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Introduction
This document summarizes draft CRs related to resource allocation and submitted under 7.1.3.
Maximum modulation order 
LRBM calculation requires maximum modulation order value for DL-SCH and UL-SCH. The specification might be unclear which higher layer parameter is used to determine the maximum modulation order, since there is no explicit RRC parameter named maximum modulation order or with parameter name modulation order. However, given that the referred RRC parameters in the proposed CR can be set differently for different BWPs for a serving cell, it is not clear if the dependencies on RRC parameters as proposed in the CR would lead to the correct determination of maximum modulation order for the serving cell. 

Offline discussion:
· What is the common understanding regarding the current UE behavior?
· Continue offline discussion  

	R1-1904277
	7.1.3
	38.212
	[Draft] CR on maximum modulation order configured for serving cell
	Intel Corporation


Slot aggregation with fallback DCI
Transmissions can be scheduled using either the fallback DCI or the non-fallback DCI. Furthermore, the number of slots to aggregate for slot aggregation is configured by RRC. In 38.214, slot aggregation seems to be generally supported, while 38.213 only the non-fallback formats are mentioned in conjunction with slot aggregation. In combination, this can be interpreted in two ways:
· Interpretation 1: Both 0_1/1_1 and 0_0/1_0 can trigger PUSCH/PDSCH with slot aggregation while the handling of conflicting directions with TDD-UL-DL-Configurations are missing for DCI formats 0_0/1_0 in TS38.213.
· Interpretation 2: Only 0_1/1_1 can trigger PUSCH/PDSCH with slot aggregation although this is not captured in TS38.214 where the feature is described.
In principle slot aggregation could be used also with the fallback DCI, except for the case of CSS where reconfiguration uncertainties call for a common understanding of not using slot aggregation, in which case the proposed draft CRs are useful. However, it can also be argued that the system is not broken if slot aggregation cannot be used for the fallback formats in which case this draft CR is not needed (although it could be considered to clarify this restriction in an editorial CR).
	R1-1905083
	7.1.3
	
	On support of slot aggregation when scheduled using fallback DCI formats
	Intel Corporation


Offline consensus: Interpretation 2. Clarify this in alignment CR.

Reference clarification per Intel suggestion in the reflector:
TS 38.214, Section 5.1.2.1:

When receiving PDSCH scheduled by DCI format 1_1 in PDCCH with CRC scrambled by C-RNTI, MCS-C-RNTI, CS-RNTI, or PDSCH scheduled without corresponding PDCCH transmission using SPS-config, if the UE is configured with pdsch-AggregationFactor, the same symbol allocation is applied across the pdsch-AggregationFactor consecutive slots. The UE may expect that the TB is repeated within each symbol allocation among each of the pdsch-AggregationFactor consecutive slots and the PDSCH is limited to a single transmission layer. The redundancy version to be applied on the nth transmission occasion of the TB is determined according to table 5.1.2.1-2. 

TS 38.213, Section 6.1.2.1:
When transmitting PUSCH scheduled by DCI format 0_1 in PDCCH with CRC scrambled with C-RNTI, MCS-C-RNTI, if the UE is configured with pusch-AggregationFactor, the same symbol allocation is applied across the pusch-AggregationFactor consecutive slots and the PUSCH is limited to a single transmission layer. The UE shall repeat the TB across the pusch-AggregationFactor consecutive slots applying the same symbol allocation in each slot. The redundancy version to be applied on the nth transmission occasion of the TB is determined according to table 6.1.2.1-2. 

Frequency hopping for non-transform-precoded uplink
Currently, the specifications support frequency hopping for a precoded uplink (DFTS-OFDM) while it is incomplete for a non-precoded uplink OFDM). One draft CR propose to correct this such that the specifications are complete regarding frequency hopping in combination with OFDM. However, it can be argued that this may ne be an essential change as the system works without frequency hopping for OFDM.

	R1-1904675
	7.1.3
	38.214
	Draft CR on UE procedure for PDSCH and PUSCH
	ZTE



Offline discussion: Replace the associated RE mapping description by reference to 211 that already describes general RE mapping procedure. Check layer mapping for frequency hopping with OFDM.

DataRate and DataRateCC calculation
The text in current specification related to the calculation of the variables DataRate and DataRateCC in subclauses 5.1.3 and 6.1.4 needs to be updated to reflect that the computation includes dependency on band combination and feature set. Without the change, there could be a mismatch in gNB/UE interpretation of the UE throughput computation, leading to incorrect TBS restriction.

	R1-1905137
	7.1.3
	38.214
	Draft CR to 38.214 clarifying calculation of DataRate and DataRateCC
	Ericsson

	R1-1905138
	7.1.3
	
	Calculation of DataRate and DataRateCC in 38.214
	Ericsson

	
	
	
	
	


Offline discussion: Companies are encouraged to talk to Ericsson (Ajit) on the draft CR in R1-1905137.

UEs not capable of full duplex
UEs not capable of full duplex communication need a minimum guard time between UL and DL. This is captures in 38.211 but the current text is ambiguous and not aligned with the description in RAN2 and RAN4.

	R1-1905178
	7.1.3
	38.211
	Clarification regarding non-full-duplex UE communication
	Ericsson

	R1-1905516
	7.1.3
	38.211
	Clarification regarding non-full-duplex UE communication



Offline discussion: Companies are encouraged to talk to Ericsson (Jianwei) on the draft CR in R1-1905178.

