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1 Introduction

Following the discussion about the RAN4 LS in [1] it was decided at the RAN#10 meeting:

“TSG-RAN believes that this TR is nearly completed. However, the base station to base station interference scenario needs to be further analysed and solutions for interworking found. WG4 was tasked to do this work.“

In order to address this task a further evaluation on the BS-BS interference between 1.28 Mcps TDD and 3.84 Mcps TDD Mode is performed in this contribution.

Note that this document concentrates on the macro environment only, since requirements concerning other BS types will be covered along with the work item BS classification.

2 Calculation

In general straight forward calculations can be used to investigate the BS-BS interference scenario, because base stations do not move. In the following sections these calculations are performed.

2.1 1.28 Mcps TDD Transmit power in the adjacent 3.84 Mcps TDD carrier (ACLR)

Assumptions:

· Maximum output power Pmax: In former co-existence simulations the BS maximum output power has been set to 43dBm in the macro environment. In 3.84 Mcps TDD and FDD additionally 11dBi antenna gain is used. In [2] a justification is given that this assumptions can be seen as worst case also for an example smart antenna implementation. For BS-BS interference the transmission of common control channels is the worst case. In 1.28 Mcps TDD one example implementation will be a 25dBm maximum PA output power with an 8 element smart antenna, i.e. 34dBm. Another alternative will be three PAs (three elements per sector), i.e. 30dBm. Therefore in the following calculation 34dBm maximum power is used.

· Allowed interference level Pint, allowed (-106 dBm): In different contributions (also in ITU) different allowed interference levels have been used, varying between –103dBm and –113dBm. To determine this level single operator simulations have been performed using different constant noise levels (-103dBm, -100dBm, -97dBm, -94dBm). For the 500m cell range case the absolute number of users Nmax to reach the 5% outage criteria is the same in all cases. Therefore it is concluded that –106dBm is an acceptable interference level in the 3.84 Mcps TDD uplink.

· It is assumed that antennas installed above roof top level will not face each other directly, therefore a degradation of the antenna gain of 5dB is assumed.

· Free space loss propagation is assumed for BS – BS interference.

Based on the assumptions the following calculations are performed. In the following table the 2nd column represents a calculation for the minimum ACLR requirement of 3.84 Mcps TDD of 45 dB. The 3rd column represents a calculation assuming 70 dB ACLR. This is a requirement for two TDD node B operating in the proximity of each other.


Minimum requirement 

3.84 Mcps TDD
Node Bs in proximity of each other

Pmax
34 dBm
34 dBm

GainTx, Rx
6 dBi
6 dBi

ACLR
45 dB
70 dB

Pint, allowed
-106 dBm
-106 dBm

Required Path loss
107 dB
82 dB

Required

BS-BS Distance
2,14 km
120 m

It can be seen that the situation improves significantly when additional filtering is applied. Regarding the additional filtering refer also section 3 of this document. Further notes should be made regarding the above calculation.

Only the common control channels are transmitted with full power (only two slots in a 10ms frame). Since power control is utilised the total power of the dedicated channels will be less compared to the non power control case (in particular in the macro environment). Common Control Channels may be allocated in any time slot. Using the assumption of DCA it is realistic to assume that common control DL slots will not collide with UL slots in the adjacent TDD system. Certainly different asymmetry needs of different operators in different 5MHz bands will force DL slots to collide with UL slots. However it is assumed that in this case dedicated channels are allocated to the concerned slots. In this respect the above calculation can be seen as a worst case scenario.

BS-BS Interference is generally seen as a scenario where statistics can not be applied. However if the BS power reaches its maximum, either due to high load or mobiles located at the cell border, the DL interference will not cause all codes/users in the slot in the adjacent system to be dropped. Only those users allocated at the cell border in the adjacent system will be dropped, since those can not raise their power anymore to cope with the additional interference. Since link budget of the UEs at the cell boundary is fully used they cannot be detected any more if too much interference is introduced to the UL. This process is statistical and therefore the above calculation can again be seen as a worst case scenario. In summary increased interference leads to smaller cells or the other way round smaller cells may allow a higher interference. DCA can further reduce the impact of interference.

It was illustrated in [3] that a possibility exists to synchronise 1.28 Mcps TDD and 3.84 Mcps TDD at the expense of at most 5% capacity loss. In this case the existing ACLR requirements will be sufficient. Since the standard should specify minimum requirements, it is proposed to introduce more than one ACLR requirement covering also the synchronised case.

No activity factor for TDD was used (as done in some ITU contributions), i.e. again a worst case calculation is performed.

2.2 TDD receive power due to imperfect receive filter (ACS)

In principle the same calculations as done in section 2.1 can be made with the difference to change ACLR to ACS. In the TDD system, in particular if additional RF filtering is applied, the improvement on the transmit side will also improve the adjacent channel selectivity on the receive side.

2.3 Co-siting

From the calculation in section 2.1 it can be seen that for co-siting a further improvement is needed if the MCL is 30dB (as usually assumed). However in [4] it is concluded that “... isolation values of 50 dB are reached with reasonably short displacements (~1m) ”. Therefore two possibilities do exist in order to co-site 1.28 Mcps and 3.84 Mcps TDD.

1. Synchronisation and switching point co-ordination as explained in [1] at the expense of < 5% capacity loss.

2. Additional RF filtering and/or antenna co-ordination.

Note that if either two 1.28 Mcps TDD BSs or two 3.84 Mcps TDD BSs are co-sited, there is no additional capacity loss, if the systems are synchronised and the same switching point is used.

In summary it is proposed to add a co-siting requirement as in 25.105, with the addition that this requirement is valid only in case of non-synchronised and non-coordinated (in terms of antenna installation) operation.

3 Additional Filter

The possibility of additional RF filtering in the TDD Mode was already proposed some time ago in [5] (including measurements on prototypes). It is therefore concluded that the above given requirements can be implemented.

4 Summary

In summary it is proposed to introduce a three level requirement on ACLR for 1.28 Mcps TDD (as done in 3.84 Mcps TDD).

The first requirement will be an ACLR as currently included in 25.945, i.e. the carrier power and the adjacent channel power (offset 1.6 MHz) measured in a bandwidth equal to the chip rate (1.28 MHz).

The second requirement should be, in terms of power, an absolute requirement in the adjacent 5 MHz victim band measured with a bandwidth equal to the 3.84 Mcps TDD chip rate. The absolute requirement is based on the calculation in section 2.1 (Pmax – ACLR) and yields –36 dBm (34 dBm –70 dB = -36 dBm). It can vice versa be calculated from the allowed interference level, the required path loss and the assumed antenna gains.

The third requirement is the co-siting requirement of –76dBm (-106dBm + 30dB (MCL)), again measured adjacent with a bandwidth equal to the 3.84 Mcps TDD chip rate.

Additionally it should be specified that:

· the first requirement is valid for frame and switching point synchronised adjacent carriers or if the path loss to another base station is greater than 107dB.

· the second requirements is valid for co-existence with a non frame and switching point synchronised system operating in an adjacent 5MHz frequency band or if the path loss is lower than 107dB (and greater than 82 dB).

Idea: Note that if the actual allowed interference level Pint, allowed, actual at the victim receiver is higher than –106dBm, this requirement may be relaxed by the amount Pint, allowed, actual – (-106dBm).

· the third requirement is valid for co-siting with a non frame and switching point synchronised system operating in an adjacent 5MHz frequency band with a MCL of 30dB.

Idea: Note that if the actual MCLactual is higher than 30dB, this requirement may be relaxed by the amount MCLactual – 30dB.

Path loss in dB is used in the specification, since free space loss propagation (even if realistic in most cases) might not lead to the true required distance between base stations.

5 Conclusion

Based on the discussion in RAN and RAN4 a three level ACLR requirement has been proposed in order to solve the BS-BS interference between 1.28 Mcps and 3.84 Mcps TDD as requested by RAN#10. If the principles in this document are agreed a contribution for 25.945 will be provided.
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