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Introduction
From the recent MAC running CR review [3], there are several MAC-specific open issues to be addressed such as TAT handling during unchanged PCI switch and various aspects of the RACH-less HO procedure. 
This document is a report of the following offline discussion:
[AT124][301][NR-NTN Enh] RACH-less HO (Interdigital)
	Scope: Discuss the remaining open issues for RACH-less HO, based primarily on R2-2313004 and R2-2312105 (if time allows)
	Intended outcome: offline discussion summary
	F2F schedule: Monday 2023-11-13 16:30-17:00 Brk3
		   Deadline for rapporteur's summary (in R2-2313784):  Tuesday 2023-11-14 12:00
Remaining RACH-less HO open issues
Open issues from MAC running CR
Open issue 1: Beam indication for dynamic grant
The current version of the MAC running CR specifies the following regarding beam indication for dynamic grant during RACH-less HO [3]:
	1> else:
2> if tci-StateID is configured in rach-lessHO:
3> indicate to lower layers the TCI state information included in tci-StateID.
2> monitor the PDCCH as specified in TS 38.213 [6].



Which is an implementation of the following agreement from RAN2#123 [1]:
· Single beam can be indicated in HO command to monitor target cell PDCCH for dynamic grant for initial UL transmission
The following two comments have been raised in the running CR review, which based on the above agreement are currently unclear:
Question: Whether a beam is mandatorily included in the HO command for dynamic grant case (currently it is specified as optional)?
	Discussion:
Conclusion: for dynamic grant case, beam information is mandatorily included in the HO command.



Question: Whether the “single beam” is an SSB index (currently it is generally captured in RRC as tci-StateID).
	Discussion:
Ericsson: Preference is that it is a tci-stateID. UE will need to go through the TCI states anyways for SSB indication, and TCI-state ID is in general more precise.
QC: disagree with Ericsson. We don’t need to follow LTM. Where do we provide the TCI-state configuration for the target cell? This is different than LTM. Ericsson mention that this configuration information is anyways generated by the target cell.
LG: no problem with TCI-state. The configuration information is already available.
Nokia: SSB is not as precise, and would be nice to align with LTM, but they may be different anyways.
Ericsson: This may not be suitable for IAB.
Samsung: whether we use Rel-16/17 definition? There are other RAN1 related issues which need to be discussed. If we use TCI-state ID RAN1 needs to be involved. The difference to LTM is that before the cell switch command, there is TCI-state activation command.
Conclusion: From NTN perspective, it is preferrable to use SSB index




Open issue 2: Whether UE can trigger RACH when SR is triggered and rach-lessHO is configured
During running CR review it was suggested to clarify whether the UE can trigger RACH when SR is triggered if rach-lessHO is configured. This clarification is in line with text captured in LTE [4]:
	As long as one SR is pending, the MAC entity shall for each TTI:
-	if no UL-SCH resources are available for a transmission in this TTI:
-	Except for NB-IoT:
-	if the MAC entity has no valid PUCCH nor valid SPUCCH resource for SR configured in any TTI:
-	if the MAC entity is a MCG MAC entity and rach-Skip is not configured; or
-	if the MAC entity is a SCG MAC entity and rach-SkipSCG is not configured:
-	initiate a Random Access procedure (see clause 5.1) on the corresponding SpCell and cancel all pending SRs;



RAN2 to confirm whether similar text be included in NR specification to clarify whether UE can trigger RACH when SR is triggered and rach-lessHO is configured.
Question: Can UE trigger RACH for SR when rach-lessHO is configured?
	Discussion:
QC: if SR triggering condition is met, then UE should not trigger SR if RACH-less HO is configured.
Ericsson: this could also occur in HO.
Nokia: does this also apply to RACH-less with CHO?
Conclusion: Similar to LTE, UE shall not trigger RACH for SR when rach-lessHO is configured. Details are FFS.



Open issue 3: Release of CG after completion of RACH-less HO
During running CR review it was suggested to clarify UE behaviour regarding CG handling upon RACH-less handover completion if network does not release the CG. 
In RAN2#123bis, the mobility session agreed to the following [5]:
· RAN2 to define the UE behaviour on the R18 CG for RACH-less LTM, if it is not released by NW after LTM completion: 
· Option 1: UE stops using those CG (FFS on the spec impact/wording details)
As we have agreed in RAN2#122 that “Release pre-allocated UL grant after RACH-less HO completion”, another discussed issue is how to release the CG if configured. Two options are considered. 
· Option 1. Release the configuration explicitly in RRC. Similar approach to LTE.
· Option 2: Release in MAC, i.e., the configured grant is no longer valid after HO completion. Similar approach to LTM.
RAN2 to confirm whether NTN should follow LTM agreement regarding UE behaviour when CG is not released by NW after RACH-less HO completion.
Question: Which is the preferred place to release the preallocated UL grant?
· Option 1: MAC
· Option 2: RRC
	Discussion:
QC: LTM is lower layer, whereas RACH-less is L3. Better to follow LTE. OPPO agrees.
Vivo: RRC spec currently captures that parameters are only delivered to MAC, and are not maintained in MAC. Would be better that released in RRC.
Ericsson: if we agree that it is RRC, then it is less efficient from signalling point of view because it would require and RRC reconfiguration to release.
CATT: This is more like autonomous release, share the view of QC and OPPO to use RRC release
Vivo: how beam information in dynamic grant is handled is RAN1 scope
Samsung: we still need procedural text to address this. CATT agrees.
Conclusion: UE releases preallocated grant after successful RACH-less HO completion without additional signalling from the network. Nothing is needed to address this issue in MAC.



Other RACH-less HO issues
The following text and proposals have been extracted from Section 2.1 of R2-2312105
Other issue 1: Whether CG occasions to SSB mapping is mandatorily configured?
For the initial UL transmission, CG with SSB association is configured. One issue is whether mapping to SSB is mandatorily configured. If CG occasion to SSB mapping is not configured, NW has to monitor all PUSCH occasions on all SSBs to receive from a specific UE, and UE may consider all SSBs are mapped to each PUSCH occasion and has to filter RSRP value for all SSBs for each PUSCH occasion, which is very inefficient for both NW and UE. Therefore, it is preferred to configure the association mandatorily. The other option is if this is not provided, then UE measures all SSBs
Proposal (for discussion): If CG for initial UL transmission is configured, CG occasions mapping to SSB is configured mandatorily.
	Discussion:
MTK: From UE side prefer mandatory but admits that it may require lots of signalling for network to configure many SSBs.
Ericsson thinks this is option anyways, and the number of SSBs is restricted anyways based on the IE.
QC: this needs to be clarified anyways.
LG would like to clarify.
Conclusion: When CG for initial UL transmission is configured CG occasions mapping to SSB (i.e. ssb position in burst), is optional. If it is not provided, the RACH-less HO configuration is applicable in all SSBs. We can adopt similar wording to CG-SDT in the RRC field description.



Other issue 2: Clarification on preallocated grant aspects?
In RACH-based HO, when switching to the target cell, UE starts to monitor PDCCH on the selected BWP using a beam quasi-colocated with the SSB selected for Msg1/MsgA transmission. For RACH-less HO, since there is no Preamble transmission, an SSB index for PDCCH monitoring for DG is directly indicated by the NW in the RACH-less HO command. However, if CG is provided, how does UE monitor PDCCH to confirm RACH-less HO success is not clear. 
As UE performs SSB selection for initial UL transmission using CG, which is similar to SSB selection for Msg1/MsA transmission, UE can start to monitor PDCCH on the selected SSB after initial UL transmission. 
Proposal (for discussion): If CG for initial UL transmission is configured, UE starts to monitor PDCCH on the selected SSB after initial UL transmission.
	Discussion:
Samsung: clarifies that the intention of this proposal is that UE needs to monitor PDCCH for successful completion of RACH-less HO. QC is okay
Ericsson: should this be general, and not restricted to CG case?
OPPO clarifies that for CG case, UE selects the beam, so this is different from DG case where the beam is explicitly provided.
LG: should we send an LS to RAN1 on this? How the UE monitors the beam is up to Ran1, and this decision may have an impact on this.
Conclusion: If CG for initial UL transmission is configured, UE starts to monitor PDCCH on the selected SSB from RACH-less configuration after initial UL transmission.



In LTE RACH-less, the first available PUSCH occasion is used for UL transmission if pre-allocated grant is configured, as specified in TS 36.331. 
[image: ]
For type-1 CG, the UL grant occasions sequentially occur according to the time domain parameters, as specified in TS 38.321 section 5.8.2. 
	After an uplink grant is configured for a configured grant Type 1, the MAC entity shall consider sequentially that the Nth (N >= 0) uplink grant occurs in the symbol for which:
	[(SFN × numberOfSlotsPerFrame × numberOfSymbolsPerSlot)
	+ (slot number in the frame × numberOfSymbolsPerSlot) + symbol number in the slot] =
	(timeReferenceSFN × numberOfSlotsPerFrame × numberOfSymbolsPerSlot
	+ timeDomainOffset × numberOfSymbolsPerSlot + S + N × periodicity)
	modulo (1024 × numberOfSlotsPerFrame × numberOfSymbolsPerSlot)


To reduce delay in sending the initial UL transmission, UE should use the earliest available CG occasion associated to the selected SSB, similar as LTE.
Proposal (for discussion): If CG is configured in RACH-less HO, UE uses the earliest available CG occasion associated to the selected SSB for the initial UL transmission.
Question 1: Do we need to clarify this?
Question 2: Does this need to be explicitly specified in MAC, or in RRC (as in LTE)?
	Discussion:
OPPO: to clarify, in LTE the starting subframe is provided. This is not needed in NR, so from UE point of view there may need some clarification. 
QC: If network wants to save resource it could indicate start time.
Conclusion: There is desire to clarify If CG is configured in RACH-less HO, UE uses the earliest available CG occasion associated to the selected SSB for the initial UL transmission. Check what CG-SDT did.



We have also discussed whether to support autonomous retransmission using CG for the initial UL transmission. The motivation is to save overhead and reduce delay in waiting for PDCCH schedule retransmission, which is more helpful for NTN due to long round trip delay. It should be at least up to UE implementation to retransmit in subsequent UL grant occasions. Note for RACH-less LTM, CG-based autonomous retransmission with CG-retx timer is supported. There is no burden to support it for NTN as well. 
Proposal (for discussion): Support autonomous retransmission with a CG-retransmission timer for the initial UL transmission using CG.  
	Discussion:
Discussion rapporteur: There is no time to address this topic in offline. Can come back in online session.
Conclusion: we can discuss this in the main session: Support autonomous retransmission with a CG-retransmission timer for the initial UL transmission using CG.  



Other aspects – Not addressed in Offline Discussion
Regarding the UL HARQ mode	, in the last meeting we have agreed it’s up to NW implementation whether to configure HARQ mode A or B for the HARQ process of the initial UL transmission using DG. The same principle can be applied to the case of CG. 
Proposal (for discussion): Both HARQ mode A and B can be configured for the HARQ process of the initial UL transmission using CG, which is up to NW implementation.
Regarding UL carrier selection for the initial UL transmission, whether SUL is applied in NTN was discussed in the last meeting. As specified in TS 38.101-5, operating bands for NTN satellite is n255, n256.
Table 5.2.2-1: NTN satellite bands in FR1
	NTN satellite operating band
	Uplink (UL) operating band
Satellite Access Node receive / UE transmit
FUL,low   –  FUL,high
	Downlink (DL) operating band
Satellite Access Node transmit / UE receive
FDL,low   –  FDL,high 
	Duplex mode

	n256
	1980MHz – 2010 MHz
	2170 MHz – 2200 MHz
	FDD

	n255
	1626.5 MHz – 1660.5 MHz
	1525 MHz – 1559 MHz
	FDD

	NOTE: 	NTN satellite bands are numbered in descending order from n256.


In TS38.101-1, SUL operating bands are n80-n84, n86, n89, n95, n97-n99, and NTN bands are not defined in operating band combination with SUL 
Proposal (for discussion): Confirm SUL is not applied in NTN.
Conclusions
The following conclusions have been made from the offline discussion on RACH-less handover in NTN:
Conclusion:	For dynamic grant case, beam information is mandatorily included in the HO command.
Conclusion:	From NTN perspective, it is preferrable to use SSB index
Conclusion:	Similar to LTE, UE shall not trigger RACH for SR when rach-lessHO is configured. Details are FFS.
Conclusion:	UE releases preallocated grant after successful RACH-less HO completion without additional signalling from the network. Nothing is needed to address this issue in MAC.
Conclusion: 	When CG for initial UL transmission is configured CG occasions mapping to SSB (i.e. ssb position in burst), is optional. If it is not provided, the RACH-less HO configuration is applicable in all SSBs. We can adopt similar wording to CG-SDT in the RRC field description.
Conclusion: 	If CG for initial UL transmission is configured, UE starts to monitor PDCCH on the selected SSB from RACH-less configuration after initial UL transmission.
Conclusion: 	There is desire to clarify If CG is configured in RACH-less HO, UE uses the earliest available CG occasion associated to the selected SSB for the initial UL transmission. Check what CG-SDT did.
Conclusion: 	We can discuss this in the main session: Support autonomous retransmission with a CG-retransmission timer for the initial UL transmission using CG.  
From this the following is proposed:
Proposal 1:	For dynamic grant case, beam information is mandatorily included in the RACH-less HO command.
Proposal 2:	In NTN RACH-less HO, for dynamic grant case, the beam information included in RACH-less HO command is an SSB index (not tci-stateid).
Proposal 3:	Similar to LTE, UE shall not trigger RACH for SR when rach-lessHO is configured. Details are FFS.
Proposal 4:	UE releases preallocated grant after successful RACH-less HO completion without additional signaling from the network. Nothing is needed to address this issue in MAC.
Proposal 5:	When CG for initial UL transmission is configured, CG occasions mapping to SSB (i.e. ssb position in burst), is optional. If it is not provided, the RACH-less HO configuration is applicable in all SSBs. Adopt similar wording to CG-SDT in the RRC field description.
Proposal 6:	If CG for initial UL transmission is configured, UE starts to monitor PDCCH on the selected SSB from RACH-less HO configuration after initial UL transmission.
Proposal 7:	If CG is configured in RACH-less HO, UE uses the earliest available CG occasion associated to the selected SSB for the initial UL transmission. Spec impact is FFS and can use CG-SDT as baseline (if applicable).
Proposal 8:	The following aspects were not addressed in the offline and may be further discussed in the main session (e.g., if time allows): 
· Proposal: Support autonomous retransmission with a CG-retransmission timer for the initial UL transmission using CG.  
· Proposal: Both HARQ mode A and B can be configured for the HARQ process of the initial UL transmission using CG, which is up to NW implementation.
· Proposal: Confirm SUL is not applied in NTN.
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After receiving the handover message, the UE attempts to access the target PCell at the first available RACH occasion
according to Random Access resource selection defined in TS 36.321 [6], i.e. the handover is asynchronous, or at the
first available PUSCH occasion if rach-Skip is configured. Consequently, when allocating a dedicated preamble for the
random access in the target PCell, E-UTRA shall ensure it is available from the first RACH occasion the UE may use.
The first available PUSCH occasion is provided by u/-Configinfo, if configured, otherwise UE shall monitor the
PDCCH of target eNB. Upon successful completion of the handover, the UE sends a message used to confirm the
handover.




