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1 Introduction
In WI for CA enhancements, RAN2 has started to discuss capability signaling to support 32 carriers. Overhead of current CA capability signaling is extensive due to large number of band combinations and the repetition of these band combinations. The capability signaling overhead is assumed to increase even more when number of carriers increases. Thus in RAN2#89bis meeting, RAN2 agreed to consider enhanced capability signalling solutions in the scope of this WI.  

In the following, RAN2 would like to request input from RAN4 for the capabilities related to CA. In addition, RAN2 intends to study signalling reductions that can be achieved without RAN4 impact. 
Question 1: How many new bandwidthClasses would be introduced and how they are to be defined?
Question 2: How many inter-band and intra-band non-contiguous carriers can be aggregated?
Question 3: RAN2 would like to understand what level of flexibility should be provided for 32 carriers with respect to MIMO and CSI process capabilities. In addition, RAN2 would like to understand if any of band combination specific parameters could be signalled per UE or per number of aggregated CCs and/or their aggregate bandwidth (e.g. number of CSI processes or NAICS capability).

Question 4: RAN2 would like to understand what level of flexibility would be needed for measurement gap capability with 32 carriers. RAN2 like to also confirm that the UE shall not require gaps to measure on any configured serving cells/carriers even in case of 32 carriers.

Question 5: RAN2 would like to understand if each fallback configuration would need to be signalled explicitly

Question 6: What would be reasonable size of bandwidth combination sets with 32 CCs?
This paper aims to solve the above problems.
2 Discussion on CA bandwidth class and number of bands
In TS36.101 clause 5.6 table 5.6.1-1, E-UTRA channel bandwidths for different E-UTRA band are defined.

In TS36.101 clasue 5.6A table 5.6A-1, CA bandwidth classes are defined. Currently, 7 bandwidth classes are defined, corresponding to the 8 contiguous CC. The maximum bandwidth could be up to 800RBs and number of carrier could be up to 8.
Table 1: CA bandwidth classes and corresponding nominal guard bands

	CA Bandwidth Class
	Aggregated Transmission Bandwidth Configuration
	Number of contiguous CC
	Nominal Guard Band BWGB

	A
	NRB,agg ≤ 100
	1
	a1 BWChannel(1) - 0.5f1 (NOTE 2)

	B
	25 < NRB,agg ≤ 100
	2
	0.05 max(BWChannel(1),BWChannel(2))

 - 0.5f1

	C
	100 < NRB,agg ≤ 200
	2
	0.05 max(BWChannel(1),BWChannel(2)) - 0.5f1

	D
	200 < NRB,agg ≤ 300
	3
	0.05 max(BWChannel(1),BWChannel(2), BWChannel(3)) - 0.5f1

	E
	300 < NRB,agg ≤ 400
	4
	NOTE 3

	F
	400 < NRB,agg ≤ 500
	5
	NOTE 3

	I
	700 < NRB,agg ≤ 800
	8
	NOTE 3

	NOTE 1:
BWChannel(j), j = 1, 2, 3, is the channel bandwidth of an E-UTRA component carrier according to Table 5.6-1 and f1 = f for the downlink with f the subcarrier spacing while f1 = 0 for the uplink.

NOTE 2:
a1 = 0.16/1.4 for BWChannel(1) = 1.4 MHz whereas a1 = 0.05 for all other channel bandwidths.

NOTE 3:
Applicable for later releases.


For 32CCs, it can be assumed that the increased carriers mostly come from unlicensed band and the carriers in unlicensed band usually are contiguous.  Therefore, the new CA bandwidth class are more likely follow the current style of CA bandwidth class design.

For each new contiguous CC, a new CA bandwidthClass can be created. There is no need to create multiple CA bandwithClasses for the same number of new contiguous CCs unless specific bandwidth requirement per unlicensed band are provided. It is recommended that the new CA BandwidthClass can be design as following example in table 2. 

The number of new contiguous CC depends on bandwidth of unlicensed band. If the bandwidth 200 MHz, the contiguous CC can be up to 10.  Therefore, new bandwidthClasses corresponding to 6 CC,7 CC, 9CC, 10 CC can be created. (1,2,3,4,5,8 contiguous CC already exist)

It is suggested that operator can provide possible deployment scenarios for unlicensed band in the future.
Table 2: Example of New CA bandwidth class 
	CA Bandwidth Class ID
	Aggregated Transmission Bandwidth Configuration
	Number of contiguous CC
	Nominal Guard Band BWGB

	TBD
	100*(N-1) < NRB,agg ≤ 100*N
	N
	Applicable for later releases.


Question 1: How many new bandwidthClasses would be introduced and how they are to be defined?
Proposal1:  The number of new bandwidthClasses depends on the number of new contiguous CC can be aggregated. For each new contiguous CC, a new CA bandwidthClass can be created. For example, if number of the contiguous CC can be further extended by 10, the number of the new bandwidthClasses is also 10.
The number of new contiguous CC depends on bandwidth of unlicensed band. If the bandwidth is 200 MHz, the contiguous CC can be up to 10. Therefore, new bandwidthClasses corresponding to 6 CC,7 CC, 9CC, 10 CC can be introduced. (1,2,3,4,5,6 contiguous CC already exist). It is suggested that operator can provide possible deployment scenarios in the future.
Question 2: How many inter-band and intra-band non-contiguous carriers can be aggregated?

It depends on the number of unlicensed bands and their bandwidth for future deployment.  In TS36.101 clause 5.6A.1, there are already a large number of inter-band and intra-band non contiguous carriers can be aggregated.  It is expected to be increased exponential when 32 CC CA capabilities are introduced.
Proposal2: It is recommended to define typical inter-band and intra-band non-contiguous deployment scenarios so that the number of inter-band and intra band non-contiguous will not be so huge. It is expected input of possible deployment scenarios from operators 
3 MIMO and CSI process related capabilities

UE can indicate different dependent capabilities (MIMO capability, number of CSI processes, NAICS capability etc.) either per bandwidthClass/band or per bandCombination. For 32 aggregated CCs case, the possible combinations of capabilities may be too large to support. Therefore, it is necessary to seek the trade off between the signalling flexibility and cost for capability report. 
Option1: Define a typical sub set of MIMO/CSI capability combinations

One option is to define a typical sub set of MIMO/CSI capability combinations to be reported instead of allow the UE to report full MIMO/CSI capability combinations so that the capability for 32 CCs will not be so huge and without so many fragments. The UE needs to repeat the same band combination if different MIMO or CSI capabilities per carrier are supported for a supported band combination. If we allow the UE to indicate multiple MIMO/CSI capabilities for one BandwidthClass entry or Band combination entry, repetition of band combination could be avoided for different MIMO/CSI capabilities.

Option2: UE report its baseband processing capability, RF related capabilities e.g. and allow network to infer the CSI/MIMO e.g. capabilities based on them
Another method is UE report its baseband processing capability, RF related capabilities e.g. and allow network to infer the CSI/MIMO capability based on them.  However, the relationship between the CSI/MIMO capabilities and baseband processing/RF related capabilities may depend on UE implementation and hard to obtain. Therefore, it is not recommended to use this option.
Question 3: RAN2 would like to understand what level of flexibility should be provided for 32 carriers with respect to MIMO and CSI process capabilities. In addition, RAN2 would like to understand if any of band combination specific parameters could be signalled per UE or per number of aggregated CCs and/or their aggregate bandwidth (e.g. number of CSI processes or NAICS capability).
Proposal3:  It is suggested to use current UE capability style to report MIMO and CSI process capability. It is to suggested to define a typical sub set of MIMO/CSI capability combinations to be reported instead of allow the UE to report full MIMO/CSI capability combinations so that the capability for 32 CCs will not be so huge and without so many fragments.
Proposal4: It is suggested to allow UE to indicate multiple MIMO+CSI combination capabilities in one BandwidthClass entry or Band combination entry.
4 Measurement gap

The UE currently signals the need of measurement gap per band combination. The signalling includes array indicating need of gaps for each supported inter-band and inter-RAT frequency. When UE supports carrier aggregation for multiple carriers, it could be discussed if need for gaps can be implicitly derived.
It can be assumed that the increased carriers mostly come from unlicensed band and the carriers in unlicensed band usually are contiguous.  Therefore, the need for gap capability of measurement the entire inter I RAT/inter-freq unlicensed band may be the same.  Therefore, there is no need to signal the need of gap per unlicensed band combination. It is suggested to allow UE to indicate only one need for gap capabilities corresponding to entire unlicensed Band combinations. 
It can be assumed that need for gaps can be implicitly derived for unlicensed carrier combinations.

The needs for gaps of licensed carrier combinations can still using current UE capability signalling.

It may assume that UE need (not) gap to measure the entire inter I RAT/inter-freq unlicensed band by default. UE only send need for gap signal when needed.  In this method, the capability signalling can be saved.

Question 4: RAN2 would like to understand what level of flexibility would be needed for measurement gap capability with 32 carriers. RAN2 like to also confirm that the UE shall not require gaps to measure on any configured serving cells/carriers even in case of 32 carriers.

Proposal 5: It can be assumed that need for gaps can be implicitly derived for unlicensed carrier combinations.
Proposal 6: It is suggested that the UE shall not require gaps to measure on any configured serving cells/carriers even in case of 32 carriers. 

5 Fallback configurations

In current design of capability, a signalled supported band combination does not indicate that its subsets on both DL and UL are supported. RAN2 agreed that each band combination needs to be explicitly signalled, since the band combination implies other capabilities that are not necessarily the same between superset and subset CA combinations. 
To further reduce the signalling cost in 32CCs, for a band combination, the fallback subset band combination capability could be supposed to be supported by default and no capability indication for the fallback combinations sets if the UE could offer the same level of MIMO/CSI processes capability. 
For example, A UE supports 6 CA (band A 3CC+band B 3CC). If UE is without capability indication, it automatically supports with same MIMO/CSI capability for 4 CA (band A 2CC+band B 2CC).

Question 5: RAN2 would like to understand if each fallback configuration would need to be signalled explicitly
Proposal 7: It is suggested that no need to signal capability indication in each fallback if the UE could offer the same level of MIMO/CSI processes capability. 
6 Other enhancements

RAN2 notices that the current bandwidth combination set has 32 values whereas in 36.101 only minor part of those are used (up to 3).  It could be discussed in RAN4 what would be reasonable value in future.

Question 6: What would be reasonable size of bandwidth combination sets with 32 CCs?
The size of bandwidth combination sets is determined by the typical deployment scenarios that commonly used. In the future when 32CCs are used, the possible bandwidth combination sets increase exponentially. However, it is still possible that only minor part of those are commonly used. It depends on real deployment scenario in the future.

Proposal 8: It is expected that only minor part of bandwidth combination sets are used for 32 CCs. The reasonable size of bandwidth combination sets may be 3 or 5 with 32 CCs.

7 Conclusion
This paper shows possible solutions for UE capability signaling for B5C.
Question 1: How many new bandwidthClasses would be introduced and how they are to be defined?
Answer to Q1:  The number of new bandwidthClasses depends on the number of new contiguous CC can be aggregated. For each new contiguous CC, a new CA bandwidthClass can be created. For example, if number of the contiguous CC can be further extended by 10, the number of the new bandwidthClasses is also 10.

Question 2: How many inter-band and intra-band non-contiguous carriers can be aggregated?

Answer to Q2:: It is recommended to define typical inter-band and intra-band non-contiguous deployment scenarios so that the number of inter-band and intra band non-contiguous will not be so huge. It is expected input of possible deployment scenarios from operators
Question 3: RAN2 would like to understand what level of flexibility should be provided for 32 carriers with respect to MIMO and CSI process capabilities. In addition, RAN2 would like to understand if any of band combination specific parameters could be signalled per UE or per number of aggregated CCs and/or their aggregate bandwidth (e.g. number of CSI processes or NAICS capability).
Answer to Q3:  It is suggested to use current UE capability style to report MIMO and CSI process capability. It is to suggested to define a typical sub set of MIMO/CSI capability combinations to be reported instead of allow the UE to report full MIMO/CSI capability combinations so that the capability for 32 CCs will not be so huge and without so many fragments.

Answer to Q3: It is suggested to allow UE to indicate multiple MIMO+CSI combination capabilities in one BandwidthClass entry or Band combination entry.

Question 4: RAN2 would like to understand what level of flexibility would be needed for measurement gap capability with 32 carriers. RAN2 like to also confirm that the UE shall not require gaps to measure on any configured serving cells/carriers even in case of 32 carriers.
Answer to Q4: It can be assumed that need for gaps can be implicitly derived for unlicensed carrier combinations.
Answer to Q4: It is suggested that the UE shall not require gaps to measure on any configured serving cells/carriers even in case of 32 carriers. 
Question 5: RAN2 would like to understand if each fallback configuration would need to be signalled explicitly
Answer to Q5: It is suggested that no need to signal capability indication in each fallback if the UE could offer the same level of MIMO/CSI processes capability. 
Question 6: What would be reasonable size of bandwidth combination sets with 32 CCs?
Answer to Q6: It is expected that only minor part of bandwidth combination sets are used for 32 CCs. The reasonable size of bandwidth combination sets may be 3 or 5 with 32 CCs.
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