceptions for when that annex applies.
TS 22.101 emergency call requirements
The following summarizes emergency call requirements from TS 22.101 Rel-9, clause 10 that are applicable to UE support of IMS emergency calls. 
10.1 	General requirements
… The Emergency service is required only if the UE supports voice. …
From the above general emergency services requirement that is applicable to both IMS and CS, it can be seen that if the UE supports voice then the UE must support emergency calls.
[bookmark: _Toc248931965]10.1.2  Domains priority and selection for UE attempts to emergency call
A UE that is connected to a domain in which it is possible for the UE to make calls, should use that domain to make an emergency call. In the case where an emergency call attempt by a UE fails, the UE should automatically make a second attempt on the other domain if the UE supports it.
Operator policy and/or regulatory requirements may require UEs, including unauthenticated UEs, to attempt emergency calls on a specific domain first.
The domain selection requirement RAN5 referred to (and the only requirement from TS 22.101 RAN5 referred to) is the highlighted text above. The intent of TS 22.101 in stating “should use that domain” was to allow for operator and regulatory exceptions that are also included in the above domain selection clause (see bold text). 
10.4	Emergency calls in the IM CN subsystem
The IM CN subsystem shall support IMS emergency calls. It shall be possible to set up emergency calls initiated by an emergency call number. …
In this clause, it becomes apparent that the UE must support IMS emergency calls in order to set up the call in the IM CN subsystem.  
Therefore, when the text referred to by RAN5 is taken in context of the other emergency call requirements in TS 22.101 clause 10, it can be seen that the UE must support IMS emergency calls if it supports IMS voice.
See also Annex A that provides additional background of TS 22.101 support for emergency calls with Common IMS and non-3GPP access types.
The Stage 2 and Stage 3 specifications in the other SA, CT and RAN WGs support the operator controlling whether IMS emergency calls are supported or not in the network.  When the UE accesses the network, the network indicates to the UE if the network supports IMS voice calls and if the network supports IMS emergency calls (e.g., for LTE see TS 23.401, TS 24.301, TS 36.331). When the network indicates IMS emergency call support, then the operator requires the UE to use IMS for emergency calls, either due to policy and/or regulation. 
If the operator does support IMS emergency calls, then all UEs need to support IMS emergency calls, including incoming roamers. UE implementations can not assume the UE will always be able to make an emergency call in the CS network.  For example, the CS access type or frequency may not be supported in the visited network; or the visited network may be packet only; or if the UE searches for another network that supports its type of CS access, the UE may be rejected if there is no roaming agreement and support for unauthenticated UEs is not mandatory.

There could be legal implications for operators if a valid subscriber (home or roamer) has been successfully and merrily been making IMS voice calls and then fails to make an IMS emergency call (and can not make a CS call for one of the reasons provided above.
In the U.S., the emergency call support mandate for Commercial Mobile Radio Services (CMRS) providers is access technology agnostic.  Thus, IMS emergency call support is required for IMS Voice over a packet access.

We in 3GPP should send to the industry a positive message that  IMS emergency calls will work for all 3GPP accesses and in particular LTE, as it is a PS only System!  We need to ensure that a subscriber can depend that the emergency call he/she places on the UE will go thru.  IMS has been specified since Rel-5 and IMS emergency call support has been postponed release by release until Rel-9.  The other SA, CT and RAN groups specified support in Rel-9 and GSMA PRD IR.92 clause 5.2 requires IMS emergency call support in the UE.  SA needs to clear up any misinterpretation of IMS emergency call requirements to ensure UEs support IMS emergency calls so that there will not be uncertainty for some operators and confusion in the industry as to what is supported.

Conclusion/Proposal

It is proposed that SA:
· Confirms IMS emergency call support as of Rel-9 by approving CRs that clarify IMS emergency calls for UEs is required as of Rel-9.  If UTRAN is exempt for Rel-9, the Rel-9 text needs to be specified so that the non-3GPP accesses are still clearly supported (see Annex A).  Three CRs for TS 22.101 have been provided in CR 0370 (rel-9), CR 0371 (rel-10), and SP-110372 (rel-11 mirror). 
· Respond to the RAN2 LS to SA1, and include RAN5, SA2 and CT1.

Annex A – TS 22.101 Emergency Call support in Common IMS

The following are excerpts of IMS emergency call requirements as of mid Rel-7 when 3GPP had a WID to define IMS emergency calls.  Additionally, during that timeframe, 3GPP allowed IMS to be used by other SDO’s and many specifications were identified as applicable to Common IMS.  The emergency call requirements fall under Common IMS. Any modifications to the Common IMS specifications need to be made so that the other access types are not negatively impacted.


1. 3GPP had a WID in Rel-7 to add IMS emergency call support in Rel-7 and the following general requirements existed:
TS 22.101 v7.9.0
[bookmark: _Toc169413579]10.4	Emergency calls in the IM CN subsystem
The IM CN subsystem shall support IMS emergency calls. It shall be possible to set up emergency calls initiated by an emergency call number.
 . . . 

2. Near the end of Rel-7, the GPRS work could not be completed so the requirements were modified so that IMS emergency call support was only specified for the non-3GPP accesses: 
TS 22.101 v7.12.0:
[bookmark: _Toc225068344]10.4	Emergency calls in the IM CN subsystem
The IM CN subsystem shall support IMS emergency calls when accessed via I-WLAN or Fixed Broadband. 
 . . . 
3. For Rel-8, 3GPP did not specify emergency call support for GPRS or EPS, but another SDO was included in Common IMS and the requirement modified to:  
TS 22.101 v8.14.0
[bookmark: _Toc242073558]10.4	Emergency calls in the IM CN subsystem
The IM CN subsystem shall support IMS emergency calls when accessed via cdma2000, I-WLAN or Fixed Broadband. It shall be possible to set up emergency calls initiated by an emergency call number.
 . . .

4. During Rel-9, 3GPP did specify EPS and GPRS emergency call support and the requirement updated to its initial general applicability form (as it appeared in Rel-7 initially).  This text has remained the same through Rel-10 and Rel-11:
TS 22.101 v9.8.0
[bookmark: _Toc248931969]10.4	Emergency calls in the IM CN subsystem
The IM CN subsystem shall support IMS emergency calls. It shall be possible to set up emergency calls initiated by an emergency call number.
. . .


