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1. Introduction

In [1], RAN2 requested RAN4 to provide answers to Q1 and Q2 related to the mobility measurements for carrier aggregation (CA). Related measurements scenarios were discussed in RAN2. But RAN2 was not certain on the UE capability to perform measurements on component carriers (CCs) without measurement gaps, and following questions were asked:
Q1: Is it reasonable to assume that a UE is able to perform measurements on each component carrier, which is configured for data transmission (i.e. the carrier is active)?

In addition, RAN2 would like to have some general guidance on scenarios in which the UE is capable to perform measurements without measurement gaps.

Q2: In which scenarios the UE can be assumed to perform measurements on component carriers without measurement gaps? For example, (assuming that the answer to Q1 is “yes”), does RAN4 foresee cases where carriers, which are not configured for data transmission (but are included in the capabilities of the UE), can be measured by the UE without measurement gaps. If yes, are there any restrictions that would apply?
Our view is that the measurements in CA scenario have some similar characteristics as that in DC-HSDPA, DB-DC-HSDPA and HSUPA in WCDMA. In the following section, the detailed analysis will be provided.
2. Discussion

The UE measurement capability has defined for support of mobility in DC-HSDPA, DB-DC-HSDPA and HSUPA. In order to better analyze the possible measurement cases in CA, the specification progress or agreement in 3GPP work groups about above mentioned measurement capability in WCDMA are firstly introduced in Section 2.1, 2.2 and 2.3. Then in the Section 2.4, the suggestions about measurements in CA are given. 
2.1 Measurements in DC-HSDPA

The subject of RRM requirements for DC-HSDPA was discussed in the earlier RAN4 meeting [2]. The conclusion of that discussion was that the group would focus on scenarios A and B, which are listed below in italics:
· Scenario A: 

· UE is operating in DC-HSDPA mode 

· UE performs intra-frequency cell search on anchor carrier only 

· No change to intra-frequency cell measurement requirement. 

· UE performs inter-frequency cell measurements in compressed mode 

· Need to search supplemental carrier frequency more often. 

· No change to measurement requirement of non-serving frequencies 

· Scenario B: 

· UE is operating in DC-HSDPA mode 

· UE performs intra-frequency cell search on anchor carrier and on supplemental carrier 

· No change to intra-frequency cell measurement requirement on anchor carrier 

· Duplicate the intra-frequency cell measurement requirement on the supplemental carrier 

· UE performs inter-frequency cell measurements in compressed mode 
· With a single LO architecture, the number of inter-cells required to be searched, could be doubled, since the UE operates on adjacent carriers at any given time.

It can be seen that UE measurement capability requirements is different for the two scenarios. For scenario A, the UE performs intra-frequency cell measurement on anchor carrier only. For scenario B, the UE performs intra-frequency cell measurement on anchor carrier and on supplemental carrier. That is the UE will have a second base-band receiver to process the secondary carrier in order to support scenario B. Therefore the UE implementation in scenario B will be more complex in contrast to that in scenario A.
2.2 Measurements in DB-DC-HSDPA

The measurements in DB-DC-HSDPA are also discussed in recent RAN2 and RAN4 meetings. In the scenario, the UE can perform measuring cells on the secondary frequency without compressed mode. But it is not decided that the UE must perform the intra-frequency measurements on the neighbour cells in secondary frequency.
2.3 Measurements in HSUPA

In RAN2# 66, based on the discussion of [3]-[5], the following UE searcher capability in DC-HSUPA was agreed in last RAN2 meeting (cut and paste from draft RAN2 #66 meeting report)

· Proposal 8a: The UE search capability on the secondary frequency without the compressed mode is mandatory in case secondary carrier is enabled.

So at the current stage, it is mandatory that the UE should have capability to perform measurements on the secondary frequency without the compressed mode.
2.4 Measurements in CA

The current TR 36.912 V2.0.0 [6] states that the following 3 generic carrier aggregation scenarios need to be supported depending on UE capability:
· Scenario1: Intra band contiguous component carrier aggregation
· Scenario2: Intra band non-contiguous component carrier aggregation

· Scenario3: Inter band non-contiguous component carrier aggregation
In [6], possible UE architectures for the above three scenarios are also suggested. The UE may adopt different implementation in order to support all CC scenarios. 
For Scenario1, the UE may adopt a transceiver or multiple transceivers. We feel that these two different implementation methods have different impact on the UE measurement capability.
· If the UE adopt one transceiver, the measurements are very similar to that in scenario A/B in DC-HSDPA. That is  two possible measurement scenarios depending on the UE capability may exist:

Option1:

· The UE could not perform measurements on all component carriers which are configured for data transmission without measurement gaps. 
· The UE performs measurements on anchor carrierNote1 without measurement gap only. 

· The UE performs gap-assisted measurements on other component carriers. 

· The UE performs gap-assisted measurements on the carriers which are not configured to UE. 
Note1: The terminology “anchor carrier” is not decided by the 3GPP in the CA scenarios. Here the terminology is referenced from HSDPA in order to explain clearly.
Option2:

· The UE could perform measurements on all component carriers which are configured for data transmission without measurement gaps. 

· The UE performs gap-assisted measurements on the carriers which are not configured to UE.
For Option1, the UE implementation can be simpler. But the measurement performance can not be as good as that in Option2.  It seems that some balance between the UE implementation and performance should be considered. In order to better to support the mobility in CA, we suggest that Option2 can be adopted though it shall add more cost to the UE implementation.
· If the UE adopts multiple transceivers, the measurements are very similar to that in scenario B in DC-HSDPA, DB-DC-HSDPA and HSUPA. 
· The UE could perform measurement on all component carriers which are configured without measurement gaps if the UE has idle receiver(s) which supports the measurements on the carriers. 
· For the measurement on the carriers which are not configured for data transmission, the UE needs measurement gap if the UE has no idle receiver(s). 
· For the measurement on the carriers which are not configured for data transmission, if the UE has idle receiver which supports the measurements on the carriers, the measurement can be performed without gap. But it is still need more study to decide whether it is a better method that the UE performs such measurements using idle receiver(s). 
In this case, the UE could also perform the measurements without measurement gap on the component carriers which are configured, but it is obviously that this method shall be more complex for UE implementation. 
For scenario 2 and 3, the UE adopt multiple transceivers. The measurements are similar to Option 2 in scenario 1. 
Based on the above analysis, we can basically conclude that whether the measurements on the carriers in CA scenarios are gap-assisted or not depend on the UE capability. Different UE measurement capability corresponds to different implementation.  
In order to further the progress in mobility and simplify the UE measurement behaviour, it is proposed that measurement scenario described in Option2 can be agreed.
3. Conclusions

This document presents some discussion on measurements in CA scenarios. Based on the above analysis, it is proposed that the following UE measurement capability should be considered in the current stage:
· The UE could perform measurements on all component carriers which are configured for data transmission without measurement gaps. 

· The UE performs gap-assisted measurements on the carriers which are not configured to UE.
It is also suggested to provide the following responses to the RAN2 questions according to the discussion in Section 2.4:
Q1: Is it reasonable to assume that a UE is able to perform measurements on each component carrier, which is configured for data transmission (i.e. the carrier is active)?

Yes, the UE could be able to perform measurements on each component carrier which is configured for data transmission.
Q2: In which scenarios the UE can be assumed to perform measurements on component carriers without measurement gaps? For example, (assuming that the answer to Q1 is “yes”), does RAN4 foresee cases where carriers, which are not configured for data transmission (but are included in the capabilities of the UE), can be measured by the UE without measurement gaps. If yes, are there any restrictions that would apply?
The UE could measure the component carriers configured for data transmission without measurement gap. For the measurement on the carriers which are not configured, there are two cases should be considered:

· The UE has idle receiver:

The UE could perform the measurements without gap using idle receiver which supports the measurements on the carriers. But it is still need more study to decide whether the UE performs the measurements using idle receiver or some restrictions should be specified.

· The UE has only one receiver:

Under this case, without gap via tuning frequency when the UE performs the measurements on the carriers which are included in the capabilities of the UE, the data loss is unavoidable. In addition, the eNB has to consider the UE capability when deciding the measurement object is intra-frequency or inter-frequency. So it is proposed that this option should be carefully considered.
Our suggestions are as follows:

· The UE shall perform measurements on component carriers configured for data transmission without measurement gaps. 

· The UE shall perform the measurements on component carriers which are not configured with measurement gap. 

We hope RAN4 to consider the above information in replying RAN2 questions. Furthermore, we provide a draft LS response to RAN2 in contribution R4-100149.
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