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Introduction

TSG-CN WG4#15 received a contribution N4-020910 where the RAN WG3-approved text to TS25.414 (Rel5, in R3-021801) about the IP bearer setup in Rel5 Iu-CS interface was referenced. The intention of the contribution was to describe the needed changes in CS Core Network to enable the bearer establishment in the way RAN WG3 had specified it. However, during the discussion in CN WG4 it appeared that RAN WG3 might had failed to document the IP bearer setup procedure unambiguosly enough in TS25.414. As a result of the confusion in CN WG4 they sent an LS to RAN WG3 to ask questions for clarification (R3-021996).

The aim of the contribution at hand is to propose answers to the questions received from CN WG4 and also to further clarify the procedure in TS25.414.
Questions

The 4 questions from N4-021071 have been copy-pasted below. The proposed answers are given in Italics.

Question 1: Is RNC’s IP address and port number always present in RAB ASSIGNMENT RESPONSE message for all modes of Iu user plane (support and transparent)?

Answer 1: Yes, the IP address and the UDP port number are always present in the RAB Assignment Response message when the RAB is being setup. In the RANAP level the exchange of Transport Network Layer addresses is the same in both Iu-UP support mode and transparent mode.
Question 2: In support mode case, if the RNC’s address and port number is always present in RAB ASSIGNMENT RESPONSE message can it be different from the one received by MGW in IP header (containing RTP packet). 

Answer 2: The RNC shall use the same IP address and UDP port number in the IP packet conveying the Iu-UP INIT frame and in the RANAP RAB Assignment Response message.
So far RAN WG3 has not restricted the two addresses and port numbers to be the same. However, for the sake of specification clarity and easier implementation, it is now proposed to have the same IP address and UDP port in both cases.

Another issue supporting this restriction is as follows:

Currently the specified text in R3-021801 (CR to TS25.414 v5.1.0) does not make any difference between the Iu user plane in the support mode and in the transparent mode. Provided that there is user data appearing in the Iu-CS in uplink direction before the RANAP RAB Assignment Response message is received in the CN, the packet processing function in the CN will extract the IP address and UDP port of its peer from the first received IP packet. Only after the RANAP RAB Assignment Response message is received, the CN can and will start using the address received there. If the addresses and ports were allowed to be different, this could cause additional ambiguity in the behaviour of the CN node. 

The modified text to R3-021839 (in principle agreed CR to TS25.414) is in the document R3-02xxxx.

Question 3: Does CN (i.e MGW) needs to check IP source address from every received RTP packet or only from the first received RTP packet (containing Iu INIT)?

Answer 3: As far as the IP bearer setup is concerned, the MGW needs to extract the IP source address and UDP port only from the first received IP packet (conveying the Iu-UP INIT frame). The address and the UDP port do not change after the RAB has been setup unless the RAB is modified later on by RANAP.
Question 4: What RTP payload type shall following connections use:

· Iu in support mode

· Iu in transparent mode

Answer 4: As stated in TS25.414 v5.0.0 in chapter 5.1.3.3.1.6., " A dynamic Payload Type [RFC1890] shall be used. Values in the Range between 96 and 127 shall be used. The value shall be ignored in the receiving entity.” 

In Rel5 Iu-CS interface there is no difference in the use of RTP between the two user plane modes.

Proposal

It is proposed that the answers given in this document (in Italics) are sent to CN WG4 as the RAN WG3 reply to their LS (R3-021996).

It is also proposed that RAN WG3 approves the associated CR to TS25.414 v5.1.0 in R3-02xxxx to capture the requirement to use the same IP address and UDP port both in Iu User plane and in the RANAP RAB ASSIGNMENT RESPONSE message setting up the corresponding RAB.
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