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1 	Introduction
In the last meeting, several issues were discussed with conclusions [1]. Some other issues are still open, e.g., the delay requirement of the PUCCH SCell and the feasibility of the activation for unknown case. Our views on these issues are provided in this paper.
2 Discussion
2.1 PUCCH SCell activation with unknown condition
In the last meeting, a RAN1 reply LS [2] regarding the PUCCH SCell with unknown condition is received. According to the reply as following, RAN1 has confirmed that there is no consensus whether all UEs support CSI report cross different PUCCH group. Besides, RAN1 also agreed that the support of such CSI report is indicated in R17 with a new UE capability.

The content extracted from [2] is provided as follows for reference.
	Q1: Whether UE can report CSI (e.g. L1-RSRP) of the target being-activated PUCCH SCell belonging to secondary PUCCH group by configuring CSI report setting (e.g. CSI-ReportConfig) on any active serving cells belonging to primary PUCCH group
Answer: There is no restriction in the current RAN1 specification that would not allow UE to report CSI of a SCell belonging to secondary/primary PUCCH group by PUSCH or PUCCH of active serving cells belonging to primary/secondary PUCCH group. But there is no RAN1 consensus on whether all UEs supporting NR-CA with dual PUCCH-groups for the BC support such CSI report in Rel-15 and Rel-16. Support of such CSI report is indicated in Rel-17 with a new UE capability. Potential CSI processing timeline relaxation for UEs reporting the new UE capability can be discussed.



Based on the reply, the Proposal 1 is suggested.

[bookmark: _Ref91687868][bookmark: _Ref92103517]Proposal 1: No PUCCH SCell activation/deactivation requirements with unknown condition are defined, if UE does not support the new R17 RAN1-introduced UE capability.

2.2 Extra delay for activation time
In section 2.2, the issue is discussed from the perspective of MAC CE time uncertainty and Tactivation_time.

2.2.1 Time uncertainty of MAC CE in FR1
For the time uncertainty of MAC CE, RAN4 has agreed that, in FR2, the uncertainty for receiving UL spatial relation and PL-RS activation command and TCI activation command will be considered.
The agreement in RAN4 #101-e
	Issue 1-3-3: How to reflect the time uncertainty of MAC CE for UL spatial relation and PL-RS activation and TCI state indication in PUCCH Scell activation delay requirements?
Agreements in GTW (11.3): 
· No additional delay time is needed if UL spatial relation and PL-RS activation command and TCI activation command are received in the same MAC PDU. 
· For both valid TA and invalid TA cases in FR2 PUCCH SCell activation, the uncertainty for receiving UL spatial relation and PL-RS activation command and TCI activation command could be defined as below,
· Tuncertainty_MAC is the time period between reception of the last activation command for PDCCH TCI, PDSCH TCI (when applicable), UL spatial relation and PL-RS relative to
· SCell activation command for known case;
· First valid L1-RSRP reporting for unknown case.



However, to our understanding, in FR1, the uncertainty for receiving PL-RS activation command should be also considered. Regardless of FR1 or FR2, the UL power indication is needed for UE’s UL transmission on PUCCH SCell except that only one SSB indicating by ‘ssb-PositionInBurst’ is actually transmitted.

[bookmark: _Ref92374510][bookmark: _Ref92103520]Proposal 2: For the PUCCH SCell activation in FR1, PL-RS activation command should be considered except that only one SSB indicating by ‘ssb-PositionInBurst’ is actually transmitted.

2.2.2 delay requirement of Tactivation_time
In the last meeting, whether the spatial relation and PL-RS activation will introduce the extra delay time in Tactivation_time was discussed without conclusions. Our views are provided as follows.

Spatial relation indication

As we mentioned in our paper [3] in previous RAN4 meeting, the case can be further discussed from the perspective of known case and unknown case. For known case and unknown case, RAN4 has agreed that the spatial relation indication is assumed to be based on L3 and L1 measurement report, respectively. 
· For known case, no additional measurement sample for indicating spatial relation is needed during activation procedure. 
· For unknown case, according to the existing SCell activation requirement (clause 8.3.2) and MAC CE based spatial relation switch delay requirement (clause 8.12.3), one measurement sample, i.e., M=1, is assumed to be used before indication. Therefore, to our understanding, one measurement sample can be reused for PUCCH SCell activation with unknown condition. 

According to TS 38.133, following delay requirement for SCell activation and spatial relation switch delay is provided for reference.
	
[bookmark: _Toc535475975]8.3.2	SCell Activation Delay Requirement for Deactivated SCell
	If the PCell/PSCell and the target SCell are configured as FR1-FR2 CA or if the PCell/PSCell and the target SCell are in a FR2 band pair with independent beam management, and the target SCell is unknown to UE and semi-persistent CSI-RS is used for CSI reporting, provided that the side condition Ês/Iot ≥ -2dB is fulfilled, then Tactivation_time is:
-	6ms + TFirstSSB_MAX + 15*TSMTC_MAX + 8*Trs  + TL1-RSRP, measure + TL1-RSRP, report  + THARQ + max(Tuncertainty_MAC + TFineTiming + 2ms, Tuncertainty_SP).
	If the PCell/PSCell and the target SCell are configured as FR1-FR2 CA or if the PCell/PSCell and the target SCell are in a FR2 band pair with independent beam management, and the target SCell is unknown to UE and periodic CSI-RS is used for CSI reporting, provided that the side condition Ês/Iot ≥ -2dB is fulfilled, then Tactivation_time is:
-	3ms + TFirstSSB_MAX + 15*TSMTC_MAX + 8*Trs + TL1-RSRP, measure + TL1-RSRP, report + max {(THARQ + Tuncertainty_MAC + 5ms + TFineTiming), (Tuncertainty_RRC + TRRC_delay)}.
	where,
	… 
	TL1-RSRP, measure is L1-RSRP measurement delay TL1-RSRP_Measurement_Period_SSB ms or TL1-RSRP_Measurement_Period_CSI-RS based on applicability as defined in clause 9.5 assuming M=1.

8.12.3	MAC-CE based spatial relation switch delay
If the target spatial relation associated to DL RS is unknown, upon receiving PDSCH carrying MAC-CE activation command in slot n, for UL spatial relation switch for PUCCH or semi-persistent SRS transmission of serving cell with a target UL spatial relation, the UE shall be able to transmit PUCCH or semi-persistent SRS with the target UL spatial relation in the slot n+ THARQ + + TL1-RSRP+1 when beamCorrespondenceWithoutUL-BeamSweeping is set to 1.
Where 
-	THARQ is the timing between DL data transmission and acknowledgement as specified in TS 38.213 [3],
-	T L1-RSRP is the time for Rx beam refinement in FR2, defined as
-	TL1-RSPR_Measurement_Period_SSB for SSB as specified in clause 9.5.4.1, 
-	with the assumption of M=1
-	with TReport = 0
-	TL1-RSRP_Measurement_Period_CSI-RS for CSI-RS as specified in clause 9.5.4.2
-	configured with higher layer parameter repetition set to ON 
-	with the assumption of M=1 for periodic CSI-RS
-	for aperiodic CSI-RS if number of resources in resource set at least equal to MaxNumberRxBeam
-	with TReport = 0




Based on this observation, we have the following proposal.

[bookmark: _Ref92103521]Proposal 3: For Tactivation_time, spatial relation indication will not introduce additional delay time.

PL-RS indication

To our understanding, the PL-RS indication command is needed for UE to fine tune transmission power as the same logic as spatial relation. According to clause 8.14 in TS 38.133, for the non-maintained case, additional five samples are needed to indicate PL-RS. Thus, following proposal is suggested.
 
[bookmark: _Ref92374513][bookmark: _Ref92103524]Proposal 4: For Tactivation_time, additional five samples for PL-RS indication should be considered when PL-RS is non-maintained. 

On the other hand, there is no requirement for the unknown PL-RS switch in TS 38.133. Therefore, “longer activation time is expected” is suggested for unknown case.

[bookmark: _Ref92103526]Proposal 5: For Tactivation_time, longer activation time is expected if the PL-RS is unknown.

2.3 Relation between the associated RS for TCI state, PL-RS and spatial relation indication

In the last meeting, one open issue is regarding the definition of known PL-RS, i.e., whether the SSB to be used for DL synchronization and for the PUCCH SCell activation shall be associated with PL-RS configured for the to-be activated PUCCH SCell. To our understanding, which SSB used for DL synchronization is up to UE implementation. Thus, we do not think such definition is needed. But suggest RAN4 can define that the PUCCH SCell activation is based on the same associated RS for the TCI state, PL-RS and spatial relation. The reason is because UE should report L3/L1 measurement report and, basically, network will indicate the best TCI state which has highest RSRP value for UE to activate the PUCCH SCell. To our understanding, it is high probability that associated RS for TCI state, PL-RS and spatial relation indications should be the same RS which has highest RSRP value. In addition, it will make the requirement/UE implementation simple.

[bookmark: _Ref92103527]Proposal 6: For the activation with known condition, the SSB associated to PL-RS indication, TCI state switch and spatial relation is the same.

[bookmark: _Ref92103528]Proposal 7: For the activation with unknown condition, the SSB or CSI-RS associated to PL-RS indication, TCI state switch and spatial relation is the same.

2.4 Delay requirement for the invalid TA case
In the last meeting, most companies agreed that UE shall be capable to perform downlink actions related to the SCell activation command as specified in TS38.321 for the SCell being activated on the PUCCH SCell no later than the slot n+(THARQ+Tactivation_time)/(NR slot length). On the other hand, some companies think the uncertainty time for reception of PDCCH order should be considered. Originally, to our understanding, the PDCCH order can be provided within TCSI_Reporting and the activation prcedure can work without such uncertainty time. But, to make progress in the discussion and make the requirement clearer, suggest RAN4 to consider the uncertainty time for reception of PDCCH order.

[bookmark: _Ref91708463][bookmark: _Ref92103529]Proposal 8: For the applicability on PDCCH order receiving, 
· UE is only required to receive a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH Scell no earlier than n+THARQ + Tactivation_time; otherwise, the longer PUCCH SCell activation time is expected.
· A delay uncertainty for reception of PDCCH order shall be accounted for in the activation timeline. The delay uncertainty for reception of PDCCH order starts from end of n + THARQ + Tactivation_time until reception of PDCCH order.

Besides, to consider the worst case, the TCSI_reporting should be considered after the PRACH transmission.

[bookmark: _Ref91709575][bookmark: _Ref92103530]Proposal 9: For PUCCH SCell activation in invalid TA case, the TCSI_reporting is needed in the PUCCH SCell activation requirements.

According to Proposal 8 and Proposal 9, the PUCCH SCell activation requirements for invalid TA case is provided as follows.

[bookmark: _Ref92103531]Proposal 10: For the applicability on PDCCH order receiving, the PUCCH Scell activation requirements for invalid TA case is defined as THARQ + Tactivation_time + TPDCCH + T1 + T2 + T3 + TCSI_Reporting

In addition, the discussion for T2 in the last meeting is provided as follows.
	Issue 1-4-2: The delay for obtaining a valid TA command for the sTAG to which the Scell configured with PUCCH belongs (i.e. T2)
Open issue: 
· Option 1: (CATT)
· T2 is the delay for obtaining a valid TA command from the point that UE transmit PRACH
· Option 2: (Qualcomm, Apple, Huawei, Intel, Xiaomi, Nokia, Ericsson, ZTE, NTT DOCOMO)
· T2 is the delay from slot n + (THARQ + Tactivatation_time +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated. Tactivatation_time is defined in TS38.133 section 8.3.2. slot n is the slot when UE received PUCCH Scell activation MAC CE.
· Option 3: (vivo, NTT DOCOMO)
· T2 is the delay from slot n + (Tactivate_basic +T1)/NR slot length until UE has obtained a valid TA command for the target PUCCH Scell being activated. Tactivate_basic is the normal Scell activation delay in TS38.133 section 8.3.2 (i.e. ( THARQ + Tactivation_time +TCSI_Reporting)/ NR slot length). Slot n is the slot when UE received PUCCH Scell activation MAC CE. 



The main difference between option 2 and option 3 is the starting point of the T2. To us, this issue is about the UE behaviour within T2. It seems no need to define the explicit starting slot number for T2. Thus, to simplify discussion, suggest to define the requirement based on option 1.

[bookmark: _Ref92103532]Proposal 11: For PUCCH SCell activation in invalid TA case, T2 is the delay for obtaining a valid TA command from the point that UE transmits PRACH.

2.5 Applicability on interruption
In the last meeting, one open issue for the applicability on interruption is provided as follows:
	Issue 1-6-1 Applicability on interruption: 
Open issue: 
FFS on: 
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs in same FR as the target PUCCH Scell during the PUCCH Scell activation procedure if UE supports per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended, and
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs during the PUCCH Scell activation procedure if UE does not support per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended.
· The above interruption is caused by factor defined in TS38.133 section 8.2.1.1 for EN-DC, in TS38.133 section 8.2.2.1 for NR SA, in TS38.133 section 8.2.3.1 for NE-DC and in TS38.133 section 8.2.4.1 for NR-DC.



The version in the last meeting WF [1] is agreeable to us.

[bookmark: _Ref92103533]Proposal 12: For the applicability on interruption,
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs in same FR as the target PUCCH Scell during the PUCCH Scell activation procedure if UE supports per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended, and
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs during the PUCCH Scell activation procedure if UE does not support per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended.
· The above interruption is caused by factor defined in TS38.133 section 8.2.1.1 for EN-DC, in TS38.133 section 8.2.2.1 for NR SA, in TS38.133 section 8.2.3.1 for NE-DC and in TS38.133 section 8.2.4.1 for NR-DC.

2.6 Applicability on use cases
The corresponding WF is provided as follows:
	Issue 1-6-3: Applicability on use cases: 
Open issue: 
· Option 1: (CATT, Huawei, OPPO, Xiaomi, Ericsson, MTK)
· There is no needed to bundle the PUCCH Scell with single/multiple TAGs or intra-/inter band cases.
· Option 2: (Apple)
· RAN4 to define the PUCCH SCell activation only for the case when target PUCCH SCell and existing serving cells belong to the different TAGs; otherwise UE behavior shall be clarified as in above case (1) and (2). 
· Case (1): If SpCell and target being-activated PUCCH SCell belongs to pTAG and timeAlignmentTimer is not running in this pTAG, UE will assume it’s TA invalid for this pTAG: 
· Case (2): If an active SCell and target being-activated PUCCH SCell belongs to sTAG and timeAlignmentTimer is not running in this sTAG, UE will assume it’s TA invalid for this sTAG: 
· There is no need to bundle the PUCCH Scell with intra-/inter band cases.
· Option 3: (Qualcomm, Apple)
· RAN4 does not define PUCCH SCell activation requirements for Intra-band PUCCH SCell activation. And for sub-scenarios under unknown PUCCH SCell condition, whether to define the requirements for those cases will be discussed after receiving a further investigation outcome from RAN1.



For option 2, the main concern from proponent company is because UE may not know which cell will be used to transmit PRACH. However, we do not see the problem when target PUCCH SCell and exiting serving cells belong to the same TAGs.

For option 3, to our understanding, it is possible that the PUCCH SCell and SpCell are in the same band. We are open to discuss whether to define the requirement for this case.

[bookmark: _Ref92103540]Proposal 13: There is no needed to bundle the PUCCH Scell with single/multiple TAGs. FFS: intra-/inter band cases.

3 Summary
In this paper, the discussion of PUCCH SCell activation/deactivation is provided. We have the following proposal:
Proposal 1: No PUCCH SCell activation/deactivation requirements with unknown condition are defined, if UE does not support the new R17 RAN1-introduced UE capability.
Proposal 2: For the PUCCH SCell activation in FR1, PL-RS activation command should be considered except that only one SSB indicating by ‘ssb-PositionInBurst’ is actually transmitted.
Proposal 3: For Tactivation_time, spatial relation indication will not introduce additional delay time.
Proposal 4: For Tactivation_time, additional five samples for PL-RS indication should be considered when PL-RS is non-maintained.
Proposal 5: For Tactivation_time, longer activation time is expected if the PL-RS is unknown.
Proposal 6: For the activation with known condition, the SSB associated to PL-RS indication, TCI state switch and spatial relation is the same.
Proposal 7: For the activation with unknown condition, the SSB or CSI-RS associated to PL-RS indication, TCI state switch and spatial relation is the same.
Proposal 8: For the applicability on PDCCH order receiving,
· UE is only required to receive a PDCCH order to initiate RA procedure on the PUCCH Scell no earlier than n+THARQ + Tactivation_time; otherwise, the longer PUCCH SCell activation time is expected.
· A delay uncertainty for reception of PDCCH order shall be accounted for in the activation timeline. The delay uncertainty for reception of PDCCH order starts from end of n + THARQ + Tactivation_time until reception of PDCCH order.
Proposal 9: For PUCCH SCell activation in invalid TA case, the TCSI_reporting is needed in the PUCCH SCell activation requirements.
Proposal 10: For the applicability on PDCCH order receiving, the PUCCH Scell activation requirements for invalid TA case is defined as THARQ + Tactivation_time + TPDCCH + T1 + T2 + T3 + TCSI_Reporting
Proposal 11: For PUCCH SCell activation in invalid TA case, T2 is the delay for obtaining a valid TA command from the point that UE transmits PRACH.
Proposal 12: For the applicability on interruption,
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs in same FR as the target PUCCH Scell during the PUCCH Scell activation procedure if UE supports per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended, and
· PUCCH SCell activation requirements are applied when no interruption occurs during the PUCCH Scell activation procedure if UE does not support per-FR MG, otherwise the PUCCH Scell activation delay can be extended.
· The above interruption is caused by factor defined in TS38.133 section 8.2.1.1 for EN-DC, in TS38.133 section 8.2.2.1 for NR SA, in TS38.133 section 8.2.3.1 for NE-DC and in TS38.133 section 8.2.4.1 for NR-DC.
Proposal 13: There is no needed to bundle the PUCCH Scell with single/multiple TAGs. FFS: intra-/inter band cases.
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