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1. Discussion
As summarized in [1], RAN1 identified the following two interpretations on “the number of scheduled PxSCH indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field” in 212 specification.
· Interpretation #1: The number of scheduled PxSCH(s) indicated by TDRA field is determined based on the configuration for the active bandwidth part.
· Interpretation #2: The number of scheduled PxSCH(s) indicated by TDRA field is determined based on the configuration for the indicated bandwidth part.
Based on the discussion during RAN1#114 [2], the following conclusion was made for continuing discussion.
	Conclusion (RAN1#114)
For issues 1 and 2, the two possible interpretations below were discussed at RAN1#114, and the discussion can continue at a future meeting, including the potential specification impact:

Interpretation #1
· To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH,
· The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part.
· If BWP switching is indicated, UE is required to interpret TDRA field twice (i.e., one is based on TDRA field configuration for the active bandwidth part and the other is based on that for the indicated bandwidth part).
· FFS: Any specification impact

Interpretation #2
· [bookmark: _Hlk146041178]To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part,
· If the active BWP is configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· [bookmark: _Hlk146040143][bookmark: _Hlk146041203]The number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· Otherwise, if the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling,
· The above DCI field sizes follow the same value as single-PUSCH scheduling.
· FFS: Any specification impact



Between two interpretations, Interpretation #2 was supported by slightly majority view. However, as captured above, it was pointed out that for Interpretation #2, two different UE behaviors are required to determine DCI field sizes when BWP switching is indicated, depending on whether the active BWP is configured with multi-PxSCH scheduling or not.

[image: ]
(a) Example #1
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(b) Example #2
Figure 1. Examples of multi-PUSCH scheduling configuration

For instance, if the active BWP is configured with multi-PUSCH scheduling as in Figure 1(a), the number of scheduled PUSCHs indicated by TDRA field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part. On the other hand, if the active BWP is not configured with multi-PUSCH scheduling as in Figure 1(b), the number of scheduled PUSCHs indicated by TDRA field is determined based on the TDRA field configuration for the active bandwidth part. Table 1 below shows how to interpret NDI field for examples in Figure 1.

Table 1. NDI field interpretation methods for examples in Figure 1(a) and Figure 1(b)
	
	Example #1
	Example #2

	If TDRA indicates Row 0 and BWP switching is indicated,
	NDI: 2 bits in the DCI (as the number of PUSCHs scheduled for the indicated BWP#2 is greater than 1 and the maximum number of schedulable PUSCHs for the active BWP is equal to 2)

After that, UE will prepend 2 bits to make NDI fields 4 bits.

	NDI: 1 bit in the DCI (as the maximum number of schedulable PUSCHs for the active BWP is equal to 1)

After that, UE will prepend 3 bits to make NDI fields 4 bits.


	If TDRA indicates Row 1 and BWP switching is indicated,
	NDI: 1 bit in the DCI (as the number of PUSCHs scheduled for the indicated BWP#2 is equal to 1)
	NDI: 1 bit in the DCI (as the maximum number of schedulable PUSCHs for the active BWP is equal to 1)



In order to address the above drawback, gNB’s scheduling restriction can be considered such that only single PxSCH scheduling is expected when the active BWP is NOT configured with multi-PxSCH scheduling and BWP switching is indicated. To be specific, in example #2 as shown in Figure 1(b), UE doesn’t expect gNB to indicate Row 0 (i.e., 4 PUSCHs) of TDRA entry when BWP switching is indicated. With this scheduling restriction, UE can always determine the number of scheduled PxSCHs indicated by TDRA field based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part. It should be noted that this kind of gNB’s scheduling restriction is similar to what was made in RAN1#112bis-e as follows.
	Conclusion (RAN1#112bis-e)
[bookmark: _Hlk146041313]If a UE is configured with CBG transmission for a serving cell, the UE expects that CBGTI field in the DCI (that can schedule multiple PUSCHs in the active BWP) is always present, when BWP switching is indicated for the serving cell and the number of scheduled PUSCH indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.



Proposal: To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part, the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· If the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling DCI, the UE expects that the number of scheduled PDSCH (or PUSCH) indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.
· No spec change is needed.

2. Conclusion
Proposal: To determine DCI field sizes of NDI/RV for PDSCH and NDI/RV/CBGTI/UL-SCH indicator for PUSCH when BWP switching field indicates a bandwidth part other than the active bandwidth part, the number of scheduled PDSCHs (or PUSCHs) indicated by the Time domain resource assignment (TDRA) field is determined based on the TDRA field configuration for the indicated bandwidth part.
· If the active BWP is NOT configured with multi-PDSCH (or multi-PUSCH) scheduling DCI, the UE expects that the number of scheduled PDSCH (or PUSCH) indicated by TDRA field for the indicated bandwidth part is equal to 1.
· No spec change is needed.

3. Reference
R1-2308586, “Summary #2 of PDSCH/PUSCH enhancements (Scheduling/HARQ),” Moderator (LG Electronics), RAN1#114
RAN1#114 chairman’s note
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