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1 Description 
The HeNB ID verification feature was introduced at RAN3#77, based on requirements from SA3, by the RAN3 release 11 CR against TS36.300.

The requirements from SA3 were stated in section 5.4 of TS33.320:

The H(e)NB-GW shall verify that all UE associated messages from H(e)NBs operating in closed access mode, as specified in TS 22.220 [31], can be mapped to a specific CSG id and that this CSG id is allowed for the identity of the originating H(e)NB (cf. clause 4.4.9).  In the absence of a HeNB-GW, the MME shall perform this CSG id verification.
However there were two possible interpretations of these requirements:

Interpretation 1/ the HeNB GW (resp. MME) checks both the indicated Access Mode and CSG ID whenever it receives any S1 message completing the access control (i.e. any Initial UE Message, Path Switch Request, Handover Request Acknowledge message) for all HeNBs. 

Interpretation 2/ the HeNB GW (resp. MME) initially checks the access mode of the HeNB when receiving the S1 Setup Request message and identifies closed HeNBs. Then subsequently it checks the CSG ID and access mode whenever it receives a S1 message completing the access control (i.e. any Initial UE Message, Path Switch Request, Handover Request Acknowledge message) only for those HeNBs identified as closed at S1 SETUP REQUEST.

At last SA3#72 meeting (see [1] and [2]), it was clarified that the H(e)NB ID verification is only applicable for the H(e)NB that operates in the Closed mode. If a HeNB is identified as a closed HeNB during S1 setup procedure, the HeNB-GW (resp. MME) shall check the Access Mode and the CSG ID in any S1AP messages for UE access control purpose (i.e. any Initial UE Message, Path Switch Request, Handover Request Acknowledge message) from the closed HeNB. The HeNB-GW (resp. MME)  doesn’t  need check the indicated Access Mode and CSG ID whenever it receives any S1AP message completing the access control (i.e. any Initial UE Message, Path Switch Request, Handover Request Acknowledge message) for all HeNBs
Since SA3 has now confirmed that interpretation 2 was the correct one, it is proposed to align TS36.300 with interpretation 2.

2 Conclusion and Proposal
This paper has recalled the two possible interpretations of the SA3 requirements related to the HeNB verification feature. 

Since SA3 has now confirmed at their last meeting SA3#72 that interpretation 2 was the correct one through the LS in [1] incoming at this RAN3#81 meeting, it is proposed to correct TS36.300 and TS25.467 accordingly with the CRs proposed at this meeting by Alcatel-Lucent and Huawei.
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