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section 8.1.2.3.4 : event triggering reporting 

section 8.1.2.2.5 : event triggering reporting 

The text states :

The measurement reporting delay is defined as the time between any event that will trigger a measurement report until the UE starts to transmit the measurement report over the Uu interface. This requirement assumes that that the measurement report is not delayed by other RRC signalling on the DCCH. This measurement reporting delay excludes a delay uncertainty resulted when inserting the measurement report to the TTI of the uplink DCCH . The delay uncertainty is twice the TTI of the uplink DCCH.

Clarification of the beginning of the report delay

Now, the event takes at least one measurement period to be detected in the UE so there are 

2 possible interpretations for the beginning of the reporting delay :

· alternative 1 : it is the time of appearance of the event on the air interface Uu

OR

· alternative 2 : it is the time of detection of this event by the UE.

Alternative 2 is one measurement period longer than alternative 1.

Interpretation of test cases within sections A.8. concludes that alternative 1 is correct.

Could it be possible to clarify the core text accordingly ?

Clarification of the end of the report delay

Moreover, the core specs as well as the test cases do not include the processing delay of the RRC message within the reporting delay. Test cases do not include this neither and have to be adapted because the end of the reporting delay is the time of appearance of the message on the Uu. Some additional delays (among others) may be therefore added :

· TTI misalignment (twice 20 ms)

· layer 3 filtering is disabled

· RRC encoding may take several ms

· RRC multiplexing scheduling

· transport channel encoding

· …

Is it clear that this additional delay is budgeted by T1 experts ?

If yes, what are the target figures ?

If no, it should be stressed to T1 that reporting delays in test cases do not include these delays.










