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1. Introduction
The goal of this offline discussion is to converge on the response to all the topics listed in section 2 as early as possible, preferably before March 8th. This is to facilitate providing a response to RAN2 LS on the maintenance-level RRC issues R2-2302295 [1]. 

2. Questions raised in R2-2302295

2.1 Question 1

	Q#1
	UL power control configuration in IE TCI-State
RAN2 discussed the field description of pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl in TCI-state (for Rel-17 joint TCI states) and cell in QCL-Info in TCI-State. 

We present the question with TCI-State IE:
TCI-State ::=                       SEQUENCE {
    tci-StateId                         TCI-StateId,
    qcl-Type1                           QCL-Info,
    qcl-Type2                           QCL-Info                             OPTIONAL,   -- Need R
    ...,
    [[
    additionalPCI-r17                   AdditionalPCIIndex-r17               OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17          PUSCH-PathlossReferenceRS-Id         OPTIONAL,   -- Cond JointTCI
    ul-powerControl-r17                 Uplink-powerControlId-r17            OPTIONAL    -- Cond JointTCI
    ]]
}

QCL-Info ::=                        SEQUENCE {
    cell                                ServCellIndex                        OPTIONAL,   -- Need R
    bwp-Id                              BWP-Id                               OPTIONAL, -- Cond CSI-RS-Indicated
    referenceSignal                     CHOICE {
        csi-rs                              NZP-CSI-RS-ResourceId,
        ssb                                 SSB-Index
    },
    qcl-Type                            ENUMERATED {typeA, typeB, typeC, typeD},
    ...
}


The current field descriptions states:

ul-PowerControl
[bookmark: _Hlk104458519]Configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS for this TCI state. The field is present here only if ul-powerControl is not configured in any BWP-Uplink-Dedicated of this serving cell.

pathlossReferenceRS-Id
The ID of the reference signal (e.g. a CSI-RS or a SS block) used for PUSCH, PUCCH and SRS path loss estimation.
cell
The UE's serving cell in which the referenceSignal is configured. If the field is absent, it applies to the serving cell in which the TCI-State is configured. The RS can be located on a serving cell other than the serving cell in which the TCI-State is configured only if the qcl-Type is configured as typeC or typeD. See TS 38.214 [19] clause 5.1.5.

Same issue and questions apply to the field description of pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl in TCI-UL-state and servingCellId in TCI-UL-State.

[bookmark: _Toc115429243]–	TCI-UL-State
The IE TCI-UL-State indicates the TCI state information for UL transmission.
TCI-UL-State information element
-- ASN1START
-- TAG-TCI-UL-STATE-START

TCI-UL-State-r17 ::=             SEQUENCE {
    tci-UL-State-Id-r17              TCI-UL-State-Id-r17,
    servingCellId-r17                ServCellIndex                                         OPTIONAL,   -- Need R
    bwp-Id-r17                       BWP-Id                                                OPTIONAL,   -- Cond CSI-RSorSRS-Indicated
    referenceSignal-r17              CHOICE {
        ssb-Index-r17                    SSB-Index,
        csi-RS-Index-r17                 NZP-CSI-RS-ResourceId,
        srs-r17                          SRS-ResourceId
    },
    additionalPCI-r17                AdditionalPCIIndex-r17                                OPTIONAL,   -- Need R
    ul-powerControl-r17              Uplink-powerControlId-r17                             OPTIONAL,   -- Need R
    pathlossReferenceRS-Id-r17       PathlossReferenceRS-Id-r17                      OPTIONAL,   -- Cond Mandatory
    ...
         
}

-- TAG-TCI-UL-STATE-STOP
-- ASN1STOP

	servingCellId
The UE's serving cell in which the referenceSignal is configured. If the field is absent, it applies to the serving cell in which the TCI-UL-State is applied by the UE.

	pathlossReferenceRS-Id
The ID of the reference Signal (e.g. a CSI-RS  or a SS block) used for PUSCH, PUCCH and SRS path loss estimation.

	ul-powerControl
[bookmark: _Hlk104458996]Configures power control parameters for PUCCH, PUSCH and SRS for this TCI state. The field is present here only if ul-powerControl is not configured in any BWP-Uplink-Dedicated of this serving cell.


 
RAN2 would like to check the understanding of the pathlossReferenceRS-Id and ul-powerControl fields.
For pathlossReferenceRS-Id, RAN2 considered two possibilities: 
1) pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied, regardless if the field cell is configured in IE TCI-State or not, or respectively the field servingCellId in IE TCI-UL-State or not.
2) When the field cell is configured in IE TCI-State(or the field servingCellId in IE TCI-UL-State), pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in an UL BWP of the serving cell indicated by cell (or servingCellId ). When cell (or servingCellId ) is absent, pathlossReferenceRS-Id is an index referring to a list element in a list configured in the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied.
In 2), when cell (or servingCellId) ). is absentpresent, it may be necessary to add a new field to indicate in which UL BWP the list is to be found.

Question 1
Is 1) or 2) or yet another alternative the correct understanding for pathlossReferenceRS-Id? If it is 2), please indicate how to know the UL BWP when the field cell (or servingCellId ) is present .

FL Note: After discussing with RAN2 moderator, a typo is corrected in red accordingly as above.



Table 1
	Company
	Input

	Mod V00
	Discussion: For TCI-state, cell (and bwp-Id) are actually in the QCL-info, and then they only refer to the RS in the QCL-Info; then, similarly, for TCI-UL-State-r17, servingCellId-r17 (and bwp-Id-r17) only refer to the RS for determining spatial filtering. That is, they should be decoupled with PL-RS configuration, cross-CC indication of which is based on pathlossReferenceLinking.
Therefore, compared with 2), it seems 1) is more reasonable, although since now we do not have the corresponding agreement of being based on ‘the UL BWP and serving cell where the TCI state is applied’ for PL-RS, if my understanding is correct. Otherwise, we may need to consider to introducing new RRC parameters dedicated to providing cell/bwp-id corresponding to pathlossReferenceRS-Id.
Proposed answer to Question 1:
· RAN1 confirms that 1) is the correct understanding for pathlossReferenceRS-Id

	OPPO
	We agree with the answer proposed by Moderator.
The pathlossReferennceRS-Id shall refer to a path loss RS configured in the BWP/CC where the TCI state is applied and the cell ID/BWP ID configured in the TCI state is for the RS that provides the QCL or UL spatial Tx filter. 
[Mod_v09]: Okay

	Ericsson
	Agree with the moderator proposal.

	Samsung
	Slightly prefer the second alternative, as having PL-RS and spatial relation RS in the same cell allows the same RS to be used for both path-loss and spatial relation, which is a natural design. This is to support beam alignment based on the following agreement.
Agreement RAN1#106
On path-loss measurement for Rel.17 unified TCI framework, at least for discussion purposes:
· “Beam alignment” is defined as follows: 
· The event that the PL-RS is identical to the spatial relation RS in the UL or (if applicable) joint TCI state. 
· FFS: how to define “beam alignment” if the PL-RS and the spatial relation RS in the UL or (if applicable) joint TCI state are not identical
· Any other case, it is defined as beam misalignment

We are also fine with alternative 1, if there is a majority support for that.
[Mod_v09]: Thanks for being flexible. If my understanding is correct, for the question, we herein discuss which ‘list’ is used, and then actually used RS seems a next level issue. 

	Nokia
	We think option 2 would provide more flexibility. 

	QC
	We think the following FL’s suggestion is a cleaner solution. Option 1 has less flexibility. Option 2 correlates cell/BWP ID for beam indication with that for PL RS. Agree with the Option 2’s intension, but a new parameter seems a cleaner solution. If such parameter does not exist, then use the cell/BWP ID for the applied TCI. If we must choose one from Option 1 and 2, then we slightly prefer Option 2.
we may need to consider to introducing new RRC parameters dedicated to providing cell/bwp-id corresponding to pathlossReferenceRS-Id.
[Mod_v09]: Thanks for echoing the above FL’s suggestion ^ ^, although it seems unpopular for others.

	Huawei, HiSilicon
	If we go with Alt 2, we think the flexibility that it provides is more than the flexibility provided by pathlossReferenceLinking since, to our understanding, in pathlossReferenceLinking, the source of PL RS is either the current SCell or its SPcell while, in Alt 2, the source of PL RS can be any cell that is also the source of the QCL RS. We also agree with Samsung that, in Alt 2, when “cell” is provided in QCL-Info, it is still possible to use the same PL RS and Spatial Relation RS while, in Alt 1, if  “cell” is provided in QCL-Info, it seems not possible to use the same PL RS and Spatial Relation RS.
Having said that, we can also accept Alt1 if the majority prefers it. 
[Mod_v09]: It should be clarified that, for Question-1, we are just to identify in which CC the list of PL-RS is (i.e., pathlossReferenceRSToAddModList-r17), rather than an actual PL RS. Unless we have additional optimization for PL-RS CC indication in RAN1 spec, we still need to use pathlossReferenceLinking configured in each CC/BWP, regardless of going with either alternatives.

    pathlossReferenceRSToAddModList-r17     SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPathlossReferenceRSs-r17)) OF PathlossReferenceRS-r17
                                                                                                                OPTIONAL, -- Need N
    pathlossReferenceRSToReleaseList-r17    SEQUENCE (SIZE (1..maxNrofPathlossReferenceRSs-r17)) OF PathlossReferenceRS-Id-r17
                                                                                                                OPTIONAL  -- Need N
But, it seems that we have two QCL-info, and if going with Alt2, we may have to identify which one is used. 

	LG
	Slightly prefer Alt2 in terms of the flexibility depending on cell presence or not.
[Mod_v09]: Okay I see.

	ZTE
	We agree with the moderator’s proposal.
Regarding flexibility, we believe Alt 1 can provide more flexibility than Alt 2. With Alt 1, each cell to which a TCI state applies has flexibility to configure same or different set of PL-RS. But Alt2 can only configure same cell/BWP for QCL-info and PL-RS list (IE configuration). We prefer to decouple cell for PL-RS and cell for spatial relation/QCL-info. 
[Mod_v09]: Thanks. The intention of Alt-2 is clear for flexibility, but whether we really have that, if going with Alt-2, may be questionable.
In addition, cell/BWP ID can be provided in each of two QCL-Info for TCI-State. If go with Alt 2, it may need to discuss how to determine the cell/BWP ID when they are different for two QCL-Info, or when QCL-TypeD is not present. 
In conclusion, Alt 2 is an unclear and complicated solution. Alt 1 is clearer one with more flexibility. We prefer Alt 1. 

	Mod_v09
	Based on the companies’ input, we have the following observations:
· Alt-1: OPPO, Ericsson, ZTE, Samsung (2nd), Huawei (2nd)
· Alt-2: Samsung, Nokia, Huawei, LG
· “New RRC parameters dedicated to providing cell/bwp-id corresponding to pathlossReferenceRS-Id.”: QC
Technically speaking, I sympathize with Alt-2 proponent that the intention of Alt-2 is to provide some more flexible than Alt-1. But, if going with Alt-2, correlating cell/BWP ID for beam indication with that of list for PL RS may introduce unexpected restriction as mentioned by other sides (especially considering that we herein are just to identify a RS list rather than an actual RS). Then, for TCI-state, we need to additionally clarify which QCL info should be used due to that we have two individual QCL-info parameters.
Based on above, I have the following suggestion. If there are something wrong or serious concerns, please raise them ASAP.
Proposed answer to Question 1:
RAN1 confirms that 1) is the correct understanding for pathlossReferenceRS-Id



2.2 Question 2

	Q#2
	For ul-powerControl, RAN2 considered two possibilities: 
1) ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not.
[bookmark: _Hlk128687141]2) When the field cell (or servingCellId ) is configured, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell indicated by cell (or servingCellId ). When cell (or servingCellId ) is absent, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied.

Question 2
Is 1) or 2) or yet another alternative the correct understanding for ul-powerControl?



Table 2
	Company
	Input

	Mod V00
	Discussion: Due to the same reason as in Q#1, it seems that 2) may not be correct. But, considering the ul-powerControl is just relevant to the configuration of value(s) of P0/alpha/closed loop (rather than RS indication), individual configuration of lists of ul-powerControl for each CC/BWP may be redundant. Therefore, we may suggest to go with 1) but with update “ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is applied configured, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not”.
Proposed answer to Question 2:
· RAN1 confirms that, for ul-powerControl, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is configured, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not.

	OPPO
	We agree with the proposed answer but with replacing the “configured” with “applied”.   As design in rel17, the reference BWP/CC have the TCI states but the TCI state can be applied to any other BWP/CC (the feature of reference BWP/CC). Thus the power control parameters shall be the ones that are in the BWP/CC where the TCI state is applied.
[Mod_v09]: Understood. Considering majority companies’ views and only parameters (rather than RS indication) are provided herein, highly appreciated if you can be flexible for going with above suggestion.

	Ericsson
	Agree with the moderator proposal – using “apply” would mean that ul-powerControl would have to be configured in several serving cells. The moderator proposal would imply that the ul-powerControl would have to be configured on the same serving cell as the TCI states, but that’s ok. 
[Mod_v09]: Agree

	Samsung
	Agree with moderator’s answer.

	Nokia
	Agree with moderator’s answer.

	QC
	Fine for the FL’s answer. This one may not be as critical as PL RS and may be sufficient to be only configured in the CC with configured TCI. Otherwise, we think a new parameter for the cell/BWP ID would be a cleaner solution.

	Huawei, HiSilicon
	OK with moderator’s answer. 

	LG
	Fine with moderator’s assessment. In addition, if we go to Alt2 in Q1, it seems better to be aligned accordingly as QC mentioned.

	ZTE
	Agree with the moderator’s answer. 

	Mod_v09
	Thanks so much for companies’ input. It seems that we have clear majority companies’ views, and then I have the following suggestion. If there are something wrong or serious concerns, please raise them ASAP.

Proposed answer to Question 2:
RAN1 confirms that, for ul-powerControl, ul-powerControl is an index referring to a list element in a list configured in the serving cell where the TCI state is configured, regardless if the field cell (or servingCellId )  is configured or not.

	
	

	
	

	
	



2.3 Reply LS to RAN2 on RRC
Table 3
	Company
	Input

	Mod V00
	Draft reply LS (v0) to RAN2 on RRC is provided in 
https://www.3gpp.org/ftp/tsg_ran/WG1_RL1/TSGR1_112/Inbox/drafts/8.1(NR_feMIMO)/Reply%20LS%20to%20RAN2%20on%20RRC

	Mod_v09
	No update
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