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Introduction
In RAN2#121bis meeting, RAN2 discussed RACH-less procedure and agreed to support dynamically scheduled PUSCH based RACH-less handover and pre-allocated PUSCH based RACH-less handover. To further elaborate the design details, RAN2 sends an LS to RAN1 to ask RAN the following questions [1]:
	1. Regarding the pre-allocated grant for initial UL transmission, considering the similarity to Msg1 in RACH and the similarity to the initial UL transmission in CG-SDT, where PRACH/PUSCH resource is mapped to SSBs, whether the pre-allocated grant is provided with association to SSB(s)? If yes, whether a RSRP threshold is needed for SSB selection for initial UL transmission?
2. To monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission, whether beam selection is needed (e.g., performed by NW with selected beam(s) indicated, or performed by UE)?
3. Regarding the power control for initial UL transmission, whether it follows the rules specified for PUSCH scheduled by Random Access grant or by configured grant or others?



In this contribution, we firstly provide our view on the power control procedure for the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover. Then, we also discuss the potential RAN1 impact to support pre-allocated PUSCH transmission in RACH-less handover.

Discussion
Power control procedure for DG PUSCH
In RAN1#114 meeting, RAN1 has discussed the power control issue in case of dynamically scheduled initial PUSCH for RACH-less handover, and the following agreements were achieved:
	[bookmark: _Hlk146555242]Agreement
For pathloss measurement in case of dynamic scheduled initial PUSCH for RACH-less handover, the UE calculates  using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.

Agreement
The following response to Question 3 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· For the initial UL transmission scheduled by dynamic grant in RACH-less handover, RAN1 thinks that it follows the principle for power control for Msg3 (or MsgA) PUSCH as described in clause 7.1.1 in TS 38.213 except for pathloss determination. For pathloss determination, the UE uses a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission.
· RAN1 may continue further discussion on question 3.


According to the above agreement, the legacy power control procedure can be reused except for the pathloss determination. For the initial PUSCH scheduled by dynamic grant in RACH-less handover, RAN1 agreed that the UE estimates the downlink pathloss  using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to monitor PDCCH scheduling dynamic UL grant for initial transmission. The current spec captures this agreement as follows: 
	Section 7.1.1 in TS 37.213 V18.0.0
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, in controlResourceSetZero provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync


According to the description in the current spec, only controlResourceSetZero is mentioned for RACH-less handover. In our understanding, for controlResourceSetZero, the beam-sweeping procedure will be performed by the UE to determine the beam index for monitoring PDCCH. However, for DG PUSCH based RACH-less handover, RAN1 has agreed that only one beam is indicated by NW for monitoring the target cell PDCCH scheduling the first PUSCH, and the beam-sweeping CORESET is not supported. Therefore, controlResourceSetZero should be precluded for scheduling the initial PUSCH in RACH-less handover.
	Agreement
If single beam is indicated, UE will monitor the target cell PDCCH scheduling the first PUSCH based on the indicated beam. RAN1 will further discuss the case where multiple beams are indicated.

Agreement
The following response to Question 2 in RAN2 LS (R1-2304322) is agreed:
· To monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission, RAN1 think that there is no case where multiple beams are indicated for RACH-less handover. In this case, UE doesn’t expect that multiple beams are indicated from NW.


In addition, commonControlResourceSet and the UE specific CORESET can also be configured in the handover command, so it should be supplemented to the spec. Regarding the beam indication for PDCCH reception, RAN2 has agreed to configure a dedicated TCI state in HO command. However, it is RAN1 duty to further discuss if this configured DCI state can be associated with the common CORESET or  dedicated CORESET. From our viewpoint, the configured TCI state can be applied on the common CORESET or UE specific CORESET but it cannot be applied on CORESET0. With this, we suggest the following TP
Proposal 1: Adopt the following TP#1 for TS38.213. 
-------------------- start of TP#1 for 38.213 --------------------
7.1.1 UE behaviour
<Unchanged parts are omitted>
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync of RRCReconfiguration [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, [in controlResourceSetZero commonControlResourceSet provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync, and CORESETs provided in ServingCellConfig of RRCReconfiguration].
<Unchanged parts are omitted>
-------------------- end of TP ---------------------------------

Pre-allocated PUSCH transmission in RACH-less handover
In RAN1#114bis meeting, the potential spec impact has been identified to support pre-allocated PUSCH based RACH-less handover and the following observation was made:
	Observation
There is potential RAN1 discussion for the following aspects to support the RAN2 work on RACH-less handover. 
· The pre-allocated grant is provided with association to SSBs
· The mapping between type-1 CG and SSBs in CG-SDT can be the baseline of how to configure pre-allocated grant mapped to SSBs



The CG based PUSCH transmission in RRC_INACTIVE state in current spec cannot cover RACH-less handover scenario, so the RAN1 spec update is necessary to completely support CG PUSCH based RACH-less handover and the TP is proposed as follows:
Proposal 2: Adopt the following TP#2 for TS38.213. 
-------------------- start of TP#2 for 38.213 --------------------
<Unchanged parts are omitted>
22	PUSCH transmission in RACH-less handover 
22.1	Configured-grant based PUSCH transmission
A UE indicated to perform PUSCH transmission in RACH-less handover can be provided one or more configurations by respective one or more ConfiguredGrantConfig, for configured grant Type 1 PUSCH transmissions on the initial UL BWP [12, TS 38.331]. For the remaining of this clause, PUSCH transmissions refer to configured grant Type-1 PUSCH transmissions for a configuration provided by ConfiguredGrantConfig. 
A UE can be provided by ntn-SSB-Subset a number of SS/PBCH block indexes  to map to a number of valid PUSCH occasions for PUSCH transmissions over an association period. If the UE is not provided ntn-SSB-Subset, the UE determines  from the value of ssb-PositionsInBurst in ServingCellConfigCommon. A PUSCH occasion for a PUSCH transmission is defined by a time resource and a frequency resource and is associated with a DM-RS provided by cg-DMRS-Configuration for the configuration of PUSCH transmissions. A UE can be provided a number of repetitions for a PUSCH transmission by repK or numberOfRepetitions. If the number of repetitions is provided and larger than 1, all the PUSCH occasions of the repetitions for the PUSCH transmission are mapped to the same SS/PBCH block index(es). All the PUSCH occasions of the repetitions are not valid if any PUSCH occasion of the repetitions is not valid. 
An association period, starting from frame with SFN 0, for mapping  SS/PBCH block indexes, from the number of SS/PBCH block indexes, to valid PUSCH occasions and associated DM-RS resources is the smallest value in the set determined by the PUSCH configuration period provided by periodicity in ConfiguredGrantConfig according to Table 22.1-1 such that  SS/PBCH block indexes are mapped at least once to valid PUSCH occasions and associated DM-RS resources within the association period. A UE is provided a number of SS/PBCH block indexes associated with a PUSCH occasion and a DM-RS resource by ntn-SSB-PerCG-PUSCH. If after an integer number of SS/PBCH block indexes to PUSCH occasions and associated DMRS resources mapping cycles within the association period there is a set of PUSCH occasions and associated DMRS resources that are not mapped to  SS/PBCH block indexes, no SS/PBCH block indexes are mapped to the set of PUSCH occasions and associated DMRS resources. An association pattern period includes one or more association periods and is determined so that a pattern between PUSCH occasions with associated DMRS resources and SS/PBCH block indexes repeats at most every 640 msec. PUSCH occasions and associated DMRS resources not associated with SS/PBCH block indexes after an integer number of association periods, if any, are not used for PUSCH transmissions.
Table 22.1-1: Mapping between PUSCH configuration period and SS/PBCH block to configured PUSCH resource association period
	PUSCH configuration period  (msec)
	Association period (number of PUSCH configuration periods)

	5
	{1, 2, 4, 8,16, 32, 64, 128}

	8
	{1, 2, 4, 5, 8, 10, 16, 20, 40, 80}

	10
	{1, 2, 4, 8,16, 32, 64}

	16
	{1, 2, 4, 5, 8,10,20,40}

	20
	{1, 2, 4, 8,16, 32}

	32
	{1, 2, 4, 5, 10, 20}

	40
	{1, 2, 4, 8, 16}

	64
	{1, 2, 5, 10}

	80
	{1, 2, 4, 8}

	128
	{1, 5}

	160
	{1, 2, 4}

	320
	{1, 2}

	640
	{1}


 SS/PBCH block indexes are mapped to valid PUSCH occasions and associated DMRS resources in the following order
-	first, in increasing order of DMRS resource indexes within a PUSCH occasion, where a DMRS resource index  is determined first in an ascending order of a DMRS port index and second in an ascending order of a DMRS sequence index [4, TS 38.211]
-	second, in increasing order of PUSCH configuration period indexes
<Unchanged parts are omitted>
-------------------- end of TP ---------------------------------

Conclusion
This contribution provides our views on the power control procedure for the dynamically scheduled initial PUSCH and configured-grant based PUSCH transmission procedure in RACH-less handover. The following proposals are made:
Proposal 1: Adopt the following TP for TS38.213. 
-------------------- start of TP for 38.213 --------------------
7.1 UE procedure for receiving the physical downlink shared channel
<Unchanged parts are omitted>
·  is a downlink pathloss estimate in dB calculated by the UE using reference signal (RS) index  for the active DL BWP, as described in clause 12, of carrier  of serving cell 
-	If the UE is not provided PUSCH-PathlossReferenceRS and enableDefaultBeamPL-ForSRS, or before the UE is provided dedicated higher layer parameters, the UE calculates  
-	using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one the UE uses to obtain MIB
-	if the UE is provided ntn-RACH-LessHO in ReconfigurationWithSync of RRCReconfiguration [12. TS 38.331], using a RS resource from an SS/PBCH block with same SS/PBCH block index as the one with same quasi co-location properties as for PDCCH receptions for scheduling an initial PUSCH transmission, as described in Clause 10.1, [in controlResourceSetZero commonControlResourceSet provided in ServingCellConfigCommon of ReconfigurationWithSync, and CORESETs provided in ServingCellConfig of RRCReconfiguration].
<Unchanged parts are omitted>
-------------------- end of TP ---------------------------------
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