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1	Introduction
RAN1#104bis received an LS from RAN4 in R1-2102303/R4-2103373 informing RAN1 and RAN2 that RAN4 is not going to use p-NR-FR2.
	1. Overall Description:
RAN4 would like to thank RAN2 for the LS on power control for NR-DC. RAN4 has discussed the LS and would like to provide feedback for the following question: 
Q1: whether there is any concern about p-NR-FR2 to be used in Rel-16 for supporting NR-DC PC on FR2?
Yes, RAN4 do have concerns and the reason is similar to p-UE-FR2. RAN4 does not introduce P-NR-FR2 in Rel-16.

2. Actions:
To RAN2 and RAN1:
ACTION: RAN4 respectfully asks RAN2 and RAN1 to take the above information into account and decide what to do with their specifications.



2	Discussion
TS38.213 section 7.6.2 uses p-NR-FR2 to set the maximum power per cell group for FR2-FR2 dual connecitivy for UEs not supporting dyamic power sharing so that the sum maximum power of the two cell groups does not exceed the total allowed UE Tx power on FR2
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[…]
If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power  for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and a maximum power  for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and with an inter-CG power sharing mode by nrdc-PCmode-FR1 for FR1 and/or by nrdc-PCmode-FR2 for FR2. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.
If a UE is provided semi-static-mode1 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, or semi-static-mode2 for nrdc-PCmode-FR1 or for nrdc-PCmode-FR2, the UE does not expect  and  to be configured such that , where  is the linear value of ,  is the linear value of , and  is the linear value of a configured maximum transmission power for NR-DC operation in FR1 or FR2 as defined in [8-3, TS 38.101-3].




Removal of p-NR-FR2 from 38.213 would make it impossible to use semi-static power sharing for FR2-FR2 DC based on any network configuration.
We see the following possibilities in how to proceed for FR2-FR2 dual connectivity
1. p-MAX of each cell should be configured that sum of all p-MAC in MCG & SCG should not exceed Pc,max
2. Apply a fixed power ratio, e.g, half and half are assumed between MCG/SCG, if SPS is configured by MCG gNB.
3. Leave it up to the UE implementation to ensure that the maximu Tx power on FR2 is not exceeded
4. Semi-static Power Sharing is not supported in Rel-16; FR2-FR2 DC would only be supported with dynamic power sharing.

Option 1 would essentially be the same as the usage of p-NR-FR2 if there is just one UL in each cell group, but with more than that the reduced UL Tx power would have to be applied to all uplinks within one CG, eliminating the CA power scaling as well.

Option 2 could be seen as a simplification to a configurable p-NR-FR2. This would require RAN4 confirmation and possibly also RAN4 definition rather than a RAN1 definition.

Option 3 could the solution to be applied at this stage of Rel-16 if there is no time to adopt a specification-based solution. This would require RAN4 confirmation.

Option 4 is the fall-back outcome if no solution supporting semi-static power sharing for FR2-FR2 DC is found.


Our preference would be to adopt option 2, or option 3.

Proposal 1: Discuss and agree on a way forward on the removal of p-NR-FR2, and how to support semi-static power sharing for FR2-FR2 dual connectivity in Rel-16. 

Proposal 2: Liaise RAN4 and RAN2 with the agreement and develop a CR to 38.213 subclause 7.6.2 accordingly

