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1 Introduction 

In RAN2#75 two LS:es [1][2] were received from RAN1 on the topic of soft buffer handling. In the latter, RAN2 were asked to revise the description of the soft buffer handling in 36.321 in order to be aligned with the functionality described in RAN1 specification 36.213. This e-mail discussion document describes the mismatch indicated by RAN1 and also brings up another mismatch with regards to soft buffer handling which was brought up in RAN2#75 in [6]. 
A draft CR based on [6] for how to align 36.321 is provided by the rapporteur to serve as a basis for this e-mail discussion. The intention of the e-mail discussion is that companies can come to a conclusion on how to best align the specifications and agree to a corresponding CR.
2 Background 
This section describes the identified misalignments with the layer 1 specifications with regards to soft buffer handling. 
2.1 Misalignment with 36.213
In their LS [2] RAN1 states the following:

[image: image1]
As indicated in this LS, the procedural text of [3], section 5.3.2.2, does not take into account the different orders of decoding and storing data into the soft buffers when different number of serving cells is configured for a UE. Hence some alignment is needed. 
This misalignment applies to Rel-10 and later releases only, as it is related to the introduction of the Carrier Aggregation feature. 
2.2 Misalignment with 36.212
In addition to the misalignment highlighted in the RAN1 LS, another misalignment, this one with 36.212 was mentioned in RAN2#75 in [6].

As specified in [5] section 5.1.4.1.2, the number of soft buffers per UE is up to 8 (16 if MIMO is configured). For certain TDD UL-DL configurations, there can be up to 15 (30 if MIMO is configured) downlink HARQ processes. Hence it is not possible to always have a one to one mapping of DL HARQ processes to soft buffers. To handle this, a soft buffer overbooking approach (i.e., each HARQ process cannot be associated to a specific soft buffer but has to share the available buffers) was agreed in RAN1#53 which is further described in [5]. A further implication of this overbooking solution is that the received soft data normally cannot be written into a soft buffer before decoding. Hence it would seem that the mandated behavior in 36.321 of first storing data into the softbuffers and then decoding the data would not always match the actual behavior of UEs applying soft buffer overbooking. 
This misalignment applies for certain TDD UL-DL configurations in Rel-8/9/10. 
3 Specification implementation to align 36.321

The following subsections attempts to describe how the identified mismatches could be aligned by updating the MAC specification. The modifications discussed here corresponds to those captured in the Rel-10 draft CR provided by the rapporteur. The draft CR is based on [6] but with some small modifications and the change to section 5.7 added. 
3.1 Section 5.3.2.2 of 36.321
The current version of the MAC specification states that any data which the UE attempts to decode shall be stored in the softbuffer, regardless if it is successfully decoded or not. However, this behavior is not aligned with the intended behavior when softbuffer overbooking is used or when the UE is configured with multiple serving cells. Furthermore, even when it is possible for the UE to store the successfully decoded data and comply with the current specification, the stored data is never used again. 
Hence it would seem possible to generalize the procedural text in Rel-10 so that the UE will always only store unsuccessfully decoded data, i.e. to apply this behavior both when the UE is configured with a single or with multiple serving cells, and regardless whether softbuffer overbooking is used or not. 

In the current version of the MAC specification it is assumed that the HARQ feeback at a retransmission depends on the content of the softbuffer. Hence, if the UE does not store the successfully decoded data, e.g. when using softbuffer overbooking, the UE would at a retransmission of a previously successfully decoded TB (e.g. due to eNB ACK to NACK error) not be able to transmit an ACK. The intended behavior in this case would be that the UE should transmit an ACK (since it had previously made a successful decoding of this TB). This was not covered by the procedural text in [6] but is covered in the draft CR.
The handling of different TB sizes is left up to UE implementation in the current version of the MAC specification, but with the introduction of multiple serving cells some additional rules are described in 36.213 and should be referenced from the MAC specification (covered by the NOTE of the draft CR)

3.2 Section 5.7 of 36.321

In the DRX section 5.7 of [3], the current procedural text mentions the soft buffer as being associated with a specific HARQ process. This may not always be correct since this one to one mapping of HARQ process to a specific softbuffer is not always feasible. Also, the softbuffer may be empty if the UE is configured with multiple serving cells and the data was successfully decoded.
A straightforward way to avoid this mismatch and potential ambiguity would be to remove the coupling of the HARQ process to the softbuffer. This misalignment was not covered by [6], but is captured in the draft CR for this e-mail discussion.
4 Discussion
Companies are invited to discuss and express their views on their preferred way to align the L1 and MAC specifications with regards to the soft buffer handling. The provided draft CR should be used as a basis for the discussion. 
Intended outcome: Companies can conclude on a way to align the MAC specification with the L1 behavior and also conclude on a Rel-10 CR which is submitted to RAN2#75bis. 
5 Summary and conclusions
[To be provided by rapporteur at the end of this e-mail discussion]
In this e-mail discussion companies first evaluated the expected UE behavior (i.e. the Rel-8/9 behavior) in possible execution scenarios of 5.3.2.2. The expected behavior was compared to the behavior when executing the draft CR provided by the rapporteur when kicking off the e-mail discussion. 
Some discrepancies were identified, mainly concerning the cases when the TB size differs and the UE in Rel-8/9 is given optionality whether to replace the data currently in the buffer with the received data or to decode the data currently in the buffer for this TB. Hence some revisions of the draft CR were provided by rapporteur and other companies during the duration of the e-mail discussion. Eventually a CR which complies to the expected UE behavior while being aligned with the layer 1 specifications could be concluded.

During the e-mail discussion some companies questioned if part of the specified UE behavior is really necessary, e.g. it was suggested that the current UE specification behavior would imply some unnecessary data decoding. Also, one company questioned whether the current UE behavior of allowing the optionality for the different TB size scenario is needed at all or if this was mainly an inheritance from UMTS. Another company pointed out that nothing is really broken in the specification as the UE implementation would not be required to actually implement the unnecessary decoding as long as it follows the intended behavior. Using the outcome CR of this e-mail discussion as a baseline, some companies would like to continue the discussion of the specified UE behavior brought up during this e-mail discussion. 
Proposed way forward: RAN2 to agree on the CR in R2-11XXXX. Other suggestions brought forward during the e-mail discussion can be discussed in Zhuhai.
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RAN1 has agreed a UE behavior of how to store soft channel bits in carrier aggregation (CA), and the CR for TS36.213 was agreed in [1]. However, RAN1 found that there are the following misalignments regarding the UE behavior description between TS36.213 and TS36.321:





TS36.213 (Section 7.1.8) describes that when multiple serving cells are configured, the UE first decodes the received soft channel bits, and then stores the soft channel bits on the decoding failure. Thus, the UE stores soft channel bits after decoding.





TS36.321 (Section 5.3.2.2) describes that the UE first stores received soft channel bits to the soft buffer, and then decodes the soft channel bits in the soft buffer.





When the number of received soft channel bits exceeds the soft buffer size, which would happen in CA, these two behaviors could cause different decoding results. Thus, RAN1 thinks that the TS36.321 needs to be revised to be consistent with the latest description of TS36.213.


…


RAN1 kindly requests RAN2 to revise TS36.321 so that the UE behaviours related to soft buffer handling between TS36.213 and TS36.321 are consistent.
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