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1. [bookmark: _Ref521334010]Introduction
This document summarizes the discussions during RAN1#115 on the following contribution.
R1-2311448	Correction on PHR reporting for overlapping PUSCHs		CATT

2. 1st round discussion
2.1. Question 1: 
	[bookmark: _Toc12021458][bookmark: _Toc20311570][bookmark: _Toc26719395][bookmark: _Toc44877055][bookmark: _Toc51963686][bookmark: _Toc74673433]7.7.1	Type 1 PH report
<text omitted>






If a UE is configured with multiple cells for PUSCH transmissions, the UE does not consider for computation of a Type 1 power headroom report in a first PUSCH transmission that includes an initial transmission of transport block on active UL BWP  of carrier  of serving cell , a second PUSCH transmission on active UL BWP  of carrier  of serving cell  that overlaps with the first PUSCH transmission if 
-	the second PUSCH transmission is scheduled by a DCI format 0_0 or a DCI format 0_1 in a PDCCH received in a second PDCCH monitoring occasion, and
-	the second PDCCH monitoring occasion is after a first PDCCH monitoring occasion where the UE detects the earliest DCI format 0_0 or DCI format 0_1 scheduling an initial transmission of a transport block after a power headroom report was triggered 
or 
-	the second PUSCH transmission is after the first uplink symbol of the first PUSCH transmission minus T'proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1 =1, d2,2=0, and with µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP of the scheduling cell for a configured grant if the first PUSCH transmission is on a configured grant after a power headroom report was triggered.



According to the agreement in RAN2#103bis, the UE MAC assumes real transmissions for all cells with grants even if any grant is skipped at the time of determination of PH value for a serving cell. Based on this, proponent’s understanding is that no timeline is needed for overlapping CG PUSCHs and the cyan highlighted texts are for the case that the second PUSCH transmission is a DG PUSCH, i.e. the bullet highlighted in pink is  applicable to both cases before and after ‘or’.

Do you agree that the text highlighted in cyan above is for the case that the first PUSCH is a CG PUSCH and the second PUSCH is a DG PUSCH, i.e. it is not applicable to the case that both the first PUSCH and the second PUSCH are CG PUSCHs? 
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	



	Company
	Comments

	ZTE
	If memory serves, as an intention of the endorsed CR R1-1903758, the text highlighted in cyan above cover the both cases that the first PUSCH is a CG PUSCH and the second PUSCH is a DG PUSCH, and both the first PUSCH and the second PUSCH are CG PUSCHs. The red part is not relevant to the cyan one.

	Moderator
	Thanks ZTE for the comments. Indeed, there can be different interpretations of the current spec:
1) Interpretation 1
· Case 1: green part (both the first and the second PUSCHs are DG PUSCH)
· Case 2: cyan part (the first PUSCH is CG PUSCH, the second PUSCH is a CG PUSCH or a DG PUSCH)
	





If a UE is configured with multiple cells for PUSCH transmissions, the UE does not consider for computation of a Type 1 power headroom report in a first PUSCH transmission that includes an initial transmission of transport block on active UL BWP  of carrier  of serving cell , a second PUSCH transmission on active UL BWP  of carrier  of serving cell  that overlaps with the first PUSCH transmission if 
-	the second PUSCH transmission is scheduled by a DCI format 0_0 or a DCI format 0_1 in a PDCCH received in a second PDCCH monitoring occasion, and
-	the second PDCCH monitoring occasion is after a first PDCCH monitoring occasion where the UE detects the earliest DCI format 0_0 or DCI format 0_1 scheduling an initial transmission of a transport block after a power headroom report was triggered 
or 
-	the second PUSCH transmission is after the first uplink symbol of the first PUSCH transmission minus T'proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1 =1, d2,2=0, and with µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP of the scheduling cell for a configured grant if the first PUSCH transmission is on a configured grant after a power headroom report was triggered.



2) Interpretation 2
· Case 1: pink part + green part (both the first and the second PUSCHs are DG PUSCH)
· Case 2: pink part + cyan part (the first PUSCH is CG PUSCH, the second PUSCH is a DG PUSCH)
	





If a UE is configured with multiple cells for PUSCH transmissions, the UE does not consider for computation of a Type 1 power headroom report in a first PUSCH transmission that includes an initial transmission of transport block on active UL BWP  of carrier  of serving cell , a second PUSCH transmission on active UL BWP  of carrier  of serving cell  that overlaps with the first PUSCH transmission if 
-	the second PUSCH transmission is scheduled by a DCI format 0_0 or a DCI format 0_1 in a PDCCH received in a second PDCCH monitoring occasion, and
-	the second PDCCH monitoring occasion is after a first PDCCH monitoring occasion where the UE detects the earliest DCI format 0_0 or DCI format 0_1 scheduling an initial transmission of a transport block after a power headroom report was triggered 
or 
-	the second PUSCH transmission is after the first uplink symbol of the first PUSCH transmission minus T'proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1 =1, d2,2=0, and with µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP of the scheduling cell for a configured grant if the first PUSCH transmission is on a configured grant after a power headroom report was triggered.



We are not sure about the intention of the endorsed CR R1-1903758, which does not explicitly mention whether the case that both PUSCHs are CG PUSCHs are included. At least from technical point of view, we do not think it reasonable to consider the case because if both PUSCHs are CG PUSCHs, according to RAN2 agreements (which was considered during the discussion at that time), UE assumes real transmissions for CG PUSCH for PH calculation so that no timeline is needed.
	RAN2#103bis Agreements:
1. At the time of determination of PH value for a serving cell, the UE MAC assumes real transmissions for all cells with grant even if any grant is skipped.



Even if we consider the case that both PUSCHs are CG PUSCHs, we do not think it is reasonable that UE only considers the second CG PUSCH if the second CG PUSCH ends T'proc,2 earlier than the first CG PUSCH, according to the above agreement. In addition, it would be not aligned with how UE determines whether to report actual or virtual PH. According to the spec, UE determines whether to report actual or virtual PH for a CG PUSCH based on higher layer signalling before the deadline, but not based on the timing of the CG occasion. 
	[bookmark: _Toc535263176]7.7	Power headroom report










The types of UE power headroom reports are the following. A Type 1 UE power headroom  that is valid for PUSCH transmission occasion  on active UL BWP  of carrier  of serving cell . A Type 3 UE power headroom that is valid for SRS transmission occasion  on active UL BWP  of carrier  of serving cell . 
[bookmark: OLE_LINK31][bookmark: OLE_LINK5][bookmark: OLE_LINK29][bookmark: OLE_LINK30]A UE determines whether a power headroom report for an activated serving cell [11, TS 38.321] is based on an actual transmission or a reference format based on the higher layer signalling of configured grant and downlink control information the UE received until and including the PDCCH monitoring occasion where the UE detects the first DCI format 0_0 or DCI format 0_1 scheduling an initial transmission of a transport block since a power headroom report was triggered if the power headroom report is reported on a PUSCH triggered by the first DCI. Otherwise, a UE determines whether a power headroom report is based on an actual transmission or a reference format based on the higher layer signalling of configured grant and downlink control information the UE received until the first uplink symbol of a configured PUSCH transmission minus T’proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1 = 1, d2,2=0, and with µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP of the scheduling cell for a configured grant if the power headroom report is reported on the PUSCH using the configured grant.





	QC
	Clearly, the pink part is independent of the cyan part, which applies to cases when the first transmission is a CG.

	
	



2.2. Question 2:

Do you agree that UE should consider for computation of a Type 1 power headroom report in a CG PUSCH on serving cell , an overlapping DG PUSCH on serving cell as long as the PDCCH monitoring occasion of the DG PUSCH is no later than the first UL symbol of the CG PUSCH minus T'proc,2? 


	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	



	Company
	Comments

	ZTE
	In technical, from ZTE perspective, we sympathize that the above seems reasonable, and open to further clarification this meeting.

FYI, please review the following discussion minutes (4 years ago). With the following agreement/CR in RAN1#96 (R1-1901622 vs R1-1903150 which is much aligned with CATT’s CR herein), it is finally agree that the UE does not consider for computation of a Type 1 power headroom report in a first PUSCH transmission, if second transmission is after the first uplink symbol of the first PUSCH transmission minus T’proc,2=Tproc,2. Then, the second transmission implies DG/CG.

R1-1903458	Summary2 for Al 7.1.5 Maintenance for UL power control	ZTE

R1-1901622	Correction on PHR timing for configured grant		Huawei, HiSilicon
R1-1903150	PHR timing for configured grant				Nokia, Nokia Shanghai Bell
R1-1903743	Summary on PHR timing for configured PUSCH	Huawei, HiSilicon
R1-1903742	Correction on PHR timing for configured grant	Huawei, HiSilicon
The draft CR in R1-1903742 is endorsed with one modification in R1-1903758 (CR#0029, TS38.213). Remove the addition of the following sentence and modify the cover page accordingly:
[bookmark: OLE_LINK35][bookmark: OLE_LINK36]“If an uplink is configured with active configured grant, a power headroom report for the uplink is based on an actual transmission, regardless whether the transmission is actually transmitted or not.”

Agreement
If the power headroom report is reported on a configured PUSCH, the PHR timing for a UE to determine real PHR or virtual PHR is the moment that the first uplink symbol of the configured PUSCH transmission minus T’proc,2 
· T’proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1=1, d2,2=0, and µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP for the scheduling cell of the configured PUSCH


	Moderator
	Thanks ZTE for providing the previous minutes. It is not easy to find the old minutes. Really appreciated. 
From the summary and CRs, it is not quite clear to us the second transmission implies DG/CG. Please refer to our comments to Q1 which provides technical analysis from our perspective. 
But it seems that at least ZTE agrees that if the second PUSCH is a DG PUSCH, our proposal is reasonable. 

	QC
	Disagree. The power calculation of the second PUSCH may happen at the last minute before the PUSCH transmission. The proposed change would impose additional timeline on UE implementation.

	Moderator
	@QC, thanks for the comments. If the power of the second PUSCH cannot be calculated until the last minute before the PUSCH transmission, how does it work for the case that both PUSCHs are DG PUSCHs? If we replace the CG PUSCH1 with a DG PUSCH1, UE shall consider PUSCH2 as long as the DCI for PUSCH2 is no later than the DCI for PUSCH1, without requiring the DG PUSCHs starts T’proc,2 before PUSCH1.





2.3. Question 3:
Do you agree with the text proposal in R1-2311448? 
	





If a UE is configured with multiple cells for PUSCH transmissions, the UE does not consider for computation of a Type 1 power headroom report in a first PUSCH transmission that includes an initial transmission of transport block on active UL BWP  of carrier  of serving cell , a second PUSCH transmission on active UL BWP  of carrier  of serving cell  that overlaps with the first PUSCH transmission if 
-	the second PUSCH transmission is scheduled by a DCI format 0_0 or a DCI format 0_1 in a PDCCH received in a second PDCCH monitoring occasion, and
-	the second PDCCH monitoring occasion is after a first PDCCH monitoring occasion where the UE detects the earliest DCI format 0_0 or DCI format 0_1 scheduling an initial transmission of a transport block after a power headroom report was triggered 
or 
-	the second PUSCH transmission PDCCH monitoring occasion is after the first uplink symbol of the first PUSCH transmission minus T'proc,2=Tproc,2 where Tproc,2 is determined according to [6, TS 38.214] assuming d2,1 =1, d2,2=0, and with µDL corresponding to the subcarrier spacing of the active downlink BWP of the scheduling cell for a configured grant if the first PUSCH transmission is on a configured grant after a power headroom report was triggered.



	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	



	Company
	Comments

	
	

	
	

	
	

	
	



3. Conclusion
Based on the limited inputs, companies have different understandings on the current spec and the intended UE behavior. More discussions are needed.
It is proposed to continue the discussion in future meetings.
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