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1. Introduction

At the last RAN3 meeting #38 in Sophia Antipolis, NEC got the task to kick off an e-mail discussion on the activation time of the new configuration. This document presents the problem, the comments received on the reflector and the agreement.

2. Background
The issue was shown in R3-031314 and R3-031449, which were presented by NEC at the last meeting. The main issue is the inconsistency about the handling of the activation time, i.e. CFN IE/Activation Time IE, between RNSAP/NBAP and RRC. In RRC, the boundary of the activation time and the TTI is always aligned since the UE adjusts the actual activation time to the TTI boundary if the Activation Time IE does not indicate the first frame of the TTI. However, in RNSAP/NBAP, the boundary of the activation time and the TTI is NOT always aligned since there is no requirement to align the boundary of the CFN IE with the TTI.
NEC asked three questions below.
1. Does everyone agree that the SRNC should include the right CFN in the RL Reconfiguration Commit message?

2. How does the Node B behave if the Node B receives the wrong CFN? (this might be defined as an abnormal case.)

a. Node B rejects the procedure, e.g. RL Failure Indication.

b. Node B adjusts the activation time as well as RRC.

c. Node B does not send any data during the period between the CFN IE and the next TTI boundary.

3. Do we need any change in R99?
3. Discussion

The answers to each question are summarised in this chapter.
3.1. Question 1
Answer

Ericsson, Siemens, Samsung, Nokia and Nortel agree that the SRNC should include the right CFN in the RL Reconfiguration Commit message.

Main reasons
· in TS25.212 chapter 4.2.14, there is no explicit requirement on the Node B to perform any actions in relation to a CFN not fulfilling the condition "CFN mod Fmax = 0" lead to the conclusion that the SRNC have to send a "correct CFN" to the Node B.
· in TS25.402 chapter 9.4, when preparations are completed and SRNC informed, serving RNC decides appropriate change time. An "appropriate change time" indicates something, which is technically reasonable, i.e. TTI boundary.
Conclusion

It was agreed that the SRNC should have a responsibility to include the right CFN in the RL Reconfiguration Commit message.
3.2. Question 2
Answer

Nortel, Ericsson, Nokia, Samsung, Siemens and Lucent agree that we don't need to specify the Node B's behavior.

Main reasons
· the abnormal conditions are present to handle the cases of crossing of messages, loss of context, backwards compatibility,... not real implementation errors in the SRNC.

· if the DRNS/Node B were to fully trust the implementation of the SRNC because it is 3GPP-compliant, we should not even be thinking of such a defense mechanism.
· if the SRNC implementation is intelligent enough to take into account the defense mechanism of the Node B in the case of such an implementation error, it should be intelligent enough to be implemented correctly in the first place (i.e. correctly set the CFN).
Conclusion

It was concluded that we don't need to specify Node B's behavior.

3.3. Question 3
Answer

Nokia does not see the needs to have this change in R99 since this is not critical problem, it could be from Rel5 onwards. (Note: this answer seems to be the reply to the question2.)
NEC proposal
NEC thinks that the clarification is necessary in order to make it clear that the SRNC should have a responsibility to include the right CFN in the RL Reconfiguration Commit message.
The proposal is that the RL Reconfiguration Commit procedure needs to refer to other specifications, i.e. TS25.212 and TS25.402. Besides, the meaning of an "appropriate change time" in TS25.402 should be clarified that it indicates the TTI boundary, i.e. add the references of other specifications "[xx]".

"TS25.433: 8.3.3 Synchronised Radio Link Reconfiguration Commit"

The Node B shall switch to the new configuration previously prepared by the Synchronised Radio Link Reconfiguration Preparation procedure at the next coming CFN with a value equal to the value requested by the CRNC in the CFN IE when receiving the RADIO LINK RECONFIGURATION COMMIT message from the CRNC.
=> "CFN" refers to TS25.402: 9.4 Synchronisation of L1 configuration changes.
"TS25.402: 9.4 Synchronisation of L1 configuration changes"

When a synchronised L1 configuration change shall be made, the SRNC commands the related Node B's to prepare for the change. When preparations are completed and SRNC informed, serving RNC decides appropriate change time. SRNC tells the CFN for the change by a suitable RRC message. The Node B's are informed the CFN by RNSAP and NBAP Synchronised Radio Link Reconfiguration procedures.
=> "appropriate change time" refers to TS25.212: 4.2.14 Multiplexing of different transport channels into one CCTrCH, and mapping of one CCTrCH onto physical channels

"TS25.212: 4.2.14 Multiplexing of different transport channels into one CCTrCH, and mapping of one CCTrCH onto physical channels"

Transport channels multiplexed into one CCTrCh shall have co-ordinated timings. When the TFCS of a CCTrCH is changed because one or more transport channels are added to the CCTrCH or reconfigured within the CCTrCH, or removed from the CCTrCH, the change may only be made at the start of a radio frame with CFN fulfilling the relation CFN mod Fmax = 0, where Fmax denotes the maximum number of radio frames within the transmission time intervals of all transport channels which are multiplexed into the same CCTrCH, including any transport channels i which are added, reconfigured or have been removed, and CFN denotes the connection frame number of the first radio frame of the changed CCTrCH.

Conclusion

No conclusion since there was no reply to NEC proposal.
4. Conclusion
It was concluded that;
· the SRNC should have a responsibility to include the right CFN in the RL Reconfiguration Commit message.
· we don't need to specify Node B's behavior.
 Although it was not decided if we need any change for the current specifications, NEC still thinks that the ambiguity about the setting of the CFN IE should be removed. Therefore, NEC provides the following CRs.
TS25.402

R3-031625, CR40 (R99): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031626, CR41 (Rel4): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031627, CR42 (Rel5): Removal of the ambiguity about the activation time
TS25.423

R3-031628, CR883 (R99): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031629, CR884 (Rel4): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031630, CR885 (Rel5): Removal of the ambiguity about the activation time
TS25.433

R3-031631, CR929 (R99): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031632, CR930 (Rel4): Removal of the ambiguity about the activation time
R3-031633, CR931 (Rel5): Removal of the ambiguity about the activation time
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