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Discussion and decision
1. Introduction 
RAN2 is asked to include some new UE capability information related with the VoIP service [1]. In this contribution, we would like to clarify some ambiguities on the LS. 
2. Discussion
RAN2 is asked to include the following new UE capability information related with the VoIP service: 
· In UTRA RRC: 

· Voice over UTRA PS support
· SRVCC support from UTRA to UTRA
· SRVCC support from UTRA to GERAN

· Handover support from voice over UTRA PS to voice over E-UTRA

· In E-UTRA RRC: 

· Handover support from voice over E-UTRA to voice over UTRA PS

We understand the original intention in SA2 discussion was for E-UTRAN/UTRAN to distinguish whether the UE supports voice over UTRA PS/E-UTRA since whether to support voice over UTRA PS/E-UTRA would be independent from normal PS service, e.g. due to IMS stack. This information would be used for E-UTRAN/UTRAN in HO decision. For instance, if the UE supports VoLTE + SRVCC, E-UTRAN should perform SRVCC when a UE engaged in a VoLTE call is moving out of coverage from LTE into HSPA coverage. Meanwhile if the UE supports VoLTE + VoHSPA + SRVCC, E-UTRAN may perform PS HO instead of SRVCC. With the same principle, this information would be used for UTRAN to determine whether to perform PS HO to LTE or not. However it seems the LS proposes a separate HO capability for voice compared to normal PS HO. In our view, there would be no difference between voice and other PS services in HO aspects. For instance, if the UE supports VoLTE and VoHSPA, and the UE supports normal PS HO, HO from voice over E-UTRA to voice over UTRA PS should be supported by normal PS HO, i.e. there is no special HO for voice compared to normal PS HO. Thus, we think this capability should be decoupled from HO and it should only indicate whether to support voice over the target RAT. 
[Proposal_1]: “Handover support from voice over UTRA PS to voice over E-UTRA” in UTRA RRC should be renamed as “Voice over E-UTRA support”. 
[Proposal_2]: “Handover support from voice over E-UTRA to voice over UTRA PS” in E-UTRA RRC should be renamed as “Voice over UTRA PS support”.

In the LS, UE capability information indicating voice over its own RAT is only included in UTRA RRC, i.e. voice over UTRA PS support. Meanwhile this information is not included in E-UTRA RRC. It is mentioned in the LS, it is in order to ensure efficient support of VoIP in UTRA according to GSMA IR.58 VoHSPA profile. Then the question is raised why the same principle is not applied into VoIP in E-UTRA, i.e. in order to ensure efficient support of VoIP in E-UTRA according to GSMA IR.92 VoLTE profile. It should be good to clarify if voice over E-UTRA support would be also needed in E-UTRA RRC. 
[Proposal_3]: send LS to ask if voice over E-UTRA support would be also needed in E-UTRA RRC. 
This new capability information should be discussed related with FDD/TDD splitting issue, i.e. whether we need a separate capability information is needed for FDD and TDD. Considering IMS stack would be used as a common stack for both FDD and TDD and FGI#3 and FGI#7, which are related with VoLTE, have no separate information for FDD and TDD, it would be ok without any separation for FDD and TDD. 
[Proposal_4]: voice over E-UTRA support would be common information for FDD and TDD. 
3. Conclusion
In this contribution, we would like to clarify some ambiguities on the LS and the following proposals are made: 

[Proposal_1]: “Handover support from voice over UTRA PS to voice over E-UTRA” in UTRA RRC should be renamed as “Voice over E-UTRA support”.
[Proposal_2]: “Handover support from voice over E-UTRA to voice over UTRA PS” in E-UTRA RRC should be renamed as “Voice over UTRA PS support”.
[Proposal_3]: send LS to ask if voice over E-UTRA support would be also needed in E-UTRA RRC.

[Proposal_4]: voice over E-UTRA support would be common information for FDD and TDD.
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