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1. [bookmark: _Ref521334010]Introduction
This document summarizes the discussions during RAN1#112 on the following CRs.
TEI – Alignment of 38.213 with RAN1 conclusion on PUSCH selection procedure
R1-2300619	Correction on PUSCH selection in Rel-16	CATT
R1-2300620	Correction on PUSCH selection in Rel-17	CATT
To be moderated by Yanping (CATT).
2. Discussion
2.1. 1st round discussion
[bookmark: OLE_LINK10][bookmark: OLE_LINK11]In TS 38.213 clause 9, candidate PUSCHs for UCI multiplexing is introduced in R1-2205628 to merge the PUSCH selection rule for both with and without PUCCH cases based on the agreements for UCI on PUSCH without PUCCH.
However, in case UE would multiplex A-CSI in one of the candidate PUSCHs, UE behaviour is undefined for HARQ-ACK multiplexing on PUSCH in absence of PUCCH. Therefore, CR in R1-2300619 and R1-2300620 correct the PUSCH selection rule based on candidate PUSCHs by adding rule of firstly selecting UCI on PUSCH with A-CSI if any.

Question 1: Do you agree with the intention of the CRs in R1-2300619 and R1-2300620? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	Apple, Ericsson (please see comment. OK with clarification)



	Company
	Comments

	Apple
	Spec is already clear. PUSCH with A-CSI has the highest priority. Proposed text is problematic (based on current spec, only HARQ-ACK, if any, from PUCCH will be multiplexed on PUSCH with A-CSI. And the PUCCH is dropped. No need to repeat spec with different wordings here and there.

	QC
	We agree the intention of the CR would make the spec clearer by moving all the paragraphs on PUSCH selection to one place. But on the other hand, we don’t think the spec is broken, as the paragraph on A-CSI is just two paragraphs above. So the CR seems not critical. 

	Ericsson
	First, The text for PUSCH prioritization was in spec since Rel-15. The prioritization rule was reused for the CR that defined the behaviour when PUCCH is absent in a slot.
Second, from the text (from Rel.15), it was clear that a PUSCH with A-CSI has the highest priority, aligned with the intention of the CR.
The UE determines the PUSCH for UCI multiplexing by applying the following procedure on the candidate PUSCHs as described in this clause:
-	If the candidate PUSCHs include first PUSCHs that are scheduled by DCI formats and second PUSCHs configured by respective ConfiguredGrantConfig or semiPersistentOnPUSCH, and the UE would multiplex UCI in one of the candidate PUSCHs, and the candidate PUSCHs fulfil the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing, the UE multiplexes the UCI in a PUSCH from the first PUSCHs. 
-	If the UE would multiplex UCI in one of the candidate PUSCHs and the UE does not multiplex aperiodic CSI in any of the candidate PUSCHs, the UE multiplexes the UCI in a PUSCH of the serving cell with the smallest ServCellIndex subject to the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing being fulfilled. If the UE transmits more than one PUSCHs in the slot on the serving cell with the smallest ServCellIndex that fulfil the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing, the UE multiplexes the UCI in the earliest PUSCH that the UE transmits in the slot. 

The first bullet above (equivalent to an earlier paragraph in Rel-15), prioritizes DG PUSCHs over CG PUSCHs. In second bullet (second paragraph in Rel-15), the highlighted sentence was meant to indicate among DG PUSCHs, DG PUSCH with A-CSI is prioritized. Then, if there is no A-CSI PUSCH, it is defined how to prioritize a PUSCH.

Anyway, if additional text makes this rule more clear, we are open to discuss that. But we disagree that the corresponding behaviour is undefined. 


	vivo
	We agree the intention of the CR would make the spec clearer. Agree with apple that the proposed text is not correct since only HARQ-ACK are multiplexed on the PUSCH based on current spec.

	Nokia, NSB
	We agree that the specification could have better structure and something like this might have been good to have, but the window for such improvements closed a long time ago.

	Samsung
	We understand motivation. Thus, we are open to discuss if majority of companies prefer. 



Question 2: Do you agree with the text proposals in R1-2300619 and R1-2300620? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	

	Not agree
	Apple, QC, Ericsson, vivo, Nokia, NSB



	Company
	Comments

	Apple
	See above.

	QC
	We prefer to use the original paragraph in the current spec, even if we move it to other place as in the CR. 

	Ericsson
	Please see our previous comment.

	vivo
	Agree with QC.

	Nokia, NSB
	We prefer not to change the spec as it is already correct. If something is to be changed, then moving the text to a more logical location without any changes can be considered as commented by Qualcomm.



Question 3: Do you have any other comments on CRs in R1-2300619 and R1-2300620? If yes, please elaborate.
	Company
	Comments

	Apple
	We do not support these CRs



2.2. 2nd round discussion
Based on the 1st round discussion, an updated text proposal is provided below.
	9         UE procedure for reporting control information
<Unchanged parts are omitted>
If a UE multiplexes aperiodic CSI in a PUSCH and the UE would multiplex UCI that includes HARQ-ACK information in a PUCCH that overlaps with the PUSCH and the timing conditions for overlapping PUCCHs and PUSCHs in clause 9.2.5 are fulfilled, the UE multiplexes only the HARQ-ACK information in the PUSCH and does not transmit the PUCCH. 
When a UE transmits multiple PUSCHs on respective serving cells in a slot with reference to slots for PUCCH transmissions and the multiple PUSCHs overlap with a PUCCH carrying UCI in the slot, the UE selects all the PUSCHs overlapping with the PUCCH as the candidate PUSCHs for UCI multiplexing within the slot.
If a UE would transmit a single PUSCH scheduled by a DCI format that includes a DAI field on a serving cell in a slot with reference to slots for PUCCH transmissions without any other PUSCH that would be transmitted on any serving cell in the slot and the UE does not determine any PUCCH carrying HARQ-ACK information in the slot, or if the UE indicates the corresponding capability mux-HARQ-ACK-withoutPUCCH-onPUSCH and the UE transmits multiple PUSCHs on respective serving cells in a slot with reference to slots for PUCCH transmissions and the UE does not determine any PUCCH carrying HARQ-ACK information in the slot and at least one of the multiple PUSCHs is scheduled by a DCI format that includes a DAI field, the UE selects the single PUSCH or all the multiple PUSCHs in the slot as the candidate PUSCHs for HARQ-ACK multiplexing within the slot except for any PUSCH among the multiple PUSCHs that is scheduled by a DCI format that includes a DAI field that is equal to 4 in case the UE is configured with pdsch-HARQ-ACK-Codebook = dynamic or with pdsch-HARQ-ACK-Codebook-r16, or is equal to 0 in case the UE is configured with pdsch-HARQ-ACK-Codebook = semi-static.
The UE determines the PUSCH for UCI multiplexing by applying the following procedure on the candidate PUSCHs as described in this clause:
-     If the candidate PUSCHs include a PUSCH with aperiodic CSI, and the candidate PUSCHs fulfil the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing, the UE multiplexes only the HARQ-ACK information in the PUSCH with aperiodic CSI and does not transmit the PUCCH. 
-     If the candidate PUSCHs include first PUSCHs that are scheduled by DCI formats and second PUSCHs configured by respective ConfiguredGrantConfig or semiPersistentOnPUSCH, and the UE would multiplex UCI in one of the candidate PUSCHs, and the candidate PUSCHs fulfil the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing, the UE multiplexes the UCI in a PUSCH from the first PUSCHs. 
-     If the UE would multiplex UCI in one of the candidate PUSCHs and the UE does not multiplex aperiodic CSI in any of the candidate PUSCHs, the UE multiplexes the UCI in a PUSCH of the serving cell with the smallest ServCellIndex subject to the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing being fulfilled. If the UE transmits more than one PUSCHs in the slot on the serving cell with the smallest ServCellIndex that fulfil the conditions in clause 9.2.5 for UCI multiplexing, the UE multiplexes the UCI in the earliest PUSCH that the UE transmits in the slot. 



Question 4: Do you agree with the above text proposals? If not, please elaborate your reasons.
	
	Company

	Agree
	Samsung, Ericsson, vivo

	Not agree
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3. Conclusion
Proposal:
Endorse the attached CRs for TS 38.213.



