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Discussion and Decision
1
Introduction

This contribution is to capture the conclusion of the RAN1 LS [1] into the stage 2 TS.   
2 Discussion
The following is the question and answer from RAN1 on CQI reporting cycle and DRX interval.
Q1
Should the uplink CQI reporting cycle or uplink sounding reference signal cycle always be equal or longer than DRX cycle in order to achieve the UE battery saving? For example, if UE is configured of DRX cycle of 5 seconds, should eNB configure the feedback cycle of these signals to be 5 seconds or longer, or even at all? 

For the long DRX cycle, RAN2 believes that the scheduler cannot perform a good link adaptation based on CQI received in previous DRX interval..  
Answer to Q1:

If CQI reporting cycle is shorter than DRX cycle then the effective DRX cycle seen by the UE is dictated by the CQI reporting cycle since UE needs to receive DL reference signal for CQI measurement and then transmit the CQI. Therefore it is only sensible to configure CQI reporting cycle to be equal or longer DRX cycle. 

Based on the above, RAN1 answer, we could agree that CQI reporting would be only possible in an aligned manner with DRX interval as illustrated in the figure 1 below. If CQI reporting is triggered (by periodical timer or some other kinds of events), UE should firstly check the DRX state before it wakes up for measuring the downlink channel quality. 
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Figure 1: DRX operation and over-ridden CQI 
3 Text Proposal
12
DRX in RRC_CONNECTED 

In order to enable reasonable UE battery consumption, DRX in E-UTRAN is characterised by the following:

-
Per UE mechanism (as opposed to per radio bearer);

-
No RRC or MAC substate to distinguish between different levels of DRX;

-
Available DRX values are controlled by the network and start from non-DRX up to x seconds. Value x may be as long as the paging DRX used in LTE_IDLE. Detailed values are FFS;

-
Measurement requirement and reporting criteria can differ according to the length of the DRX interval i.e. long DRX intervals may experience more relaxed requirements;

-
The network may send a threshold indicating to the UE that it does not need to make measurements of neighbouring cells if the radio quality of the serving cell (exact definition of the radio quality and possible dependency on DRX value is FFS) is above the threshold;

-
Irrespective of DRX, UE may use first available RACH opportunity to send an UL measurement report;

-
Immediately after sending a measurement report, the UE may change its DRX. This mechanism would be pre-configured by the eNB;

-
HARQ operation related to UL data transmission is independent of DRX operation. Whether HARQ operation of DL data is independent of DRX operation is FFS;
-
UE shall send CQI reporting only if UE is allowed to measure the downlink (governed by DRX)
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