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1 Introduction

In RAN4#77 there was a BS specification improvement ad hoc meeting where it was pointed out that in the current specifications there are multiple definitions of the same term. This is unfortunate since future potential changes to the specifications may make the definitions conflict, and then there is no rule for which definition shall apply. This issue has been recognised earlier also, but proposed changes to remedy the situation where stopped since references to the specific positions in the specifications where the definitions are placed are made from other (3GPP) specifications. Whilst this method of referencing is inconsistent with the drafting rules TR21.801 [1], it is deemed too much effort to clean up at this stage. Alternative methods of tackling the problem were briefly discussed, and Huawei was tasked to come up with a proposal before the RAN4#78 meeting. This document represents the result of such an effort.
2 Discussion 
The identified definitions discussed are the definitions of “rated output power” and  “maximum output power”. These are defined in sub-clauses 3.1 and 6.2. The definitions in the clauses are currently identical. The risk of changing one of the definitions while leaving the other unchanged drives the wish to make a singular definition.
The definitions were originally made in sub-clause 6.2. Since the terms are used in multiple sub-clauses, it was proposed to move them from sub-clause 6.2 to sub-clause 3.1. However, since other specifications referred to sub-clause 6.2, deleting the definition was deemed impossible. And the definition was added to sub-clause 3.1 without deleting it in sub-clause 6.2.
A deletion of the definitions in sub-clause 6.2 is thus not possible. At the same time, absence of the definitions in sub-clause 3.1 is not acceptable either, since there is no natural reference in the other sub-clauses where the terms are used. Four ways can be seen to address this problem:
1. The definitions in sub-clause 3.1 are deleted, and references to sub-clause 6.2 for the definition of the terms are specifically added to the other sub-clauses where the terms are used. The advantage of this is that the external references to 6.2 can work intact. Disadvantages are: This is against the spirit of the 3GPP drafting rules [1]. Explicit references in other sub-clauses add to the text mass.  Other defined terms are in sub-clause 3.1 and thus two referencing methods will be used in the same document, which may seem confusing.
2. Definitions in sub-clause 3.1 are deleted and replaced by a reference to sub-clause 6.2 where the definition remains. The advantages are: The external references to 6.2 can work intact. Less text is added than in alternative 1 above in total. Disadvantages are: This is against the spirit of the 3GPP drafting rules [1], but less so than alternative 1 above. Sub-clause 3.1 will be a forward reference to 6.2 rather than the definition itself as suggested by the sub-clause title. Other defined terms are in sub-clause 3.1 and thus two referencing methods will be used in the same document, which may seem confusing, but less so than alternative 1 above. The reference to sub-clause 6.2 will point at a forward reference instead at the definitions themselves for all sub-clauses where the terms are used except sub-clauses 6.2 and  3.1.
3. Definitions in sub-clause 6.2 are deleted and replaced by a reference to sub-clause 3.1 where the definition remains. The advantages are: It is (almost) according to the 3GPP drafting rules [1]. Less text is added than in alternative 1 above in total. External references still work. Disadvantages are: The reference to sub-clause 6.2 from external specifications will point at a forward reference instead at the definitions themselves. It can be noted that this method has already been used in TS 25.105 [3].
4. Definitions in sub-clause 6.2 are deleted without a reference to sub-clause 3.1 where the definition remains. The advantages are: It is according to the 3GPP drafting rules [1]. Less text is added than in any of the alternatives  above in total. Disadvantages are: The reference to sub-clause 6.2 from external specifications will point at a forward reference which is incorrect. (The reference to an explicit clause is only allowed using specific referencing which includes the release and version of the specification, and hence it would be OK to use this alternative for a new release. However, it appears the external reference is made without following the drafting rules, and since there is no record of wherefrom references are made, this is a serious disadvantage.)
The fourth addressing has already been deemed unacceptable, leading to the current discussion. Out of the remaining alternatives, alternative 3 is the one most similar to the intended document structure, judging by the 3GPP drafting rules [1]. This alternative also seems to add the least confusion. And it also results in the least amount of text in the specification (together with alternative 2).
Hence it is here proposed that alternative 3 above is used for creating unique definitions in TS 25.104, TS 25.141, TS 36.104, TS 36.141, TS 37.104 and TS 37.141. 

It can be noted that in TS 37.104 and TS 37.141, there are multiple conflicting definitions of these terms (as described in [2] ). This in not addressed in the current discussion, but can easiest be handled separately by adopting alternative 3 above also, as the conflicting definitions are then consolidated to the same position (sub-clause 3.1) in each document. A separate contribution, R4-160630 [4], addresses the resolution of the conflicting definitions.

In section 5 below is a text change example for TS 25.104 where alternative 3 is implemented. Note that sub-clause 3.1 is included in the text but that no change to it is proposed. Only sub-clause 6.2 is changed.
(Note that the BS class rated power limitations logically should be moved up from sub-clause 6.2.1 to sub-clause 6.2 since it has nothing to do with maximum output power (the title of sub-clause 6.2.1), but this is to be addressed in another contribution. Alternatively, a CR could be used to remove all hanging indent text, so that all definition references are made in sub-clause 6.2.1. But here only the text changes demonstrating the concept in alternative 3 above are made.)

3 Conclusion
· Definitions in sub-clauses 6.2 and 6.2.1are replaced by a reference to sub-clause 3.1 where the definitions remain. 
· (Note that the definitions in sub-clause 6.2 do not fully coincide with the corresponding definitions in sub-clause 3.1 of TS 37.104 and TS 37.141 (as further described in R4-160630[4].)
· This change shall be implemented in TS 25.104, TS 25.141, TS 36.104, TS 36.141, TS 37.104 and TS 37.141.

· An implementation of this suggestion in TS25.104 can be seen in section 5 of this document.
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5 Text proposal for TS 25.104
3
Definitions and abbreviations

3.1
Definitions

For the purposes of the present document, the following definitions apply:

Output power: mean power of one carrier of the base station, delivered to a load with resistance equal to the nominal load impedance of the transmitter.

Rated output power: mean power level per carrier that the manufacturer has declared to be available at the antenna connector.
Maximum output Power: mean power level per carrier of the base station measured at the antenna connector in a specified reference condition.
Mean power: power (transmitted or received) in a bandwidth of at least (1+  times the chip rate of the radio access mode. 

NOTE 1:
α = 0,22 is the roll‑off factor of the WCDMA signal. The roll-off factor α is defined in section 6.8

NOTE 2:
The period of measurement shall be at least one timeslot unless otherwise stated. 

MIMO mode: downlink MIMO configuration with two transmit antennas

MIMO mode with four transmit antennas: downlink MIMO configuration with four transmit antennas.

Power control dynamic range: difference between the maximum and the minimum transmit output power of a code channel for a specified reference condition.

RRC filtered mean power: mean power as measured through a root raised cosine filter with roll-off factor  and a bandwidth equal to the chip rate of the radio access mode.

NOTE 1:
The RRC filtered mean power of a perfectly modulated W-CDMA signal is 0.246 dB lower than the mean power of the same signal. 

NOTE 2:
The roll-off factor α is defined in section 6.8.1.

Code domain power: part of the mean power which correlates with a particular (OVSF) code channel. 

NOTE:
The sum of all powers in the code domain equals the mean power in a bandwidth of (1+ α) times the chip rate of the radio access mode.

Total power dynamic range: difference between the maximum and the minimum total transmit output power for a specified reference condition.

Secondary serving HS-DSCH cell(s): set of cells where the UE is configured to simultaneously monitor an HS-SCCH set and receive the HS-DSCH if it is scheduled in that cell. 

NOTE:
There can be up to 7 secondary serving HS-DSCH cells in addition to the serving HS-DSCH cell.

Channel bandwidth: RF bandwidth supporting a single UTRA RF carrier. 

NOTE:
the channel bandwidth is measured in MHz and is used as a reference for transmitter and receiver RF requirements.

Channel edge: lowest or highest frequency of the UTRA carrier, separated by the channel bandwidth.
Base Station RF Bandwidth: bandwidth in which a base station transmits and/or receives single or multiple carriers simultaneously within each supported operating band.

NOTE:
In single carrier operation the channel bandwidth is equal to Base Station RF Bandwidth 

Base Station RF Bandwidth edge: frequency of one of the edges of the Base Station RF Bandwidth.
Contiguous spectrum: spectrum consisting of a contiguous block of spectrum with no sub-block gap(s).
Highest carrier: carrier with the highest carrier centre frequency transmitted/received in the specified operating band(s).

Non-contiguous spectrum: spectrum consisting of two or more sub-blocks separated by sub-block gap(s).  

Radio Bandwidth: frequency difference between the upper edge of the highest used carrier and the lower edge of the lowest used carrier.

Sub-block: one contiguous allocated block of spectrum for use by the same base station. 

NOTE:
There may be multiple instances of sub-blocks within an Base Station RF Bandwidth.

Sub-block bandwidth: RF bandwidth of one sub-block.

Sub-block gap: frequency gap between two consecutive sub-blocks within an Base Station RF Bandwidth, where the RF requirements in the gap are based on co-existence for un-coordinated operation.

Lower sub-block edge: frequency at the lower edge of one sub-block. 

NOTE:
It is used as a frequency reference point for both transmitter and receiver requirements. 

Lowest carrier:  carrier with the lowest carrier centre frequency transmitted/received in the specified operating band(s).

Upper sub-block edge: frequency at the higher edge of one sub-block. 

NOTE:
It is used as a frequency reference point for both transmitter and receiver requirements. 

Inter-band gap: The frequency gap between two supported consecutive operating bands.
Inter RF Bandwidth gap: frequency gap between two consecutive Base Station RF Bandwidths that respectively correspond to two supported operating bands.
Multi-band base station: base station characterized by the ability of its transmitter and/or receiver to process two or more carriers in common active RF components simultaneously, where at least one carrier is configured at a different non-overlapping operating band than the other carrier(s).
Multi-band transmitter: transmitter characterized by the ability to process two or more carriers in common active RF components simultaneously, where at least one carrier is configured at a different non-overlapping operating band than the other carrier(s).

Multi-band receiver: receiver characterized by the ability to process two or more carriers in common active RF components simultaneously, where at least one carrier is configured at a different non-overlapping operating band than the other carrier(s).
Rated total output power: the total power level that the manufacturer has declared to be available at the antenna connector.
========================================= next section ======================================
6
Transmitter characteristics

6.1
General

Unless otherwise stated, the requirements in clause 6 are expressed for a single transmitter antenna connector. In case of transmit diversity, DB-DC-HSDPA or MIMO transmission, the requirements apply for each transmitter antenna connector. 
A BS supporting DC-HSDPA and DB-DC-HSDPA transmits two cells simultaneously. A BS supporting DC-HSDPA transmits two cells simultaneously on adjacent carrier frequencies.

Unless otherwise stated, the transmitter characteristics are specified at the BS antenna connector (test port A) with a full complement of transceivers for the configuration in normal operating conditions. If any external apparatus such as a TX amplifier, a filter or the combination of such devices is used, requirements apply at the far end antenna connector (port B).
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Figure 6.1: Transmitter test ports

6.2
Base station output power

Output power, Pout, of the base station is defined in clause 3 of this specification.

Rated output power, Prated,c, of the base station is defined in clause 3 of this specification. 
6.2.1
Base station maximum output power

Maximum output power, Pmax,c, of the base station is defined in clause 3 of this specification.
The rated output power, Prated,c, of the BS shall be as specified in Table 6.0A.

Table 6.0A: Base station rated output power

	BS class
	Prated,c

	Wide Area BS
	- (note)

	Medium Range BS
	< +38 dBm

	Local Area BS
	< + 24 dBm

	Home BS
	< + 20 dBm (without transmit diversity or any MIMO mode)

< + 17 dBm (with transmit diversity or MIMO mode)

< + 14 dBm (with MIMO mode with four transmit antennas)

	NOTE:
There is no upper limit required for the rated output power of the Wide Area Base Station like for the base station for General Purpose application in Release 99, 4, and 5.


6.2.1.1
Minimum requirement

In normal conditions, the base station maximum output power, Pmax,c shall remain within +2 dB and -2dB of the manufacturer's rated output power.

In extreme conditions, the base station maximum output power Pmax,c shall remain within +2.5 dB and -2.5 dB of the manufacturer's rated output power.

In certain regions, the minimum requirement for normal conditions may apply also for some conditions outside the range of conditions defined as normal.
======================================= End of changed sections =================================
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