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1. Overall Description

RAN4 would like to thank RAN5 for their LS on “RSTD reporting delay requirements and test cases” in R4-115350 (R5-113840), where RAN4 is requested to provide the following clarifications.
· Question 1 (Item 1):

[TS 36.133, clause 8.1.2.5.1]:
The time 
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 starts from the first subframe of the PRS positioning occasion closest in time after the OTDOA assistance data in the OTDOA-ProvideAssistanceData message as specified in 3GPP TS 36.355 [24], is delivered to the physical layer of the UE as illustrated in Figure 8.1.2.5.1-1.

[TS 36.133, clause A.8.12.1.1]:
The OTDOA assistance data as defined in TS 36.355, Section 6.5.1, shall be provided to the UE during T1. The last TTI containing the OTDOA assistance data shall be provided to the UE (T ms before the start of T2, where (T = 150 ms is the maximum processing time of the OTDOA assistance data.

RAN5 has two areas of uncertainty about this test condition:

a) This test condition seems to imply that the measurement reporting delay is measured between LPP Provide Assistance Data and LPP Provide Location Information messages.

It is RAN5’s understanding that LPP response time is measured between LPP Request Location Information and LPP Provide Location Information messages. All the UE reporting criteria are included in the Request Location Information message (not in the Provide Assistance Data message). Therefore, the UE does not know what and when to report before receiving an LPP Request Location Information message and so will not start any measurements until it receives a Request Location Information message.
b) In a real deployment, when a LPP Provide Assistance Data message is sent from the Network (server) to the UE, the server may (optionally but likely) include a request for an LPP acknowledgement message from the UE. Until the server receives the LPP Acknowledgement message from the UE, it (the server) cannot send a LPP Request Location Information message. Thus an extra protocol exchange of unknown duration takes place that is not factored into the test conditions above.

Therefore in a real deployment the scenario or test condition defined above in 36.133 will very likely not occur and therefore a UE may very likely be unable to meet the requirement as defined.

RAN5 kindly requests RAN4 to clarify the test conditions and explain how the above items are taken into account.

· Response on Question 1:

According to RAN4 understanding, there can be other transactions after the location request, including the OTDOA assistance data request and the OTDOA assistance data transfer. The time for such protocol exchanges is typically not accounted for in RAN4 requirements. For OTDOA, the RSTD measurement requirements are defined mainly to account for the physical layer measurement procedures necessary to meet the RSTD accuracy requirements. The UE will start performing RSTD measurements only after the assistance data have to be delivered to lower layers, after which the time counting for the measurement requirements starts.
· Question 2 (Item 2):

[TS 36.133, clause 8.1.2.5.1]:
The RSTD measurement accuracy for all measured neighbor cells i shall be fulfilled according to the accuracy as specified in the sub-clause 9.1.10.1.

RAN5 notes that this seems to be a clear requirement on the accuracy of the measurements made during the reporting delay test case, however in the associated test case in A.8.12.1 no mention is made of checking that this accuracy requirement is met.

RAN5 kindly requests RAN4 to indicate which of the following possibilities RAN5 should adopt:

a) The measurements should be tested against the accuracy requirements defined above. This would mean that the accuracy is tested both in fading (in this test case) and AWGN (in the accuracy test case) conditions.

b) The measurements are checked to ensure that all the measurements are actually present (rather than some or all measurements missing) but the values are not tested against the accuracy requirements defined above. So any values are acceptable but they must be present.

c) No checking is made so the measurements may not even be present. So the UE may possibly not return any measurements but just return an error message.
· Response on Question 2:

The RSTD accuracy requirements and the RSTD measurement requirements are related through the corresponding statements in the clauses specifying the RSTD measurement requirements. This applies for intra-frequency FDD, intra-frequency TDD, inter-frequency FDD-FDD and inter-frequency TDD-TDD RSTD requirements.

When discussing the test scenarios for RSTD testing, RAN4 agreed to test separately the accuracy and the measurement requirements. However, it has been a common understanding that when testing the RSTD measurement requirements, the measurements shall be present in the report and the reported values shall be within the RSTD reporting range specified in Section 9.1.10.3, i.e., between RSTD_0000 and RSTD_12711.
· Question 3 (Item 3):

[TS 36.133, clause 8.1.2.5.1]:
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 is the number of PRS positioning occasions as defined in Table 8.1.2.5.2-1
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 conditions apply for all subframes of at least 
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[TS 36.133, clause A.8.12.1.1]:
	PRS muting info
	
	Cell 1: ‘11110000’

Cell 2: ‘00001111’

Cell 3: ‘11110000’
	Correponds to prs-MutingInfo defined in TS 36.355 [24]


RAN5 understands that for this test case M is equal to 8, therefore 
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 is approximately equal to 7 
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Therefore the UE should report the measurements after approximately 7 
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from the beginning of the measurement period (i.e. from the start of T2 as defined in the test case). 

However Cell 2 is muted for the first 4 PRS occasions from the start of T2 and only then becomes unmuted. This only leaves Cell 2 with 3 PRS occasions before the UE needs to report the measurement. This seems to be in conflict with the condition that the conditions should apply for 
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RAN5 kindly requests RAN4 to confirm RAN5’s understanding of these requirements and the test case, and if correct to explain how to overcome this apparent issue.
· Response on Question 3:

RAN4 believes that the described in the LS RAN5 understanding is not fully consistent with the RAN4 interpretation of the requirement. The measurement time period spans over M positioning occasions and an additional time 
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≤6 is the number of consecutive positioning subframes within one positioning occasion. Naturally, this time span also includes (M-1) time intervals which occur between the M positioning occasions. It is noted, however, that out of M positioning occasions PRS may be transmitted in all of them or at least in M/2 positioning occasions. This implies that if PRS are muted in M/2 positioning occasions, there are still M/2 positioning occasions remaining for the measurements.

· Question 4 (Item 4):

[TS 36.133, Table A.8.12.1.1-1 and Table A.8.12.2.1-1]:
	PRS configuration index 
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	1131 in Table A.8.12.1.1-1
1134 in Table A.8.12.2.1-1
	This corresponds to periodicity of 1280 ms and PRS subframe offset of 
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 DL subframes, as defined in 3GPP TS 36.211 [16], Table 6.10.4.3-1


RAN5 notes that the values of 
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 are different for FDD and TDD test cases (1131 for FDD and 1134 for TDD) whereas all other parameters are the same for FDD/TDD.

RAN5 kindly requests RAN4 to confirm whether that these values should be the same or should be different. In the case that they should be different, RAN5 also requests that RAN4 explain the reason, for RAN5’s understanding.

· Response on Question 4:

RAN4 would like to clarify that the parameters for FDD and TDD differ at least in the parameters that are specific to TDD and not used for FDD, for example, UL/DL subframe configuration. It is the correct interpretation that the PRS configuration index, 
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, is different for FDD and TDD test cases, as it is specified in TS 36.133. The values have been selected based on the discussions to reflect typical configurations in a real network. One of the technical reasons was that the TDD UL/DL configurations impose a constraint on selecting the practical PRS configuration which determines the sequence of DL subframes for PRS measurements. Therefore, RAN4 would like to confirm that the current test parameters specified in TS 36.133 are correct.
· Question 5 (Item 5):

RAN5 kindly requests RAN4 to provide a reference to a paper or other Tdoc that describes the derivation of the following formula:
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RAN5 has a number of questions for clarification about this formula, but feels they may all be answered by referring to some paper that provides the derivation.
· Response on Question 5:

RAN4 has discussed RSTD measurement requirements during a series of RAN4 meetings, where a number of companies provided technical contributions and were actively involved in the discussion. The relevant discussion documents and meeting notes may be found under LCS_LTE agenda e.g. in the following meetings:

· RAN WG4 Meeting AH#2 (April, 2010),

· RAN WG4 Meeting # 55 (May, 2010).

2. Actions
To TSG RAN WG5: RAN WG4 would like to kindly ask RAN WG5 to take into account the RAN4 feedback in their on-going and future work on RSTD test cases.

3. Date of Next TSG-RAN WG4 Meetings:
3GPP RAN4#61

14-18 November 2011
San Francisco, US
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