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Introduction
In RAN4#90bis, the latest LS[1] from RAN2 on autonomous gap ANR was discussed and a response was given to Q1. RAN4 did not agree a response for Q2 and more discussion is necessary.
	RAN2 further discussed autonomous gap for NR ANR, and confirmed autonomous gap is not supported in the following cases:
· ANR (towards NR neighbour cells) configured by NR PCell in NR SA
· ANR (towards NR neighbour cells) configured by NR PSCell in EN-DC
· ANR (towards NR neighbour cells) configured by LTE PCell in EN-DC
· ANR (towards NR neighbour cells) configured by LTE PCell in LTE SA

RAN2 would like to ask RAN4:
Q 1: whether autonomous gap ANR (towards LTE neighbour cells) configured by NR PCell in NR SA is supported? Note that RAN2 signalling does not currently support configuration this.

[bookmark: _Hlk6648482]RAN2 also discussed whether autonomous gap ANR (towards 2G/3G/4G neighbour cells) configured by LTE / MN in EN-DC is supported. RAN2 identified that there would be interruption time on all NR SCG cells if UE starts autonomous gap in EN-DC and SN does not know this (especially for the UE only supporting per-UE gap). Thus, RAN2 also would like to ask RAN4:
Q 2: whether autonomous gap ANR (towards 2G/3G/4G neighbour cells) configured by LTE PCell in EN-DC is supported? Note that RAN2 signalling does support configuration of this.




Discussion
In RAN4#90bis there were diverse views on the scope of the RAN4 way forward on R15 NR RRM scope [2]which includes the aspects:
· New features or requirements or UE behaviour which were not captured in the exception list in RP-182791 are not to be specified in R15 RRM spec, e.g.,
· …
· The RRM requirements for CGI reading with autonomous gap will be specified in Rel-16.
· …
· The impact on RAN1 or RAN2 specifications should be avoided as much as possible.

Although not explicitly stated in the way forward,  our understanding at the time the WF was agreed was that this discussion was triggered by an earlier LS from RAN2 in [3] which was clearly about NR ANR (i.e. reading of the CGI of an NR target cell from NR system information), for which RAN4 agreed not to do further work in release 15 in the reply LS[4] which can be seen from the answer to the earlier Q2
	Q 2: Is it feasible to use autonomous gap for Intra-NR ANR and Inter-RAT ANR towards NR cell? 

Answer to Q2:  Since the autonomous gap mechanism for NR was not studied in detail in RAN4, based on LTE experience RAN4 didn’t identify critical functionality issues yet to use autonomous gap. However, RAN4 do not plan to study RRM requirements for this functionality in release 15.


We have added emphasis that RAN2 was asking about ANR “towards NR cell” (i.e. decoding of NR CGI, not 2G/3G.4G CGI) and RAN4 replied that we do not plan to study RRM requirements in rel-15.
Next, we turn our attention to investigation of the existing requirements specified in 36.133 for different cases.
E-UTRA intrafrequency target cell
When it comes to ANR towards a 4G cell, RRM requirements and signaling support are already specified for EN-DC, since the ANR operation is controlled by the LTE PCell. The applicability rules in 36.133 for EN-DC operation say
-	E-UTRAN intra frequency measurement requirements in section 8.1.2.2, except requirements specified for UE configured with highSpeedEnhancedMeasFlag
And section 8.17 for EN-DC
PCC intra-frequency measurements shall meet all applicable requirements in clause 8.1.2.2.
SCC intra-frequency measurements shall meet all applicable requirements in clause 8.3.3
For these cases, it is rather clear that the corresponding requirements for CGI reading shall apply since the requirements are included in section 8.1.2.2. and 8.3.3. i.e.
[bookmark: _Toc383690790][bookmark: _Toc383690791]8.1.2.2.3	E-UTRAN FDD intra frequency measurements with autonomous gaps
8.1.2.2.4	E-UTRAN TDD intra frequency measurements with autonomous gaps
[bookmark: _Toc383690851]8.3.3.1	Measurements of a secondary component carrier with active SCell (which includes CGI reading)
[bookmark: _Toc383690797]Observation 1: There are applicable requirements for intrafreqency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 when EN-DC is configured in release 15.
E-UTRA interfrequency target cell. 
Considering interfrequency CGI reading, existing requirements in sections 8.1.2.3.x are not mentioned in the EN-DC applicability rules, and also there are no autonomous gap CGI reading requirements in the interfrequency sections of section 8.17.x. For reference, the autonomous gap requirements for standalone LTE interfrequency CGI reading are in sections:
8.1.2.3.5	E-UTRAN FDD-FDD inter frequency measurements with autonomous gaps
[bookmark: _Toc383690798]8.1.2.3.6	E-UTRAN TDD-FDD inter frequency measurements using autonomous gaps
[bookmark: _Toc383690799]8.1.2.3.7	E-UTRAN TDD-TDD inter frequency measurements with autonomous gaps
[bookmark: _Toc383690800]8.1.2.3.8	E-UTRAN FDD-TDD inter frequency measurements using autonomous gaps
Observation 2: There are no applicable requirements for interfrequency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 in EN-DC
UTRA interRAT target cell

Next, we consider UTRA CGI reading. Again, this is defined in the main part of 36.133 in the following sections, which are not within the scope of EN-DC applicability. 
[bookmark: _Toc383690819]8.1.2.4.17	E-UTRAN FDD-UTRAN FDD measurements with autonomous gaps
[bookmark: _Toc383690820]8.1.2.4.18	E-UTRAN TDD-UTRAN FDD measurements with autonomous gaps
On the other hand, there are requirements for SON measurements, which would be a first step before CGI reading (either autonomous gap or natural DRX based)
8.17.7	E-UTRAN FDD – UTRAN FDD measurements for SON when Configured with E-UTRA-NR Dual Connectivity
8.17.8	E-UTRAN TDD – UTRAN FDD measurements for SON when Configured with E-UTRA-NR Dual Connectivity
8.17.11	E-UTRAN TDD – UTRAN TDD measurements for SON when Configured with E-UTRA-NR Dual Connectivity
8.17.12	E-UTRAN FDD – UTRAN TDD measurements for SON when Configured with E-UTRA-NR Dual Connectivity
Observation 3: There are no applicable requirements for interRAT CGI reading towards an UTRA cell with autonomous gaps in 36.133, however there are requirements for measurements for SON
GSM interRAT target cell
RAN4 has never defined requirements for autonomous gap CGI reading towards a GSM cell, even in standalone LTE operation.
Observation 4: There have never been applicable requirements for interRAT CGI reading towards a GSM cell with autonomous gaps in 36.133, even in standalone LTE operation.
The situation is summarised in table 1
	Target for ANR
	Requirement applicability

	E-UTRA intrafrequency
	There are applicable requirements for intrafreqency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 when EN-DC is configured in release 15

	E-UTRA interfrequency
	There are no applicable requirements for interfrequency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 in EN-DC

	UTRA
	There are no applicable requirements for interRAT CGI reading towards an UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 in EN-DC, however there are requirements for measurements for SON which allow unknown UTRA cells to be detected by the UE which  would be a precursor to either natural DRX or autonomous gap based CGI reading.

	GSM
	There have never been applicable requirements for interRAT CGI reading towards a GSM cell with autonomous gaps in 36.133, even in standalone LTE operation.


Table 1: Summary of requirements applicability for autonomous gap CGI reading in release 15
To answer question 2 from RAN2 in a neutral manner, it seems reasonable to answer purely from a specification point of view and to provide the information in table 1.
Proposal 1: RAN4 reviews the information in table 1 and it is used as a basis for answering Q2 in the LS from RAN2.
Regarding ANR with an E-UTRA intrafrequency target cell,  there is a specific issue which has been raised by RAN2, which is whether autonomous gaps are necessary on NR. In our understanding, the autonomous gaps which were introduced for CGI reading mainly arise from baseband limitations in LTE decoding; in other words the LTE baseband receiver may not be able to decode PDCCH/PDSCH while it is performing CGI reading. For the NR baseband receiver this already supports EN-DC operation, so there should be no need for autonomous interruptions of the NR leg of the EN-DC connection while the UE is performing E-UTRA ANR. MIB and SIB1 can be decoded from the central 6RB of the cell, so no change to receive bandwidth for the LTE receiver is necessary either. This is consistent with the fact that no autonomous gap requirements are allowed for in 38.133.
Proposal2: NR autonomous gaps are not necessary when the UE is performing E-UTRA intrafrequency CGI reading


Conclusions
In this contribution we review the existing specifications for autonomous gap based ANR and propose that a neutral reply to answer Q2 should be based on the current release 15 specification. Hence we propose
Proposal 1: RAN4 reviews the information in table 1 and it is used as a basis for answering Q2 in the LS from RAN2.
	Target for ANR
	Requirement applicability

	E-UTRA intrafrequency
	There are applicable requirements for intrafreqency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 when EN-DC is configured in release 15

	E-UTRA interfrequency
	There are no applicable requirements for interfrequency CGI reading towards an E-UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 in EN-DC

	UTRA
	There are no applicable requirements for interRAT CGI reading towards an UTRA cell with autonomous gaps in 36.133 in EN-DC, however there are requirements for measurements for SON which allow unknown UTRA cells to be detected by the UE which  would be a precursor to either natural DRX or autonomous gap based CGI reading.

	GSM
	There have never been applicable requirements for interRAT CGI reading towards a GSM cell with autonomous gaps in 36.133, even in standalone LTE operation.


[bookmark: _GoBack]Table 1: Summary of requirements applicability for autonomous gap CGI reading in release 15
We also discuss the need for autonomous gaps when the UE is performing intrafrequency E-UTRA CGI reading and propose:
Proposal2: NR autonomous gaps are not necessary when the UE is performing E-UTRA intrafrequency CGI reading
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