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Introduction
This contribution provides analysis on RAN1 incoming LS “L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility” [1].
Discussion
There are two questions in RAN1 incoming LS “L1 intra- and inter- frequency measurement and configurations for L1/L2-based inter-cell mobility” [1].
	1. L1 Intra-frequency measurement
Regarding L1/L2-based inter-cell mobility for Rel-18 NR further mobility enhancement, RAN1 made the following agreements for L1 intra-frequency measurement:

Agreement
· For Rel-18 L1/L2 mobility, L1 intra-frequency measurement for candidate cell is supported
· At least the following aspects are for RAN1 further study:
· RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point.
· Whether and how to apply relaxation for the restrictions imposed on the Rel-17 intra-frequency L1 non-serving cell measurement defined in 9.13.2 of TS38.133, where RAN4 impact is foreseen, e.g.
· SFN offset alignment compared with serving cell
· BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP
· Introduction of symbol level gap or SMTC for larger Rx timing difference (i.e. larger than CP length) 
· Commonality with intra-frequency L3 measurement
· Commonality with L1 inter-frequency measurement for measurement configuration

[bookmark: _Hlk116971447][bookmark: _Hlk116971433]Question 1 (to RAN4): As mentioned in this agreement, while RAN1 assumes Rel-17 ICBM CSI measurement as starting point for L1 intra-frequency measurement for Rel-18 L1/L2 mobility, RAN1 wonders if the restriction on e.g., SFN offset alignment, BWP setting, i.e. non-serving cell SSB should be covered by serving cell active BWP, and Rx timing difference, etc, described in 9.13.2 of TS38.133 for intra-frequency L1 non-serving measurement can be relaxed or not.




In R17 ICBM, the requirements applicability rule is specified as below,
	The cell with different PCI from serving cell is considered as known if the following conditions are met in this requirement:
-	The SSB from the cell with different PCI completely contained in the active BWP or associated with initial downlink BWP of the UE
-	The SSB of the cell with different PCI from serving cell has the same SCS, sfn-SSB-Offset and center frequency as the SSB of the serving cell
-	The timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is less than CP length of the corresponding SCS
-	The UE has sent a valid L3 measurement report during the last 5 seconds, and
-	The SSB from the cell with different PCI remains detectable according to the cell identification requirements specified in clause 9.2.




Regarding the SFN offset, it is required that sfn-SSB-Offset of non serving cell is the same as serving cell. sfn-SSB-Offset is specified in RAN2 as below,
	SSB-Configuration-r16 ::= SEQUENCE { 
ssb-Freq-r16 ARFCN-ValueNR, 
halfFrameIndex-r16 ENUMERATED {zero, one}, 
ssbSubcarrierSpacing-r16 SubcarrierSpacing, 
ssb-Periodicity-r16 ENUMERATED { ms5, ms10, ms20, ms40, ms80, ms160, spare2,spare1 } OPTIONAL, -- Need S 
sfn0-Offset-r16 SEQUENCE { 
sfn-Offset-r16 INTEGER (0..1023), 
integerSubframeOffset-r16 INTEGER (0..9) OPTIONAL -- Need R 
} OPTIONAL, -- Need R 
sfn-SSB-Offset-r16 INTEGER (0..15), 
ss-PBCH-BlockPower-r16 INTEGER (-60..50) OPTIONAL -- Cond Pathloss 
}



	sfn-SSB-Offset 
Indicates the SFN offset of the transmitted SSB relative to the start of the SSB period. Value 0 indicates that the SSB is transmitted in the first system frame, value 1 indicates that SSB is transmitted in the second system frame and so on. The network configures this field according to the field ssb-Periodicity such that the indicated system frame does not exceed the configured SSB periodicity.


This condition means that the SFN offset of the transmitted SSB on non serving cell is aligned with that of serving cell. The intention of the condition is to ensure UE can derive SSB index from serving cell. sfn-SSB-Offset of non-serving cell is the same as that of serving cell doesn’t mean completed/pure synchronized between frame boundary of two cells. As long as the half frame boundary (including subframe and slot boundary) across cells on the same frequency is within 2 SSB symbols, UE can derive SSB index from serving cell. 
It shall be noted, if UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the SSB index of the non serving cell would be acquired. Then sfn-SSB-Offset alignment compared with serving cell is not necessary.
Proposal 1: If UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the restriction of sfn-SSB-Offset can be removed, otherwise SFN offset alignment compared with serving cell is needed for intra-frequency L1-RSRP. 
In R17 ICBM, both SC and NSC are served as serving cells for UE. Therefore L1-RSRP measurement is required to be performed in active BWP or associated with initial downlink BWP. In R18 L1/L2 mobility, the non serving cell is a candidate cell and has not been serving cell before cell switching. In theory, both scenarios where non-serving cell SSB is covered by serving cell active BWP and not covered in active BWP are feasible. If to be measured SSB is not in the active BWP, UE can perform measurement with gap or retune to wider bandwidth. A similar discussion is on-going in RANP and RAN4 about FG 6-1a. From the point of view of simplifying requirements, the restriction of within active BWP is reasonable.
Proposal 2: In theory, to perform L1/L2 inter-cell mobility both scenarios where non-serving cell SSB is covered by serving cell active BWP and not covered in active BWP are feasible. From the point of view of simplifying requirements, the restriction of within BWP is reasonable.
In R17 ICBM, the limitation on the timing difference of arrival at UE between the SSBs of serving cell and cell with different PCI is within CP. Taking 30KHz SCS as an example, the CP length is 2.3us. Considering the time alignment error (max to 3us) between two cells, the applicable scenario of R17 ICBM is almost co-located. However R18 inter-cell mobility focus on UE mobility performance, colocated cell switch is not a typical scenario. Recalling DAPS, there are independent requirements for intra-frequency synchronous and asynchronous DAPS. Capability “intraFreqAsyncDAPS-r16” is introduced as well. The sync definition doesn’t restrict to CP length, and a concrete value [X]us is used. We suggest to follow the same principle as DAPS: whether UE support intra-frequency asynchronous LTM depends on UE capability and the sync condition is [X]us. In other words, for LTM, when Rx time difference between serving cell and non serving cell is with [x]us, the scenario is regarded as intra-frequency synchronous scenario. Whether UE supports intra-frequency asynchronous LTM depends on UE capability.

Table 6.1.3.2-1: Sync conditions for FR1 DAPS handover
	Type of handover
	Maximum receive timing difference between source and target cell (µs) for sync DAPS handover
	Maximum transmit timing difference between source and target cell (µs) for sync DAPS handover

	Intra-frequencyNote 1,2,3
	6µs
	7.6 µs 

	Intra-band inter-frequency Note 1,2,3
	6µs
	7.6 µs

	Inter-band inter-frequency
	33 µs
	34.6 µs

	[bookmark: OLE_LINK194][bookmark: OLE_LINK193]Note 1:	For synchonous DAPS handover, if the receive time difference exceeds the cyclic prefix length of that SCS, demodulation performance degradation is expected for the first symbol of the slot. For asynchronous DAPS handover, if the receive time difference exceeds the cyclic prefix length of that SCS, interruptions may occur depending on UE implementation. The duration and frequency of occurrence of such interruptions is not specified. 
Note 2:	For DAPS handover on a TDD band, after starting RACH procedure, a UE is not required to transmit in the uplink to any of source and target cells earlier than NRX-TX after the end of the last received downlink symbol from any of source and target cells in the same TDD band where NRX-TX=25600Tc. 
Note 3:	For DAPS handover on a TDD band, after starting RACH procedure, a UE is not required to receive in the downlink from any of source and target cells earlier than NTX-RX after the end of the last transmitted uplink symbol to any of source and target cells in the same TDD band where NTX-RX=25600Tc.



Proposal 3: When Rx time difference between serving cell and non serving cell is with [x]us, the scenario is regarded as intra-frequency synchronous LTM. Whether UE supports intra-frequency asynchronous LTM depends on UE capability.
Another question is about L1 inter-frequency measurement.
	
1. L1 Inter-frequency measurement

In addition, RAN1 made the following agreements for L1 inter-frequency measurement:

Agreement 
· For Rel-18 L1/L2 mobility, further study the potential RAN1 spec impact of L1 inter-frequency measurement 
· The definition and scenarios of L1 inter-frequency measurement is determined by RAN4, and RAN1 assumes at least the following until receiving their confirmation
· The scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE
· At least the following aspect is studied:
· Commonality with L1 intra-frequency measurement for measurement configuration

	Question 2 (to RAN4): As mentioned in this agreement, RAN1 would like to ask RAN4 to confirm our understanding that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement, which includes at least the following scenarios:
· The frequency of the measured RS not covered by any of the active BWPs of SpCell and Scells configured for a UE, but covered by some of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE.
· The frequency of the measured RS not covered by any of the configured BWPs of SpCell and Scells configured for a UE 

Also, RAN1 would like to inform RAN4 of our understanding that the introduction of measurement gap and SMTC for L1 inter-frequency measurement, if any, is expected to be a RAN4 issue. 



According to the current RAN4 agreement, when the SSB center-frequency of the L1-RSRP resource of the target cell is not the same as the center frequency of CD-SSB of serving cell, the target cell is regarded as inter-frequency. The scenarios mentioned in RAN1 LS are included in inter-frequency L1 measurement. Whether measurement gap is needed depends on whether the measured RS is in the active BWP. When measured RS is in active BWP, gap is not needed.
Proposal 4: RAN4 confirms that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement and the scenarios listed in RAN1 incoming LS are also confirmed.

Conclusions
This contribution provides further analysis on L1/L2 based inter-cell mobility for mobility latency reduction. The following proposals are provided:
Proposal 1: If UE ever reported time index when performed L3 measurement on the non serving cell, the restriction of sfn-SSB-Offset can be removed, otherwise SFN offset alignment compared with serving cell is needed for intra-frequency L1-RSRP. 
Proposal 2: In theory, to perform L1/L2 inter-cell mobility both scenarios where non-serving cell SSB is covered by serving cell active BWP and not covered in active BWP are feasible. From the point of view of simplifying requirements, the restriction of within BWP is reasonable.
Proposal 3: When Rx time difference between serving cell and non serving cell is with [x]us, the scenario is regarded as intra-frequency synchronous LTM. Whether UE supports intra-frequency asynchronous LTM depends on UE capability.
Proposal 4: RAN4 confirms that the supported scenarios not included in intra-frequency are regarded as inter-frequency for L1 measurement and the scenarios listed in RAN1 incoming LS are also confirmed.
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