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1 Introduction

This document presents the summary of email approval [100b-e-NR-UEFeatures-V2X-01] during RAN1 #100bis-e. According to the Chairman’s Notes:
	[100b-e-NR-UEFeatures-V2X-01] Email discussion/approval of proposal conclusion in R1-2001867(It is RAN1’s understanding that LTE SL capability can be acquired by UE-EUTRA-Capability specified in TS 36.331)  by 4/22 – Ralf (ATT)


The following was discussed and agreed during RAN1 #100bis-e within the scope of [100b-e-NR-UEFeatures-V2X-01] “Email discussion/approval of proposal conclusion in R1-2001867” [1].
2 Summary of Email Approval [100b-e-NR-UEFeatures-V2X-01]
The following is the proposal in [1] for approval in this email discussion:
FL Proposed conclusion (high priority)
· It is RAN1’s understanding that LTE SL capability can be acquired by UE-EUTRA-Capability specified in TS 36.331

Companies are asked to provide their views and comments in the following tables.
Can we agree the proposed conclusion?
	Company
	Comments/Questions/Suggestions

	LGE
	Yes

	Ericsson
	Yes

	Huawei, HiSilicon
	Yes

	Nokia, Nokia Shanghai Bell
	Yes

	Futurewei
	Yes

	NTT DOCOMO
	Yes

	vivo
	Yes

	Qualcomm
	No

The conclusion is not clear and lacks context.

	Panasonic
	In principle yes but propose to modify as "It is RAN1’s understanding that LTE SL capability can be expressed acquired by UE-EUTRA-Capability specified in TS 36.331".

The reason of the modification is related to following Qualcomm's raised point. TS36.331 section 9.3.2 describes preconfigurable parameters and it does not contain UE-EUTRA-Capability. For out of coverage UEs operating dedicated ITS band, UE capability is not exchanged among UEs except PC5-RRC handling. We don't know whether UE capability description for out of coverage is necessary or not. If LTE SL capability needs to be expressed as the signaling, at least RAN1 perspective, UE-EUTRA-Capability signaling can be used if RAN2 is ok. The usage of "acquired" gives the impression that only for used for in-coverage to the network. To modify it as "expressed" would be more generic. 

	Samsung
	Yes

	OPPO
	Yes

	ZTE, Sanechips
	Yes. 

	Apple
	Yes 


If the proposed conclusion is agreed, is an LS to RAN2 necessary? 
	Company
	Comments/Questions/Suggestions

	LGE
	Yes

	Ericsson
	Yes

	Nokia, Nokia Shanghai Bell
	Yes

	Futurewei
	Yes (see next answer)

	vivo
	Yes

	Panasonic
	Yes

	Samsung 
	Yes

	OPPO
	No, it is a commonly understood / expected behavior for RAN2. But no strong view, if others want to send a LS.

	ZTE, Sanechips
	Yes for information though perhaps we doubt whether there would be any further actions needed from RAN2 side given the following specification

1>
if the ue-CapabilityRAT-RequestList contains a UE-CapabilityRAT-Request with rat-Type set to eutra:

2>
if the UE supports E-UTRA:

3>
include in the ue-CapabilityRAT-ContainerList a ue-CapabilityRAT-Container of the type UE-EUTRA-Capability and with the rat-Type set to eutra as specified in TS 36.331 [10], clause 5.6.3.3, according to the capabilityRequestFilter, if received;



	Apple
	Yes


In [1], Qualcomm mentions the context of this proposal is not clear.  In their understanding, inter-RAT capability exchange as described in RRC procedure assumes Uu connectivity. They wonder if the assumption is that a Uu link already exists and the UE reported its LTE SL capability there? Or otherwise, would this mandate a Uu link for the UE to report its LTE SL capability? They are not ok with mandating Uu connectivity for SL communication for capability exchange in scenarios that do not already require it (e.g. ok for Mode 1, but not for Mode 2 operation and out of coverage cases) as this conflicts with a very important commercial deployment mode (out of coverage UEs and UEs operating in dedicated ITS band).

Please address Qualcomm’s comment:
	Company
	Comments/Questions/Suggestions

	LGE
	We think that defining a FG is different from reporting a FG via Uu to the network. There are many other FGs like SL RX, mode 2 TX, etc. that are defined for the scenarios Qualcomm mentioned. 

	Ericsson
	We agree with LGE's explanation. The purpose of this proposal is to allow RAN2 to specify necessary signaling details so that UE LTE SL capability can be acquired by the gNB, in case of in-coverage operation. This does not limit, by any means, a SL operation in the out-of-coverage and ITS bands operation. In our view, the proposal is unambiguous

	Huawei, HiSilicon
	The QC point may be a misunderstanding of the context. Cross-RAT control (in this case NR Uu to control LTE PC5) is always the case where a Uu link exists. And here, we do not assume an LTE Uu link since for NR Uu to control the LTE sidelink only needs an NR gNB. The purpose of the proposal is to ask how the gNB acquires the UE’s LTE sidelink capabilities. The non-Uu, i.e. out-of-coverage case, is not related to this proposed conclusion.

As we mentioned earlier, we think all that is necessary is that the signaling is defined somehow by RAN2. If there is any difficulty for RAN1 to acknowledge this to RAN2, we assume RAN2 are able to understand the necessity on their own.

	Nokia, Nokia Shanghai Bell
	We agree with LGE, Ericsson, and Huawei above that the concern raised by Qualcomm does not apply here. 

	Futurewei
	We also view the proposal as unambiguous. That said, we understand how the proposal, taken in isolation, could be viewed as confusing. In the LS sent to RAN2, we suggest explicitly mentioning that the proposed conclusion does not imply the existence of an LTE Uu link for the capability exchange

	NTT DOCOMO
	We also think that the current proposal is OK. Definition of LTE SL capability is specified in LTE specification, that is the proposal. Report to eNB is specified LTE specification 36.331 and report to gNB is specified in NR specified 38.331. Details of the reports are decided by RAN2, not RAN1. This is our understanding and the above proposal does not mention this aspect.

	vivo
	We to some extent share the concern of QC. However, in our view the discussion in RAN1 is to define the capability. It is RAN2’s responsibility to define the condition when the UE should setup a Uu link (e.g., for reporting the capability). We can clarify in the LS to RAN2 that it is not RAN1’s intention to mandate a Uu link for capability report.

	Qualcomm
	We can agree to an updated conclusion that clearly mentions UEs already operating in-coverage and provides further clarifications as per some comments above.


	Panasonic
	See our reply to above conclusion.

	Samsung
	We think that Futurewei’ suggestion (clarification in LS to RAN2 if needed) can resolve QC’s concern.

	OPPO
	We tend to agree with comments and views from LGE, E///, HW, and Nokia. We think the issue raised by Qualcomm is not specifically for inter-RAT capability reporting, but a common issue for all SL capability reporting, in our view it is RAN2 expertise to design the reporting procedure. Furthermore, we think this proposal is not about mandating a Uu link for the UE to report its LTE SL capability, but rather being able to report UE’s LTE SL capability when a Uu link (either NR or LTE) exists.

	ZTE, Sanechips
	The intention is about in-coverage UEs reporting its sidelink capability to NR Uu and  the following clarification is acceptable if deemed needed. by the majority of the group

· It is RAN1’s understanding that LTE SL capability can be acquired by UE-EUTRA-Capability specified in TS 36.331

· This applies to in coverage UEs

	Apple
	We think the current proposal is fine. In the LS to RAN2, we can mention that the intention is not to mandate a Uu link for capability report.


3 Conclusions

A combination of conference calls [2] and traditional discussion by email led to the agreement of the following conclusion during RAN1 #100bis-e:
Conclusion:
For support of NR Uu controlling LTE PC5, RAN1 considers that the contents of UE-EUTRA-Capability for LTE-V2X sidelink is sufficient. RAN2 is requested to define the necessary NR signalling.
A draft LS was provided in R1-2002790 and approved in R1-2002930.
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