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1. Introduction
In Rel-16, there is discussion on p-UE-FR2 triggered by RAN2 LS and it has been decided that this would not use this parameter as replied in [1].
In RAN2#112-e meeting, a LS [2] was approved and sent to RAN4 in which further feedback information was provided and some more questions were asked:
RAN2 would like to thank RAN4 for the LS on power control for NR-DC. RAN2 has decided to keep p-UE-FR2 and will add a clarification in TS 38.331 that this field is not used in this release of the specification. 

Besides, RAN2 wonders whether the same restriction also applies to p-NR-FR2, which was introduced in Rel-16 for NR-DC UL power control on FR2, as specified in TS 38.213. RAN2 cannot reach any consensus on whether and how to use p-NR-FR2 for now, thus would like to ask RAN4 to answer the following questions.

Q1: whether there is any concern about p-NR-FR2 to be used in Rel-16 for supporting NR-DC PC on FR2?

Q2: if no concern, can RAN4 also confirm the following description of p-NR-FR2 in the current TS 38.331?
	p-NR-FR2

The maximum total transmit power to be used by the UE in this NR cell group across all serving cells in frequency range 2 (FR2). The maximum transmit power that the UE may use may be additionally limited by p-Max (configured in FrequencyInfoUL). This field is only used in NR-DC.


In this paper, tentative answers and related analysis have been provided.
2. Discussion
The discussion related to p-UE-FR2 was concluded for Rel-16 in [1][3]. The usefulness and feasibility of the parameter were seriously questioned and the problem seems not improved compared to Rel-15. It has been concluded in [1] that RAN4 would not use this parameter in Rel-16. 
2.1 Status in Rel-16 38.213
In RAN2 LS, there is a question on the parameter p-NR-FR2, which is specified in Rel-16 38.213. Together with p-NR-FR1, it is used in uplink power control for EN-DC / NE-DC / NR-DC as a restriction for certain cell group. However, it is only in the case of NR-DC, there is parameter definition for p-NR-FR2. For EN-DC and NE-DC case there is only p-NR-FR1 defined. All the related definition is as following:
EN-DC

If a UE is configured with a MCG using E-UTRA radio access and with a SCG using NR radio access, the UE is configured a maximum power [image: image1.wmf]LTE
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 for transmissions on the MCG by p-MaxEUTRA and a maximum power [image: image2.wmf]NR

P

 for transmissions in FR1 on the SCG by p-NR-FR1. 

NE-DC:
If a UE is configured with an MCG using NR radio access and with a SCG using E-UTRA radio access, the UE is configured a maximum power [image: image3.wmf]NR

P

 for transmissions in FR1 on the MCG by p-NR-FR1 and a maximum power [image: image4.wmf]LTE

P

 for transmissions on the SCG by p-MaxEUTRA. 

NR-DC:
If a UE is configured with an MCG using NR radio access in FR1 or in FR2 and with a SCG using NR radio access in FR2 or in FR1, respectively, the UE performs transmission power control independently per cell group as described in Clauses 7.1 through 7.5.

If a UE is configured with an MCG and a SCG using NR radio access in FR1 and/or in FR2, the UE is configured a maximum power [image: image6.png]


 for transmissions on the MCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and a maximum power [image: image8.png]Psca



 for transmissions on the SCG by p-NR-FR1 and/or by p-NR-FR2 and with an inter-CG power sharing mode by NR-DC-PC-mode for FR1 and/or by NR-DC-PC-mode for FR2. The UE determines a transmission power on the MCG and a transmission power on the SCG per frequency range.

Observation 1: RAN1 defined p-NR-FR1 and p-NR-FR2 for a certain frequency range as maximum power for uplink power control in MR-DC. P-NR-FR1 is defined for FR1 in EN-DC/NE-DC/NR-DC, while p-NR-FR2 is only defined for FR2 in NR-DC. 
2.2 Status in Rel-16 38.101-1/2/3
Currently in 38.101-1/3, p-NR-FR1 is used for FR1 MCG/SCG Pcmax calculation. Taking 38.101-1 as an example:
PCMAX_L,f,c,MCG = MIN{MIN(PEMAX,c , PEMAX,NR-DC, PNR) – ∆TC,c, (PPowerClass – ΔPPowerClass) – MAX(MAX(MPRc, A-MPRc)+ ΔTIB,c + ∆TC,c + ∆TRxSRS, P-MPRc)}

PCMAX_H,f,c,MCG = MIN{PEMAX,c, PEMAX,NR-DC, PNR, PPowerClass – ΔPPowerClass}
for the MCG and
PCMAX_L,f,c,SCG = MIN{MIN(PEMAX,c , PEMAX,NR-DC, PNR) – ∆TC,c, (PPowerClass – ΔPPowerClass) – MAX(MAX(MPRc, A-MPRc)+ ΔTIB,c + ∆TC,c + ∆TRxSRS, P-MPRc)}

PCMAX_H,f,c,SCG = MIN{PEMAX,c, PEMAX,NR-DC, PNR, PPowerClass – ΔPPowerClass}
………
-
PNR is the value given by the field p-NR-FR1 of the PhysicalCellGroupConfig IE as defined in [7];
…….

There is no reference for p-NR-FR2 in either 38.101-2 or 38.101-3. For FR2, the pcmax definition is totally different from FR1 and basically only Pumax is used to retrict EIRP. There is no definition of mapping between Pcmax and Pumax for FR2.
The UE can configure its maximum output power. The configured UE maximum output power PCMAX,f,c for carrier f of a serving cell c is defined as that available to the reference point of a given transmitter branch that corresponds to the reference point of the higher-layer filtered RSRP measurement as specified in TS 38.215 [11].
The configured UE maximum output power PCMAX,f,c for carrier f of a serving cell c shall be set such that the corresponding measured peak EIRP PUMAX,f,c is within the following bounds

PPowerclass + PIBE – MAX(MAX(MPRf,c, A- MPRf,c,) + ΔMBP,n, P-MPRf,c) – MAX{T(MAX(MPRf,c, A- MPRf,c,)), T(P-MPRf,c)} ≤ PUMAX,f,c ≤ EIRPmax
while the corresponding measured total radiated power PTMAX,f,c is bounded by

PTMAX,f,c ≤ TRPmax
Observation 2: RAN4 use p-NR-FR1 in EN-DC/NE-DC/NR-DC in the calculation of configured transmitted power, while did not use p-NR-FR2.
Observation 3: For FR2, the configured transmitted power is indirectly restricted using Pumax and PTmax, and no place to use p-NR-FR2.

Actually, currently there is only CA for FR2, while no NR-DC definition and relating requirements for FR2. In this sense, p-NR-FR2 which is specifically for NR-DC would also not be used.
Observation 4: For FR2, there is currently no definition and requirements for NR-DC.
2.3 Similarity of p-NR-FR2 and p-UE-FR2
During previous discussion of p-UE-FR2, which is also a power bound for FR2 UE, the main controversial issue is the feasibility of limiting EIRP and/or TRP. There are wide spread concerns on either options and this is the decisive factor in not using p-UE-FR2 for Rel-16.

Similarly, p-NR-FR2, which is designed corresponding to p-NR-FR1, is intended to be a configured maximum total transmit power to be used by the UE in this NR cell group across all serving cells in FR2. This is in fact quite similar to p-UE-FR2 which is intended to restrict the power of a UE. The feasibility problem of EIRP/TRP control is also exists since the these are only viable way for FR2 power measurement.

Observation 5: p-NR-FR2 is similar to p-UE-FR2 in that EIRP and TRP control feasibility problem persists.
Based on the previous observations, the following proposal is provided:

Proposal: Not using p-NR-FR2 at least in Rel-16, based on similar reason to p-UE-FR2, and also no NR-DC requirements in Rel-16 RAN4. 

A draft LS is also attached in the Annex.

3. Conclusion

This paper discussed RAN2’s LS [1]. The following observations and proposal were provided:
Observation 1: RAN1 defined p-NR-FR1 and p-NR-FR2 for a certain frequency range as maximum power for uplink power control in MR-DC. P-NR-FR1 is defined for FR1 in EN-DC/NE-DC/NR-DC, while p-NR-FR2 is only defined for FR2 in NR-DC. 

Observation 2: RAN4 use p-NR-FR1 in EN-DC/NE-DC/NR-DC in the calculation of configured transmitted power, while did not use p-NR-FR2.

Observation 3: For FR2, the configured transmitted power is indirectly restricted using Pumax and PTmax, and no place to use p-NR-FR2.

Observation 4: For FR2, there is currently no definition and requirements for NR-DC.
Observation 5: p-NR-FR2 is similar to p-UE-FR2 in that EIRP and TRP control feasibility problem persists.
Proposal: Not using p-NR-FR2 at least in Rel-16, based on similar reason to p-UE-FR2, and also no NR-DC requirements in Rel-16 RAN4. 
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1. Overall Description:

RAN4 would like to thank RAN2 for the LS on power control for NR-DC. RAN4 has discussed the LS and would like to provide feedback as following: 

RAN4 did not use p-NR-FR2 in Rel-16. RAN4 do have concerns on p-NR-FR2 to be used for supporting NR-DC PC on FR2 and the reason is simiar to p-UE-FR2.
2. Actions:

To RAN2 and RAN1:
ACTION: RAN4 respectfully asks RAN2 and RAN1 to take the above information into account.
3. Date of Next TSG WG RAN4 Meetings:
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E-meeting
TSG-RAN WG4 Meeting #99-e                            19-27, May, 2021          E-meeting
 1 / 3

