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1.
Introduction

In the context of the Rel-7 downlink improvements the IE “HS-DSCH TB size table” was introduced in the tabular of IE “Downlink HS-PDSCH Information” (10.3.6.23a). The IE “HS-DSCH TB size table” is optionally present if 64QAM is not configured and MAC-ehs is configured, otherwise it is not needed.
	>FDD
	
	
	
	
	

	>>Downlink 64QAM configured
	OP
	
	Enumerated (TRUE)
	Absence of this IE means that the HS-SCCH does not use the 64QAM format. The presence of this IE means the UE uses the octet aligned table [15].
	REL-7

	>>HS-DSCH TB size table
	CV-Not64QAM
	
	Enumerated (octet aligned)
	If this IE is present, octet aligned table [15] is used, else bit aligned table [15] is used.
	REL-7


But with regard to ASN.1 the IE “HS-DSCH TB size table” can be present:
· In Rel-7 in messages such as Active Set Update,  Physical channel reconfiguration, Radio Bearer reconfiguration etc. as part of “v78ext-IE” (see appendix);
· In Rel-8 and later in messages such as Active Set Update, Physical channel reconfiguration, Radio Bearer reconfiguration etc. as part of IE “DL-HSPDSCH-Information-r8” (see appendix).
Due to the different ASN.1 signalling options the setting of the IE “HS-DSCH TB size table” is not clear. In [1], section 8.5.25 it is stated that IE “Downlink HS-PDSCH information”, which includes IE “HS-DSCH TB size table” should be kept as stored, whereas in the tabular of IE “Downlink HS-PDSCH information” (10.3.6.23a) it is stated that IE “HS-DSCH TB size table” has to be set to bit-aligned if not present. 

Due to above ambiguity there are different implementations and interpretations in setting of IE “HS-DSCH TB size table”. To resolve this ambiguity, in the following three candidate interpretations are discussed. It is proposed to discuss which of the interpretations to apply and from what release (Rel-7, Rel-8, Rel-9, or Rel-10).
2.
Interpretations for handling of HS-DSCH TB size table
Interpretation 1: Always reset

According to this interpretation UE shall always reset (according to 10.3.6.23a) the value of IE “HS-DSCH TB size table” (to bit-aligned), if the IE “HS-DSCH TB size table” is not present in the peer message, especially if the upper level IE (v780ext) is not present, e.g. when the Rel-6 version of Active Set Update message is used. As consequence, during HS-DSCH operation NW is always required to provide “v78ext-IE” or to use the Rel-8 message versions, if it wants this IE to be kept to octet-aligned.

Interpretation 2: Keep always the last stored value

According to this interpretation UE shall apply the rule according to note 3 in section 8.5.25, i.e. keep always the last stored value. As consequence, same as for interpretation 1 during HS-DSCH operation NW can only change the value of IE “HS-DSCH TB size table” from bit-aligned to octet-aligned by including the IE “HS-DSCH TB size table”. But further consequence of interpretation 2 is that NW cannot change the value of IE “HS-DSCH TB size table” from octet-aligned to bit-aligned by omitting the IE. This can only happen by explicitly releasing the HS-DSCH operation.
Interpretation 3: Mixture of interpretation 1 and 2

Referring to what we have observed from an IOT test with a network vendor a mixture of interpretation 1 and 2 can be applied. This interpretation allows somehow a flexible change of IE “HS-DSCH TB size table”, but it is only possible to describe this behavior with the help of the ASN.1 detail, i.e. how the IE “HS-DSCH TB size table” is embedded in the peer messages. We have identified two options:

Option 1: The pseudo-code for this option may look as follows:
1> If “v78ext-IE” is present in the message or “DL-HSPDSCH-Information-r8” or from higher release is used:
2> If IE “HS-DSCH TB size table” is present:
3> octet-aligned table is used.

2> else:
3> bit-aligned table is used.

1> else (act according to 8.5.25):
2> If HS_DSCH_RECEPTION is TRUE:

3> keep the previous value of HS-DSCH TB size table (i.e. either bit-aligned or octet-aligned)

2> If HS_DSCH_RECEPTION is FALSE: 
3> set the value of HS-DSCH TB size table to default (i.e. bit-aligned)

In the IOT test case the following message sequence was used:
1. Rel-7 message was received with “v78ext-IE”and IE “HS-DSCH TB size table “ present ->IE “HS-DSCH TB size table “ was set to octet-aligned table.
2. Rel-6 message was received ->it was assumed that IE “HS-DSCH TB size table“ is still kept to octet-aligned table.
Option 2: To make it further complicated one might also think of following approach for interpreting note 3 in section 8.5.25:
· The last value of IE “HS-DSCH TB size table” is only stored if received in r8-version of “dl-HSPDSCH-Information”, as IE “HS-DSCH TB size table” is only available within “dl-HSPDSCH-Information” in Rel-8 version. In Rel-7 version IE “HS-DSCH TB size table” is only available in “v78ext-IE”.
· The last value of IE “HS-DSCH TB size table” is not kept stored if received with a Rel-7 message or from earlier release. 
3.
Summary
In this contribution the ambiguity in setting of IE “HS-DSCH TB size table” due to the different ASN.1 signalling options was addressed which lead to different implementations and interpretations. To resolve this ambiguity, three candidate interpretations in setting of IE “HS-DSCH TB size table” were discussed:
· Interpretation 1: Always reset

· Interpretation 2: Keep always the last stored value

· Interpretation 3: Mixture of interpretation 1 and 2

It was proposed to discuss which of the interpretations to apply and from what release (Rel-7, Rel-8, Rel-9, or Rel-10).
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5.
Appendix – Excerpts from 25.331
10.3.6.23a
Downlink HS-PDSCH Information

	Information Element/Group name
	Need
	Multi
	Type and reference
	Semantics description
	Version

	HS-SCCH Info
	OP
	
	HS-SCCH Info 10.3.6.36a
	For 1.28 Mcps TDD, if IE DL Multi-Carrier Information is present, ignore this IE.
	REL-5

	Measurement Feedback Info
	OP
	
	Measurement Feedback Info 10.3.6.40a
	
	REL-5

	CHOICE mode
	MP
	
	
	
	REL-5

	>TDD
	
	
	
	
	

	>>CHOICE TDD option
	MP
	
	
	
	REL-5

	>>>3.84 Mcps
	
	
	
	
	

	>>>>HS-PDSCH Timeslot Configuration
	OP
	
	HS-PDSCH Timeslot Configuration 10.3.6.36o
	
	REL-5

	>>>7.68 Mcps
	
	
	
	
	REL-7

	>>>>HS-PDSCH Timeslot Configuration VHCR
	OP
	
	HS-PDSCH Timeslot Configuration VHCR 10.3.6.36oa
	
	REL-7

	>>> 1.28 Mcps
	
	
	
	
	

	>>>> HS-PDSCH Midamble Configuration
	OP
	
	HS-PDSCH Midamble Configuration 10.3.6.36oo
	For 1.28 Mcps TDD, if IE DL Multi-Carrier Information is present, ignore this IE.
	REL-5

	>>>> DL Multi-Carrier Information
	OP
	
	DL Multi-Carrier Information 10.3.6.28a
	
	REL-7

	>>>>Out of Sync window
	MD
	
	Enumerated (40, 80, 160, 320, 640)
	Value in milliseconds. 

Default value is 160.

Three spare values needed.
	REL-8

	>FDD
	
	
	
	
	

	>>Downlink 64QAM configured
	OP
	
	Enumerated (TRUE)
	Absence of this IE means that the HS-SCCH does not use the 64QAM format. The presence of this IE means the UE uses the octet aligned table [15].
	REL-7

	>>HS-DSCH TB size table
	CV-Not64QAM
	
	Enumerated (octet aligned)
	If this IE is present, octet aligned table [15] is used, else bit aligned table [15] is used.
	REL-7


	Condition
	Explanation

	Not64QAM
	This IE is optionally present if 64QAM is not configured and MAC-ehs is configured. Otherwise it is not needed.


8.5.25
Actions related to HS_DSCH_RECEPTION variable
The variable HS_DSCH_RECEPTION shall be set to TRUE only when all the following conditions are met:

1>
for FDD and 1.28 Mcps TDD:

2>
the UE is in CELL_DCH state.

1>
for 3.84 Mcps TDD or 7.68 Mcps TDD:

2>
a dedicated physical channel is allocated to the UE in the uplink.

1>
the variable H_RNTI is set;

1>
the UE has a stored IE "HS-SCCH info";

1>
the UE has a stored IE "HARQ info";

1>
for FDD:
2>
one of the radio links in the active set is configured as the serving HS-DSCH radio link;

2>
the UE has stored the following IEs:

-
IE "Measurement Feedback Info";

-
IE "Uplink DPCH Power Control Info" including stored ACK,  NACK  and Ack-NACK Repetition factor.

1>
for 3.84 Mcps TDD or 7.68 Mcps TDD, the UE has stored the IE "HS-PDSCH Timeslot Configuration" and either of the following conditions are met:

2>
a dedicated physical channel is allocated to the UE in the downlink;

2>
the UE has stored Dhs-sync.

1>
for 1.28 Mcps TDD, the UE has stored the IE "HS-PDSCH Midamble Configuration":

1>
there is at least one RB mapped to HS-DSCH;

1>
at least for one of the RBs mapped to HS-DSCH, there is either:
2>
at least one MAC-hs queue (including the IE "MAC-d PDU size Info") configured for the concerning MAC-d flow; or

2>
at least one MAC-ehs reordering queue configured for the associated logical channel.
NOTE 1:
In CELL_DCH, to enable or disable HS-DSCH reception, the UTRAN has the possibility to add/remove the concerning HS-DSCH related RB mapping options, add/remove the concerning MAC-d flows or, for FDD, add/remove the concerning MAC-ehs reordering queue, add/remove the serving HS-DSCH radio link or, for TDD add/remove H-RNTI upon hard handover.

NOTE 2:
In CELL_DCH, if HS_DSCH_RECEPTION is set to TRUE and a reconfiguration, an inter-RAT handover from UTRAN, or a cell change order procedure is initiated, the UE checks the conditions only when the reconfiguration, inter-RAT handover from UTRAN, or cell change order procedure is successfully completed. Doing so ensures that, in case of failure in the reconfiguration, inter-RAT handover from UTRAN, or cell change order procedure, the UE can return to the old configuration as if the message was not received, e.g. without performing a MAC-HS reset.

If any of the above conditions is not met and the variable HS_DSCH_RECEPTION is set to TRUE, the UE shall:

1>
set the variable HS_DSCH_RECEPTION to FALSE;

1>
for UE in CELL_DCH:

2>
set the variable HS_DSCH_RECEPTION_GENERAL to FALSE;

2>
stop any HS-SCCH reception procedures;

2>
stop any HS-DSCH reception procedures;

2>
clear the variable H_RNTI and remove any stored H-RNTI;
2>
reset the MAC-hs/ehs entity [15];
2>
release all HARQ resources;

2>
no long consider any radio link to be the HS-DSCH serving radio link.

1>
for 3.84 Mcps TDD or 7.68 Mcps TDD, if no downlink DPCH is assigned the UE shall clear the uplink DPCH configuration and initiate the Cell Update procedure according to subclause 8.3.1, cause "radio link failure".

NOTE 3:
If configured for HS-DSCH and not explicitly indicated as being cleared, the UE will have still stored the IEs "HARQ info", "Added or Reconfigured MAC-d flow", "Added or Reconfigured MAC-ehs reordering queue", "RB mapping Info", "Downlink HS-PDSCH information" and "Downlink secondary cell info FDD".
Whenever the variable HS_DSCH_RECEPTION is set to TRUE, the UE shall:

1>
set the variable HS_DSCH_RECEPTION_GENERAL to TRUE;

1>
perform HS-SCCH reception procedures according to the stored HS-SCCH configuration as stated in:

2>
subclause 8.6.6.33 for the IE "HS-SCCH Info".

2>
for 1.28 Mcps TDD, when performing reception on signalling radio bearer before RAB has been established, 

3>
if MAC-ehs is not configured,

4>
use the table of transport block size for the HS-DSCH physical layer category 1 as specified in [15], and consider the UE capability "Total number of soft channel bits in HS-DSCH" equal to that of the HS-DSCH physical layer category 1 as specified in [35].

3>
else,

4>
use the table of transport block size for the HS-DSCH physical layer category 9 as specified in [15], and consider the UE capability "Total number of soft channel bits in HS-DSCH" equal to that of the HS-DSCH physical layer category 9 as specified in [35].

NOTE 4:
For 1.28 Mcps TDD, when performing transmission on signalling radio bearer before RAB has been established, UTRAN should use the same rules with the UE as descibed above, when performing scheduling and signalling the control information on HS-SCCH, as it is not possible for Node B to be aware of the UE's HSDPA capability category during this period.
1>
perform HS-DSCH reception procedures according to the stored HS-PDSCH configuration as stated in:

2>
subclause 8.6.3.1b for the IE "H-RNTI";

2>
subclause 8.6.5.6b for the IE "HARQ info";

2>
subclause 8.6.6.34 for the IE "Measurement Feedback Info".

1>
use the relevant CQI reporting table as stated in subclause 8.5.44.

In CELL_DCH, whenever the variable HS_DSCH_RECEPTION is set to FALSE, the UE shall:

1>
not perform HS-SCCH reception procedures;

1>
not perform HS-DSCH reception procedures.

For FDD and CELL_DCH state, determine the value for the SECONDARY_CELL_HS_DSCH_RECEPTION variable and take the corresponding actions as described in subclause 8.5.51.

11.2
PDU definitions

...
ActiveSetUpdate-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Physical channel IEs


hs-DSCH-TBSizeTable




HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}

...

PhysicalChannelReconfiguration-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Transport channel IEs



harqInfo





HARQ-Info-r7





OPTIONAL,


-- Physical channel IEs



hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}
...

RadioBearerReconfiguration-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Physical channel IEs


hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}

...

RadioBearerRelease-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Physical channel IEs


hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}

...

RadioBearerSetup-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Physical channel IEs


hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}

...
RRCConnectionSetup-v780ext-IEs ::= SEQUENCE {


-- Physical channel IEs


hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL
}

...
DL-HSPDSCH-Information-r7 ::=
SEQUENCE {


hs-scch-Info




HS-SCCH-Info-r7






OPTIONAL,


measurement-feedback-Info

Measurement-Feedback-Info-r7


OPTIONAL,


modeSpecificInfo



CHOICE {



tdd







CHOICE {




tdd384






SEQUENCE {





dl-HSPDSCH-TS-Configuration

DL-HSPDSCH-TS-Configuration
OPTIONAL




},




tdd768






SEQUENCE {





dl-HSPDSCH-TS-Configuration

DL-HSPDSCH-TS-Configuration-VHCR
OPTIONAL




},




tdd128






SEQUENCE {





hs-PDSCH-Midamble-Configuration-tdd128







HS-PDSCH-Midamble-Configuration-TDD128





OPTIONAL,





dl-MultiCarrier-Information

DL-MultiCarrier-Information


OPTIONAL



}


},



fdd







SEQUENCE {




dl-64QAM-Configured



ENUMERATED { true }




OPTIONAL



}

}
}

[Intel]: hs-DSCH-TBSizeTable is missing in r7 version of this IE. Instead, it has been introduced in v780ext-IEs!
DL-HSPDSCH-Information-r8 ::=
SEQUENCE {


hs-scch-Info




HS-SCCH-Info-r7






OPTIONAL,


measurement-feedback-Info

Measurement-Feedback-Info-r7


OPTIONAL,


modeSpecificInfo



CHOICE {



tdd







CHOICE {




tdd384






SEQUENCE {





dl-HSPDSCH-TS-Configuration

DL-HSPDSCH-TS-Configuration
OPTIONAL




},




tdd768






SEQUENCE {





dl-HSPDSCH-TS-Configuration

DL-HSPDSCH-TS-Configuration-VHCR
OPTIONAL




},




tdd128






SEQUENCE {





hs-PDSCH-Midamble-Configuration-tdd128







HS-PDSCH-Midamble-Configuration-TDD128





OPTIONAL,





dl-MultiCarrier-Information

DL-MultiCarrier-Information


OPTIONAL



}


},



fdd







SEQUENCE {




dl-64QAM-Configured



ENUMERATED { true }




OPTIONAL,




hs-DSCH-TBSizeTable



HS-DSCH-TBSizeTable




OPTIONAL


}

}
}
...
HS-DSCH-TBSizeTable ::=




ENUMERATED { octetAligned }
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