3GPP TSG RAN Meeting #96-e
RP-221782
Budapest, Hungary, June 6-9, 2022

Agenda Item:

9.3.2.8
Source:

Qualcomm Incorporated
Title:



RedCap UE MBS support, off-line discussion summary
Document for:

Discussion and Decision
1. Introduction 
At RAN#96, off-line discussion was assigned to the general topic of MBS support by RedCap devices. 

This has been triggered by an SA2 LS sent in the context of the Rel-18 MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2) to RAN1 in [1]. 
SA2 has requested RAN1 input on the following questions for SA2’s Rel-18 work on MBS enhancements study:  
	Question 1: Whether, similarly to eMBMS case for eMTC/NB-IoT, would it be useful for NG-RAN to receive from 5GC information on NR UE capabilities (e.g. RedCap) of the target recipients of MBS data in MBS broadcast mode. 

Question 2: If the answer to Question 1 is yes, we would like to ask RAN1 which are the possible targeted NR UE capabilities that should be provided to NG-RAN by the 5GC. SA2 can further study mechanisms in the context of the MBS enhancements study (FS_5MBS_Ph2).


In RAN1#109-e, RAN1 has replied to SA2 LS in [2] as:
	RAN1 cannot confirm whether to have further enhancement on MBS broadcast considering RedCap UEs in Rel-18

· Support of MBS broadcast services for RedCap UEs is not part of any approved Rel-18 WI with RAN1 objective


This contribution summarizes the off-line discussion on this matter. 
2. Discussion

The following initial proposal has been circulated. 
----------------------------------------------

Proposal: 
· There is no specification work resulting from any of the RAN#96 decisions regarding RedCap support of MBS. 

· In principle, since it has not been explicitly discussed and excluded, RedCap devices can optionally support MBS (similarly as for other optional Rel-15…17 features)

· The relationship between active BWP and MBS CFR for RedCap UEs (i.e. CFR is subset of UE configured BWP) is the same as for non-RedCap UEs in Rel-17.

· RAN to respond to the SA2 LS with the following: 

· Include that RedCap devices can optionally support MBS and the related signaling to/from the 5GC is necessary

· At the same time, no RAN view is to be included in the LS regarding the suitability and/or use case applicability of the feature (i.e. RedCap support of MBS) 

· Postpone until RAN #97e any discussion on potential Rel-18 enhancements to help mitigate the effects of limited BW of RedCap and/or improve feature coexistence with MBS for non-RedCap UEs

-------------------------------------------------

There were a number of comments in response (ZTE, vivo, Apple, CATT, Huawei, MediaTek, H3C, Nokia, Ericsson) mostly aimed at suggesting simplification. 

Also, companies (e.g. vivo, Nokia) had a preference to delete detailed conditions, e.g. those in the sub-bullet regarding CFR. 

MediaTek provided an alternate simplified text proposal as follows: 

---------------------------------------------

“We would conclude as:
· There is no specification work resulting from any of the RAN#96 decisions regarding RedCap support of MBS 

· MBS support is not optimized for RedCap
· MBS support for RedCap has not been discussed in Rel-17 prior this RAN#96/plenary
· Rel17 specifications do not prevent any UE setting MBS capability
As to LS from SA2 we would recommend to simply state the above i.e. 
· Rel-17 specifications do not prevent any UE setting MBS capability”
----------------------------------------------- 

Based on mostly the version provided by MediaTek, we bring up the following for potential conclusion in the on-line session: 

· There is no specification work resulting from any of the RAN#96 decisions regarding RedCap support of MBS
· MBS support is not optimized for RedCap
· MBS support for RedCap has had limited discussion in Rel-17 prior to RAN#96
· Rel-17 specifications do not prevent any UE setting MBS capability
· Send and LS response to SA2 including the following

· RAN#96 has concluded that Rel-17 specifications do not prevent any UE, including RedCap UEs, setting MBS capability to indicate MBS support 

3. Conclusion               

Recommend the following as RAN#96 conclusion:  

· There is no specification work resulting from any of the RAN#96 decisions regarding RedCap support of MBS
· MBS support is not optimized for RedCap
· MBS support for RedCap has had limited discussion in Rel-17 prior to RAN#96
· Rel-17 specifications do not prevent any UE setting MBS capability
· Send and LS response to SA2 including the following

· RAN#96 has concluded that Rel-17 specifications do not prevent any UE, including RedCap UEs, setting MBS capability to indicate MBS support 
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