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An ad hoc meeting on AAS held from 19:00pm–21:00pm on Feb 10, 2014. 
The following companies and organizations were presented: Alcatel-Lucent, CATT, DT, Ericsson, Fraunhofer Institute, Huawei, NSN, Kathrein, NEC, Orange, Samsung, Sprint, Telecom Italia, Verizon, Vodafone, ZTE
1
TR skeleton and text proposals (5)
R4-140240, Approval, Technical Report for AAS WI Ver 0.0.1, Huawei, NEC
ZTE: Question, already posed on the reflector. Please clarify sub-clause 6/9/11.
Huawei: Clause 6 is for MCL and BS station classification and Clause 9 will be for further details on BS declarations related to new declarations, such as on beams etc. as well as the relations to legacy parameters to be declared. Regarding Clause 11, it will be for clarifications on demod performance which was mentioned in the WID, and some clarification on EMC would also be covered. However, if it turns out  that nothing to be clarified, it can be replaced by a “void” title.
ALU: Beam definitions is a place holder for what is eventually agreed (if any).

Approved
R4-140242, Approval, Text Proposal for AAS WI Objectives, Huawei
Approved
Kathrein: References are not in the TP ?

Chair: They are already in the TR.
R4-140244, Approval, Text Proposal 4.3 AAS BS architecture, Huawei
Huawei: Definition part will be removed. Highlighted in yellow is the important issue: 

ALU: We have a Tdoc proposing the same.

Kathrein: Is an antenna element different form an array element?

Huawei: Yes there is a slight difference, as discussed in the SI TR.

ALU: Suggest to refine highlighted text to say the the points at the transceiver array boundary is for conducted requirements.
ZTE: suggest that only point 4.3 are up for discussion on this document.

Ericsson “somewhere in the text we need to capture the base band beam forming. We will send a suggestion for that.

Revised
R4-140031, Approval, Text proposals for coexistence simulation study to AAS BS WI TR 37.cde, ZTE, Tejet
ALU: We want to co-source this document.

ZTE: editorial changes will be made as discussed offline with secretary.
NSN: Does this have any impact on technical content?

Secretary: No, only corrections to referenced document names, and such matters.

Chair: non technical correction will be highlighted when the TP is implemented in the TR
Approved
R4-140259, Approval, TPs for AAS basic terminologies, ZTE, Kathrein, Tejet
Approved
2
Radiated Requirements
2.1 Radiated Transmit Power Requirements
Chair: Let us discuss all documents in a group after the presentations and only ask questions for clarifications after each document presentation.
2.1.1
Beam definition and declaration (8)
R4-140264, Approval, Further proposals on AAS beam definitions, ZTE, Tejet
Noted
ALU: Principle 1 AAS beam should be defined by the EIRP level is defined in the core spec or in conformance spec?
ZTE: In the conformance spec.

NEC: What do we mean with the bore sight beam?

ZTE: The beam is pointing to the bore site.

Ericsson: On what basis do you define the beam? Reference signals or…?

ZTE: It is something to decide whether there is a need to connect the beam with a specific signal.

R4-140922, Approval, TP Declaration of Beams and Maximum EIRP, NEC
Noted
Huawei: What is your opinion whether the beam requires a reference signal or not?

NEC: We are still undetermined. Another statement calls for EIRP statement. We need to be clear on what we define.

R4-140195, Discussion, Discussion on beam declaration for AAS, CATT
Noted
NSN: One of the issues with respect to bean declaration is how it relates to testing. How does your definitions relate to testing?

CATT: In our view maybe not all beams are necessary to test.

R4-140993, Discussion, AAS Beam Requirements, Alcatel-Lucent
Noted
Ericsson: You suggest not relating the beans with any signals. What do you suggest to define the beams?

ALU: Legacy antenna beam properties are more in our view of the direction to go.

Huawei: What are your concerns about using reference signals?

ALU: different signals are used in different applications. Depending on your transmission mode you also have different signals used. We do not see any motivation for any particular signals. We prefer to define the beam by beam width and similar requirements.

Huawei: Do you mean that by declaring the beam according to particular reference signals, certain application or transmission modes are mandated?
ALU: NO. The beam properties are not dependent on signal content in any case.

Ericsson: Do I declare one beam per polarization or do I only need to declare one beam per BS?
ALU: only the beam pattern generated is essential. Not what the antenna does in terms of polarization. 

Ericsson: On what basis do I determine how many beams to declare?

ALU: I have the same question too: I guess it needs to be further discussed. E.g. cell splitting options etc.

Ericcson: In our view polarization agnostic beam capturing may not be accurate.

NEC: if you restrict the beams to signals you restrict the beams to specific implementations.

ALU: It is the beam you declare where the accuracy is the requirement.
Huawei: is there any case that CRS/CSI-RS reference is not configured?

ALU:  In case of eMBMS where the MBSFN reference signal is configured. 
Ericsson: regarding NEC comment: why declare more than one beam: We have a maximum output power per TRx and we typically declare the antenna gain per TRx so it would seem reasonable to apply this to AAS too. In the AAS specifications it is unlikely you will generate a beam without reference signals.

NEC: There are other methods of distributing the CRS.

NSN: It seems we are discussing two separate issues: The capability of the BS to radiate power in certain direction, and the requirements on the radiated power accuracy.
ALU: There are signals using other reference signals.

Ericsson: In the release 12 specification scenario, do we see any applications where the reference signals are not in use?

R4-140819, Discussion, AAS beam declaration for the EIRP accuracy requirement, NSN
Noted
Ericsson: When you define bore site, are you assuming that all MIMO beams are aligned and transmitting in the same direction?

NSN: If it is an operations mode I guess it should be supported by the BS.

Huawei: How many beams would you declare?

NSN: One, I think we need to define what we are referring to when we talk about a beam.

ALU: Can you resolve the Ericsson question with two (multiple) beams?

Ericsson: We need a basis for determining how many beams to declare. It does not necessarily have to be CRS.

NEC: What does MIMO beam mean for Ericsson? E.g. if we implement MIMO with different polarizations; what are the implications for beam declaration?

R4-140246, Approval, Text Proposal 7.1.1 Beam definitions, Huawei
Noted
NSN: You state the side lobe levels need to be declared. Why?

Huawei: Last meeting there were discussions that beam can be shaped to reach the EIRP stated if not locked during the measurement. (Also in reality you have these requirements for traditional BS antenna design.)
NSN: we don’t think side lobe level would impact EIRP. 
ALU: If you do not have CRS or CSI-RS what is your next alternative?

Huawei: It is our understanding these signals will be available in the release 12 time frame.
Ericsson: There will always be transmission of the reference signals (access requirements), but special signals may also appear simultaneously.

R4-140905, Discussion, Beam Declaration Requirements, Ericsson
Noted
R4-140899, Approval, Beam Declaration for radiated TX power, Ericsson
Noted
NEC: Proposal 1: Radiated output power shall be defined for all beams containing reference signals?

 



 2: How to address fixed tilt?

Ericsson: 1;Yes. 2; The tilt options would be declared.
NEC: You propose to declare CRS, CSI-RS, and CPICH, do you mean that all of them, or any of them, or some of them shall be declared?
Ericsson: For core requirements, all of them shall be declared. We may need to discuss this further to reduce testing, this is a starting point.
Huawei: When defining EIRP requirement for the beam. Does this refer to the reference signal power or to the entire beam power?

Ericsson: The total power is our starting point.

ALU: Question on the power sharing in the table.
Ericsson: All eight TRx are contributing to all eight beams.
Summary of key opinions (By Chair)
ZTE:
Proposal 1: No need to differentiate cell wide and/or cell specific beam(s). Proposal 2: Boresight beam should be prioritised for testing.

NEC:

Manufacturer shall declare the maximum number of simultaneous beams supported by the AAS BS with their corresponding maximum EIRPs values at declared set of corresponding angles (i.e. fixed set of beams at predetermined angles with 1 angle per beam). The characteristics of the beam(s) (beamwidth, side lobe levels, etc.) are subject for manufacturer declaration.
CATT:
The manufacture shall declare cell-specific beams. The number of beams The declaration for each beam shall include horizontal beam width, vertical beam width, horizontal Front-to-Back ratio, vertical Front-to-Back ratio and the EIRP at declared angle etc.
Alcatel-Lucent:
Proposal: Further beam pattern declarations are independent of the system defined reference signals which are coverage and deployment optimized parameters. AAS beam properties such as 3-dB beamwidth can be used to assist in qualifying the antenna pattern. 

NSN: 
AAS EIRP requirements should minimally be based on signals which must be present in all BS implementations. The EIRP requirement should therefore be focused on an accuracy requirement placed on the main beam. A declaration of azimuth and/or elevation tilt may accompany the EIRP accuracy if necessary. Declarations of other beam characteristics (beam-width, side-lobe levels) are FFS. A framework for additional performance characterizations may be explored. Topics for such characterizations include emissions from groups of emitters or transmitters, polarization, beam width and radiation pattern.
Huawei:
For E-UTRA system, the manufacturer shall declare the beams which are the radiation patterns of the CSI-RS reference signals first. If CSI-RS reference signal is not supported, the beams carrying the CRS reference signals shall be declared. For UTRA system, the manufacturer shall declare the beams carrying the P-CPICH and S-CPICH(s) reference signals. The vertical and horizontal 3-dB beam width, and the side-lobe suppress level of the beam shall be declared. A plot of radiation pattern for each of the declared beam shall be provided in the test report where the declared parameters can be read out from the plot on the test report. This may imply to have an informative sub-clause in specification serving as guideline for contents to be appeared in the test report. The radiation pattern itself is not part of the minimum RF requirements.

Ericsson:
Proposal 1:  Radiated Output Power should be declared per Beam containing CRS, CSI-RS or CPICH

Proposal 2:  A Requirement of Radiated Output Power should be defined when no Tilt or Scan Applied

Proposal 3:  EIRP Requirements should be decided for each Basestation Class (smaller BS may have TRP)
Proposal 4:  There should be an allowable difference between declared EIRP and achieved EIRP.  This difference should be an agreed upon range and the vendor shall remain within this declared range.

Proposal 5: Further Beam properties are still required for definition and discussion.
Discussions on a way forward (by Chair):
It has been agreed to place the accuracy requirement on beams on cell-wide coverage. The open issues are:
1
Whether or not to declare the beams according to specific reference signals

2
What parameters to be declared for each of the beams. 

Decision: Ericsson will lead a way forward on this topic.
Chair: Let’s narrow down the issues for further discussion. 

Ericsson: We need to define whether we need to declare only one beam or whether we need to declare more than one beam.

NSN: What do we mean by a beam? It seems we have different opinions on what it means. 
Ericsson: We do not have a normative description of a beam. It may be a good start with a normative description of beam.

ALU: We believe what we agreed in last meeting is sufficient. Is it the definition for the beams? Those are the texts highlighted in R4-140246.
ZTE: We should follow the three principles from the last meeting. If we use reference signals we need to define beam types. For the main beam that does not carry CRS or reference signals there should be a generic definition.

NEC: If I steer the beam it is not fixed and not referred. The declaration seems to be open to the manufacturer.
Ericsson: it will be up to the manufacturer, but we need some guidance on how the manufacturer should chose to declare.

Huawei: We need to come up with a normative definition of a beam based on last meeting’s agreement and this meeting’s discussions.
Vodafone: we prefer to declare all the beams.

ALU: In the agreed the way forward, it is said that number of beams are for manufacture to declare. 
ZTE: Is the agreement that we use the term cell specific beam?

Huawei: All agree there is no difference between cell-specific and cell-wide. We shall use “cell-specific” to be consistent with RAN1 spec. 
ZTE: How are we going to define the mapping of reference signals to antenna ports?
Chair: That is question for offline discussion.
Chair: Will Ericsson lead a way forward to wrap up the discussions on beam declarations based on what were agreed in last meeting, and the discussions in this meeting. Text proposal to TR is preferred.
Chair: Time is up: Thank you for your participation.
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