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1 Introduction
RAN4 has received an LS in [1] from IEEE 802.11 Working Group, which relates to certain CA combinations involving LAA which aggregate 4 intra-band carriers in 5GHz unlicensed spectrum. In RAN4#87 meeting, a contribution was submitted [2] raising similar issues. To reply to the LS from IEEE 802.11 WG[1], we have had extensive discussions in RAN4#88 and provided three RAN4 approved CRs [4],[5], [6] and LSs to be sent to RAN1 [7], RAN2 [8] and IEEE 802.11 WG [9]. 

However, in RAN plenary session (September 2018 RAN plenary), a new guideline was sent to RAN4 [10]. RAN4 has been tasked to address the requirements considering the following cases in Q4.
· when the maximum frequency separation between the center frequencies of the any two carriers on which LAA transmissions are performed is >62MHz 

· when the maximum frequency separation between the center frequencies of the any two carriers on which LAA transmissions are performed is <=62MHz, including transmission on one or more carriers which are not part of WiFi’s Channel Bonding model, 

· and when the maximum frequency separation between the center frequencies of the any two carriers on which LAA transmissions are performed is <=62MHz, where all the utilised carriers are part of WiFi’s Channel Bonding model.

In this contribution, we provide our understanding on this issue and propose that DL channel access structure should be updated. Accordingly, we present several relevant CRs and LSs.  
2 Discussion 
2.1 WiFi channel structure in 5GHz

According to ETSI EN 301 893 [11], the channel bonding as shown in Figure 1 below is used by WiFi. The use of this framework for LAA multi-carrier channel access on the downlink has been requested by the IEEE in multiple liaison statements. The use of this framework for LAA multi-carrier access allows the use of Type B multi-carrier channel access procedures when the maximum frequency separation between the carrier frequencies of any of the two carriers is greater than 62 MHz while potentially improving coexistence with Wi-Fi networks using multi-carrier transmissions. Following the current recommendations in TS 36.300 would preclude the use of Type B multi-carrier transmissions when the maximum frequency separation between the center frequencies of the any two carriers on which LAA transmissions are performed is greater than 62 MHz. Thus, overall, the adoption of the framework as suggested by IEEE is beneficial for LAA networks and potentially for coexisting Wi-Fi networks.  
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Figure 1 Channel bonding according to ETSI EN 301 893 (copied from Figure 3 of [11])

Thus, we observe that:

Observation: LAA stands to gain from using same channel bonding carrier sets as WiFi systems when multi-carrier access is considered for 5GHz unlicensed band.
Please note that there are some channels (especially edge channels, i.e. channel numbers 0, 9, 16 and 27) that are not part of the WiFi multi-carrier bonding structure. 
As we notice in the ETSI harmonized standard, there are no restrictions on the above-mentioned unused channels. 
2.2 UL and DL channel access for Rel-13 LAA and Rel-14 eLAA
The following sentence is found in Section 5.7 of TS 36.300, v13.12.0.

=== Start of Text =====

If the absence of IEEE802.11n/11ac devices sharing the carrier cannot be guaranteed on a long term basis (e.g., by level of regulation), and for this release if the maximum number of unlicensed channels that E-UTRAN can simultaneously transmit on is equal to or less than 4, the maximum frequency separation between any two carrier center frequencies on which LAA SCell transmissions are performed should be less than or equal to 62MHz. The UE is required to support frequency separation in accordance with TS 36.133 [21].

=== End of Text =====

In general, we understand that, the statement in TS36.300 is a recommendation for the cases when absence of the IEEE 802.11n/11ac devices cannot be guaranteed. It is worth mentioning here that, this was written at the end of Rel-13 after which a number of further developments happened including the EN BRAN specifications as well as discussions for UL multi-carrier channel access in Rel-14 timeframe. As we observe below: 
· Operation on any combination of carriers is allowed using the Type A multiple carrier channel access scheme in the EN BRAN specs. In this sense, the recommendation in text in TS 36.300 is more restrictive since this sentence is not conditioning the restriction based on the multi-carrier channel access scheme.

· The EN BRAN and Rel-14 eLAA specs do allow operation of a set of noncontiguous carriers in the 5GHz band with Type B multi-carrier channel access as long as they follow the channel bonding rules which mandates that within a set of carriers operating within a channel bonding group, a category 4 LBT procedure should be used at least on one carrier in the group. For example, there could be two carriers in the lower 5 GHz part (UNI-1) and two carriers in the higher 5 GHz part (UNI-3), where the two carriers belong to one of the bonded groups defined in the RAN4 specs. In this sense, the recommendation in text in TS 36.300 is more restrictive. 

Based on the above understanding, we propose the following: 

Proposal: The LAA DL channel access structure for Type B multi-carrier transmission shall be updated to be applicable to sets of carriers that are restricted to be a subset of the EARFCN sets as defined in Section 5.7.4 of TS 36.104.
The above mentioned EARFCN sets are the baseline for DL multi-carrier channel access when LBT is considered.

In relation to the above proposal, we provide CRs  [12],[13],[14] related to updating the LAA DL channel access structure which are updated versions of the CRs [4],[5], [6] agreed in RAN4#88.  
As described in RAN LS to RAN4, there are three cases, we denote them as case 1, 2 and 3. These cases are described below.

2.2.1 Case 1: MFS > 62MHz

In this section and the forthcoming discussions, we use the acronym MFS to define the maximum frequency separation between the two outermost carriers. 
In this case, a number of occurrences may occur as shown in the figure below.
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Note-1: (Example) LAA transmission are done in blue shaded carriers

Note-2: Channel numbers are according to ETSI EN 301 893 
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 We summarize our understanding of the specification as modified by the CRs [4],[5], [6] agreed in RAN4#88 in the following table.
	Case 1(a)
	Five contiguous carriers
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1-4 and short LBT on other carriers; cat 4 LBT on carrier 5. 

	Case 1(b)
	A total of 4 non-contiguous carriers
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carrier 1,2 and carriers 5,6; whole short LBT on the remaining carrier in each subset

	Case 1(c)
	3 non-contiguous carriers
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1,2 and short LBT on the other carrier, and cat 4 LBT on carrier 5.

	Case 1(d)
	One of the carriers involve a carrier that WiFi does not use
	Cat 4 LBT on one of the carriers between carriers 1 and 2 and short LBT on the other carrier; Cat 4 LBT on carriers 0 and 5.


2.2.2 Case 2: MFS ≤ 62MHz and one of the carriers are outside of WiFi bonded carriers

In this section, we describe our understanding of the specification as modified by the CRs [4],[5], [6] agreed in RAN4#88 in the following and the table below. In the following example, we show carriers from bottom part of the spectrum.
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Note-1: (Example) LAA transmission are done in blue shaded carriers

Note-2: Channel numbers are according to ETSI EN 301 893 
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We summarize our understanding in the following table.

	Case 2(a)
	Three contiguous carriers including carrier 0
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 0-2 and short LBT on the other carriers 

	Case 2(b)
	A total of 4 non-contiguous carriers including carrier 0
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1-2 and short LBT on the other carrier; cat 4 LBT on carriers 0 and 3.

	Case 2(c)
	3 non-contiguous carriers including carrier 0
	Cat 4 LBT on carriers 0, 1 and 3.

	Case 2(d)
	2 non-contiguous carriers including carrier 0
	Cat 4 LBT on carriers 0 and 3.


2.2.3 Case 3: MFS ≤ 62MHz and all the carriers are within WiFi bonded carriers

Similar to previous sections, we provide our understanding on the case when MFS ≤ 62MHz and all the carriers are within the bonded groups of carriers
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Note-1: (Example) LAA transmission are done in blue shaded carriers

Note-2: Channel numbers are according to ETSI EN 301 893 
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We summarize our understanding in the following table.

	Case 3(a)
	Two contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1-2 and short LBT on the other carrier 

	Case 3(b)
	Two contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on carriers 2 and 3

	Case 3(c)
	Two non-contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on carriers 1 and 3 

	Case 3(d)
	Two non-contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on carriers 1 and 4 

	Case 3(e)
	Three contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1 and 2 and short LBT on the other carrier; Cat 4 LBT on carrier 3 

	Case 3(f)
	Three non-contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1 and 2 and short LBT on the other carrier; Cat 4 LBT on carrier 4 

	Case 3(g)
	Four contiguous carriers 
	Cat 4 LBT on one of the carriers among carriers 1,2,3,4 and short LBT on the other carriers 


2.3 Correction to RAN2 and RAN1 specifications
In line with the above proposal and the proposed CRs, we also propose to remove the restrictive recommendation in TS 36.300 and add a reference to section 5.7.4 of TS 36.104 in TS 36.213 (Rel-13 and Rel-14) and TS 37.213 (Rel-15) where Type B multi-carrier access in the DL is described. Thus, we propose to send an LS to RAN2 and RAN1 requesting them to make the necessary changes. We provide a draft LS in [6] to RAN2 and in [8] to RAN1. 
3 Conclusion
In this contribution, we provided our view regarding the LS sent from IEEE 802.11 working group and proposed the following: 

Proposal: The LAA DL channel access structure for Type B multi-carrier transmission shall be updated to be applicable to sets of carriers that are restricted to be a subset of the EARFCN sets defined in Section 5.7.4 of TS 36.104.
In line with this above proposal, we proposed CRs [4],[5], [6] to 36.104 and also proposed to send an LS to RAN2 on removing certain text from TS36.300 [16] and to send an LS to RAN1 adding a reference to TS 37.213 and TS 36.213 to Section 5.7.4 of TS 36.104 [15]. 
We also propose to send an LS to IEEE 802.11 working group informing them about the progress of this work in 3GPP [17].
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