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	Reason for change:
	TC 15.21.a (as a representative for Conferencing TCs) allows the UE to subscribe to the conference event package, see step 10 in C.10. Question is if such SUBSCRIBE request will belong to the dialog set up by the INVITE sent to conference server, or if it will set up its own dialog.
GSMA IR.92-v9.0 states:
The SUBSCRIBE to conference state events must be sent outside the INVITE dialog between the UE and the conference server

Note that earlier versions of IR.92 did not carry this requirement.

TS 24.147, section 5.3.1.2 carries the following Note:

The conference participant may subscribe to the conference event package, as described in RFC 4575 [11]. If the SUBSCRIBE request outside the existing INVITE dialog is rejected by a 403 (Forbidden) response, the conference participant should send a SUBSCRIBE request in the existing INVITE dialog.

NOTE: Pre-release 12 networks can support in-dialog SUBSCRIBE requests only. Sending a SUBSCRIBE in the existing dialog enables the UE to subscribe to the conference event package in this situation.
Assuming that pre-Rel 12 UEs and networks exist, we should support both models, at least for the time being. As of today, 34.229-1, A.5.1, only supports the “out-of-dialog” model. This CR proposes to also allow the “in-dialog” model  


	
	

	Summary of change:
	For the Route header, the in-dialog model would request the four usual entries given in the Record-Route header 183 Session Progress. The out-of-dialog model uses the preloaded Route header. Both forms are drastically different. We would have the choice to check that one of the forms is obeyed to exactly, or to not check the Route header at all. Here, we propose the latter.
Similarly, we propose to not check if a To tag is delivered (as the in-dialog model would require to bring a To tag already known while the out-of-dialog model requires the UE to not bring a To tag)

On the From tag we do not propose a change. Note however that checking if either in-dialog or out-of-dialog would be followed strictly, we would need a check for a specific From tag already known.

Similarly, no change for Call-ID although the in-dialog form would need a strict check.
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	Other comments:
	Current TTCN implements the in-dialog model, conflicting with the prose which assumes the out-of-dialog model.
This is an update of R5-153238 and the outcome of 1 revision to that document


A.5.1
SUBSCRIBE for conference event package

	Header/param
	Cond
	Value/remark
	Rel
	Reference

	Request-Line
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
Method
	
	SUBSCRIBE
	
	

	
Request-URI
	
	px_FinalConferenceUri
	
	

	
SIP-Version
	
	 SIP/2.0
	
	

	Route
	
	order of the parameters in this header must be like in this table
	
	RFC 3261 [15]

	
route-param
	A1
	<sip:SS P-CSCF address:protected server port of P-CSCF;lr>, <sip:px_scscf;lr>
	
	

	      route-param
	A2
	<sip:SS P-CSCF address: unprotected server port of P-CSCF (optional);lr>, <sip:px_scscf;lr>
	
	

	Via
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
sent-protocol
	
	SIP/2.0/UDP when using UDP or SIP/2.0/TCP when using TCP
	
	

	
sent-by
	A1
	IP address or FQDN and protected server port of the UE
	
	

	
sent-by
	A2
	IP address or FQDN and unprotected server port of the UE
	
	

	
via-branch

	
	value starting with ‘z9hG4bK’
	
	

	From
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
addr-spec
	
	any IMPU within the set of IMPUs on ISIM
	
	

	
tag
	
	must be present, value not checked but stored for later reference
	
	

	To
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
addr-spec

	
	px_FinalConferenceUri
	
	

	
tag

	A4
NOT A4
	not present
remote tag of the dialog ID 
	
	

	Contact
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
addr-spec
	A1
	SIP URI with IP address or FQDN and protected server port of UE
	
	

	
addr-spec
	A2
	SIP URI with IP address or FQDN and unprotected server port of UE
	
	

	Expires
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
delta-seconds
	
	must be present but value not checked
	
	

	Security-Verify
	A1
	
	
	RFC 3329 [21]

	
sec-mechanism
	
	same value as SecurityServer header sent by SS
	
	

	Require
	A1
	
	
	RFC 3261 [15]
RFC 3329 [21]

	
option-tag
	
	sec-agree
	
	

	Proxy-Require
	A1
	
	
	RFC 3261 [15]
RFC 3329 [21]

	
option-tag
	
	sec-agree
	
	

	CSeq
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
value
	
	must be present, value not checked
	
	

	
method
	
	SUBSCRIBE
	
	

	Call-ID
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
callid
	
	value not checked, but stored for later reference
	
	

	Session-ID
	A3
	
	
	draft-kaplan-dispatch-session-id [115]

	
sess-id
	
	value not checked, but stored for later reference
	
	

	Max-Forwards
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
value
	
	non-zero value
	
	

	P-Access-Network-Info
	A1
	(header optional when A2)
	
	RFC 3455 [18]

	
access-net-spec
	
	access network technology and, if applicable, the cell ID
	
	

	Accept 
	
	
	
	RFC 3261 [15]
RFC 3680 [22]

	
media-range
	
	application/conference-info+xml
	
	

	Event
	
	
	
	RFC 3265 [34]
RFC 3680 [22]

	
event-type
	
	conference
	
	

	Content-Length
	
	
	
	RFC 3261 [15]

	
value
	
	length of request body, if such is present
	
	


	Condition
	Explanation

	A1
	IMS security (A.6a/2 TS 34.229-2 [5]))

	A2
	GIBA (A.6a/1 TS 34.229-2 [5]))

	A3
A4

	UE supports Session-ID (A.12/30 TS 34.229-2 [5]))
UE supports subscription to conference event package outside INVITE dialog (A.12/xx 3GPP TS 34.229-2 [5]). Editor’s note: from RAN5#70, the possibility to send such subscription inside the INVITE dialog will be taken away. 


NOTE1:
All choices for applicable conditions are described for each header.

