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1
Introduction
RAN2 had received an LS from SA3 (R2-130635/S3-130235), and in the LS SA3 pointed out some mismatches between TS33.401 and TS36.331 on KeNB re-keying process.  In the LS, SA3 explained their understanding of KeNB re-keying procedure and asked RAN2 if any UE vendor would have a different understanding. This contribution summarizes the replies on the email reflector and proposed the way forward.
2
Summary of replies on the email reflector
3.1 eKSI change

TS 33.401, 7.2.9.2, has the following text: “If the UE has determined that the eKSI has changed, the UE shall derive a temporary KeNB by applying the key derivation function as specified in Annex A.3…” 

Some companies in SA3 felt that it was not clear 

1) whether this condition on the eKSI change was just a repetition of the fact that the described procedure “is initiated by the MME after a successful AKA run”, or


2)  whether the UE would have to perform a further check on the eKSI after receiving the KeyChangeIndicator with the value ‘true’ from the eNB.

 If the latter, the further problem would arise how the UE would determine that the eKSI has changed (changed compared to what: the eKSI before the most recent NAS SMC run, or before the latest KeNB derivation, or…). Note that it is possible already in Rel-8 to run a NAS SMC that does not change the KASME and hence does not change the eKSI, namely a NAS SMC that only changes the cryptographic algorithms (cf. TS 24.301, clause 5.4.3.1).  

Questions:

Question Q1): Is it sufficient for a UE to receive the KeyChangeIndicator with the value ‘true’ in order to start KeNB derivation as described in section 2 of this LS, or does the UE need to perform further checks on whether the eKSI has changed? 


	Option 1
	Option 2

	Sequans, Samsung, Broadcom, Fujitsu, Qualcomm
	


Question Q2): If the latter, how would such a check be performed? 

(Please cf. also clause 5.3.5.4 of TS 36.331 cited in section 3.2 below; this clause does not mention any additional checks in the UE when the UE receives the RRCConnectionReconfiguration with the KeyChangeIndicator; the UE rather proceeds with updating the KeNB.)

In SA3’s understanding no such additional check is performed by the UE.

Question Q3): Is it sufficiently clear that the value of the uplink NAS COUNT in the most recent NAS Security Mode Complete message needs to be cached in anticipation of the KeNB derivation that may be triggered at a later time by the RRCConnectionReconfiguration with the KeyChangeIndicator set to ‘true’?

	Yes
	No

	Sequans, Samsung, Broadcom, Fujitsu, Qualcomm
	


3.2 Fresh KASME
In TS 36.331, clause 5.3.5.4 on “Reception of an RRCConnectionReconfiguration including the mobilityControlInfo by the UE (handover)”, there is the text: 
“2>
update the KeNB key based on the fresh KASME key taken into use with the previous successful NAS SMC procedure, as specified in TS 33.401 [32];”.
But, as explained already in section 3.1 of this LS, the previous successful NAS SMC procedure does not necessarily take into use a fresh KASME.

Question Q4: Which KASME and the COUNT value from which NAS Security Mode Complete message will the UE use when the previous successful NAS SMC procedure did not take into use a fresh KASME?

In SA3’s understanding, the UE does not perform an additional check whether the KASME is indeed fresh, but uses the KASME from the current NAS security context. 

	Same understanding as SA3
	Different understanding as SA3

	Sequans, Samsung, Broadcom, Fujitsu, Qualcomm
	


3.3 Latest available KASME
In TS 36.331, clause 5.3.1.2 on “Security”, it is stated: “The keyChangeIndicator is used upon handover and indicates whether the UE should use the keys associated with the latest available KASME key.” 
This may not be fully accurate from Rel-8 onwards as, in a situation after handover from UTRAN or GERAN, the latest available KASME key is the mapped key generated during handover, but the purpose of the KeNB re-keying after the handover is to re-activate a non-current full native EPS security context that was created before the handover, hence is not the ‘latest’.
Question Q5: Does the UE use the latest available KASME key when the UE receives the KeyChangeIndicator with the value ‘true’? Does the UE interpret ‘latest’ and, if so, how? 

In SA3’s understanding, the UE does not perform an additional check whether the KASME is indeed latest, but uses the KASME from the current NAS security context. 

	Same understanding as SA3
	Different understanding as SA3

	Sequans, Samsung, Broadcom, Fujitsu, Qualcomm
	


3
Conclusion and Proposal
Considering all the UE vendors who replied have the same understanding as SA3, it is proposed to send a response to SA3 along the line. Additionally, it is proposed to agree on the CR [2] to clarify the points which SA3 raised in the LS.
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