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1	Introduction for Delta Power Class
RAN2 discussed in RAN2#123-Bis briefly the delta power class (DPC) reporting which is requested by RAN4 to be introduced, and RAN2 sent an LS to RAN4 with further questions:
	R2-2309468	LS on enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC (R4-2314728; contact: Nokia)	RAN4	LS in	Rel-18	NR_cov_enh2-Core	To:RAN1, RAN2
Noted
Reply to RAN4 and ask for more information on what exact information needs to be included and its granularity (per cell/per UE etc) when this is to be triggered and whether RAN4 will specify these triggering conditions. Indicate that next meeting is the last meeting for RAN2. 



RAN2 questions were included in the LS in R2-2311611:
	1. Overall Description:
RAN2 discussed the RAN4 LS R2-2309468	 about enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC and concluded that more detailed information is required to be able to design the signaling to support delta power class reporting appropriately.
Hence, RAN2 would like to respectfully ask the following questions from RAN4:
· Q1: What exact information is required to be reported by the UE (ie., how many bits are required to support the reporting of this information)?
· Q2: What is the granularity of the information to be reported (e.g., per UE / per cell / other option)?
· Q3: Will RAN4 specification(s) specify the triggering condition(s) when this reporting should be performed by the UE, to which RAN2 specification(s) could then refer to when writing the reporting procedure?



In the meantime, RAN4 send a further LS in R4-2317768 to respond to questions by RAN1 in an LS in R1-2308561. The RAN4 responses shed some light on the RAN2 design as well:
	1		Overall description
RAN4 thanks RAN1 for the LS on further clarifications on enhancements to realize increasing UE power high limit for CA and DC in R1-2308561.
Regarding the questions from RAN1, RAN4 would like to share the following answers based on RAN4 latest discussion outcomes in R4-2314703.
· Q1: It is RAN1 understanding that ΔPPowerClass can be triggered by the cases when the percentage of uplink symbols transmitted in a certain evaluation period is larger than a certain duty cycle as specified in Clause 6.2.4 of TS 38 101-1. Could RAN4 clarify whether all these cases can trigger ΔPPowerClass reporting in PHR MAC CE?
· Answer from RAN4: RAN4 confirms that the cases to enable UE to report ΔPPowerClass are limited to occasions when maximum transmission power changes originating from a duty cycle mechanism. This principle applies to not only single carrier case, but also multiple carrier case for CA/DC.  

· Q2: In case of duty cycle exceedance, and resulting ΔPPowerClass reporting as per recommendation in R4-2310500, is a further ΔPPowerClass reporting also allowed when UE returns to advertised PC power capabilities? 
· Answer from RAN4: As clarified in R4-2314703, ΔPPowerClass reporting is also allowed when UE returns to advertised power class reference after duty cycle exceedance.

· Q3: Could RAN4 confirm the correctness of RAN1’s understanding as per observation b) concerning the recommendation of enabling UE report on the ΔPPowerClass to indicate which power class requirements that the UE is referring to only when duty cycle is exceeded?
· Answer from RAN4: RAN4 confirms that observation b) from RAN1 is correct, which means “occasion of the report” refers to the event that triggers the aperiodic PHR report, and not to the actual UL resource to send the MAC-CE carrying the report.

· Q4: Could RAN4 clarify the meaning of the recommendation related to the combination of the ΔPPowerClass report with full-power MIMO transmission capability reporting corresponding to the current power class?
· Answer from RAN4: The intention is to allow UE to report a more suitable mode for ul-FullPowerTransmission depending on ΔPPowerClass. An example is a UE that supports PC1.5 with ul-FullPwrMode1-r16. This type of UE would be allowed to indicate additional ul-FullPwrMode-r16 capabilities which would apply only when ΔPPowerClass = 3 dB or when ΔPPowerClass = 6 dB, i.e. where achievable maximum transmission power is capped by 26 dBm or 23 dBm, respectively.




This TDoc discusses the DPC issues further.
2	Discussion on DPC
The RAN4 response to the Q3 form RAN1 above seems to suggest that the aperiodic PHR report is used to provide the ΔPPowerClass reporting. Since the ΔPPowerClass is tightly also related to the UL power headroom, it seems OK to utilize the PHR report. Furthermore, as per RAN4 answer, the information does not need to be included in a periodic PHR report. Hence, the information about ΔPPowerClass should be included only when such reporting is triggered.
Proposal 1: ΔPPowerClass is reported in a PHR MAC CE upon a trigger to report ΔPPowerClass.
[bookmark: _Hlk149824418]The conditions on triggering the ΔPPowerClass reporting should obviously be in the RAN4 specifications defining both when the maximum transmission power changes originating from a duty cycle mechanism and upon return to advertised power class reference after the duty cycle exceedance. MAC specification can then refer to those requirements specified and the MAC triggers PHR based on the RAN4 defined conditions.
Proposal 2: MAC entity triggers PHR upon ΔPPowerClass reporting is triggered based on the conditions specified by the RAN4 into RAN4 specifications.
It is understood that the granularity of the advertised power class is per band for single band operation or per band combination for CA or DC operation. Hence, the reporting of the ΔPPowerClass can be provided per serving cell.
Proposal 3: ΔPPowerClass reporting is provided per Serving Cell.
It should be noted that the MPE bits used for reporting P-MPR in the current PHR MAC CE are only applicable in FR2 while the ΔPPowerClass is only relevant for FR1. Hence, these two reporting are exclusive at least for now. Hence, the two MPE bits could be used for ΔPPowerClass reporting as to our understanding there is currently 3 values that need to be supported: 0, 3, and 6dBs.
Observation 1: The two MPE bits used for reporting P-MPR could be used for reporting ΔPPowerClass given the MPE reporting is applicable only for FR2 while ΔPPowerClass reporting is relevant for FR1 only.
However, the RAN4 response to RAN1 question Q4 above seems to suggest that they intend to support reporting full power MIMO transmission capability along with the ΔPPowerClass reporting. This would suggest that two bits might not be enough in the PHR MAC CE and additional byte for each Serving Cell would be needed to provide this information. 
On the other hand, RAN2 has provided guidance already earlier, e.g., to RAN1 that altering UE capabilities conditional on other UE capabilities should not be specified lightly, those result to complex design as well as are prune to IODT issues depending on how different vendors understand and implement the feature. Furthermore, it seems to us that the full power MIMO transmission capability would be rather static information and could hence be reported over the UE capabilities per ΔPPowerClass. This way, additional byte from each Serving Cell could be saved from the PHR MAC CE.
Proposal 4: If the reporting of full power MIMO transmission capability per ΔPPowerClass would be agreed to be supported, the UE can report the full power MIMO transmission capability per ΔPPowerClass in UE capabilities and it does not need to be included in the PHR MAC CE.
Proposal 5: Use the two MPE bits for ΔPPowerClass reporting in the PHR MAC CE.
3	Conclusion on DPC
Proposal 1: ΔPPowerClass is reported in a PHR MAC CE upon a trigger to report ΔPPowerClass.
Proposal 2: MAC entity triggers PHR upon ΔPPowerClass reporting is triggered based on the conditions specified by the RAN4 into RAN4 specifications.
Proposal 3: ΔPPowerClass reporting is provided per Serving Cell.
Observation 1: The two MPE bits used for reporting P-MPR could be used for reporting ΔPPowerClass given the MPE reporting is applicable only for FR2 while ΔPPowerClass reporting is relevant for FR1 only.
Proposal 4: If the reporting of full power MIMO transmission capability per ΔPPowerClass would be agreed to be supported, the UE can report the full power MIMO transmission capability per ΔPPowerClass in UE capabilities and it does not need to be included in the PHR MAC CE.
Proposal 5: Use the two MPE bits for ΔPPowerClass reporting in the PHR MAC CE.

4	Introduction on assumed PUSCH reporting
RAN1 sent RAN2 an LS in R2-2309256:
	1	Overall description
RAN1 sent LS to RAN2 on power headroom information for assumed PUSCH [R1-2308376, RAN1#114]. RAN1 would like to inform RAN2 that RAN1 has made agreement on details of power headroom information for assumed PUSCH:
	Agreement
For reporting of power headroom information for assumed PUSCH using target waveform different from waveform of actual PUSCH, support the following:
· Power headroom information for assumed PUSCH is based on an actual PUSCH transmission.
· In case of no actual PUSCH transmission on a serving cell, power headroom information for assumed PUSCH is not supported.
· DWS field needs to be configured for at least one DCI format for the BWP of the actual PUSCH, otherwise power headroom information for assumed PUSCH is not supported.
· If actual PUSCH transmission is with DFT-S-OFDM waveform, UE computes power headroom information of an assumed PUSCH with CP-OFDM waveform. If actual PUSCH transmission is with CP-OFDM waveform, UE computes power headroom information of an assumed PUSCH with DFT-S-OFDM waveform.
· All parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), except waveform, are the same between assumed PUSCH and actual PUSCH.
· In case assumed PUSCH transmission is not supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), power headroom information for assumed PUSCH is not computed or reported.
· Power headroom information for assumed PUSCH contains:
· PCMAX,f,c(i) of assumed PUSCH
· Accounting for applicable MPR, A-MPR and P-MPR for the assumed PUSCH.
· If UE reports power headroom information for assumed PUSCH in a PUSCH transmission, legacy PHR is also reported in the same PUSCH transmission.
· No consensus in RAN1 if the following applies or not: if UE reports legacy PHR in a PUSCH transmission, power headroom information for assumed PUSCH is also reported.
· Note: RAN endorsed the following at RAN#100: “RAN2 will not work on PHR triggering procedure for dynamic waveform switching in Rel-18 UL Coverage enh WI” [RP-231498].
Send LS to RAN2 to inform above agreement.






This TDoc discusses the further details of RAN2 issues wrt. the waveform switching.
5	Discussion on assumed PUSCH reporting
5.1	PHR format related issues
The current Multiple Entry PHR with assumed PUSCH MAC CE depicted in the Running MAC CR is as follows (for simplicity, only the 8 bit bitmap version illustrated):
	

Figure 6.1.3.9-1: Multiple Entry PHR with assumed PUSCH MAC CE with the highest ServCellIndex of Serving Cell with configured uplink is less than 8



Open issue was that for which cells the additional “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is encoded in the MAC CE and extension field or dummy R byte were proposed in the email discussion. Firstly, dummy byte with all Reserved bits seems odd since NW needs to be able to determine for which cells the “dummy byte” is encoded whereas if the NW is able to determine this, the dummy byte can be omitted in the first place. Secondly, the extension field indicating whether the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is encoded or not for a Serving Cell would be only needed in case NW is not able to determine from other information if the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is encoded for a Serving Cell.
It seems that NW can explicitly determine from the reported PHR whether for a Serving Cell, the PH reported is based on a real transmission or a reference format (V bit) and for each serving cell for which reference format is used, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 6: For a Serving Cell for which reference format is used (V set to 1) for reporting the PH, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
On the other hand, the NW also knows for which Serving Cells and their active BWPs, it has configured DWS field for at least one DCI format for the BWP of the actual PUSCH. Hence, whenever a PH (real) is reported for a Serving Cell for which NW has not configured DWS field for at least one DCI format for the BWP of the actual PUSCH, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 7: For a Serving Cell for which NW has not configured DWS field for at least one DCI format for the BWP of the actual PUSCH, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
[bookmark: _Hlk149815354]To our understanding the third case, “In case assumed PUSCH transmission is not supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), power headroom information for assumed PUSCH is not computed or reported.”, can include, e.g., the following conditions: DFT-s-OFDM does not support Resource Allocation type 0 (which could indicate discontinuous allocation of resource blocks), DMRS type 2, and rank > 1; and CP-OFDM does not support pi/2 BPSK. Similarly to above, all these conditions are visible to the NW in its scheduling decisions. Hence, whenever a PH (real) is reported for a Serving Cell for which NW has provided scheduling such that the assumed PUSCH transmission is not supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 8: For a Serving Cell for which NW has provided scheduling such that the assumed PUSCH transmission is not supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Hence, for each case agreed by RAN1, NW could know that the assumed PUSCH can/cannot be reported for the concerned Serving Cell. Given that there may not be any reserved bit in the first two bytes of a PH for a Serving Cell to indicate the extension/availability of assumed PUSCH reporting, one additional byte needs to be encoded for each Serving Cell for which the assumed PUSCH can be reported. Hence, it seems reasonable that the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is included and the PCMAX (assumed PUSCH) value calculated for each Serving Cell for which PH is based on real transmission (V set to 0); NW has configured DWS field for at least one DCI format for the currently active BWP of the actual PUSCH; and the assumed PUSCH transmission is supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), power headroom information for assumed PUSCH.
Proposal 9: The additional “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is included and the PCMAX (assumed PUSCH) value calculated for each Serving Cell for which PH is based on real transmission (V set to 0); NW has configured DWS field for at least one DCI format for the currently active BWP of the actual PUSCH; and the assumed PUSCH transmission is supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), power headroom information for assumed PUSCH.
Proposal 10: No extension field nor dummy R byte is specified for the Multiple Entry PHR with assumed PUSCH MAC CE
5.2	Reporting only legacy or assumed PUSCH in a PHR
Given that the PHR is an UL MAC CE, inclusion of the assumed PUSCH information always when the UE is configured with waveform switching makes little sense given the additional overhead it imposes while there may not be any benefit to report both, e.g., when the PH difference between the different waveforms is negligible for any Serving Cell. Hence, upon PHR transmission, the UE should report the PHR with assumed PUSCH along with the PH of the actual PUSCH transmission only when the difference between the power headrooms is above a threshold level for any Serving Cell configured by the network.
Proposal 11: Upon PHR transmission, the UE reports PH of the assumed PUSCH along with the PH of the actual PUSCH transmission only when the difference between the power headrooms is above a threshold for any Serving Cell.
6	Conclusion on assumed PUSCH
Proposal 6: For a Serving Cell for which reference format is used (V set to 1) for reporting the PH, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 7: For a Serving Cell for which NW has not configured DWS field for at least one DCI format for the BWP of the actual PUSCH, the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 8: For a Serving Cell for which NW has provided scheduling such that the assumed PUSCH transmission is not supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), the “PCMAX (assumed PUSCH)” byte should not be encoded.
Proposal 9: The additional “PCMAX (assumed PUSCH)” byte is included and the PCMAX (assumed PUSCH) value calculated for each Serving Cell for which PH is based on real transmission (V set to 0); NW has configured DWS field for at least one DCI format for the currently active BWP of the actual PUSCH; and the assumed PUSCH transmission is supported for the parameters that are used for the calculation of PCMAX,f,c(i), power headroom information for assumed PUSCH.
Proposal 10: No extension field nor dummy R byte is specified for the Multiple Entry PHR with assumed PUSCH MAC CE
Proposal 11: Upon PHR transmission, the UE reports PH of the assumed PUSCH along with the PH of the actual PUSCH transmission only when the difference between the power headrooms is above a threshold for any Serving Cell.
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