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1. Introduction

An email discussion on SRS for Pcmax definition and Pcmax for MTA case has been initiated in order to make some progress on this topic. The answers and comments were collected from the participating companies and summarized in this contribution.

Participating companies: NTT DoCoMo, Nokia Corporation, Motorola Solution, Motorola Mobility, Ericsson, InterDigital.
2. Discussion

Question 1:

There were 2 different requirements approaches for the case of SRS and Pcmax definition presented in Fukuoka and discussed in the evening Pcmax ad-hoc:

1. Generic  approach (R4-132247, from Ericsson, ST-Ericsson)

2. Explicit approach (R4-132140, InterDigital)
Some of the companies asked for more time to decide which way to go. Also, both TPs seem to require extra work. Thus the question here is what approach to be taken for further proposals in Barcelona so we can narrow down to one option.
The participating companies marked their baseline preference in the following table:

	Company
	Generic  approach

(Baseline R4-132247 )
	Explicit approach

(Baseline R4-132140)

	NTT DOCOMO
	
	X

	Nokia Corporation
	X
	

	InterDigital
	
	X

	Motorola Solutions
	X
	

	Ericsson
	X
	

	Motorola Mobility
	X
	

	
	
	


Comments for Question 1:

Even though both approaches are saying essentially the same thing there is more support for the “generic approach”.

However there were some comments related to both approaches:

For the ‘Explicit approach”:

1. Nokia mentioned that is adding to much text, while the restructuring task is trying to reduce/optimize the existing subclauses (6.2.5, 6.2.5A and 6.2.5B).

2. NTT DocoMo It seems that both consequences are the same; however InterDigital approach is based on the formulas from WF approved in Chicago.
For the “Generic approach”:

1. NTT DocoMo mentioned that the generic approach proposes that the PCMAX_L "may be" evaluated. Since "may be" includes uncertainty, we think the sentence would be unsuitable from specification's point of view.
2. InterDigital prefers the explicit text.  We would, however, be Ok with the generic text if 
a.  it is added more explicit information on how to handle a slot containing two transmission types (PUSCH or PUCCH and SRS) and 
b.  the “may” wording is changed to more definitive wording since Pcmax_L is not an informative value (e.g., the minimum Pcmax_L  over the slots/symbols applies for the entire subframe).
3. Ericsson agrees that “may be” in their proposal is not helping and they suggest to address this issue with something like:
“For each subframe, PCMAX_L is evaluated per slot and given by the minimum value taken over the transmission(s) within the slot; the minimum PCMAX_L over the two slots is applied for the entire subframe. “
4. Motorola Mobility: Prefers Generic approach but with the latest modification from Ericsson that addresses the “may be” issue mentioned by other companies. 
Question 2:

For the MTA case there were two text proposals (both for inter-band section of 6.2.5A):

1. From InterDigital in R4-132140 which is the approved text from section 5 of the TR 36.823 for LTE-CA-Enh.

For convenience here is the proposed text:

“For inter-band carrier aggregation with two uplink serving cells assigned to different timing advance groups (TAGs) and there is an overlap in the UL timing of adjacent subframes of active serving cells in the different TAGs, PPowerClass shall not be exceeded by the UE during any period of time and PCMAX,c  and PCMAX  for the overlap time shall be determined by the UE as follows:

· PCMAX,c for serving cell c in each subframe shall be set by the UE as if the overlap did not exist and shall be applicable to the entire subframe including the overlap time.

·  PCMAX for the overlap time shall be set by the UE within the bounds allowed for PCMAX of one of the adjacent subframes, specifically the one with the lower allowed PCMAX_L_CA.”
2. An alternative text from Ericsson, ST-Ericsson in R4-132247.

For convenience here is the proposed text:

“For each subframe, the PCMAX_L_CA may be evaluated per slot for any type of transmission within the slot; the minimum PCMAX_L_CA thus evaluated may be applied for the entire subframe. If the UE is configured with multiple TAGs and transmissions of the UE on subframe i for a given serving cell in a TAG overlap some portion of the first symbol of the transmission on subframe i +1 for a different serving cell in another TAG, the UE minimum of PCMAX_L_CA for subframes i and i + 1 applies for any overlapping portion.”
Here the preference to mark is about which text to become baseline for further TPs.
The participating companies marked their baseline preference in the following table:

	Company
	Baseline Section 5 of TR 36.823

(See R4-132140, InterDigital)
	New text from Ericsson, ST-Ericsson (See R4-132247)

	NTT DOCOMO
	X
	

	Nokia Corporation
	X
	

	InterDigital
	X
	

	Motorola Solutions
	X
	

	Ericsson
	
	X

	Motorola Mobility
	
	X

	
	
	


There was more support for the already approved text from TR36.823. 
Comments for Question 2:

For the approved text from section 5 of the TR 36.823 for LTE-CA-Enh:
The comments received from Ericsson are regarding the 2 bullet points from the MTA text from TR36.823 that the other companies agreed with. InterDigital answered to Ericsson and Motorola Mobility that the text from the TR36.823 is perfectly in line with the R4-126042 LS that RAN4 sent to RAN1 in Santa Rosa October, 2012.
· PCMAX,c for serving cell c in each subframe shall be set by the UE as if the overlap did not exist and shall be applicable to the entire subframe including the overlap time

[E///]: “applicable to the entire subframe including the overlap time” for serving cell c means that the overlap period will have two values assigned (ambiguity) according to this statement

[IDCC]: This statement refers to the determination of Pcmax,c which is per serving cell.  For a given serving cell, CC1, the start and end of a subframe are unambiguous.   In the MTA case, one end of that subframe overlaps with part of a different subframe of another serving cell, CC2.  For CC1, Pcmax,c_CC1 applies to its entire subframe including the overlap time.  CC2 will have its own Pcmax,c and for  CC2, Pcmax,c_CC2 applies to its entire subframe including the overlap time.  For inter-band, each serving cell is treated separately and for each serving cell a Pcmax,c value is chosen.  There is no ambiguity.  This aligns with the RAN4 agreement. 

·  PCMAX for the overlap time shall be set by the UE within the bounds allowed for PCMAX of one of the adjacent subframes, specifically the one with the lower allowed PCMAX_L_CA.”

[E///]: but then it says the minimum applies for the overlap time

[IDCC]: This statement refers to Pcmax.  In this case, the overlap region needs to be addressed from the perspective of the UE as a whole which includes both serving cells.  Per RAN4 agreement, we take the Pcmax with the lowest Pcmax_L_CA between the 2 consecutive subframes as a reference.   There is no contradiction between the Pcmax,c statement and the Pcmax statement.

[E///]: yes, each cell will have its own Pcmax,c. These depends on e.g. the A-MPR in each serving cell c (or both for intra-band). Now, the P_cmax is the sum of these and there is a direct correspondence unless the P_cmax exceeds P_powerclass in which case Pcmax is capped. Now if we allow another Pcmax value in the overlap per the second statement, this also indirectly impacts the Pcmax,c since the UE is allowed to modify it’s A-MPR also in the overlap period in a way that does not correspond to the reported Pcmax,c. It may therefore be better to avoid “including the overlap time” not to suggest there can be anything different preceding the overlap. The “entire subframe” is sufficient.

Notwithstanding, we thing the ultimate specification text should be more aligned with the formulations in 36.213.

And then:
The “PPowerClass shall not be exceeded by the UE during any period of time” is good could in fact be written elsewhere, e.g. in the beginning of the clause: the statement always applies, not only for different TAGs.

[IDCC] Although the statement is always true, including the statement earlier may be confusing since the Pcmax formulas as written in the various sections of the clause already clearly limit the output power to PpowerClass or something lower than PpowerClass.  We prefer leaving the statement in the multiple TAG section since there it provides additional clarity.
[E///]: then we think it should be repeated in the beginning of the clause to avoid the understanding that the statement only holds true when cells belong to different TAGs.

Motorola Mobility: We also agree that there is still some ambiguity in the text from R4-132140 (InterDigital). We would prefer the approach in R4-132247 (Ericsson) but agree with concerns about the text being sufficiently normative with respect to the allowed MPR.

Question 3: Another question in the ad-hoc meeting was related to what release to be impacted.

There were two options:

1. Rel-11 and Rel-12 specifications (motivation: although MTA is a Rel-11 feature  and there were no inter-band with 2 ULs  defined cases  in Rel-11, RAN1 asked for SRS to be introduced in Pcmax definition in Rel-11)

2. Only Rel-12 specification (since inter-band with 2 UL WIs are aimed for Rel-12 introduction)

The participating companies marked their baseline preference in the following table:

	Company
	Option 1 (Rel-11 and Rel-12)
	Option 2 (Rel-12)

	NTT DOCOMO
	
	X

	Nokia Corporation
	
	X

	InterDigital
	X
	X

	Motorola Solutions
	
	X

	Ericsson
	
	X

	Motorola Mobility
	
	X

	
	
	


Comments for question 3:
1. All the companies supported Rel-12 applicability as 2 ULs inter-band will be introduced in Rel-12.

2. 
InterDigital and Nokia mentioned that MTA is a Rel-11 feature; still Nokia has a slight preference for Rel-12 only. InterDigital supported both Rel-11 and Rel-12, but no strong opinion.

Thus we can conclude that Rel-12 introduction has a very good support.

3. Conclusion 

A final suggestion has been  made in the e-mail discussion asking text proposals addressing the comments received to be presented in RAN4 meeting #68.
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