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[102-e-NR- 5G_V2X_NRSL-PHYprocedure-01] Email discussion/approval regarding the following aspects for HARQ operation
· Issue 3-1: Details of indicating groupcast HARQ feedback option
· Issue 3-2: Capturing PSFCH reception behavior in the specifications
· Issue 3-3: Exact location of PSFCH slots in the time domain
By 8/21, followed by potential TPs by 8/26 – Hanbyul (LGE)

1. Details of indicating groupcast HARQ feedback option

Q1: Do you support physical layer signaling to indicate groupcast with HARQ feedback Option 1 (i.e., NACK only) without distance-based feedback?

	Company
	Answer
	Comment

	NTT DOCOMO
	Yes
	RAN1 concluded in the last meeting that the operation is feasible from L1 signaling perspective.
RAN2 agreed that the operation is supported.
Based on the above two, RAN1 should support it.

	Sharp
	Yes
	Same reason as NTT DOCOMO.

	Ericsson
	Yes
	Due to RAN2 agreement. 

	ZTE, Sanechips
	yes
	This is aligned to RAN2 agreements and RAN1 conclusion.

	Intel
	Yes
	RAN1 should follow RAN2 agreement if there is no big issue (we assume no)

	Futurewei
	No
	While we understand RAN2 made a decision, we think that without distance-based feedback, option 1 can create issues: it essentially implies that we support transmission with implicit ACK. Because of half duplex issues, a UE might miss a transmission, and not even be aware of it. This is always a risk with option 1, but at least the distance threshold can somehow contain it. Before having signaling for opt 1 without distance RAN1 should first discuss the cases for which opt 1 without distance should be enabled (e.g., only low priority services)

	
	
	



Q2: If the answer to Q1 is yes, which option is used to indicate groupcast with HARQ feedback Option 1 (i.e., NACK only) without distance-based feedback?
· Option 1: SCI format 2-A is used
· Option 1-1: A value of Cast type indicator in SCI format 2-A is used to indicate groupcast HARQ feedback option 1 without distance-based feedback
· Option 1-2: Additional 1-bit indicator in SCI format 2-A is introduced to indicate whether the distance-based feedback is applied or not.
· Option 2: SCI format 2-B is used
· Option 2-1: Communication range requirement field in SCI format 2-B is used to indicate distance-based HARQ-ACK feedback is disabled
· Option 3: Others (please specify)

	Company
	Preferred option
	Comment

	NTT DOCOMO
	Option 1-1
	2-A is better since if 2-B is used, the unused overhead is not so small.
Cast type indicator has a reserved state. The state can be used. Meanwhile, additional bit degrades performance.

	Sharp
	Option 2-1
	It would be better to have the “Groupcast Option 1” support in one place.

	Ericsson
	Option 1-1
	We think, it is a straightforward approach to use cast type indicator in SCI format 2-A for this purpose which avoid extra overhead which is unnecessary.

	ZTE, Sanechips
	Option 1-1
	This option is the simplest one. SCI format 2-A already contains a code-point to potentially support this. 

	Intel
	Option 2-1 or
Option 1-3 (see details)
	Our first preference is to keep SCI format 2-B for NACK-only operation and use a codepoint of comm range to indicate ‘no range information’
The second preference is Option 1-3: to use cast type set to ‘broadcast’ AND enable feedback request. 

	
	
	

	
	
	



2. Capturing PSFCH reception behavior in the specifications

Q3: Do you agree to capture UE behavior that physical layer reports HARQ-ACK information of the received PSFCH to higher layer?

	Company
	Answer
	Comment

	NTT DOCOMO
	Yes
	In LTE, UE receives HARQ-ACK on PHICH and it is reported to higher layer, which is captured in spec (36.213 – section 8.3).
We can follow the direction; i.e. capture UE behavior of HARQ-ACK report from PHY to higher layer.
In addition to Q4/Q5, report for PSFCH RX drop might be described as 16.5?

	Sharp
	Yes
	In fact, we think this should be done along with restructuring the “PSFCH reception” as already captured for mode 1 in section 16.5 of 213.

There are three levels of UE behaviors pertaining to PSFCH reception:  (1). Determine one value for each PSFCH time/frequency/code resource; (2). Perform (1) for all PSFCH resources associated with one PSSCH transmission. (3). For mode 1 only, depending on type of HARQ-ACK codebook, for one or more of the PSSCH transmissions granted by a DCI format, perform (2) to determine one or more values to report in UL.

In our view (1) and (2) are common to mode 1 and 2, and should be captured in one place (in section 16.3.1) so that a HARQ-ACK value can be determined for a PSSCH transmission, and reported to higher layers. (3) should be separately captured (i.e. in section 16.5) for mode 1).

(In comparison, in the current specs, (1),(2) and (3) are messed up and are captured for mode 1 only, in section 16.5 of TS 38.213.)

	Ericsson
	Yes
	We are fine with capturing it. 

	ZTE, Sanechips
	ok
	We can be fine if most companies want this, although we think it is not necessary to specify this intra-UE behavior.

	Intel
	Ok
	

	Futurewei
	Yes
	

	
	
	



Q4: If the answer to Q3 yes, what is the UE behavior when SL HARQ-ACK information includes NACK-only (i.e., groupcast option 1)? 
· Option 1: UE reports NACK if the UE determines NACK from the received PSFCH. It reports ACK, otherwise. 
· Option 2: Others (please specify)

	Company
	Preferred option
	Comment

	NTT DOCOMO
	Option 2
	Reuse description of 16.5 with some update; i.e.
“if the UE receives a PSFCH associated with a SCI format 2-B
- report ACK when the UE determines absence of PSFCH reception for each PSFCH reception occasion from the number of PSFCH reception occasions; otherwise, report NACK”

	Sharp
	Option 1
	Wording can be resolved at TP phase.

	Ericsson
	Option 1
	

	ZTE, Sanechips
	Option 1
	The wording can have two alternatives: 
· Alt-1: to put NACK determination in “if” case and ACK determination in “otherwise” case. (Option 1 as above)
· Alt-2: to put ACK determination in “if” case and NACK determination in “otherwise” case. (Option 2 from DoCoMo)
GC option-1 has signal reception for NACK only, i.e., UE should interpret an ACK reception if either it does not receive anything or something that it cannot interpret as NACK. To choose Option 1 as from FL proposal seems a better choice. 

	Intel
	Option 1
	

	Futurewei
	Option 2
	The UE should report NACK if it receives NACK on PSFCH. If it receives nothing, it should report that “no NACK” has been received, since not receiving NACK either means implicit ACK or that the packet has not been received at all

	
	
	



Q5: If the answer to Q3 yes, what is the UE behavior when SL HARQ-ACK information includes ACK or NACK (unicast and groupcast option 2)? 
· Option 1: UE reports NACK if the UE determines NACK from the at least one received PSFCH. It reports ACK if the UE determines ACK from all the received PSFCH(s). 
· Option 2: UE report NACK if the UE determines NACK from the at least one received PSFCH. It reports ACK if the UE determines ACK from all the received PSFCH(s). DTX is reported otherwise.
· Option 3: Others (please specify)

	Company
	Preferred option
	Comment

	NTT DOCOMO
	Option 3
	Reuse description of 16.5 with some update;

	Sharp
	Option 1
	Wording can be resolved at TP phase.

	Ericsson
	Option 1
	We believe that we don’t have to capture DTX signaling. 

	ZTE, Sanechips
	Option 1
	DTX reporting is not necessary according to 38.321 (copied below). It is strange to report DTX for a groupcast option 2 process.
------------------------------the following is only for unicast-----------
 1>	if PSFCH reception is absent on the PSFCH reception occasion:
2>	increment numConsecutiveDTX;
---------------------------------------------------------------------------------------

	Intel
	Option 1
	

	Futurewei
	Option 1
	

	
	
	



3. Exact location of PSFCH slots in the time domain 

Q6: Which options is used to define PSFCH slot location in a resource pool when PSFCH resource period is N, 
· Option 1: Logical slot index #0, #N, #2N, …. within 10240 ms period
· Option 2: Logical slot index #N-1, #2N-1, #3N-1, … within 10240 ms period
· Option 3: Logical slot index …, #M-2N, #M-N, #M within 10240 ms period, where logical slot #M is the last slot of a resource pool
· Option 4: Others (please specify)

	Company
	Preferred option
	Comment

	NTT DOCOMO
	Option 1, or
Option 2
	

	Sharp
	Option 4
	No strong opinion on Option 1/2/3, but we think MinTimeGapPSFCH should also be taken into account.

	Ericsson 
	Option 3
	In our view, option 1 and option 3 are similar in the sense that either the first slot (Option 1) or the last slot (Option 3) is always a PSFCH slot. However, Option 3 provides the following additional benefits compared to Option 1:
· Less wasteful of resources, because the PSFCH resources in first slot is useless since it cannot be used (due to MinTimeGapPSFCH.)
· Option 3 always results in the least number of dangling/orphan slots at the end of the resource period/pool which cannot be used for HARQ feedback based transmissions. This is also an advantage compared to Option 2.
· Option 3 does not require truncating the resource pool period to be a multiple of N. 
The MinTimGapPSFCH can be further taken into account in Option 3 by skipping the PSFCH slot that has index smaller than MinTimeGap PSFCH. 

	ZTE, Sanechips
	Option 1
	Option 1 can avoid so-called ‘orphan’ PSSCH slots. Option 3 is technically the same as option 1, but option 1 is simpler.

	Intel
	Option 3
	On the resource pool border there will be no issue of mapping of more than N PSSCH slots to one PSFCH occasion

	Futurewei
	Option 1
	We can also accept option 2 as second preference

	
	
	



Q7: Do you think the number of logical slots of a resource pool is always a multiple of N, the PSFCH resource period? 

	Company
	Answer
	Comment

	NTT DOCOMO
	Yes
	Otherwise, some PSSCH resources would not be associated with PSFCH resources, according to Q6 and the current specification. To solve this issue, further discussion would be necessary, which is not good way in maintenance phase.

	Sharp
	Yes
	If this is not the case, for a given resource pool, some of the PSSCH transmissions have associated PSFCH resources while others don’t have. Exceptions have to be identified and fixed one by one in the specs (including in RAN2 specs) e.g. for the cases where a selected/granted resource may not have associated PSFCH resource etc.

	Ericsson
	No
	We don’t think that such restriction on the configuration is necessary. See also our response to Q6. 

	ZTE, Sanechips
	Depending on conclusion from Q6. 
	If option 1 or option 3 in Q6 is agreed, it is not necessary to have this restriction. If option 2 was agreed in Q6, we prefer to have this restriction to avoid ‘orphan’ slots. Q6/Q7 could be merged into one discussion. 

	Intel
	No
	Given the answer to Q6, it is an unnecessary restriction

	Futurewei
	Yes
	[bookmark: _GoBack]We agree that it does not strictly have to be the case. For example, on some slots, there could only be transmissions with no associated PSFCH. However, having the number of logical slots as a multiple of N is not a strong restriction and can simplify the system
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