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Introduction
CB: # 16_HOterminology
· (Nok,HW) RAN3 spec is aligned; no corrections needed; new terminology will be defined in the future if needed (up to SA5?)
· (E///) Define “basic HO” in st2?
· agree reply LS
(Nok - moderator)
[NWM] Summary of offline disc R3-212613

For the Chairman’s Notes
It is proposed:
RAN3 sends a simple LS to SA5 indicating that in RAN3 part no issues with the naming has been identified. Regarding the naming, in Rel.16 we assumed following rule:
· For backward-compatibility, “handover” is used for the classic Rel.15 HO type, or where HO type is notrelevant;
· “CHO” or “DAPS HO” is used where these particular HO types are referred.
In the LS, we also indicate that:
· RAN3 may still review the clarifications introduced in RAN2 to see if the naming may be made yet clearer.
· In future, HO naming will be decided as needed.
LS out in R3-211507 rev in R3-212907 - agreed (final)

Discussion
RAN2 and RAN3 have received an LS from SA5 requesting guidance for HO terminology [1]. RAN2 has addressed their specification and responded in [2].
Possible clarification in specifications
In the discussion paper [4] and draft response LSes [3,5] it is discussed that the way RAN3 specifications are formulated is clear: the term “handover” is used when any type of a handover is used while “DAPS HO” and “CHO” are used when these specific types of a handover are described. In the latter case, occasionally, “immediate handover” is used to distinguish a classic handover from the CHO.
Question 1-1: Do companies agree that in RAN3-managed specification the HO terminology is correct and does not require further changes?
Feedback Form 1: Do companies agree that in RAN3-managed specification the HO terminology is correct and does not require further changes?
	1 – Nokia Poland
[Nokia] Yes, RAN3 specifications were cleaned at the end of the WI in Rel.16. Currently, the use of the handover terminology is consistent.

	2 – ZTE Corporation
Yes. Agree with below understanding: following terminology: 
· For backward-compatibility, “handover” is used for the classic Rel.15 HO type, or where HO type is notrelevant;
· “CHO” or “DAPS HO” is used where these particular HO types are referred.
Probably we can do more RAN3 specs checking before next meeting.

	3 – Ericsson-LG Co.
The specifications in question are shared between RAN3 and RAN2. From RAN3 point of view the specifications are clear, with the understanding that such ”clearness2 comes from the fact that the specification of HO procedures is within the remit of RAN3 work, i.e. RAN3 is well aware of how to interpret the terminology used for HO procedures and functions. The question to ask is whether such clear understanding can be achieved by a different group like SA5, which has no understanding of how to interpret the terminology in use and that needs to use RAN2/RAN3 specifications to understand how to define, e.g. HO KPIs. The answer to this question is no, in our opinion and clarifications to the specifications are needed.

	4 – HuaWei Technologies Co.
Yes, agree. When we introduce new functions on top of existing ones, the existing terms for that function shall keep no change. Following this principle, the term handover still keeps its original meaning of rel-15 in rel-16 and afterwards.
There is no any further modifications to our spec needed

	5 – Samsung R&D Institute UK
Agree with Huawei


In [6], it is discussed that since DAPS HO and CHO are defined in the TS 38.300, also a definition for the
“basic handover” shall be added there. The “basic handover” would then correspond to a handover procedure where a single handover target is configured and where the source RAN connection is released after reception of RRC message for handover and before successful random access to the target gNB (see description in section 9.2.3.1 under cell level mobility, excluding DAPS details).
Question 1-2: Do companies see a need to add a stage-2 definition of a “basic handover”?
Feedback Form 2: Do companies see a need to add a stage-2 definition of a “basic handover”?
	1 – Nokia Poland
[Nokia] Such definition is not needed.
The TS 38.300 is a RAN2-managed specification and RAN2 has already reviewed and cleaned their part (see the LS in [2]). Also, the proposed definition could trigger further disturbance, as it differs from the ”immediate handover” used in stage-3 and possibly narrows down the functionality of a classic handover (multiple preparation may well be used also in a classic handover).

	2 – ZTE Corporation
Such definition is not needed.

	3 – Ericsson-LG Co.
RAN3 contributes to the drafting of TS38.300, just like RAN2. In the LS in [8] we propose to take the definitionfor”BasicHandover”asastartingpoint, andtomodifyitasseenfeasiblebyRAN2. Ourintention is not that agreeing exactly to the definition of Basic Handover proposed, but to work on a definition for legacy handover that can help external group to understand how RAN3 classified different functionalities, so to prevent similar questions in the future as those asked in [1]. We are open to a discussion about how the definition can be written, but we see the need of a definition for legacy handovers.
Note that in absence of a definition for legacy handovers SA5 may decide to agree to such definition in SA5 specifications. This would create a split in definitions that may diverge in the future. For this we think it is best to ”keep all definitions in one basket” and to let such definitions to be managed by RAN groups.

	4 – HuaWei Technologies Co.
Such definition is not needed.
the meaning of handover is quite clear.

	5 – Samsung R&D Institute UK
Such definition is not needed.


New handover types
The LS from SA5 asks about naming future types of a handover. In a draft response in [3], it is proposed to provide response that names for possible future types will be defined when those types are introduced. In [4], it is proposed that SA5 may introduce names as needed for the purpose of KPIs.
Question 3-1: Do companies agree that at this moment, RAN3 can’t provide further guidance concerning the naming of future handover types?
Feedback Form 3: Do companies agree that at this moment, RAN3 can’t provide further guidance concerning the naming of future handover types?
	1 – Nokia Poland
[Nokia] Yes, we shall consider those new types only when they are defined. KPIs are up to SA5 – but that means RAN3 shall not provide any guidance concerning their naming.

	2 – ZTE Corporation
Yes. In general, each new function will have its own name.

	3 – Ericsson-LG Co.
Agree, definition of new types of HO will only be needed when such functions will become available. Nothing to add right now.

	4 – Samsung R&D Institute UK
Yes


Formulation of the response (if needed)
All companies contributing to the meeting proposed a response LS to SA5 and RAN2. However, in the meantime, RAN2 has already responded to SA5 [2].
Question 3-1: Do companies see the need to respond to SA5 and RAN2, even if no changes are found needed in specifications?
Feedback Form 4: Do companies see the need to respond to SA5 and RAN2, even if no changes are found needed in specifications?
	1 – Nokia Poland
[Nokia] Yes, a response would be desirable. SA5 has asked us questions and we shall address them, even if RAN2 has responded first.

	2 – ZTE Corporation
Yes. A simple LS reply is helpful. we can start with R3-211507.

	3 – Ericsson-LG Co.
In our view, the LS from RAN2 in [2] does not address the issues raised by SA5. The LS in [2] points at corrections that eliminate some ambiguous terminology such as ”legacy handovers”. However, the corrections do not define what a legacy handover is. How can an external group understand tho what the term ”handover” refers to? Wouldn’t it be beneficial to have a clear definition of that? We therefore see the need for an LS where we trigger a discussion on a possible definition of ”legacy handover”, for the sake of clarity also outside RAN groups.

	4 – HuaWei Technologies Co.
Yes, a simple LS is enough.

	5 – Samsung R&D Institute UK
Simple LS is ok



Conclusions (if needed)
x
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