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Introduction

This document contains discussion around the comments and questions raised in R4REP000003. This reply has also been mailed to the WG4 reflector.

Discussions
Statement 1:

In your attachment you have stated:

"How can you guarantee, with the out of band gain clause, the same UE behavior and overall system performance when it receives a channel N from a Node B simultaneously with a repeater emitting at channels N+/- 1? 

We would prefer an ACLR clause unless out-of-band gain spec can address this issue. Please propose target values"

Answer 1:

Out of band gain and ACLR, are two very different requirements and one can't be replace by the other. However, what they both have in common is that they are requirements to protect UEs and base stations operating at adjacent frequencies.

The filters in the repeater determine the out of band gain and the ACLR is determined by the non-linearity of the amplifier. Hence, the out of band gain is a measure of how the repeater amplifies channel N+/-1 and ACLR is a measure of the spectrum leakage into channel N+/-1. TS 25.106 V1.0.0 contains both these requirements, since the ACLR is implicitly (by integration) given by the out of band emission requirement.

Furthermore, target values for the out of band gain will be discussed at the AdHoc and later at the RAN4#14 meeting.

Statement 2:

"I am puzzled with what you call the operating bandwidth:

- Suppose a frequency planning of 12 channels numbered no 1 to 12

- Suppose the repeater repeats channels 1, 3, 5, 6, 7 at the exclusion of any other channel:

Then how should we interpret the definition of the operating band? :

Interpretation #1: 

- There are 3 operating bands: 

operating band 1 is channel 1

operating band 2 is channel 3

operating band 3 is channels 5, 6 and 7 (consecutive)

then channel 4 is outside the operating band and should fulfill the (3.5- 7.5) mask limits.

interpretation #2 :

- there is one single operating band of all channels.

then channel 4 is inside the operating band and does not fulfill the mask !"

Answer 2:

The definition is written in order for Interpretation #1 to be the correct way to interpret the specification. The definition states:

" The frequency range that the repeater operates in with operational configuration. This frequency range can correspond to one or several consecutive nominal 5 MHz channels. If they are not consecutive each subset of channels shall be considered as an individual band." 

The last sentence aims to address the case you point out, i.e. not consecutive channels, where it is pointed out that each subset shall be considered as an individual band.  As you have stated channel 4 is outside the operating band and in that region the repeater shall fulfill the out of band emission and out of band gain requirements. For a more detailed explanation please see Tdoc R4-000583.

Now, if an operator would use a repeater with an operating band corresponding to the entire licensed band (e.g. 15 MHz) the out of band gain and out of band requirements apply outside of this band. This type of repeater solution is often referred to as band selective.  

As Mr. Kummetz point out in his off-line comment; a requirement on "in-band" ACLR will not test the non-linearity of the amplifier, but instead the noise floor. In your comment you change the gain value to 88 dB and thereby reach an ACLR of 45 dB and thereby you also introduce a maximum gain of the repeater. I personally don't think the purpose of the example Mr. Kummetz gave was to put an emphasis on the values chosen. Instead, I think that it was to point out that if you have a high gain (not to be confused with a high output power) the interference in the adjacent channel (if it happens to be within the operating band) is not mainly generated by the non-linearity. Therefor the measure fails to capture what the requirement states. 

However, it is important to note that all other operators' spectrum will be protected by the requirements in the specification and that an operator choosing this solution also will be aware of this function (which after all is something you can't do anything to avoid; laws of physics). My opinion is that this choice should be left to each individual operator since it only affects his' or hers networks and not the adjacent. 

We must also keep in mind that the operator with the 15 MHz could also choose a repeater solution where each 5 MHz channels is considered as an individual operating band. Thus the repeater fulfills the out-of-band gain and out of band spectrum requirements even for the channels within the own license band (this solution is often referred to as channel selective).

The point I want to make is that the operator has two options, band or channel selective repeaters and which choose depending on needs, strategies, etc, should be left to the operator and not prevented by the standard. This since the choice only will affect the own networks and not the adjacent. Naturally, if any operators have some comments on this matter I would happily hear them. .       
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