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Introduction

RAN1#114bis discussed the UE assumption for UL CA with no RACH configuration on the SCell, and how the virtual PHR should be determined for the SCell when  needed in the virtual PHR calculation that comes with RACH configuration is not present [1].Three different proposals to resolve the question have been submitted to RAN1#115:
	Ref
	Proposal

	[2]
	Add the following text to 7.7.1 of 38.213:



If the parameter of  is not provided for a serving cell c, it is determined by a parameter of   on carrier of primary cell . If the primary cell  is configured with two uplink carriers, the parameters configured for the non-supplementary UL carrier are applied. 

	[3, 4]
	Add the following text to 7.7.1 of 38.213:
If an SCell is not provided with  then  provided for the PCell is applied in the SCell.

	[5, 6]
	[bookmark: _Hlk146887485]Add the following text to 7.7.1 of 38.213:
If the activated serving cell is an SCell and parameter preambleReceivedTargetPower is not configured for the cell, then the parameter preambleReceivedTargetPower configured for the primary cell is applied, where the parameter refers to the one configured for the non-supplementary uplink carrier if the primary cell is configured with two uplink carriers.
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Discussion
Question 1 – principle

Do you agree on the principle put forward by the three proposals? If not, what is your counter-proposal on deriving the  for an SCell when preambleRecceivedTargetPower is not provided for that SCell?

Please provide your comment on the question to the table below
	Company
	Comments

	Nokia, NSB
	As a proponent and a source of one of the solution proposals we obviously agree with the intent.

	MTK
	We agree on the principle put forward by the three proposals.

	QC
	We understand the motivation of the three proposals but think that configuration of  Po_pre is mandatory.  We need more time to check implementation.

	CATT
	We agree with the principle put forward by the three proposals.

	Nokia, NSB2
	@Qualcomm: In our view it doesn’t seem reasonable to assume that RACH parameters are provided for UL SCells when the UE is not expected to ever actually transmit PRACH on the SCell.

	ZTE
	We agree with that. Then, similar to Nokia, we do not identify the reason why gNB should mandatorily configure RACH_config, if just for getting the Po_pre.

	CLOSED




Question 2 – text proposals
Please provide your comment on the three text proposals summarized in section 1 of this document to the table below
	Company
	Comments

	Nokia, NSB
	ZTE and Huawei proposals cover also the SUL PCell cases and are in that sense more complete than the Nokia proposal. ZTE proposal is in our view more to the point, and that would be our first pick.

	MTK
	All the 3 proposals seem to suggest SCell to use preambleReceivedTargetPower () from PCell if it is not provided/configured, and use the parameter from NUL if both NUL and SUL are configured for PCell. For this part, we are fine.

Note: In R1-2312234 from Huawei, the P_O_UE_PUSCH and p0-AlphaSet are also discussed and suggested to set to 0 it they are not provided on SCell. However, we would also prefer to use the parameters for PCell in this case (Just want to express our view although this is not brought up in the discussion here).

	QC
	See our comments for Question 1.

	CATT
	We prefer Huawei’s version.

	ZTE
	We prefer to capture that being based on notations from current spec.

	CLOSED



Conclusion
Summary of views:
· 4 companies agree of the principle that the Po_pre configured for the PCell is used for an SCell if Po_pre is not provided for the SCell.
· 2 companies prefer to clarify the spec based on ZTE version [2]
· 2 companies prefer to clarify the spec based on Huawei version [5]
· 1 company thinks that configuration of Po_pre (preambleReceivedTargetPower) is mandatory for UL SCell

Proposal for the online session: 
Adopt a clarification to TS 38.213 subclause 7.7.1 either based on the proposal in [2] or the proposal in [5]
	Ref
	Proposal

	[2]
	


If the parameter of  is not provided for a serving cell c, it is determined by a parameter of   on carrier of primary cell . If the primary cell  is configured with two uplink carriers, the parameters configured for the non-supplementary UL carrier are applied. 

	[5]
	If the activated serving cell is an SCell and parameter preambleReceivedTargetPower is not configured for the cell, then the parameter preambleReceivedTargetPower configured for the primary cell is applied, where the parameter refers to the one configured for the non-supplementary uplink carrier if the primary cell is configured with two uplink carriers.
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