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Introduction
[bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14][bookmark: _Ref118709366]In this contribution, we discuss the understanding of one CSI transmission occasion and UE measurement behavior for deriving NCJT CSI when DRX is configured.
[bookmark: OLE_LINK1][bookmark: OLE_LINK2]Discussion on CSI enhancement for non-coherent JT
CSI-RS transmission occasion
According to current TS 38.214[1], the legacy procedure for reporting a CSI report is to receive at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement and CSI-RS and/or CSI-IM occasion for interference measurement no later than CSI reference resource. This legacy procedure can be interpreted as two UE behaviours based on the interpretation of the terminology “CSI-RS occasion”, where
Interpretation 1: One CSI-RS transmission occasion is interpreted as one resource in the corresponding resource set. Then UE reports a CSI report only after receiving at least one CSI-RS transmission occasion of one CSI-RS resource in the corresponding CSI-RS Resource Set and drops the report otherwise, 
Interpretation 2: One CSI-RS transmission occasion is interpreted to include all CSI-RS resources in the corresponding CSI-RS Resource Set. Then UE reports a CSI report only after receiving at least one CSI-RS transmission occasion for each of the CSI-RS resources in the corresponding CSI-RS Resource Set and drops the report otherwise. 
In the legacy specification, we already have cases to configure/trigger multiple CSI-RS resources for one CSI reporting, e.g., Rel-15 CRI-based CSI reporting, Rel-17 NCJT CSI, etc. For all these cases, Interpretation 2 is more natural and simpler. Interpretation 2 is also aligned with the agreements we made in RAN1#114 for Type II CJT and Type II Doppler. Hence we think Interpretation 2 should be the correct interpretation for legacy specification. 
[bookmark: _Ref146788158]One CSI-RS transmission occasion is to transmit at least once all CSI-RS resources in the corresponding CSI-RS Resource Set.
Discussion on UE behavior when DRX configured
According to the current specification, when DRX is configured and the CSI-RS Resource Set for channel measurement corresponding to a NCJT CSI report, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for each CSI-RS resource in a Resource Pair within the same DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise, which is not align with the UE behaviour after the CSI report (re)configuration, serving cell activation, BWP change, or activation of SP-CSI.
Second, following Proposal 1, this UE behaviour is different from that of the majority cases, as listed below, where the UE reports a CSI report based on one CSI-RS transmission occasion for all CSI-RS resources for channel measurement and CSI-RS and/or CSI-IM occasion for all resources for interference measurement. 
	If the higher layer parameter timeRestrictionForChannelMeasurements in CSI-ReportConfig is set to "notConfigured", the UE shall derive the channel measurements for computing L1-RSRP value reported in uplink slot n based on only the SS/PBCH or NZP CSI-RS, no later than the CSI reference resource, (defined in TS 38.211) associated with the CSI resource setting.
If the higher layer parameter timeRestrictionForChannelMeasurements in CSI-ReportConfig is set to "Configured", the UE shall derive the channel measurements for computing L1-RSRP reported in uplink slot n based on only the most recent, no later than the CSI reference resource, occasion of SS/PBCH or NZP CSI-RS (defined in [4, TS 38.211]) associated with the CSI resource setting.

	If the higher layer parameter timeRestrictionForInterferenceMeasurements is set to "notConfigured", the UE shall derive the interference measurements for computing CSI value reported in uplink slot n based on only the CSI-IM and/or NZP CSI-RS for interference measurement no later than the CSI reference resource associated with the CSI resource setting.
If the higher layer parameter timeRestrictionForInterferenceMeasurements in CSI-ReportConfig is set to "Configured", the UE shall derive the interference measurements for computing the CSI value reported in uplink slot n based on the most recent, no later than the CSI reference resource, occasion of CSI-IM and/or NZP CSI-RS for interference measurement (defined in [4, TS 38.211]) associated with the CSI resource setting.

	After the CSI report (re)configuration, serving cell activation, BWP change, or activation of SP-CSI, the UE reports a CSI report only after receiving at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement and CSI-RS and/or CSI-IM occasion for interference measurement no later than CSI reference resource and drops the report otherwise.

	When DRX is configured, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement and CSI-RS and/or CSI-IM occasion for interference measurement in DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise.



Finally, the following agreement is relevant to the DRX configuration in Rel-17 NCJT enhancement by restricting the CMRs in a CMR pair to be within the same DRX active time, which is insufficient to support the description of current specification, i.e., “when DRX is configured and the CSI-RS Resource Set for channel measurement corresponding to a NCJT CSI report, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for each CSI-RS resource in a Resource Pair within the same DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise.”
Agreement
For CSI measurement associated with a CSI-ReportingConfig for NCJT,
· Alt 1: It is expected by a UE that two CMRs within the same CMR pair configured for NCJT measurement hypothesis are within the same CDRX active time.

In our view, it is better to align the UE behaviour after the CSI report (re)configuration, serving cell activation, BWP change, activation of SP-CSI, or DRX configuration for Rel-17 NCJT enhancement. In other word, when DRX is configured, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement, where CSI-RS resources in a Resource Pair are within the same DRX Active Time, and one CSI-IM transmission occasion for interference measurement in DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise. 
For Rel-17 NCJT enhancement, when DRX is configured, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement, where CSI-RS resources in a Resource Pair are within the same DRX Active Time, and one CSI-IM transmission occasion for interference measurement in DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise.
Conclusions 
To summarize, we have following proposals.
1. [bookmark: _GoBack]Proposal 1:	One CSI-RS transmission occasion is to transmit at least once all CSI-RS resources in the corresponding CSI-RS Resource Set.
Proposal 2:	For Rel-17 NCJT enhancement, when DRX is configured, the UE reports a CSI report only if receiving at least one CSI-RS transmission occasion for channel measurement, where CSI-RS resources in a Resource Pair are within the same DRX Active Time, and one CSI-IM transmission occasion for interference measurement in DRX Active Time no later than CSI reference resource and drops the report otherwise.
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