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Introduction
This paper is to discuss potential LS reply to skipping UL transmission and R17 TBoMS. In the LS, RAN2 is asked to provide answers to the questions in the RAN1 agreement captured in the LS [1].
	Agreement
The case where both Rel-16 skipping UL transmission and Rel-17 TBoMS (TB processing over multiple slots) is enabled to a UE is not supported in Rel-17. 
With respect to potential specification impact
· Alt 1: The two features are not configured at the same time to a UE.
· Send a LS to RAN2 requesting the following
· Check if there is any issue identified from RAN2 point of view on Alt1
· Clarification on the relationship between the higher layer parameter REPETITION_NUMBER specified in clause 5.4.2.1 of TS 38.321 and the number of slots scheduled for a TBoMS PUSCH specified in clause 6.1.2.1 of TS 38.214.



Discussion
 Issues on the agreed Alt 1 
RAN1 asks RAN2 whether there is any issue identified from RAN2 point of view on Alt 1. The agreed Alt 1 is to prohibit configuring the two features of Rel-16 uplink skipping (either for configured grants or dynamic grants) and Rel-17 TBoMS at the same time. From RAN2 perspective, such restriction has no impact to any RAN2 specification. If clarification is necessary in the RRC spec. we are fine. In any case, we propose the following.

Proposal 1: Reply to RAN1 that RAN2 has not identified any issues on the agreed Alt 1.
2.2  Clarification on REPETITION_NUMBER in TS38.321
RAN1 asked RAN2 of the clarification on the relationship between the MAC parameter REPETITION_NUMBER in clause 5.4.2.1 of TS38.321 and the number of slots scheduled for a TBoMS specified in clause 6.1.2.1 of TS 38.214. Firstly, we clarify the functionality of REPTTITION_NUMBER. Then, we suggest that there would be two different interpretations.
Definition of REPETITION_NUMBER
As specified in TS38.321, REPETITION_NUMBER is provided by lower layers, which specifies the maximum number of HARQ transmissions of a TB within a bundle. In the bundle, each HARQ transmission is associated with a separate uplink grant delivered to the HARQ entity. In PUSCH repetition type-A, each HARQ transmission is associated with a single repetition in a slot. In PUSCH repetition type-B, each HARQ transmission is associated with each actual repetition [2]. 
Collision resolution of the dynamic grant and configured grant is done in per HARQ transmission as in TS38.321. The relevant sentences are copied in the Annex A. 
Potential interpretation for Rel-17 TBoMS
TBoMS is a unique feature that employs aggregation of N slots to transmit a TB where N is the number of slots used for TBS determination configured by RRC. TBoMS repetition is repetition of single TBoMS with N slots. Therefore, if the configured repetition number for the TBoMS is K, the maximum number of slots that can be used for the transmission of the TB is N*K slots. 
As a result, there could be two potential interpretations as follows, which can also be found in [3]. 
1) The lower layer reports the configured number of repetitions K as REPETITION_NUMBER (i.e., each HARQ transmission includes N slots)
2) The lower layer reports N * K as REPETITION_NUMBER (i.e., each HARQ transmission includes one slot)
The interpretation (1) is intuitive because K is the number of repetitions configured by RRC. On the other hand, considering that TBoMS shares the similar features with the repetition type A, interpretation (2) is also possible. 
The above interpretations affect the UE behavior related to collision resolution of CG and DG PUSCH. Figure 1 shows an example of DG PUSCH collision with CG TBoMS in a TDD configuration. In the figure, we assume N = 2 and K = 1. In this example, if we assume that one HARQ transmission is associated with the single TBoMS with N slots, according to the interpretation (1), both CG TBoMS in slot#n+3 and n+7 will be dropped. On the other hand, if we assume that one HARQ transmission is associated with one slot according to the interpretation 2, the UE ignores only the CG UL grant for slot#n+7 and the UE still transmits CG TBoMS in slot#n+3.
Therefore, the above two interpretations may lead to different behaviours. We should let RAN1 knows this observation.
Proposal 2: Reply to RAN1 that there are two interpretations on the relationship between the REPETITION_NUMBER and the number of slots for TBoMS N.
1) REPETITION_NUMBER = K
2) REPETITION_NUMBER = N*K

 
Figure 1: Example of TBoMS in a TDD configuration
Transmission occasion for initial transmission
TS38.214 specifies that initial transmission opportunity is provided for a transmission occasion (See Annex B). For TBoMS, transmission occasions are defined in each slot like repetition type A.
On the other hand, MAC entity obtains MAC PDU if the uplink grant within a bundle may be used for initial transmission, according to Clause 6.1.2.3 of TS38.214. This procedure implies that each uplink grant is associated with respective transmission occasions. 
Proposal 3: Include in the LS reply the observation that MAC entity determines whether the uplink grant within a bundle is associated with a transmission occasion which may be used for initial transmission, according to Clause 6.1.2.3 of TS38.214.
Figure 2 shows an example of potential initial transmission when RV sequence {0, 3, 0, 3} is used. In the figure, N=2 and K=4 are assumed for TBoMS configuration. As per Clause 6.1.2.3.3 of TS38.214, potential initial transmissions are on slot #n and #n+4. 
Firstly, MAC entity determines if the PUSCH duration of the CG PUSCH on slot#n overlaps with another PUSCH duration for DG. If the MAC entity determined those overlap, the MAC entity does not deliver the UL grant associated with the CG PUSCH on slot#n to the HARQ entity. Thus, no MAC PDU will be generated for this bundle of the configured grant.
Next, for slot#n+1, the MAC entity considers the NDI has been toggled and delevers the configured uplink grant to the HARQ entity since the configuredGrantTimer is not running and the HARQ process is not pending. However, since the transmission occasion for slot#n+1 is not potential initial transmission occasion, the HARQ entity does not obtain MAC PDU. The same procedure applies to slot#n+2 and n+3.
On the other hand, for slot#n+4, the MAC entity obtains the MAC PDU because the transmission occasion for slot#n+4 is potential initial transmission occasion. Therefore, the configured transmission occasion starts from slot#n+4, irrespective of Rel-16 skipping UL transmission. 


Conclusion
In this contribution, we have the following proposals:
Proposal 1: Reply to RAN1 that RAN2 has not identified any issues on the agreed Alt 1.

Proposal 2: Reply to RAN1 that there are two interpretations on the relationship between the REPETITION_NUMBER and the number of slots for TBoMS N.
1) REPETITION_NUMBER = K
2) REPETITION_NUMBER = N*K
Proposal 3: Include in the LS reply the observation that MAC entity determines if the uplink grant within a bundle is a transmission occasion which may be used for initial transmission, according to Clause 6.1.2.3 of TS38.214.
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Annex A
The following is CG/DG collision resolution for initial transmission (i.e., the first repetition) of the configured grant.
	TS38.321V17.7.0
[bookmark: _Toc29239834][bookmark: _Toc37296193][bookmark: _Toc46490319][bookmark: _Toc52752014][bookmark: _Toc52796476][bookmark: _Toc155996159]5.4.1	UL Grant reception
…
For each Serving Cell and each configured uplink grant, if configured and activated, the MAC entity shall:
1>	if the MAC entity is configured with lch-basedPrioritization, and the PUSCH duration of the configured uplink grant does not overlap with the PUSCH duration of an uplink grant received in a Random Access Response or with the PUSCH duration of an uplink grant addressed to Temporary C-RNTI or the PUSCH duration of a MSGA payload for this Serving Cell; or
1>	if the MAC entity is not configured with lch-basedPrioritization, and the PUSCH duration of the configured uplink grant does not overlap with the PUSCH duration of an uplink grant received on the PDCCH or in a Random Access Response or the PUSCH duration of a MSGA payload for this Serving Cell:
2>	set the HARQ Process ID to the HARQ Process ID associated with this PUSCH duration;
2>	if, for the corresponding HARQ process, the configuredGrantTimer is not running and cg-RetransmissionTimer is not configured and cg-SDT-RetransmissionTimer is not configured (i.e. new transmission):
3>	if there is an on-going CG-SDT procedure and PDCCH addressed to the MAC entity's C-RNTI has been received; or
3>	if there is no on-going CG-SDT procedure:
4>	consider the NDI bit for the corresponding HARQ process to have been toggled;
4>	deliver the configured uplink grant and the associated HARQ information to the HARQ entity.
2>	else if the cg-RetransmissionTimer for the corresponding HARQ process is configured and not running, then for the corresponding HARQ process:
[bookmark: _Hlk23460335]3>	if the configuredGrantTimer is not running, and the HARQ process is not pending (i.e. new transmission):
4>	consider the NDI bit to have been toggled;
4>	deliver the configured uplink grant and the associated HARQ information to the HARQ entity.
3>	else if the previous uplink grant delivered to the HARQ entity for the same HARQ process was a configured uplink grant (i.e. retransmission on configured grant):
[bookmark: _Hlk23460367]4>	deliver the configured uplink grant and the associated HARQ information to the HARQ entity.
2>	else if the cg-SDT-RetransmissionTimer is configured and not running for the corresponding HARQ process;
3>	if the configured uplink grant is for the initial transmission for the CG-SDT with CCCH message (i.e., initial new transmission); or
3>	if the configuredGrantTimer is not running or not configured, and PDCCH addressed to the MAC entity's C-RNTI has been received after the initial transmission of the CG-SDT with CCCH message (i.e., subsequent new transmission):
4>	consider the NDI bit to have been toggled;
4>	deliver the configured uplink grant and the associated HARQ information to the HARQ entity.
3>	else if the previous uplink grant delivered to the HARQ entity for the same HARQ process was a configured uplink grant for initial transmission of CG-SDT with CCCH message or for its retransmission; and
3>	if PDCCH addressed to the MAC entity's C-RNTI has not been received (i.e., retransmission for initial CG-SDT transmission):
4>	consider the NDI bit to have not been toggled;
4>	deliver the configured uplink grant and the associated HARQ information to the HARQ entity.
…



The following is CG/DG collision resolution for retransmission (i.e., other than the first repetition) of the configured grant.
	TS38.321V17.7.0
[bookmark: _Toc29239836][bookmark: _Toc37296195][bookmark: _Toc46490321][bookmark: _Toc52752016][bookmark: _Toc52796478][bookmark: _Toc155996161]5.4.2.1	HARQ Entity
…
2>	else (i.e. retransmission):
3>	if the uplink grant received on PDCCH was addressed to CS-RNTI and if the HARQ buffer of the identified process is empty; or
3>	if the uplink grant is part of a bundle and if no MAC PDU has been obtained for this bundle; or
3>	if the uplink grant is part of a bundle of the configured uplink grant, and the PUSCH duration of the uplink grant overlaps with an uplink grant received in a Random Access Response (i.e. MAC RAR or fallbackRAR) or an uplink grant determined as specified in clause 5.1.2a for MSGA payload for this Serving Cell; or
3>	if the MAC entity is not configured with lch-basedPrioritization and this uplink grant is part of a bundle of the configured uplink grant, and the PUSCH duration of the uplink grant overlaps with a PUSCH duration of another uplink grant received on the PDCCH; or
3>	if the MAC entity is configured with lch-basedPrioritization and this uplink grant is not a prioritized uplink grant:
4>	ignore the uplink grant.
3>	else:
4>	deliver the uplink grant and the HARQ information (redundancy version) of the TB to the identified HARQ process;
4>	instruct the identified HARQ process to trigger a retransmission;
4>	if the uplink grant is addressed to CS-RNTI; or
4>	if the uplink grant is addressed to C-RNTI, and the identified HARQ process is configured for a configured uplink grant:
5>	start or restart the configuredGrantTimer, if configured, for the corresponding HARQ process when the transmission is performed if LBT failure indication is not received from lower layers.
4>	if the uplink grant is a configured uplink grant:
5>	if the identified HARQ process is pending:
6>	start or restart the configuredGrantTimer, if configured, for the corresponding HARQ process when the transmission is performed if LBT failure indication is not received from lower layers;
5>	start or restart the cg-RetransmissionTimer, if configured, for the corresponding HARQ process when the transmission is performed if LBT failure indication is not received from lower layers.
5>	if the configured uplink grant is for the retransmission of the initial transmission of the CG-SDT with CCCH message:
6>	start or restart the cg-SDT-RetransmissionTimer for the corresponding HARQ process when transmission is performed.
4>	if the identified HARQ process is pending and the transmission is performed and LBT failure indication is not received from lower layers:
5>	consider the identified HARQ process as not pending.
…



Annex B
Potential initial transmission occasions are specified for TBoMS as follows.
	[bookmark: _Toc155085614]TS38.214V17.8.0
6.1.2.3.3	Transport Block repetition for uplink transmissions of TB processing over multiple slots with a configured grant
The procedures described in this clause apply to PUSCH transmissions of TB processing over multiple slots with a Type 2 configured grant. 
The higher layer parameter repK-RV defines the redundancy version pattern to be applied to the repetitions. If the parameter repK-RV is not provided in the configuredGrantConfig, the redundancy version for uplink transmissions with a configured grant shall be set to 0. If the parameter repK-RV is provided in the configuredGrantConfig, the nth transmission occasion among  transmissions occasions, n=0,1, …,  -1, is associated with (mod((n-mod(n, N))/N,4)+1)th value in the configured RV sequence. When K=1, or when K>1 and the configured grant configuration is configured with startingFromRV0 set to 'off', the initial transmission of the transport block may only start at the first transmission occasion of the  transmission occasions. Otherwise, the initial transmission of the transport block may start at
-	The first transmission occasion of the  transmission occasions if the configured RV sequence is {0,2,3,1}.
-	Any transmission occasion n associated with RV=0, and for which n mod N =0, if the configured RV sequence is {0,3,0,3} or {0,0,0,0}.
…




Annex C
HARQ entity procedure for potential initial transmission is specified as below.
	TS38.214V17.8.0
5.4.2.1	HARQ Entity
…
For each uplink grant, the HARQ entity shall:
1>	identify the HARQ process associated with this grant, and for each identified HARQ process:
2>	if the received grant was not addressed to a Temporary C-RNTI on PDCCH, and the NDI provided in the associated HARQ information has been toggled compared to the value in the previous transmission of this TB of this HARQ process; or
2>	if the uplink grant was received on PDCCH for the C-RNTI and the HARQ buffer of the identified process is empty; or
2>	if the uplink grant was received in a Random Access Response (i.e. in a MAC RAR or a fallback RAR); or
2>	if the uplink grant was determined as specified in clause 5.1.2a for the transmission of the MSGA payload; or
2>	if the uplink grant was received on PDCCH for the C-RNTI in ra-ResponseWindow and this PDCCH successfully completed the Random Access procedure initiated for beam failure recovery; or
2>	if the uplink grant is part of a bundle of the configured uplink grant, and may be used for initial transmission according to clause 6.1.2.3 of TS 38.214 [7], and if no MAC PDU has been obtained for this bundle:
3>	if there is a MAC PDU in the MSGA buffer and the uplink grant determined as specified in clause 5.1.2a for the transmission of the MSGA payload was selected; or
3>	if there is a MAC PDU in the MSGA buffer and the uplink grant was received in a fallbackRAR and this fallbackRAR successfully completed the Random Access procedure:
4>	obtain the MAC PDU to transmit from the MSGA buffer.
3>	else if there is a MAC PDU in the Msg3 buffer and the uplink grant was received in a fallbackRAR:
4>	obtain the MAC PDU to transmit from the Msg3 buffer.
3>	else if there is a MAC PDU in the Msg3 buffer and the uplink grant was received in a MAC RAR; or
3>	if there is a MAC PDU in the Msg3 buffer and the uplink grant was received on PDCCH for the C-RNTI in ra-ResponseWindow and this PDCCH successfully completed the Random Access procedure initiated for beam failure recovery:
4>	obtain the MAC PDU to transmit from the Msg3 buffer.
4>	if the uplink grant size does not match with size of the obtained MAC PDU; and
4>	if the Random Access procedure was successfully completed upon receiving the uplink grant:
5>	indicate to the Multiplexing and assembly entity to include MAC subPDU(s) carrying MAC SDU from the obtained MAC PDU in the subsequent uplink transmission;
5>	obtain the MAC PDU to transmit from the Multiplexing and assembly entity.
3>	else if this uplink grant is a configured grant configured with autonomousTx; and
3>	if the previous configured uplink grant, in the BWP, for this HARQ process was not prioritized; and
3>	if a MAC PDU had already been obtained for this HARQ process; and
3>	if the uplink grant size matches with size of the obtained MAC PDU; and
3>	if none of PUSCH transmission(s) of the obtained MAC PDU has been completely performed:
4>	consider the MAC PDU has been obtained.
3>	else if the MAC entity is not configured with lch-basedPrioritization; or
3>	if this uplink grant is a prioritized uplink grant:
4>	obtain the MAC PDU to transmit from the Multiplexing and assembly entity, if any;
…
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