3GPP TSG-CT WG1 Meeting #58


C1-092263
Sophia Antipolis, 20-24 April 2009.

Title:
Response LS on CS domain and IM CN subsystem selection principles
Response to:
LS (C1-091914 / R2-092704) on CS domain and IM CN subsystem selection principles from RAN2
Release:
Rel-8
Work Item:
SAES-CSFB
Source:
CT1
To:
RAN2, SA1, SA2
Cc:
RAN3, CT
Contact Person:
Name:
Christian Herrero-Verón
E-mail Address:
christian.herrero@ericsson.com
Attachments:
none
1. Overall Description:

CT1 could not complete treatment of all the questions from RAN2 during the CT1#58 meeting, and therefore the present liaison provides answers to what questions we managed to cover plus a summary. We believe the summary will assist RAN2 to progress even if all your questions have not been answered individually. Also, note that we would also like to provide answer to a number of other questions which also fall on CT1 expertise.
CT1 would like to summaries the following:
· The indication of CS/PS mode of operation is only visible in UE and it is not available or provided to  the network.

· CS/PS mode was introduced because of requirement from SA1.

· The CS/PS mode is not expected to change frequently.

· CT1 decided to use UE based control and that this is because that allows the UE, in some cases, to move away from E-UTRAN. Please, also see our previous LS in C1-091198.
· Even though change of CS/PS mode can be possible when UE is in connected mode, that change of CS/PS mode need only to be taken into account by the AS upon returning to IDLE mode.

Finally, in relation to question 8 from RAN2, when a CS/PS mode1 UE started a PS session in UTRA/ GERAN and is handed over by the network to E-UTRA, upon returning to IDLE the UE could be moved back to UTRAN/GERAN since the network does not support CS fallback, and next PS session might then lead to UE being moved to E-UTRAN. It is possible UE do ping-pong between 3G and LTE. This is an important problem for certain operator who is interested in deploying CSFB because the problem degrades user experience. Please, examine answers below.
----------------------

A.2) CSFB supported: CS Emergency calls

In this case, the SA2 LS R2-092008/ S2-091796 posted a question what shall the UE do in case an emergency call is dialled while camping on E-UTRA and the UE cannot perform combined attach/TAU due to access class barring. SA2 gave two solutions:

Alt.1
The UE reselects CS supporting RAT and initiates emergency call on CS domain, or

Alt.2
The UE ignores the access class barring and performs combined attach/TAU in order to set up emergency call via CSFB.

To understand the proposed solutions by SA2, RAN2 has the following questions:

Q1 (SA2)
In case of Alt.1, is the behaviour applicable also when AC10 (emergency call) is barred, or only when MO-signalling is barred?
CT1 would like to answer to this question in order to indicate that there is a use case specified in TS 24.301 whereby when a UE is in a cell where the access class barring applies (including AC10), the UE is allowed to move to GERAN / UTRAN to proceed with CS call (normal or emergency). Quote of TS 24.301, section 5.6.1.6 Abnormal cases in the UE:

a)
Access barred because of access class barring or NAS signalling connection establishment rejected by the network

…

If the service request was initiated for CS fallback, the UE shall select GERAN or UTRAN radio access technology. The UE then proceeds with appropriate MM and CC specific procedure.
----------------------

Q2 (SA2, CT1)
If Alt.1 is to be adopted, what would be the trigger to initiate this behaviour in the AS? Does the NAS try to establish NAS signalling connection with a certain cause/ type value, or is there a primitive? This is related to whether the UE initiates an attempt to establish NAS signalling connection in the EMM state while the UE cannot perform attach/TAU due to access class barring (e.g., case “a” in TS 24.301 sub-clause 5.5.1.2.6 and 5.5.3.2.6). Note that RAN2 has previously agreed that the UE tries to camp on a CS supporting RAT in any cell selection state, if the UE supports CS voice.
For the case of adopting alternative 1, CT1 believes that NAS will provide to AS an indication through primitives in the UE in order to initiate this behaviour. This is an implementation specific issue, and therefore will not be specified.

----------------------

Q4 (SA2, CT1)
In case of Alt.2, is it correct that this behaviour is not applicable also when AC10 (emergency call) is barred, but only when MO-signalling is barred? Is the emergency call type indicated to the AS to do this access barring check? Some companies in RAN2 expressed concern if the UE still tries to establish NAS signalling connection when MO-signalling is barred, i.e., when the network is congested.
For the case of adopting alternative 2, CT1 expects that if NAS knows that AC10 is set, NAS will not initiate the emergency call establishment.

Additionally, in order to allow alternative 2 CT1 would have to modify TS 24.301 EMM specific procedures (e.g., tracking area update) so that these procedures are aware that a subsequent extended service request is for an emergency call. A possible solution CT1 has identified is that for attach / tracking area updating procedure the establishment cause will indicate emergency call.

----------------------

B) CSFB is not supported or combined attach/TAU is unsuccessful
RAN2 has looked into interactions with CS/PS mode of operation (assuming that it is correct RAN2 understanding that the CS/PS mode is applicable only when registration to the CS domain fails upon combined attach/TAU) and the following fundamental questions were raised to start with:

Q5 (CT1)
Is the CS/PS mode a user/MMI setting? If so, is it expected that the user will easily understand how to perform a mode selection? Moreover, how often is a user expected to change the setting?
CT1 has specified the CS/PS mode of operation (i.e., 1 and 2) as a user / MMI setting according to requirements in TS 22.278, section 7.1.7.2 second paragraph. Considering these requirements CT1 introduced two different modes of operation for a CS fallback capable and configured UE:

For UE in CS/PS mode 1 of operation when registration to CS domain is not possible on a VPLMN, such type of terminal might decide to select GERAN or UTRAN radio access technologies only.

For UE in CS/PS mode 2 of operation when registration to CS domain is not possible on a VPLMN, this type of terminal might decide to stay on E-UTRAN. This is the typical case of a terminal which is used for PS services, for example, e-mails, and possibly for voice, but the user preference is to use this terminal for e-mails.

Furthermore, whether the user will be able to easily understand how to perform CS/PS mode selection is implementation specific and out of scope of CT1. However, it is CT1 expectation that the human user may be provided a choice based on, for example, kind of desired traffic; to receive e-mails via E-UTRAN or be reachable for voice calls. Also, the choice of one tariff over another might lead to the setting of this CS/PS mode. This user / MMI setting may also be pre-provisioned by the operator.

Finally, it is our expectation that the change of the user / MMI setting is infrequent.

----------------------

B.1) Non CSFB: Normal calls

B.1.1) CS/PS mode 1

IDLE mode

In this case the RAT/ frequency cell reselection priorities (CRP) used in the AS can be in conflict with the UE preference set by CS/PS mode to camp on CS domain. RAN2 understands that there are two alternative solutions:
· UE-based control:
The UE modifies CRP provided by the network based on the CS/PS mode (i.e. down prioritizes e.g. E-UTRA frequencies). The UE AS would have to remember this and modify priorities upon receiving the CRP, either by system information at cell reselection or by dedicated signalling at connection release.
· NW-based control:
The NW provides CRP to ensure camping where CS domain is available if mode 1 is set, and where PS domain is available if mode 2 is set. This requires the CS/PS mode to be signalled from the UE to the MME by NAS as well as the way to convey such information to AS in order to set appropriate CRP for the UE. However, it should be noted that ASN.1 has been frozen already for Rel-8. Moreover, this solution requires similar change also in UTRA/ GERAN. 
Q6 (CT1, SA2)
Is RAN2 understandings above correct?
Yes, the RAN2 understanding is correct. However, CT1 decided to utilize UE-based control. This was communicated to a number of working groups including RAN2 in the liaison C1-091198 on ‘possible AS impacts from UE mode operation’.

----------------------

CONNECTED mode

Q7 (CT1, SA2) 
Is CS/PS mode applicable also in RRC connected mode?

It is CT1 understanding that the setting of this mode has an impact on the cell (re-)selection procedure. The setting of the CS/PS mode while the UE is in CONNECTED mode does not affect RAN procedures. According to CT1 specification, the CS/PS mode is only applicable when the UE is in IDLE mode.

----------------------

Q8 (CT1, SA2) 
What is the consequence in case the UE started a PS call in UTRA/ GERAN and is handed over by the network to E-UTRA, e.g., the UE will not be able to receive CS paging? If this is to be avoided, how is the handover to be prevented (note that current assumption is that CS/PS configuration is a local UE/user selection and the network is not aware of it)? 
The correct scenario is a PS sesion and not PS call, and yes, there is a concern that if the UE after moving to E-UTRAN stays in CONNECTED mode, then the user / MMI setting is not taken into account. Therefore, if the target E-UTRAN does not support CS fallback, yes, the CS paging will not be delivered to the UE.

However, please note that this should not be any problem in the non-roaming case, since we expect that if HPLMN supports GERAN / UTRAN handover, then the HPLMN also supports CS fallback. Similarly, in the roaming case this issue is effectively avoided by the roaming network that supports GERAN / UTRAN handovers to also support CS fallback.

----------------------

Q9 (CT1) 
Is the CS/PS mode subject to change in connected mode?
Yes, the CS/PS mode can be changed even in CONNECTED mode. However, as indicated in the question 7 according to CT1 specification, the CS/PS mode is only applicable when the UE is in IDLE mode. 

----------------------

Q10 (CT1)
If the CS/PS mode is subject to change, what is the consequence in case the UE-based solution is adopted? For example, if the mode is changed from 2 to 1 when connected in E-UTRA, does the UE locally release the connection and attempt establishment in UTRA/ GERAN?

The UE behaviour in that scenario is not described by CT1, and therefore a UE implementation can do a local release.

----------------------

Q11 (CT1)
If the CS/PS mode is subject to change, what is the consequence in case the NW-based solution is adopted? For example, if the mode is changed from 2 to 1 when connected in E-UTRA, does the UE first perform TAU or detach/ attach so that the network can take appropriate actions (e.g., release with redirection)?
CT1 already has decided UE-based solution (see question 6). In CT1’s opinion the network-based control solution certainly impacts NAS and beyond. Also, this would delay Rel-8.

----------------------

B.1.2) CS/PS mode 2

IDLE mode
Q12 (CT1, SA2) 
In case UE failed to register to CS domain, is it correct understanding, that although UE camps on E-UTRA, UE reselects to CS supporting RAT when CS call is initiated or, UE initiates normal PS voice call?

CT1 would like to inform that TS 24.301 specifies that a UE in CS/PS mode 2 after failing to register to CS domain, it is allowed to remain in E-UTRAN with the risk that CS calls (both MO / MT) are not possible.

In addition, for the scenario described by RAN2 (i.e., although UE camps on E-UTRA, UE reselects to CS supporting RAT when CS call is initiated), the UE behaviour is not described by CT1, and therefore implementation dependent.
----------------------

Q13 (CT1, SA2) 
How does the UE that failed CS registration receive CS paging while camping in LTE i.e. RAN2 would like to understand is it assumed that UE is receiving MT IMS paging?

A UE in CS/PS mode (1 or 2) not registered to CS domain does not receive CS paging. However, if the UE is PS registered, it is possible to receive paging for PS services, for example, for IMS-based services. For this case, the UE has to also be registered to the IMS.
----------------------

Q14 (CT1, SA2)
In case of UE-based control, should the UE in CS/PS mode 2 overwrite the CRP set by the AS, if the CRP preferred UTRA/ GERAN (considering also the possibility that PS domain may not be available in UTRA/ GERAN)?
CT1 has specified that a UE in CS/PS mode (1 or 2) will not disable E-UTRA capability but may set the priority to the lowest possible value. The AS in the UE would then have to consider E-UTRAN is the lowest priority RAT. For example, quote of TS 24.301, section 5.5.1.3.4.3 Combined attach successful for EPS services only:
#18
(CS domain not available)


The UE shall stop timer T3410 if still running, shall reset the tracking area updating attempt counter, shall set the EPS update status to EU1 UPDATED and shall enter state EMM-REGISTERED.NORMAL-SERVICE.


The UE shall set the update status to U2 NOT UPDATED.


A UE in CS/PS mode 1 of operation shall preferably select GERAN or UTRAN radio access technology rather than E-UTRAN for the selected PLMN or equivalent PLMN.

NOTE 2:
Some interaction is required with the access stratum layer(s) to give the lowest priority (as defined in 3GPP TS 25.304 [15A], 3GPP TS 36.304 [21] and 3GPP TS 45.008 [23A]) to E-UTRAN. The NAS indicated priority takes precedence over any priority information already stored in the access stratum layer(s) and is valid until PLMN selection (as defined in 3GPP TS 23.122 [6]) is performed.

A UE in CS/PS mode 2 of operation shall not attempt combined attach or combined tracking area update procedure with current PLMN until switching off the UE or the UICC containing the USIM is removed. 
----------------------

CONNECTED mode

Q15 (CT1) 
RAN2 assumes that in case CS call is initiated while UE is PS connected, the UE performs a quick local release (unknown to the network) and attempts to find a CS RAT? Or, is it an assumption that UE using CS domain for normal services will not operate in mode 2?
As per answer to question 12, the UE behaviour for this scenario is not described by CT1, and therefore a UE implementation can do a local release.

----------------------

B.2) Non-CSFB: Emergency calls
With regards to the questions under the item B.2) Non-CSFB: Emergency calls CT1 has not specified PS emergency calls for Rel-8, but normal IMS calls are allowed in Rel-8 and any sort of IMS calls in Rel-8 are treated like a normal IMS call, see also answer to Q1 regarding the CS emergency call. CT1 will specify PS emergency calls in Rel-9.
2. Actions:

To RAN2, SA1, SA2 group.

ACTION: 
CT1 would kindly ask RAN2, SA1, and SA2 to take the information provided in this liaison in their discussions on CS domain and IM CN subsystem selection principles.
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