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1. [bookmark: OLE_LINK13][bookmark: OLE_LINK14]Introduction
RAN4 has received an LS from RAN3 on Inter-donor migration [1]. RAN4 has been requested to provide feedback and response on different alternative discussed in the RAN3 LS.
In this paper we analyze the questions in the LS and provide draft of the response LS to RAN3. 
2. Analysis and Discussion
The RAN3 LS is fundamentally related to UE handover between cells pertaining to different logical IAB-DUs connected to separate CUs. According to the LS during the Full Migration, the UE connected to the boundary IAB-node will hand over from a cell of one logical DU controlled by CU1 to a cell of another logical DU controlled by CU2. RAN3 is discussing the following two implementation alternatives in the scope of Full Migration and need feedback from other working groups including RAN4:
- Alt1: the two logical DUs use separate physical cell resources
- Alt2: the two logical DUs use the same physical cell resources
Furthermore, for Alt2, RAN3 also has some concrete questions w.r.t., PCI/NCGI, i.e., 
· Q1: Whether the current specification enables a RRC CONNECTED UE remains connected, while observing the change of NCGI, and no change to the PCI?
· Q2: is it possible to use same PCI for cell1 and cell2, and support the HO from cell1 to cell2 without new impact to the UE (e.g. a legacy UE)?
· Q3: when cell1 and cell2 use different PCI/NCGI, is it possible to use one set of shared resource, without new impact to the UE?
RAN4 has specified the following types of handover requirements within NR in TS 38.133:
· Basic intra-frequency handover when serving cell (cell1) is in FR1 or FR2 and the target cell (cell2) is in FR1 or FR2 since Rel-15 in clause 6.1.1.
· Basic inter-frequency handover when cell1 is in FR1 or FR2 and cell2 is in FR1 or FR2 in clause 6.1.1. 
· Intra-frequency DAPS handover and inter-frequency DAPS handover for different combinations of cell1 in FR1/FR2 and cell2 in FR1/FR2 since Rel-16 in clause 6.1.3, TS 38.133.
· Intra-frequency condtional handover and inter-frequency conditional handover for different combinations of cell1 in FR1/FR2 and cell2 in FR1/FR2 since Rel-16 in clause 6.1.4, TS 38.133.
RAN4 has also specified the following CGI requirement for a target NR cell since Rel-16 in clause 9.11, TS 38.133:
· CGI identification delay of an NR cell with autonomous gaps when configured with the purpose of “reportCGI”.

All the above HO requirements are defined in terms of handover delay on “physical layer” level. The HO delay comprises of the “time period” from the moment the UE receives the RRC command for HO from the serving cell (cell1) until the moment the UE sends PRACH to the target cell (cell2). 
Also, the above CGI identification requirements are defined in terms of CGI identification delay on “physical layer” level. The CGI identification delay comprises of the “time period” from the moment the UE receives the RRC command from cell1 to acquire the CGI until the moment the UE sends the measurement report to cell. The measurement report includes the identified CGI and PCI of cell2. 
Therefore, the RAN4 handover delay and CGI identification delay requirements are fundamentally independent of the delay or processing in the backhaul network. Since the details of the backaul signaling is not considered in the HO or CGI delay requirements, which are therefore not directly impacted by the backhaul architecture.
It should also be noted that the RAN4 handover delay and CGI identification delay requirements are independent of whether the UE is served by a legacy gNB or by a DU within IAB node. 
RAN4 does not forsee any impact of alternative # 1 on any RAN4 handover delay or CGI identification delay requirement defined in TS 38.133.
On alternative # 2, RAN4 has following responses:
· Q1: Whether the current specification enables a RRC CONNECTED UE remains connected, while observing the change of NCGI, and no change to the PCI?
· [RAN4 Response]: No RAN4 requirement is impacted if NCGI changes while PCI remains unchanged. However, during NCGI acquisition time if the NCGI changes then the UE may not meet NCGI acquisiton delay requirements defined in clause 9.11, TS 38.133.
· Q2: is it possible to use same PCI for cell1 and cell2, and support the HO from cell1 to cell2 without new impact to the UE (e.g. a legacy UE)?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet the intra-frequency handover requirements if the PCIs of cell1 and cell2 are the same. There should not be any impact on inter-frequency handover requirements even if the PCIs of cell1 and cell2 are the same.
· Q3: when cell1 and cell2 use different PCI/NCGI, is it possible to use one set of shared resource, without new impact to the UE?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet handover requirements if the same resources are used in cell1 and cell2 even if they use different PCI/NCGI. 
2. Summary
The following are the observations and proposals based on the analysis provided in this paper:
· Observation 1: HO requirements within NR are defined in terms of handover delay on “physical layer” level. The HO delay comprises of the “time period” from the moment the UE receives the RRC command for HO from the serving cell (cell1) until the moment the UE sends PRACH to the target cell (cell2). 
· Observation 2: CGI identification requirements within NR are defined in terms of CGI identification delay on “physical layer” level. The CGI identification delay comprises of the “time period” from the moment the UE receives the RRC command from cell1 to acquire the CGI until the moment the UE sends the measurement report to cell. The measurement report includes the identified CGI and PCI of cell2. 
· Observation 3: RAN4 handover delay and CGI identification delay requirements are fundamentally independent of the delay or processing in the backhaul network. 
· Observation 4: RAN4 HO and CGI delay requirements are therefore not directly impacted by the backhaul architecture.
· Observation 5: RAN4 HO delay and CGI identification delay requirements are independent of whether the UE is served by a legacy gNB or by a DU within IAB node. 
· Proposal #1: RAN4 does not forsee any impact of alternative # 1 on any RAN4 handover delay or CGI identification delay requirement defined in TS 38.133.
· Proposal #2: On alternative # 2, RAN4 has following responses:
· Q1: Whether the current specification enables a RRC CONNECTED UE remains connected, while observing the change of NCGI, and no change to the PCI?
· [RAN4 Response]: No RAN4 requirement is impacted if NCGI changes while PCI remains unchanged. However, during NCGI acquisition time if the NCGI changes then the UE may not meet NCGI acquisiton delay requirements defined in clause 9.11, TS 38.133.
· Q2: is it possible to use same PCI for cell1 and cell2, and support the HO from cell1 to cell2 without new impact to the UE (e.g. a legacy UE)?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet the intra-frequency handover requirements if the PCIs of cell1 and cell2 are the same. There should not be any impact on inter-frequency handover requirements even if the PCIs of cell1 and cell2 are the same.
· Q3: when cell1 and cell2 use different PCI/NCGI, is it possible to use one set of shared resource, without new impact to the UE?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet handover requirements if the same resources are used in cell1 and cell2 even if they use different PCI/NCGI. 
Based on the above proposals # 1 and 2, draft of the LS response is provided in section 3 below.
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1. Overall Description:
RAN4 would like to thank RAN3 for their LS on Inter-donor migration. ​RAN4 would like to provide the following observation and responses to the RAN3 questions:
RAN4 HO requirements within NR are defined in terms of intra-frequency and inter-frequency handover delay for HO to cell2 on “physical layer” level in clauses 6.1.1, 6.1.3 and 6.1.4 in TS 38.133. 
RAN4 CGI identification requirements within NR are defined in terms of CGI identification delay to identify cell2’s CGI on “physical layer” level in clause 9.11 in TS 38.133. 
On implementation alternative # 1:
· RAN4 does not forsee any impact of alternative # 1 on any RAN4 handover delay or CGI identification delay requirement defined in TS 38.133.
On alternative # 2, RAN4 has following responses:
· Q1: Whether the current specification enables a RRC CONNECTED UE remains connected, while observing the change of NCGI, and no change to the PCI?
· [RAN4 Response]: No RAN4 requirement is impacted if NCGI changes while PCI remains unchanged. However, during NCGI acquisition time if the NCGI changes then the UE may not meet NCGI acquisiton delay requirements defined in clause 9.11, TS 38.133.
· Q2: is it possible to use same PCI for cell1 and cell2, and support the HO from cell1 to cell2 without new impact to the UE (e.g. a legacy UE)?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet the intra-frequency handover requirements if the PCIs of cell1 and cell2 are the same. There should not be any impact on inter-frequency handover requirements even if the PCIs of cell1 and cell2 are the same.
· Q3: when cell1 and cell2 use different PCI/NCGI, is it possible to use one set of shared resource, without new impact to the UE?
· [RAN4 Response]: The UE is not expected to meet handover requirements if the same resources are used in cell1 and cell2 even if they use different PCI/NCGI. 
2. Actions:
To RAN1
ACTION: 	RAN4 respectfully asks RAN3 to take into account RAN4 feedback/response on their future work on implementation alternatives for inter-donor migration.
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