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Discussion and Decision
1. Introduction
In RAN2#91bis, the LS on further agreements on ACDC was sent to CT1. In CT1#94, the LS was discussed but there seemed to be some confusion for RAN2 agreements and the reply LS from CT1 has been received in [1]. In this contribution, we discuss the CT1 questions and provide our views.
2. Discussion
In the CT1 further reply [1], there is one question to RAN2 as below: We discuss the question in the following.
	CT1 is unsure if there is a conflict between two of the agreements on ACDC mechanism in RAN2's reply LS regarding RRC behaviour and so seek clarification:
RAN2's Agreement #2:
“Note that RAN2 assumes that RRC cannot proceed for any new attempt subject to ACDC (even for higher ACDC category than any barred ACDC category) when barring is applicable due to ACDC”.
RAN2's Agreement #4:
“If RRC receives a connection request from NAS while barring is applicable for ACDC, then RRC will act on that request according to existing specifications, therefore it is left to NAS to decide in which situations a request to AS can be made”.
According to the agreement #2, the request triggered by higher ACDC category cannot proceed while barring is applicable for lower ACDC category, but according to the agreement#4, the request triggered by higher ACDC category can proceed while barring is applicable for lower ACDC category.

Question 1: CT1 kindly asks RAN2 to clarify about the two conflicting agreements. 


Currently, RAN2 assumes that the NAS layer will appropriately handle the connection establishment request while the ACDC is activated in the serving cell. So, it could be expected that the NAS layer will not trigger any connection establishment request when the barring is already applicable for previously triggered application. However, CT1 seems to think about the possibility of initiating the connection establishment request triggered by the higher ACDC category even when the barring is already applied to the request triggered by lower ACDC category. That is, the higher ACDC category overrides the lower ACDC category.
Although RAN2 does not need to consider this issue when SA1 concludes that a request triggered by higher ACDC category CANNOT proceed while access is barred because of lower ACDC category as rapporteur indicated during the email discussion [2], we discuss a bit more detail to follow up the unexpected SA1 conclusion and complete the WI. 
· What RRC should do when the connection establishment is requested by NAS during the barring is already applied for lower ACDC category?
There are two proposals during the email discussion below [2].
	· If NAS requests a RRC Connection Request for a higher ACDC category while access is barred because of lower ACDC category, RRC will act on that request (i.e. Upon receiving the request from NAS, RRC will perform ACDC barring check regardless of barring status).
· Upon receiving the request from NAS, RRC should stop a running ACDC barring timer, if any, and then perform ACDC barring check.


All the participating companies support both of two above and there seems to be no objections from RAN2 point of view so far.
However, there are some ambiguities for the following UE behavior regarding the points below:
A) What RRC should do for lower ACDC category after stopping a running barring timer?

B) Does RRC need to handle the lower ACDC category autonomously when the barring timer expires, which was initiated by the higher ACDC category?

For the point A), RRC may or may not need to inform the NAS of stopping the barring timer for the requested connection establishment triggered by the lower ACDC category. If RRC informs, NAS could have clear understanding on the ACDC barring status in RRC. However, NAS could keep tracking the triggered and pending connection establishment request by itself, because the new connection establishment is requested by NAS anyway. So, there should be no need for RRC to inform NAS of the stopping of barring timer for the lower ACDC category.
For the point B), based on the conclusion for A) above, NAS should handle the connection establishment request triggered by the lower ACDC category appropriately, if the higher ACDC category overrides the lower ACDC category. Thus, there is no need for RRC to do for the lower ACDC category, when the ACDC barring timer expires for the higher ACDC category.
Proposal 1: There is no special handling required for RRC after perform the ACDC barring check for the higher ACDC category, which overrides the ongoing ACDC barring for the lower ACDC category.
3. Conclusion

In this contribution we discussed the CT1 question regarding the connection establishment request triggered by the higher ACDC category and proposed:
Proposal 1: There is no special handling required for RRC after perform the ACDC barring check for the higher ACDC category, which overrides the ongoing ACDC barring for the lower ACDC category.
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