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Introduction
In RAN1#103-e meeting, the SI on NR coverage enhancement was closed and a new WI was agreed in [1] in RAN#90-e meeting. One of the objectives of this WI is 
· Specify the following mechanisms for enhancements on PUSCH repetition type A [RAN1]
· Increasing the maximum number of repetitions up to a number to be determined during the course of the work.
· The number of repetitions counted on the basis of available UL slots.
Some related agreements were made in RAN1#107bis-e meeting [2]. In this contribution, we discuss the remaining issues on PUSCH repetition type A enhancements and give our proposals.
PUSCH repetition type A enhancement 
After last RAN1 meeting discussion, the following issues are still open.
· Available slot counting for DG-PUSCH scheduled by DCI format 0_0 with other RNTI than TC-RNTI
According to Rel-15/16 specification, the DCI format 0_0 is not used to schedule the PUSCH with repetition. There was clarification on this issue in RAN#96bis meeting. One of the potential issues for fallback DCI scheduling the repetition is ambiguity between UE and gNB during the RRC re-configuration. Thus, following Rel-15 design principle, available slot-based counting shall not use DCI format 0_0 to schedule the PUSCH with repetition as well. In addition, DCI format 0_0 is the fallback DCI, it’s not preferred to extend the TDRA field bit width to enlarge the TDRA list to support dynamic indication of repetition number. Furthermore, available slot-based counting is not used for single slot PUSCH scheduling, therefore there is no use case to use DCI format 0_0.
	 Conclusion: [3]
· Interpretation 2 in R1-1905083 is the intended behavior. 
· FFS clarify this in alignment CR (38.214) (exemplary text can be found in R1-1905731)
· Included in the alignment CR

Interpretation 2 [4]: Only 0_1/1_1 can trigger PUSCH/PDSCH with slot aggregation although this is not captured in TS38.214 where the feature is described.


Proposal 1: Available slot-based counting based repetition is not applied to DG-PUSCH scheduled by DCI Format 0_0.
· The slot indicated by K2 offset for the available slot counting
For available slot-based counting with or without repetition, the slot indicated by K2 offset should be an available slot. Otherwise, the slot of K2 indication can be any slot type, DL slot, UL slot or flexible slot. But this doesn’t make sense, if the K2 indicated slot is unavailable for UL transmission, UE will delay the transmission to the available UL slot. Before the UE is scheduled, gNB should reserve the time domain and frequency domain resources for this UE already. gNB knows about which slot is available for the first transmission, thus it can indicate this slot directly to UE by K2 offset.
Proposal 2: The slot indicated by K2 offset is an available slot for DG-PUSCH repetition.
· Available slot counting for PUSCH repetition Type A with K=1
If AvaiablSlotCounting is enabled. The repetition number indicated by numberOfRepetitions-r17 can be in the set of {1, 2, 3, 4, 7, 8, 12, 16, 20, 24, 28, 32}. Whether K=1 is supported is depending on the first PUSCH transmission indicated by K2 is an available slot or not. If the Proposal 2 is agreed, then K=1 for available slot-based counting is the same as consecutive slot counting, K=1 is allowed for available slot-based counting. Otherwise, it’s preferred K=1 is not allowed for available slot-based counting.   
Proposal 3: For both consecutive slot-based counting and available slot-based counting, UE assumes the scheduled sot is a valid slot for UL transmission if K=1.
· TP on corrections on frequency hopping
After checking the specification, the fallback DCI doesn’t support the PUSCH repetition. The Option 3 in [5] as discussed in the last meeting is agreeable. 
	6.3.1	Frequency hopping for PUSCH repetition Type A and for TB processing over multiple slots
For PUSCH repetition Type A scheduled by DCI format 0_1 or 0_2 and for TB processing over multiple slots (as determined according to procedures defined in Clause 6.1.2.1 for scheduled PUSCH, or Clause 6.1.2.3 for configured PUSCH) and for PUSCH scheduled by DCI format 0_0 with CRC scrambled by C-RNTI, CS-RNTI or MCS-C-RNTI, a UE is configured for frequency hopping by the higher layer parameter frequencyHoppingDCI-0-2 in pusch-Config for PUSCH transmission scheduled by DCI format 0_2, and by frequencyHopping provided in pusch-Config for PUSCH transmission scheduled by a DCI format other than 0_2, and by frequencyHopping provided in onfiguredGrantConfig for configured PUSCH transmission. For PUSCH repetition Type A scheduled by RAR UL grant or by DCI format 0_0 with CRC scrambled by TC-RNTI, a UE is configured for frequency hopping by the frequency hopping flag information field of the RAR UL grant, and by the frequency hopping flag information field of DCI format 0_0 with CRC scrambled by TC-RNTI, respectively. One of two frequency hopping modes can be configured:
-	Intra-slot frequency hopping, applicable to single slot and multi-slot configured PUSCH transmission and multi-slot PUSCH transmission scheduled by DCI format 0_1 or 0_2 and each of multiple PUSCH transmissions scheduled by a DCI if the higher layer parameter pusch-TimeDomainAllocationListForMultiPUSCH is configured.
-	Inter-slot frequency hopping, applicable to multi-slot PUSCH transmission.


Proposal 3: Adopt above frequency hopping related TP, i.e., Option 3, in TS38.214.
Summary
In this contribution, we discuss the PUSCH repetition type A enhancement aspects, including the maximum repetition number, clarification on available slot. We have the following proposals:
Proposal 1: Available slot-based counting based repetition is not applied to DG-PUSCH scheduled by DCI Format 0_0.
Proposal 2: The slot indicated by K2 offset is an available slot for DG-PUSCH repetition.
Proposal 3: For both consecutive slot-based counting and available slot-based counting, UE assumes the scheduled sot is a valid slot for UL transmission if K=1.
Proposal 3: Adopt above frequency hopping related TP, i.e., Option 3, in TS38.214.
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