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Introduction
This contribution follows up on the reply LS from RAN4 on DCI signalling to support MU-MIMO advanced UE receiver in R1-2308598 [1] and highlights an issue from the LS cc’d to RAN1 in R1-2310801 [2].
Discussion
2.1	Responses from RAN4
Status
At RAN1#114, the following agreement was made in relation to the specification of DCI signalling to support MU-MIMO advanced UE receiver, in response to the request from RAN4 and agreement in RAN#100.
Agreement
Implement the DCI signaling in R1-2306361 (R4-2309895) in RAN1 specifications with the following assumptions. 
· Scope of this DCI signaling at least applying to a PDSCH satisfying all the following conditions. 
· The PDSCH is scheduled by DCI format 1_1. 
· Support for this feature for other DCI format(s) can be later added depending on RAN4 input
· Single TRP based scheme is configured for the PDSCH transmission.
· Single codeword is configured for the PDSCH transmission.
· CBG based transmission is not configured for the PDSCH transmission.
· Rel-15/16/17 DMRS is configured for the PDSCH transmission.
· For “Bit field mapped to index” =0, the content “No co-scheduled UE(s) which has same DMRS sequence as target UE exists” is interpret as the following. 
· In all the PRBs allocated to the target UE, there is no co-scheduled UE or there is co-scheduled UE but with a different DMRS sequence. 
· The terminology “the same DMRS sequence” in the DCI signaling table is interpret as the same root DMRS sequence r(n) in TS38.211 Section 7.4.1.1.1. 
· “Bit field mapped to index” =7 in the DCI signaling table is interpret as including all the cases not covered by cases corresponding to “Bit field mapped to index” 0/1/2/3/4/5/6. 

At RAN1#114, RAN1 sent an LS reply to RAN4 to ask a set of questions to confirm RAN1 assumptions, and RAN4 provided the responses below in R1-2308598.
Question 1: Whether this new signaling in DCI is introduced in DCI format 1_2 in addition to format 1_1?
Answer: The understanding in RAN4 is that URLLC is not a common scenario for MU-MIMO, but if there are relevant use cases with MU-MIMO scheduling with DCI format 1_2, the signalling in DCI can be introduced in DCI format 1_2, otherwise not.
Question 2: Whether this new signaling in DCI is supported for one or more DL multi-TRP schemes?
Answer: The understanding in RAN4 is that there are limited scenarios for MU-MIMO with mTRP operation. RAN4 suggests that this new signalling in DCI is not supported for multi-TRP schemes.
Question 3: Whether this new signaling in DCI is supported when the RRC parameter maxNrofCodeWordsScheduledByDCI is configured as 2?
Answer:  This new DCI is supported if RRC parameter maxNrofCodeWordsScheduledByDCI is configured as 2 and target UE is only scheduled 1 codeword.
Question 4: Whether the new signaling in DCI is supported when the RRC codeBlockGroupTransmission is configured?
Answer: This new DCI signalling can be supported if there are relevant use cases with MU-MIMO scheduling when the RRC codeBlockGroupTransmission is configured, otherwise not.
Question 5: Whether the new signaling in DCI is supported when Rel-18 DMRS is configured?
Answer: Yes. The new signaling can be supported for the UE with Rel-18 DMRS configured, and co-scheduled UE mentioned in DCI signaling includes both co-scheduled UEs on R15 DMRS ports and co-scheduled UEs on R18 DMRS ports 
Question 6: In the content corresponding to “Bit field mapped to index” =6, whether or not the phrase “In each individual PRB allocated to the target UE, the following condition is satisfied” should be replaced by “In each individual PRB PRG allocated to the target UE, the following condition is satisfied”?
Answer: RAN4 has agreed that the revision suggested by RAN1 is not needed.
Question 7: For “Bit field mapped to index” =1/2/3/4/5, does “empty PRB without co-scheduled UE” is allowed “in all the PRBs” of the target UE.
Answer: Yes, “For bit field mapped to index”=1/2/3/4/5”, empty PRB without co-scheduled UE is allowed in all the PRB” of the target UE	
Impact of Question 5 response
The answer to Question 5 is somewhat ambiguous. However, we understand the response as “The DCI signalling can be used for either legacy or Rel18 DMRS ports”. RAN4 is currently only defining performance requirements for advanced receivers in the presence of legacy DMRS ports, and therefore it is expected that UE capability signalling would only refer to requirements being defined by RAN4 in Release 18, and what would happen in a scenario where Rel-18 ports are configured for one or more co-scheduled UEs and any relation to UE capabilities for that would need further definition by RAN4. Therefore, we would recommend that RAN1 specs should refer to RAN4 specifications for the applicable DMRS port configurations/restrictions associated with the DCI signalling.
Proposal 1: It is recommended for RAN1 specifications to refer to RAN4 specifications for the applicable DMRS port configurations/restrictions associated with the UE advanced receiver operation, and any linkage with corresponding UE capabilities. If agreeable, inform RAN4 of this expectation.
Proposal 2: Based on the LS reply from RAN4, and Proposal 1, it is proposed to update the RAN1 agreement to align with the RAN4 response for the following:
· Scope of this DCI signaling at least applying to a PDSCH satisfying all the following conditions. 
· The PDSCH is scheduled by DCI format 1_1. 
· Support for this feature for other DCI format(s) can be later added depending on RAN4 input
· Single TRP based scheme is configured for the PDSCH transmission.
· Single codeword is configured scheduled for the PDSCH transmission, but up to 2 codewords may be configured at the UE.
· CBG based transmission is not configured for the PDSCH transmission.
· Rel-15/16/17/18 DMRS is configured for the PDSCH transmission. However, RAN1 specs will refer to RAN4 specs for specification of applicable R15/R18 DMRS port configurations among co-scheduled UEs for UE advanced receiver operation and any relevant UE capability restrictions.
· For “Bit field mapped to index” =0, the content “No co-scheduled UE(s) which has same DMRS sequence as target UE exists” is interpret as the following. 
· In all the PRBs allocated to the target UE, there is no co-scheduled UE or there is co-scheduled UE but with a different DMRS sequence. 
· The terminology “the same DMRS sequence” in the DCI signaling table is interpret as the same root DMRS sequence r(n) in TS38.211 Section 7.4.1.1.1. 
· “Bit field mapped to index” =7 in the DCI signaling table is interpreted as including all the cases not covered by cases corresponding to “Bit field mapped to index” 0/1/2/3/4/5/6. 
· For “Bit field mapped to index” =1/2/3/4/5, empty PRB without co-scheduled UE is allowed in any of the PRBs of the target UE.

	Bit field mapped to index
	Content

	0
	No co-scheduled UE(s) which has same DMRS sequence as target UE exists

	1
	In all the PRBs allocated to the target UE, all the co-scheduled UE(s), which has the same DMRS sequence as the target UE, have QPSK scheduled

	2
	In all the PRBs allocated to the target UE, all the co-scheduled UE(s), which has the same DMRS sequence as the target UE, have 16QAM scheduled

	3
	In all the PRBs allocated to the target UE, all the co-scheduled UE(s), which has the same DMRS sequence as the target UE, have 64QAM scheduled

	4
	In all the PRBs allocated to the target UE, all the co-scheduled UE(s), which has the same DMRS sequence as the target UE, have 256QAM scheduled

	5
	In all the PRBs allocated to the target UE, all the co-scheduled UE(s), which has the same DMRS sequence as the target UE, have 1024QAM scheduled

	6
	Not covered by cases corresponding to index 0~5. 
In each individual PRB allocated to the target UE, the following condition is satisfied:
Only single modulation order is allocated for the co-scheduled UE(s) which has the same DMRS sequence as the target UE, if the co-scheduled UE(s) exist

	7
	Others



2.2	DM-RS CDM groups without data
At RAN1#114bis, the following agreement was made based on discussion on document R1-2310120.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
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In the meantime, RAN4 sent an LS to RAN2/cc RAN1 in (R1-2310801) to request UE specific RRC signalling to be provided, where the point highlighted in yellow relates to DM-RS CDM groups without data for co-scheduled UEs. The request from RAN4 would now seem obsolete based on the conclusion above, and it is recommended for RAN1 to inform RAN4/RAN2 of this to prevent confusion between RAN1 and RAN2 specifications.
Dedicated RRC signalling is provided to the UE (target UE) to indicate the information in each of the following bullets separately, when the information is available:
· For the target and any co-scheduled UEs in different CDM groups and with the same DMRS sequence, whether the target UE can assume the precoding and resource allocation of the co-scheduled UE are the same in the PRG-level grid configured to the target UE when PRG=2 or 4.
· Whether the DM-RS power boosting configurations (i.e., Number of DM-RS CDM groups without data, TS38.214 table 4.1-1) of all the co-scheduled UE(s), which has the same DM-RS sequence as the target UE, is the same as the target UE.
· Whether the time domain resource assignment for PDSCH symbols of all the co-scheduled UE(s), which has the same DM-RS sequence as the target UE, is same as the target UE.
· The MCS table with the highest modulation order among all MCS tables configured to the co-scheduled UE(s), which has the same DM-RS sequence as the target UE. The MCS table is one of the following:
· 1024QAM MCS table(s) (Table 5.1.3.1-4 from TS38.214)
· 256QAM MCS table(s) (Table 5.1.3.1-2 from TS38.214)
· 64QAM MCS tables (Table 5.1.3.1-1 or 5.1.3.1-3 from TS38.214)

Proposal 3: Include text in the response LS to RAN4 and RAN2 to inform them of the RAN1 conclusion that the UE may assume that “DM-RS CDM groups without data” are not used for data transmission for any co-scheduled user in the same serving cell.
Proposal
Proposal 1: It is recommended for RAN1 specifications to refer to RAN4 specifications for the applicable DMRS port configurations/restrictions associated with the UE advanced receiver operation, and any linkage with corresponding UE capabilities. If agreeable, inform RAN4 of this expectation.
Proposal 2: Based on the LS reply from RAN4, and Proposal 1, it is proposed to update the RAN1 agreement to align with the RAN4 response for the following:
· Scope of this DCI signaling at least applying to a PDSCH satisfying all the following conditions. 
· The PDSCH is scheduled by DCI format 1_1. 
· Support for this feature for other DCI format(s) can be later added depending on RAN4 input
· Single TRP based scheme is configured for the PDSCH transmission.
· Single codeword is configured scheduled for the PDSCH transmission, but up to 2 codewords may be configured at the UE.
· CBG based transmission is not configured for the PDSCH transmission.
· Rel-15/16/17/18 DMRS is configured for the PDSCH transmission. However, RAN1 specs will refer to RAN4 specs for specification of applicable R15/R18 DMRS port configurations among co-scheduled UEs for UE advanced receiver operation and any relevant UE capability restrictions.
· For “Bit field mapped to index” =0, the content “No co-scheduled UE(s) which has same DMRS sequence as target UE exists” is interpret as the following. 
· In all the PRBs allocated to the target UE, there is no co-scheduled UE or there is co-scheduled UE but with a different DMRS sequence. 
· The terminology “the same DMRS sequence” in the DCI signaling table is interpret as the same root DMRS sequence r(n) in TS38.211 Section 7.4.1.1.1. 
· “Bit field mapped to index” =7 in the DCI signaling table is interpreted as including all the cases not covered by cases corresponding to “Bit field mapped to index” 0/1/2/3/4/5/6. 
· For “Bit field mapped to index” =1/2/3/4/5, empty PRB without co-scheduled UE is allowed in any of the PRBs of the target UE.

Proposal 3: Include text in the response LS to RAN4 and RAN2 to inform them of the RAN1 conclusion that the UE may assume that “DM-RS CDM groups without data” are not used for data transmission for any co-scheduled user in the same serving cell.
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Conclusion¢
The following specification in TS 38.214 is interpret as the UE may assume that “CDM groups without data” are not used for data
transmission for any co-scheduled user in the same serving cell.<!
When receiving PDSCH scheduled by DCI format 1_1, the UE shall assume that the CDM groups indicated in the configured index from

Tables 7.3.1.2.2-1, 7.3.1.2.2-2, 7.3.1.2.2-3, 7.3.1.2.2-4 of [5, TS. 38.212] contain potential co-scheduled downlink DM-RS and are not

used for data transmission, where "1", "2" and "3" for the number of DM-RS CDM group(s) in Tables 7.3.1.2.2-1, 7.3.1.2.2-2, 7.3.1.2.2-3,
7.3.1.2.2-4 of [5, TS. 38.212] correspond to CDM group 0, {0,1}, {0,1,2}, respectively.<




