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1. Introduction
In the RAN4#74BIS, a way forward [1] on “Suggestion on harmonizing MSS band between Region 1 and Region 3” was approved. In [1], it was proposed that required A-MPR values to protect PHS and Band 34 are evaluated. In this contribution, we discuss necessity of additional consideration of PHS protection and its associated A-MPR.
2. Motivation
In [1], there were following requests.

· Request 1: For next meeting (RAN4#75), UE vendors are asked to provide simulation results that can satisfy PHS protection requirements in lower part of Band 1 (UL/DL = 1920-1940/2110-2130 MHz) with assumption that lower duplexer is selected.

· Request 2: For next meeting (RAN4#75), UE vendors are asked to provide simulation results that can satisfy both PHS and Band 34 protection requirements in Band 1 frequency range (UL/DL = 1920-1980/2110-2170 MHz) with assumption that upper duplexer is selected.
In the above requests, the Request 1 says A-MPR evaluation to satisfy PHS protection requirement for the lower part of Band 1 while the Request 2 says A-MPR evaluation for the entire Band 1.

In our understanding, it can be said that when it comes to protecting PHS deployed in Japan, regardless of the lower duplexer (called Band 1 duplexer which is 60 MHz x 2) or the upper duplexer (90 MHz x 2), either of the duplexers would not be able to provide any meaningful attenuation for UEs to satisfy PHS protection requirements. Note that the frequency offset between the upper edge of PHS and the lower edge of Band 1 UL is just 4.3 MHz. Thus, in principle, we would not have to take the assumption of duplexer, although some may say that IL of Duplexer would be different.
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Table 2-1: Current spectrum holdings in Japan in 2GHz
Next, it is also our understanding that the amount of A-MPR for the lower part (UL/DL = 1920-1940/2110-2130 MHz) is significantly large since the either of duplexer cannot provide any attenuation to suppress the noise from Band 1 Tx into PHS region. We believe that just defining the A-MPR specification based on this lower part usage and applying the same A-MPR to other part of the Band 1 equally should be avoided. In the long run, this would devalue the Band 65 usage in Japan and spectrum efficiency as well. Thus, the boundaries of applicability of the A-MPR(s) should be clarified in the specification.
· Observation 1: The necessity of A-MPR and its values (if necessary) for the other part of Band 1 except for the lower part (UL/DL = 1920-1940/2110-2130 MHz) should be clarified as well. Otherwise, this would impose a significant restriction on usage of Band 65 in Japan.
3. A-MPR when channel bandwidth confined Block B
In TS36.101, there are following requirements. One is minimum requirement to protect PHS and the other is associated allowed power reduction.
--------------------------------A part of Section 6.6.3.3.1 for PHS protection requirement------------------------------------------

6.6.3.3.1 
Minimum requirement (network signalled value "NS_05")

When "NS_05" is indicated in the cell, the power of any UE emission shall not exceed the levels specified in Table 6.6.3.3.1-1. This requirement also applies for the frequency ranges that are less than FOOB (MHz) in Table 6.6.3.1-1 from the edge of the channel bandwidth.

Table 6.6.3.3.1-1: Additional requirements (PHS)

	Frequency band

(MHz)
	Channel bandwidth / Spectrum emission limit (dBm)
	Measurement bandwidth 
	Note

	
	5

MHz
	10

MHz
	15

MHz
	20

MHz
	
	

	1884.5 f 1915.7
	-41
	-41
	-41
	-41
	300 KHz
	1

	NOTE 1:
Applicable when the lower edge of the assigned E-UTRA UL channel bandwidth frequency is larger than or equal to the upper edge of PHS band (1915.7 MHz) + 4 MHz + the channel BW assigned, where channel BW is as defined in subclause 5.6. Additional restrictions apply for operations below this point.


---------------------------------------------a part of Section 6.2.4 for A-MPR for NS_05--------------------------------------------

Table 6.2.4-1: Additional Maximum Power Reduction (A-MPR)

	Network Signalling value
	Requirements (subclause)
	E-UTRA Band
	Channel bandwidth (MHz)
	Resources Blocks (NRB)
	A-MPR (dB)

	NS_05
	6.6.3.3.1
	1
	10,15,20
	≥ 50
	≤ 1


------------------------------------------------------------------End-------------------------------------------------------------------------

From the above, the worst cases for individual channel bandwidths to satisfy PHS protection requirements are derived and shown in Figure 3-1.
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Figure 3-1: Required frequency offset to protect PHS with specified A-MPR in TS36.101
From the above Figure 3-1, the following estimation for A-MPR can be obtained specifically when channel bandwidth is confined within UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz.

For 5 and 10 MHz channel bandwidth,

· Observation 2: No A-MPR is required when 5 or 10 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz) 
For 15 MHz channel bandwidth 

In this case, UE can obtain additional frequency offset of 5.3 MHz (1940 - 1934.7 MHz). Note that this case the center frequency of 15 MHz channel bandwidth also shifted to the upper side by 5.3 MHz. Thus, in our view, up to the number of RBs of 75RBs, A-MPR would not be necessary for this case as well. The reasons are as follows.

· For a small number of RB transmission case, 

· This is definitely not an issue since the in this case, UE can obtain more offset discussion compared to that of the current requirement. In other words, if this was an issue, we would have the issue even not.

· For a large number of RB transmission case, 

· In this case, we can consider -41 dBm/300kHz to be around -35.8 dBm/ MHz since high PSD noise into PHS protection region does not have to be assumed.

· With 20 MHz offset from the channel edge, -30 dBm/MHz is satisfied since general spurious emission requirement shall be met. Thus, additional 4.3 MHz is provided to reduce noise level by 5.8 dB (-35.8 – 30) from the rough calculation. Moreover, in reality, the UE would have sufficient margin to satisfy -30 dBm/MHz so that in practice, the noise reduction by 5.8 dB would not be necessary.

· PA noise from the transmission with 15 MHz channel bandwidth with center carrier frequency of 1947.5 to the upper edge of PHS protection region of 1915.7 MHz is in the transition region from the 5th order IM plateau to 7th order IM plateau where the noise level rapidly falls down. 

However, it would be appreciated if the interested companies also evaluate the necessity of A-MPR and its specific conditions if necessary.
· Observation 3: No A-MPR would be required when 15 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz). However, it would be better for vendors to check if A-MPR is necessary or not as and its specific conditions if necessary.
For 20 MHz channel bandwidth
It seems that the additional margin in terms of frequency offset point of view is just 0.3 MHz. Thus, it can be seen the same A-MPR defined in Table 6.2.4-1 is applicable.
· Observation 4: The A-MPR defined in Table 6.2.4-1 in TS36.101 is required when 15 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz).
Summary

The observation is summarized in the below Figure 3-2.
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Figure 3-2: necessity of A-MPR when channel bandwidth confined in middle range of Band 1
4. Conclusion
In this contribution, we discussed further consideration on how to define A-MPR to protect PHS. As a result, we obtained four observations. Based on them, we propose the followings.

· Proposal 1: A-MPR for the other part of Band 1 except for the lower part (UL/DL = 1920-1940/2110-2130 MHz) should be clarified as well and specified in TS36.101. 
· Otherwise, the A-MPR for the lower part would impose a significant restriction on usage of Band 65 in Japan.
· Proposal 2: No A-MPR is required when 5 or 10 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz) 
· Proposal 3: No A-MPR would be required when 15 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz). However, the final decision on necessity and the specific values (if necessary) will be made in the next RAN4 meeting with the consideration of feedback from the interested companies.
· Proposal 4: A-MPR is necessary when 20 MHz channel bandwidth is confined within (UL/DL = 1940-1960/2130-2150 MHz). The value is up to 1 dB for both QPSK and 16QAM when the number of RBs is more than or equal to 50.
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