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1	Introduction
In RAN1#114, the following conclusions were made after extensive discussion (summarized in [1])Conclusion
For issues 1 and 2, the two possible interpretations below were discussed at RAN1#114, and the discussion can continue at a future meeting, including the potential specification impact:

Interpretation #1
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part.
· If BWP switching is indicated, UE is required to interpret TDRA field twice (i.e., one is based on TDRA field configuration for the active bandwidth part and the other is based on that for the indicated bandwidth part).
· FFS: Any specification impact

Interpretation #2
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part,
· If the active BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· Otherwise, if the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The above DCI field sizes follow the same value as single-PUSCH scheduling.
· FFS: Any specification impact


[bookmark: _Ref178064866]2	Discussion
As we discussed in RAN1#114, our view on the interpretation of the current specifications is according to Interpretation #2. This is a natural interpretation, since the purpose of the BWP switching field is to indicate a new BWP, and in so doing, clearly all fields in the scheduling DCI should indicate what is actually scheduled, and the actually scheduling is naturally in the indicated BWP. Specifically, the TDRA field indicates the number of scheduled PxSCHs in the indicated BWP based on the TDRA table configured for the indicated BWP.
Regarding Interpretation #1, we don’t think it makes sense at all that the TDRA field in the scheduling DCI would indicate the number of scheduled PxSCHs based on the TDRA table configured for the active BWP, since the current active BWP will become inactive based on the BWP switch indication.

We understand that according to prior agreements, the size of the DCI is determined by the active BWP. Furthermore, we understand that the size of several DCI fields (NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH) are dependent on the number of scheduled PxSCHs (determined by the TDRA field which indicates a row from the TDRA table for the indicated BWP with Interpretation #2). Hence, there could be a potential ambiguity in DCI field size determination if the gNB is not careful with its implementation. 

However, our view is that the consequence of the DCI field size determination procedure is that the gNB must ensure that whatever it schedules in the indicated BWP is consistent with the DCI size determination based on the active BWP. We do not view this as a scheduling restriction. Rather it is a consequence of how the DCI size is determined in the case of a BWP switch. In RAN1#112bis-e, we discussed how the gNB would need to schedule to conform to this. For example, when a BWP switch is indicated, the gNB should indicate a row in the TDRA table configured for the indicated BWP (row index i) such that the number of PxSCHs for that row is the same as the number of PxSCHs for row i of the TDRA table configured for the active BWP. This implies that the TDRA table configured for both BWPs must share a row index with the same number of PxSCHs. We don’t see this as an onerous limitation on configuration flexibility.

Based on this discussion, we think that there is no spec impact for Interpretation #2. Hence, in our view the CRs in [2] – [7] are not needed. If companies would be more comfortable with a conclusion in the chairman notes that DCI size determination ambiguity is avoided by gNB implementation (e.g., as outlined above), then we are open to discuss such a conclusion. In fact, based on offline discussion at the end of RAN1#114, it seemed that several concerned companies would be okay with such a conclusion.

RAN1 to agree that current specifications are interpreted according to Interpretation #2

Interpretation #2 has no spec impact. Potential ambiguity in DCI size determination is avoided by gNB implementation.
RAN1 to discuss whether or not a conclusion in the Chairman notes is needed.
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