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Introduction
In RAN1#114bis [1], we discussed the solutions for NR carrier phase measurement and reporting. In this paper, we further provide our views on the maintenance of CPP.

Frequency information of NR carrier phase measurements
In RAN1#112bis-e [1], the RF frequency of NR carrier phase measurements were discussed and we have the following agreement.
	Agreement
The specific RF frequency associated with a DL carrier phase measurement is defined as the center frequency of the DL PFL by default.
· Note: It is open to further discussion whether a frequency other than the center frequency of the DL PFL can also be the specific RF frequency for non-default case(s), if RAN1 agrees to introduce them.

Agreement
The specific RF frequency associated with a UL carrier phase measurement is defined, by default, as the center frequency of the transmission bandwidth of the SRS for positioning purpose.
· Note: It is open to further discussion whether a frequency other than the center frequency of the UL carrier can also be the specific RF frequency for a non-default case(s), if RAN1 agrees to introduce them.



The remaining issue is about how the center frequency is determined. We believe that there is ambiguity interpreting the center frequency.
For the PRS transmission bandwidth of 100 RBs, from which the RE indices are {0,1,2,…,1199}, there are two interpretations on the center frequency, which is also shown in Figure 1:
Interpretation 1: the center frequency coincides with RF frequency of RE index 600, which is half SCS shift from the real center frequency but is mapped to physical resource.
Interpretation 2: the center frequency coincides with RF frequency between RE indices 599 and 600, which is exactly the center frequency.
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[bookmark: _Ref149231672]Figure 1 Illustration of two interpretations of the center frequency
In our view, even though the two RF frequency is only SCS/2 apart, the ground truth phase is different, and RAN1 should strive to have a common understanding which is actually adopted. 
Comparing both, we believe that interpretation 1 should be adopted, which is defined in the same way as channel raster definition.
Proposal 1: RAN1 should clarify which interpretation should be the correct one for the center frequency associated with RSCP measurement.
	For the PRS transmission bandwidth of 100 RBs, from which the RE indices are {0,1,2,…,1199}, there are two interpretations on the center frequency:
Interpretation 1: the center frequency coincides with RF frequency of RE index 600, which is half SCS shift from the real center frequency but is mapped to physical resource.
Interpretation 2: the center frequency coincides with RF frequency between RE indices 599 and 600, which is exactly the center frequency.



Proposal 2: For the center frequency associated with the CPP measurement, it is determined as RE 0 of RB , where  is the number of RBs for PRS or SRS.
Proposal 3: Endorse the following TP to clauses 5.1.42 and 5.2.8 of TS 38.215
<Unchanged parts>
[bookmark: _Toc146730316][bookmark: _Toc145501655]5.1.42	DL reference signal carrier phase (DL RSCP)

	Definition
	DL reference signal carrier phase (RSCP) (of i-th path) is defined as the phase of the channel response at the 1st i-th path delay derived from the resource elements carrying DL PRS configured for the measurement. 


DL RSCP is associated with the center frequency of the DL positioning frequency layer (PFL) configured for the measurement for RRC_CONNECTED, RRC_INACTIVE, and RRC_IDLE modes.

The center frequency is defined as the absolute RF frequency corresponding to RE 0 of RB NRB/2 where NRB is the total number of RBs for DL PRS in the PFL.

For frequency range 1, the reference point for the DL RSCP shall be the antenna connector of the UE. For frequency range 2, the reference point for the DL RSCP shall be the antenna of the UE.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED,
RRC_INACTIVE,
RRC_IDLE



[bookmark: _Toc146730330]5.2.8	UL reference signal carrier phase (UL RSCP)

	Definition
	UL reference signal carrier phase (RSCP) (of i-th path) is defined as the phase of the channel response at the 1st i-th path delay derived from the resource elements carrying sounding reference signals (SRS) configured for the measurement. 

UL RSCP is associated with the center frequency of the transmission bandwidth of the SRS for positioning purposes configured for the measurement.

The center frequency is defined as the absolute RF frequency corresponding to RE 0 of RB NRB/2 where NRB is the total number of RBs for the SRS.

The reference point for UL RSCP shall be:
-	for type 1-C base station TS 38.104 [9]: the Rx antenna connector,
-	for type 1-O or 2-O base station TS 38.104 [9]: the Rx antenna (i.e., the centre location of the radiating region of the Rx antenna),
-	for type 1-H base station TS 38.104 [9]: the Rx Transceiver Array Boundary connector.


<Unchanged parts>

Cross-feature check
BW aggregation
With regards to combining CPP with BW aggregation, it is not clear which center frequency is used.
Should the RSCP measurement under BW aggregation not be supported at all?
Should the aggregated RSCP measurement not be supported, but RSCP measurement for one PFL/SRS-CC among the aggregated PFL/SRS-CC be supported?
Should the aggregated RSCP measurement be supported, and the center frequency of the RSCP measurement is the center frequency of aggregated BW?
Given that at the maintenance phase, our preference is supporting the RSCP measurement when the ToA measurement is based the aggregated carriers but the RSCP measurement is just based on one PFL/SRS-CC.
Proposal 4: Support reporting the RSCP measurement when the ToA measurement is based the aggregated carriers but the RSCP measurement is just based on one of the aggregated PFLs or SRS-CCs.
RedCap positioning
With regards to combining CPP with RedCap positioning (Rx/Tx hopping), we suggest clarifying that
In DL, the RSCP/RSCPD measurement is supported, and the frequency associated with the RSCP measurement is the center frequency of the wideband PRS.
In UL, the RSCP measurement is supported, and the frequency associated with the RSCP measurement is the center frequency of an SRS hop, which could be identified via the symbol index in the timestamp.
Proposal 5: For RedCap positioning with CPP
For DL, the RSCP/RSCPD measurement is supported, and the RSCP frequency is the center frequency of the wideband PRS.
For UL, the RSCP measurement is supported, and the RSCP frequency is the center frequency of an SRS hop, which is identified via the symbol index in the timestamp.

Simultaneous PRS measurements and SRS transmission
In RAN1#114bis [1], the following proposal about indicated time window has been agreed.
	Agreement
When an LMF requests the UEs, including target UE and PRU(s), to perform measurements on indicated DL PRS resource set(s) occurring within indicated time window(s)
· The duration of a time window can be configured as follows:
· {1, 2, 4, 6, 8, 12, 16} slots.
· the number of the time windows can be:
· {1, 2}
· FFS: {4, 8}
· the number of the indicated DL PRS resource set(s) per TRP within a time window can be {1, 2}:
· DL PRS resource sets across all TRPs are in one DL PFL
· FFS: For PRS bandwidth aggregation, an indicated DL PRS resource set refers to a combination of linked PRS resource sets
· The number of the indicated DL PRS resource set(s) for all TRPs should be the same
· Note: Different PRS resource sets and/or PFLs can be associated with different time windows
· Note: the signaling design for the indication of the DL PRS resource sets in the time windows is up to RAN2/RAN3.



In RAN1#114, we agreed that the window can be applicable to ToA measurement as well. However, it can be possible that the TRPs/resources within the window may not be sufficient for TDOA positioning with higher accuracy to provide a small search range for integer ambiguity resolution.
Therefore, we think that an indicator should be added to indicate whether the measurement within indicated time window(s) is for all measurements or only for RSCP/RSCPD. If the MTW is only for RSCP/RSCPD, it means that the target UE should ignore the indicated window and thus can measure the DL PRS resource set(s) on the positioning frequency layer outside the indicated time window(s) as legacy. In this way, the positioning accuracy can be improved.
Proposal 6: One bit indicator in LPP/NRPPa should be introduced to indicate whether the measurement within the indicated time window(s) is for all measurements or only for RSCP/RSCPD
Note: If the indicator indicates only for RSCP/RSCPD, UE/TRP should ignore the indicated time window(s) for other measurements than RSCP/RSCPD as legacy.
Signaling detail is up to RAN2/RAN3.

Phase measurement quality
With regards to the phase measurement quality, given that RAN4 LS [4] indicates that they believe it should be RAN1 to design.
	· Phase quality indication is not supposed to be decided by RAN4.
· RAN4 understanding is that the phase quality indication should be decided by RAN1 and the corresponding signaling should be developed by RAN2 based on RAN1 input.



There could be two ways to express the phase quality. For example, it can be either in the unit of degree, or be converted to the wavelength (similar to the conversion of ToA to meters).
Given that we are at the maintenance phase, the phase quality can be simply expressed in the unit of degree.
The agreed phase quality resolution can take either 0.1 degree or 1 degree.
The agreed phase quality index can take 0, 1, …, 31.
Proposal 7: For the phase quality indication
The phase quality resolution can be selected from {0.1 degree, 1 degree}.
The phase quality index can be selected from {0, 1, …, 31}.

For the phase quality details, it is worth clarifying that the phase quality for the RSCPD measurement should be defined for each RSCP measurement.
Proposal 8: The phase quality for the RSCPD measurement should be defined for each RSCP measurement. 

Conclusion
In this contribution, we have the following proposals with regards to the NR carrier phase positioning.
Proposal 1: RAN1 should clarify which interpretation should be the correct one for the center frequency associated with RSCP measurement.
	For the PRS transmission bandwidth of 100 RBs, from which the RE indices are {0,1,2,…,1199}, there are two interpretations on the center frequency:
Interpretation 1: the center frequency coincides with RF frequency of RE index 600, which is half SCS shift from the real center frequency but is mapped to physical resource.
Interpretation 2: the center frequency coincides with RF frequency between RE indices 599 and 600, which is exactly the center frequency.



Proposal 2: For the center frequency associated with the CPP measurement, it is determined as RE 0 of RB , where  is the number of RBs for PRS or SRS.
Proposal 3: Endorse the following TP to clauses 5.1.42 and 5.2.8 of TS 38.215
<Unchanged parts>
5.1.42	DL reference signal carrier phase (DL RSCP)

	Definition
	DL reference signal carrier phase (RSCP) (of i-th path) is defined as the phase of the channel response at the 1st i-th path delay derived from the resource elements carrying DL PRS configured for the measurement. 


DL RSCP is associated with the center frequency of the DL positioning frequency layer (PFL) configured for the measurement for RRC_CONNECTED, RRC_INACTIVE, and RRC_IDLE modes.

The center frequency is defined as the absolute RF frequency corresponding to RE 0 of RB NRB/2 where NRB is the total number of RBs for DL PRS in the PFL.

For frequency range 1, the reference point for the DL RSCP shall be the antenna connector of the UE. For frequency range 2, the reference point for the DL RSCP shall be the antenna of the UE.

	Applicable for
	RRC_CONNECTED,
RRC_INACTIVE,
RRC_IDLE



5.2.8	UL reference signal carrier phase (UL RSCP)

	Definition
	UL reference signal carrier phase (RSCP) (of i-th path) is defined as the phase of the channel response at the 1st i-th path delay derived from the resource elements carrying sounding reference signals (SRS) configured for the measurement. 

UL RSCP is associated with the center frequency of the transmission bandwidth of the SRS for positioning purposes configured for the measurement.

The center frequency is defined as the absolute RF frequency corresponding to RE 0 of RB NRB/2 where NRB is the total number of RBs for the SRS.

The reference point for UL RSCP shall be:
-	for type 1-C base station TS 38.104 [9]: the Rx antenna connector,
-	for type 1-O or 2-O base station TS 38.104 [9]: the Rx antenna (i.e., the centre location of the radiating region of the Rx antenna),
-	for type 1-H base station TS 38.104 [9]: the Rx Transceiver Array Boundary connector.


<Unchanged parts>
Proposal 4: Support reporting the RSCP measurement when the ToA measurement is based the aggregated carriers but the RSCP measurement is just based on one of the aggregated PFLs or SRS-CCs.
Proposal 5: For RedCap positioning with CPP
For DL, the RSCP/RSCPD measurement is supported, and the RSCP frequency is the center frequency of the wideband PRS.
For UL, the RSCP measurement is supported, and the RSCP frequency is the center frequency of an SRS hop, which is identified via the symbol index in the timestamp.

Proposal 6: One bit indicator in LPP/NRPPa should be introduced to indicate whether the measurement within the indicated time window(s) is for all measurements or only for RSCP/RSCPD
Note: If the indicator indicates only for RSCP/RSCPD, UE/TRP should ignore the indicated time window(s) for other measurements than RSCP/RSCPD as legacy.
Signaling detail is up to RAN2/RAN3.

Proposal 7: For the phase quality indication
The phase quality resolution can be selected from {0.1 degree, 1 degree}.
The phase quality index can be selected from {0, 1, …, 31}.

Proposal 8: The phase quality for the RSCPD measurement should be defined for each RSCP measurement. 
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